28 Ιουνίου 2014

Επίσπευση των συνομιλιών με τους Κούρδους επιχειρεί ο Ερντογάν Νομοσχέδιο για την εν εξελίξει διαδικασία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση

Νομοσχέδιο για την εν εξελίξει διαδικασία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση
Επίσπευση των συνομιλιών με τους Κούρδους επιχειρεί ο Ερντογάν
Στην τουρκική Εθνοσυνέλευση έφερε η κυβέρνηση Ερντογάν σχέδιο νόμου που θέτει το πλαίσιο για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Κούρδους, προσπαθώντας να δώσει ώθηση στη διαδικασία. Το ενδιαφέρον της Άγκυρας για την τελευταία νομοθετική πράξη της κυβέρνησης πριν τις προεδρικές εκλογές -στις οποίες ο Ερντογάν αναμένεται να είναι υποψήφιος- φαίνεται από το ότι το ζήτημα ανέβαλε ακόμη και το κλείσιμο της Εθνοσυνέλευσης για το καλοκαίρι. Το νομοσχέδιο, όπως ανέφερε το «νούμερο δύο» της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι, προσφέρει ένα «γενικό πλαίσιο» για την εν εξελίξει διαδικασία και «συνιστά νομική βάση για το πώς θα συμβάλλουν στη διαδικασία όλοι οι κρατικοί θεσμοί».
Συγκεκριμένα, οι έξι διατάξεις του θεσμοθετούν νομικά τις συνομιλίες με το PKK, προβλέπουν ασυλία για όσους συμμετέχουν στη διαδικασία από την κουρδική πλευρά και προβλέπουν βελτίωση των όρων με τους οποίους θα μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία όσοι Κούρδοι κατεβάσουν τα όπλα.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να έχει ψηφιστεί μετά τα μέσα Ιουλίου. Η κατάθεσή του ανέβαλε μέχρι τις 25 Ιουλίου τη θερινή διακοπή των κοινοβουλευτικών εργασιών -δείγμα της βιασύνης του Ερντογάν για μία κίνηση προς τους Κούρδους- ενώ στις 10 Αυγούστου στήνονται οι πρώτες προεδρικές κάλπες στην ιστορία της χώρας.

Ο Ερντογάν αναμένεται σύντομα να ανακοινωθεί ως ο υποψήφιος του κυβερνώντος ΑΚΡ για την προεδρία και οι πρώτες δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν να επικρατεί άνετα, ίσως και χωρίς δεύτερο γύρο.