16 Αυγούστου 2015

Μποζκίρ: Θέλουμε να δημιουργήσουμε ζώνη ασφαλείας στη Συρία

Μποζκίρ: Θέλουμε να δημιουργήσουμε ζώνη ασφαλείας στη Συρία
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Τουρκίας με την ΕΕ, Βολκάν Μποζκίρ ανέφερε πως θέλουν να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας στη Συρία όπου θα μπορέσουν να επιστρέψουν οι Σύριοι πρόσφυγες.
Ο Μποζκίρ στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel», σημειώνοντας πως η Τουρκία δέχτηκε δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, τόνισε ότι αυτό δεν αφορά μόνο την Τουρκία.«Έληξε η περίοδος οπότε εκτιμιούνταν οι καταυλισμοί προσφυγών την Ευρώπη. Στο πρόβλημα αυτό, πρέπει να δοθεί αγώνας στην πηγή του προβλήματος. Η Τουρκία η οποία δέχτηκε 2 εκατομμύρια πρόσφυγες, έχει δαπανήσει έξι εκατομμύρια δολάρια όμως η Τουρκία δεν απαίτησε ποτέ χρήματα για το θέμα αυτό. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαμένουν για πάντα σε καταυλισμούς. Οι εταίροι μας μέχρι σήμερα δεν έχουν μεταφέρει αρκετά το φορτίο μας ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό», δήλωσε ο Μποζκίρ.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων υπογραμμίζοντας ότι οι Σύριοι που έρχονται στην Τουρκία δεν αναζητούν δουλειά ούτε και κατοικία και πως αυτοί εγκατέλειψαν όλα που είχαν, λόγω του πολέμου, είπε:«Επιθυμούμε να δημιουργήσουμε μια ζώνη ασφαλείας όπου μπορούν να επιστρέψουν οι Σύριοι πρόσφυγες. Εκεί θα χτίσουμε σπίτια, σχολεία κλπ. Υπάρχει μια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για το θέμα αυτό».Ο Μποζκίρ τονίζοντας πως η Τουρκία καταπολεμά το ΝΤΑΕΣ και ότι τα αμερικανικά πολεμικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη βομβαρδίζουν τις θέσεις του ΝΤΑΕΣ, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει διαφωνία με τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό.
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ