28 Ιουνίου 2014

BBC: Το περίπλοκο παιχνίδι του Πούτιν στην Ουκρανία

Η αλλαγή στάσης του ρώσου προέδρου σε σχέση με την ουκρανική κρίση
BBC: Το περίπλοκο παιχνίδι του Πούτιν στην Ουκρανία
Τι επιδιώκει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία; Και πώς προσπαθεί να το επιτύχει; Η διπλωματική ανταποκρίτρια Μπρίτζετ Κένταλ απαντάει σε αυτά τα ερωτήματα με άρθρο της στο βρετανικό BBC.
«Ας πάμε πίσω στα τέλη Μαΐου: ο πρόεδρος Πούτιν προσάρτησε την Κριμαία ενώ αρνούνταν την εμπλοκή ρώσων στρατιωτών. Είχε θέσει σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού δεκάδες χιλιάδες ρώσους στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα. Επέμενε ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ήταν ο νόμιμος ουκρανός πρόεδρος, ακόμη και όταν εκείνος είχε φυγοδικήσει. Στηλίτευε τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου ως παράνομη και νεοφασιστική και απέρριπτε τα σχέδια του Κιέβου για πρόωρες εκλογές» γράφει η Κένταλ.

«Μαγνήτης» πολιτικών τα «deals» στην ενέργεια

Αλέξανδρος Τάρκας Τα πιθανώς μεγάλα και εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια και στην αποκλειστική οικονομική ζώνη αποτελούν σημαντικό εθνικό πλεονέκτημα και, αν οι προβλέψεις δικαιωθούν, θα συμβάλουν αποφασιστικά στην έξοδο από την κρίση και στην ανάπτυξη της χώρας.Η προκήρυξη διαγωνισμών για τα ενεργειακά «οικόπεδα» στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης θα οδηγήσει, σε πρώτη φάση, στη δημιουργία λίγων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Ο πολλαπλασιασμός τους (το νωρίτερο έπειτα από 4-5 χρόνια και σε προοπτική δεκαετιών) θα εξαρτηθεί από την επιβεβαίωση ή μη των αισιόδοξων επιστημονικών εκτιμήσεων, αλλά και από τρεις άλλους παράγοντες: την εσωτερική σταθερότητα, τη διασφάλιση της διαφάνειας και τη στάση των θαλάσσιων γειτόνων (Ιταλία, Αλβανία, Λιβύη) ως προς τις ΑΟΖ.

Η Κύπρος και η Θράκη τη μετά Ιράκ εποχή

Σάββας Καλεντερίδης Η Τουρκία μέχρι τη δεκαετία του 1950 δεν είχε καμία πολιτική απέναντι στις τουρκόφωνες και μουσουλμανικές πληθυσμιακές ομάδες που είχαν απομείνει και κατοικούσαν σε χώρες που απελευθερώθηκαν από τον βάρβαρο οθωμανικό ζυγό. Μάλιστα, ειδικά σε σχέση με τους Τουρκοκυπρίους, είχαμε δήλωση Τούρκου υπουργού Εξωτερικών τη δεκαετία του 1930 ότι η Αγκυρα δεν έχει διεκδικήσεις και ότι για την Τουρκία δεν υφίσταται Κυπριακό Ζήτημα.Η πολιτική αυτή της Τουρκίας άλλαξε, κατόπιν καθοδήγησης της Μεγάλης Βρετανίας και του Φόρειν Οφις, το οποίο «δασκάλεψε» την Αγκυρα πώς να εργαλειοποιήσει τη μειονότητα των Τουρκοκυπρίων, για να αποφευχθεί η Ενωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Στο παιχνίδι αυτό ενεπλάκη και η JUSMAT (Joint US Military Mission for Aid to Turkey), η οποία χρηματοδοτούσε το Τμήμα Ανορθόδοξου Πολέμου (Φzel Harp Dairesi) του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, το οποίο με τη σειρά του χρηματοδότησε και εξόπλισε την τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ (Οργάνωση Τουρκικής Αντίστασης), που έδρασε στην Κύπρο και ευθύνεται για σειρά εγκλημάτων και επί των Τουρκοκυπρίων.

Ουγγαρία: ΝΑΤΟ και Ε.Ε. «χρωστούν» ένταξη στα Σκόπια

http://www.tsantiri.gr/wp-content/uploads/2013/11/11B0A01CAA34904ED77A7A64B2D4205A.jpg
ΝΑΤΟ και Ε.Ε. «χρωστούν» στην ΠΓΔΜ και πρέπει να ξεπληρώσουν το χρέος αυτό το ταχύτερο δυνατό με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, σύμφωνα με τις οποίες στη Σύνοδο Κορυφής τον Σεπτέμβριο στην Ουαλία δεν πρόκειται να εξεταστούν ζητήματα διεύρυνσης.

Η «Μεγάλη Ψευδαίσθηση» πίσω από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο Η ιδέα πως η οικονομική ιδιοτέλεια θα έκανε παρωχημένους τους πολέμους.

Η «Μεγάλη Ψευδαίσθηση» πίσω από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και η ψευδαίσθηση ότι η ευημερία είχε κάνει αδύνατη μια παγκόσμια σύγκρουση κυριαρχούσαν ευρέως λίγο προτού ξεσπάσει ο Μεγάλος Πόλεμος, πριν από ακριβώς 100 χρόνια.
«Και όμως, στις 28 Ιουνίου του 2014, ο «αδύνατος» πόλεμος έγινε αναπόφευκτος. Τέσσερα χρόνια αργότερα, 10 εκατ. άνθρωποι είχαν σκοτωθεί», γράφει ο Ανατόλι Καλέτσκι, σε επετειακή ανάλυση για το πρακτορείο Reuters.
Οικονομολόγος και αρθρογράφος με επιρροή στη Βρετανία, ο Καλέτσκι τονίζει ότι σήμερα «σχεδόν κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να ξεσπάσει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία, το Ιράκ ή τις θάλασσες της Κίνας, αλλά πολλοί παράγοντες αντικατοπτρίζουν εκείνους που οδήγησαν στην καταστροφή του 1914».

Η Εθνική και τα νοητά είδωλα του κυπριωτισμού

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ. Κάθε φορά που μία διεθνής επιτυχία της εθνικής Ελλάδος γίνεται γεγονός, προκαλώντας έξαλλους πανηγυρισμούς στην Κύπρο, μία μερίδα αντιδρά καταφεύγοντας στις μόνιμες και αφοριστικές επωδούς περί εθνικισμού για να ερμηνεύσει μία αυθόρμητη συνειδησιακή εκδήλωση.Μετά την εμπειρία του 1974, κάποιοι «προοδευτικοί» και σήμερα, πολλοί εξ αυτών, συμπυκνωμένοι στο αχαρτογράφητο πολιτικώς σχήμα του λεγομένου «εκσυγχρονισμού»(sic), οι οποίοι φαντάζονται ότι είναι πιο ρεαλιστές από τους ούτως ή άλλως λοιδορημένους «εθνικιστές», αφού πίστευσαν ότι ξεπέρασαν τους «εθνικιστικούς αταβισμούς» και υιοθετώντας ιδεολογικά αναμασήματα ενός ξενόφερτου ειρηνισμού και οικουμενισμού, θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να οικοδομήσουν ένα νέο πολιτικό πολιτισμό στην Κύπρο, στηριζόμενοι στην ιδεολογία του κυπριωτισμού, ο οποίος σταδιακά θα κυριαρχούσε σε βάρος της επικρατούσας ελληνικής εθνικής συνείδησης.

«ΠΑΡΩΝ» ΑΠΟ SHELL, TOTAL, ENI ΣΤΟ ROADSHOW ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί «βλέπουν» Ιόνιο και Κρήτη

Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί «βλέπουν» Ιόνιο και Κρήτη Της Μανταλένας Πίου
Μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα εν όψει του διαγωνισμού για τις παραχωρήσεις στο Ιόνιο Πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.Ισχυρά ονόματα όπως της Shell, της Total, της ΕNI και άλλων εταιρειών αναμένεται να δώσουν το «παρών» την Τρίτη και την Τετάρτη στο Λονδίνο, όπου θα γίνει η πρώτη επίσημη παρουσίαση των δεδομένων και ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης θα ανακοινώσει την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.

ΝΕΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ Το εκρηκτικό παζλ της Μέσης Ανατολής

Στη Μέση Ανατολή, όπου τα γεωπολιτικά παιχνίδια δεν είναι μια παρτίδα σκάκι με άσπρα και μαύρα, και σε μια εποχή που οι ισορροπίες στις διεθνείς σχέσεις δεν θυμίζουν σε τίποτα τη διπολικότητα της ψυχροπολεμικής περιόδου, η ύπαρξη ενός κοινού εχθρού δεν αρκεί για τη διαμόρφωση συμμαχιών.
Το εκρηκτικό παζλ της Μέσης Ανατολής
Στο προβληματικό εθνικό και θρησκευτικό μωσαϊκό του Ιράκ, που τις τελευταίες εβδομάδες φλέγεται απειλούμενο με διάσπαση και απειλώντας με αναδιαμόρφωση τον χάρτη της Μέσης Ανατολής, έρχονται να προστεθούν τα περίπλοκα συμφέροντα των ξένων δυνάμεων -των ΗΠΑ και των περιφερειακών- στην περιοχή.
Την ώρα που η σιιτική κυβέρνηση του Νούρι αλ Μαλίκι δίνει έναν δύσκολο αγώνα ενάντια στην επέλαση του σουνιτικού ισλαμικού κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIS) και στους Κούρδους, που εκμεταλλεύονται από την πλευρά τους την κατάσταση, οι ξένες δυνάμεις δεν μένουν με τα χέρια σταυρωμένα.

ΕΝΩ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ, Η ΑΘΗΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΑΠΡΟΘΥΜΗ Αποφεύγουν Ουσιαστικά τη συΖήτηση

Απρόθυμη να προωθήσει το ζήτημα της οροθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση, παρ' ότι το πολιτικό κλίμα στην Αίγυπτο, μετά την ανάληψη της προεδρίας της χώρας από τον στρατηγό Αμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, διαμορφώνεται ευνοϊκό υπέρ της Αθήνας και παρά την υιοθέτηση μέσα στην εβδομάδα από την Ε.Ε. της οδηγίας-πλαισίου για τη Θαλάσσια Στρατηγική, η οποία ανοίγει το δρόμο για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο.

Επίσπευση των συνομιλιών με τους Κούρδους επιχειρεί ο Ερντογάν Νομοσχέδιο για την εν εξελίξει διαδικασία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση

Νομοσχέδιο για την εν εξελίξει διαδικασία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση
Επίσπευση των συνομιλιών με τους Κούρδους επιχειρεί ο Ερντογάν
Στην τουρκική Εθνοσυνέλευση έφερε η κυβέρνηση Ερντογάν σχέδιο νόμου που θέτει το πλαίσιο για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Κούρδους, προσπαθώντας να δώσει ώθηση στη διαδικασία. Το ενδιαφέρον της Άγκυρας για την τελευταία νομοθετική πράξη της κυβέρνησης πριν τις προεδρικές εκλογές -στις οποίες ο Ερντογάν αναμένεται να είναι υποψήφιος- φαίνεται από το ότι το ζήτημα ανέβαλε ακόμη και το κλείσιμο της Εθνοσυνέλευσης για το καλοκαίρι. Το νομοσχέδιο, όπως ανέφερε το «νούμερο δύο» της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι, προσφέρει ένα «γενικό πλαίσιο» για την εν εξελίξει διαδικασία και «συνιστά νομική βάση για το πώς θα συμβάλλουν στη διαδικασία όλοι οι κρατικοί θεσμοί».

«Η καλύτερη περίοδος των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ» ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ


«Μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα κόμβο για τη διακίνηση του αερίου μας», αναφέρει ο κ. Αριε Μέκελ.
Οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους και δεν θα επηρεαστούν από μια ενδεχόμενη αποκατάσταση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία. Αυτό επισημαίνει στην «Κ» ο απερχόμενος πρέσβης του Ισραήλ, Αριε Μέκελ.

– Πώς αξιολογείτε τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις στο τέλος της θητείας σας;

– Ηταν τέσσερα δραματικά χρόνια. Αν θέλουμε να ορίσουμε μια αφετηρία, αυτή ήταν η επίσκεψη του κ. Γ. Παπανδρέου στο Ισραήλ τον Ιούλιο του 2010, που την ακολούθησε η επίσκεψη Νετανιάχου στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2010. Ανέλαβα την 1η Σεπτεμβρίου, μετά την επίσκεψη Νετανιάχου. Είχα συνοδεύσει, όμως, τον κ. Παπανδρέου στην Ιερουσαλήμ, καθώς είχα ήδη οριστεί πρέσβης στην Αθήνα. Ακουσα τους δύο πρωθυπουργούς και κατάλαβα ότι έπρεπε να «μεταφράσω» αυτό το άνοιγμα σε πραγματική δράση. Μας ήταν ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα είχε ανοίξει την πόρτα για μια νέα εποχή στις σχέσεις της με το Ισραήλ. Η δουλειά μου ήταν να περάσω το κατώφλι, γιατί αν κάποιος σου ανοίγει την πόρτα και μένεις απέξω, δεν έχεις κάνει τίποτε.

– Και το κάνατε;
– Βασικά αυτό κάναμε, και κοιτάζοντας πίσω, βλέπουμε ότι βρισκόμαστε στο ζενίθ, διανύουμε την καλύτερη περίοδο στην ιστορία των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων. Και θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας πως αυτή η εξέλιξη συνέβη παρά την οικονομική κρίση, που ασφαλώς προκάλεσε εσωστρέφεια και πολιτική αστάθεια. Θα έλεγε κανείς ότι δεν ήταν η κατάλληλη εποχή για αλλαγές στην εξωτερική πολιτική, οι Ελληνες όμως τις έκαναν. Η βελτίωση άρχισε με την κυβέρνηση Παπανδρέου. Ακολούθησαν δύο μεταβατικές κυβερνήσεις και δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Η μεταστροφή προωθήθηκε ακόμη περισσότερο από τον κ. Σαμαρά. Εγγύηση, όμως, ότι η διαδικασία θα συνεχιζόταν δεν υπήρχε.

– Τι αξιολογείτε ως σημαντικότερο αυτά τα τέσσερα χρόνια;
– Δημιουργήσαμε μια κατάσταση όπου αξιωματούχοι της Ελλάδας και του Ισραήλ επισκέπτονται και συνομιλούν ο ένας με τον άλλο. Μετά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων το 1991, δύσκολα βλέπαμε Ελληνα αξιωματούχο στη χώρα μας, είχαμε ξεχάσει πώς μοιάζουν οι Ελληνες υπουργοί. Αυτό άλλαξε με δραστικό τρόπο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Είναι επίσης σύνηθες οι πρωθυπουργοί να μιλούν στο τηλέφωνο και το κάνουν τακτικά. Καταφέραμε ακόμη να οικοδομήσουμε μια πολύ σοβαρή αμυντική συνεργασία. Είναι πολύ ανεπτυγμένη και ως απόδειξη αυτού, για πρώτη φορά, όρισε το Ισραήλ εδώ στρατιωτικό ακόλουθο. Και τρίτον, η ενέργεια, που θα μπορούσε να αναδειχθεί ως ο καθοριστικός τομέας σε αυτή τη σχέση. Εμείς πιστεύουμε, και αυτό το είπε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον κ. Σαμαρά, ότι μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα κόμβο για τη διακίνηση του αερίου μας. Και στο ίδιο πλαίσιο σκεπτόμαστε και για την Κύπρο. Πιστεύουμε ότι αν συνεργαστούν αυτές οι τρεις χώρες, θα μπορέσουν να αναδειχθούν σε περιφερειακή υπερδύναμη...

– Πώς θα μεταφερθεί το αέριο;
– Αυτό δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. Μπορώ να φανταστώ, για παράδειγμα, έναν αγωγό προς την Κύπρο, την Κρήτη και από εκεί το αέριο θα μπορούσε να χρησιμοποιείται στην Ελλάδα και ένα μέρος να πηγαίνει στην Ιταλία.

– Δεν θα ήταν πολύ ακριβός;
– Ναι, αλλά οτιδήποτε σε σχέση με το αέριο είναι πανάκριβο. Για να αντλήσουμε το αέριο που διαθέτουμε, χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή τουλάχιστον άλλα 20 δισ. δολάρια.

– Προσωπικά για εσάς πώς ήταν αυτά τα τέσσερα χρόνια;
– Εξαιρετικά. Ξέρετε, ήμουν διπλωμάτης για 30 χρόνια και έχω υπηρετήσει σε πολλά πόστα, ειδικά στις ΗΠΑ. Η εμπειρία μου ήταν από καλές χώρες. Αυτή όμως ήταν η καλύτερη περίοδος της ζωής μου. Είναι πολύ σπάνιο να μπορεί να πει ένας πρεσβευτής ότι η κατάσταση όταν έφυγε είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι όταν ήρθε. Και σε προσωπικό επίπεδο γνωρίσαμε την Ελλάδα, κάναμε πολύ καλούς φίλους και έχω αποφασίσει ότι θέλω να συνεχίσω να συνεισφέρω στη βελτίωση της ελληνοϊσραηλινής σχέσης.

– Το πιο θετικό με μια λέξη;
– Η καλή είδηση για τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις είναι ότι πλέον στέκονται στα πόδια τους. Είναι ισχυρές και θα αναπτυχθούν, ανεξάρτητα από την εξέλιξη των σχέσεών μας με άλλες χώρες.

– Και με την Τουρκία;
– Με ρωτούν αν τυχόν αποκατάσταση της σχέσης του Ισραήλ με την Τουρκία θα επηρεάσει τις διμερείς μας σχέσεις. Λοιπόν, αυτό δεν τις επηρεάζει πια. Λέμε ξεκάθαρα ότι ακόμα και αν, όπως ελπίζουμε, η σχέση μας με την Τουρκία αποκατασταθεί με έναν κανονικό τρόπο, η σχέση μας με την Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο που δεν πρόκειται να επηρεαστεί από αυτό. Είναι ισχυρή και υπάρχει αυτοτελώς. Αυτό με κάνει χαρούμενο.
http://www.kathimerini.gr/773855/article/proswpa/synentey3eis/h-kalyterh-periodos-twn-sxesewn-elladas---israhl 

Το πετρέλαιο "παίρνει φωτιά" από την ιρακινή κρίση

Long θέσεις σε «μαύρο χρυσό», Τουρκία και πολύτιμα μέταλλα, ενίσχυση ρευστότητας και περιορισμός του ρίσκου μεταξύ των βασικών τακτικών των διεθνών επενδυτών
Από τον Ηλία Γ. Μπέλλο
Η απειλή να περάσει και πάλι το Ιράκ στο χάος του εμφυλίου, πέραν της αβεβαιότητας που προκαλεί, επηρεάζει με πολλούς τρόπους τις διεθνείς αγορές. Και σε μερικές περιπτώσεις δημιουργεί υπεραξίες πέραν των αρνητικών επιπτώσεων για την πραγματική οικονομία.
Η πιο προφανής επίπτωση αφορά την προοπτική ανατίμησης του πετρελαίου. Άλλες περιλαμβάνουν την άνοδο των ναύλων για τα δεξαμενόπλοια, που μεταφράζεται σε καλύτερα επίπεδα τιμών και για τις εισηγμένες ναυτιλιακές που δραστηριοποιούνται σε αυτό το τμήμα της ποντοπόρου.

ΕΝΑΣ... ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ 2006 Οι δύο πόλεμοι που έγιναν ένας και το ένα Ιράκ που έγινε τρία

Οι δύο πόλεμοι που έγιναν ένας και το ένα Ιράκ που έγινε τρία
Γράφει ο Κάσσανδρος
www.kassandros.gr
H μπουλντόζα εκτόπισε ένα μέρος του διαχωριστικού αναχώματος και άνοιξε νέο δρόμο κάτω από τις ιαχές και τους πυροβολισμούς των μαυροντυμένων Tζιχαντιστών, που κραδαίνοντας Kαλάσνικοφ τραγουδούσαν εμβατήρια. H Eνωση των οδικών δικτύων Συρίας και Iράκ, ώστε να ενωθούν και φυσικά διά ευρείας οδού οι δυνάμεις του μετώπου της Συρίας με αυτές του Iράκ και να γίνουν το ενωμένο Iσλαμικό Kράτος του Iράκ και της Συρίας (ISIS), έγινε πραγματικότητα στη βόρεια επαρχία του Iράκ, την ιστορική Nινευή, στις 17 Iουνίου του 2014.

Ο ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Προ των πυλών είναι το κράτος του Κουρδιστάν

Προ των πυλών είναι το κράτος του Κουρδιστάν Του Γιώργου Παυλόπουλου
«Δεν προκαλέσαμε εμείς την κατάρρευση του Ιράκ. Άλλοι το έκαναν και δεν μπορούμε να παραμένουμε δέσμιοι του αγνώστου. Ήρθε η ώρα για τον κουρδικό λαό να καθορίσει το μέλλον του». Αυτά είπε την Τρίτη ο πρόεδρος της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ στον Τζον Κέρι, ο οποίος τον επισκέφθηκε στην πρωτεύουσά του, Ερμπίλ.Δύο μέρες αργότερα, ο Μασούντ Μπαρζανί -ο οποίος πήρε τη σκυτάλη από τον πατέρα του και τώρα την παραδίδει σταδιακά στον γιο του- επισκέφθηκε την πόλη του Κιρκούκ, ένα από τα κέντρα της πετρελαϊκής παραγωγής και βιομηχανίας του Ιράκ, από όπου πρόσφατα αποχώρησε ο στρατός, παραδίδοντας τον έλεγχο στους «πεσμεργκά».

Προς "αναμόρφωση" όλη η Μέση Ανατολή

Πρώτη προτεραιότητα του διεθνούς παράγοντα η αντικατάσταση του Μάλικι. Ορατή η προοπτική χάραξης νέων συνόρων στην περιοχή
Από τον Κώστα Ράπτη


Παγκόσμιος συναγερμός μπροστά στην προοπτική της συγκρότησης, για πρώτη φορά στα χρονικά, ενός οιονεί κράτους των τζιχαντιστών, στην εκτεταμένη επικράτεια που προκύπτει από τα σπαράγματα δύο διαφορετικών χωρών της Μέσης Ανατολής; Κάθε άλλο! Οι αντιδράσεις των σημαντικότερων διεθνών παικτών, αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ, δέκα ημέρες μετά την κατάληψη της Μοσούλης από το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και την Ανατολή» (ISIS), βοηθούν να αποσαφηνιστεί αυτό που πραγματικά διακυβεύεται στην περιοχή.

Τουρκία : Πυροβόλησαν Κούρδο που προσπάθησε να κατεβάσει την τουρκική σημαία

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/06/KOURDOI-NTIGIARMPAKIR02-28JUNE2014-306x222.jpg
Ένας Κούρδος τραυματίσθηκε σήμερα από πυρά της αστυνομίας ενώ προσπαθούσε να κατεβάσει την τουρκική σημαία από αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, αναφέρει ο τοπικός Τύπος.
Ένας αστυνομικός πυροβόλησε τον 28χρονο άνδρα τραυματίζοντάς τον στην γάμπα ενώ αυτός επιχειρούσε να σκαρφαλώσει στο κτίριο του αστυνομικού τμήματος του Γκαζιοσμανπασά, μιας εργατικής συνοικίας στο ευρωπαϊκό τμήμα της πόλης.Ο άνδρας, ο οποίος ονομάζεται Αλί Οτσγκούν, φώναξε, "Ελευθερία στο Κουρδιστάν", και απείλησε τους αστυνομικούς με ένα μαχαίρι πριν εξουδετερωθεί και μεταφερθεί σε πλησίον νοσοκομείο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.