28 Ιουνίου 2014

Ουγγαρία: ΝΑΤΟ και Ε.Ε. «χρωστούν» ένταξη στα Σκόπια

http://www.tsantiri.gr/wp-content/uploads/2013/11/11B0A01CAA34904ED77A7A64B2D4205A.jpg
ΝΑΤΟ και Ε.Ε. «χρωστούν» στην ΠΓΔΜ και πρέπει να ξεπληρώσουν το χρέος αυτό το ταχύτερο δυνατό με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, σύμφωνα με τις οποίες στη Σύνοδο Κορυφής τον Σεπτέμβριο στην Ουαλία δεν πρόκειται να εξεταστούν ζητήματα διεύρυνσης.

Οι «απογοητευτικές, αν και αναμενόμενες», όπως χαρακτηρίστηκαν από τα σκοπιανά ΜΜΕ, δηλώσεις Ράσμουσεν προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, που άφησε αιχμές κατά της Ελλάδας. «Αναφορικά με την Ουαλία, δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Η απόφαση του ΝΑΤΟ αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα - από τη μία έχουμε μία υποψήφια προς ένταξη χώρα που έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις από το 2008, και από την άλλη υπάρχει κατάχρηση του δικαιώματος του βέτο ως πολιτικού μέσου από χώρα-σύμμαχο του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, τονίζοντας: «Τόσο εμείς όσο και ο κ. Ράσμουσεν γνωρίζουμε ότι η αντίθεση της Ελλάδας υφίσταται από το 2008».

Στον ίδιο άξονα, κινήθηκε νωρίτερα και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, που παρέλαβε βραβείο από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά» (UMD) και χαρακτήρισε «αδιανόητο» το γεγονός ότι ΝΑΤΟ και Ε.Ε. «δεν τακτοποιούν τα χρέη τους», ενώ στο παρασκήνιο υπάρχει μια παρατεταμένη διαμάχη για το θέμα της ονομασίας μεταξύ ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της «Μακεδονίας». «Δεν επιθυμώ να επηρεάσω τη διαμάχη για το όνομα», είπε ο Ορμπαν, εκφράζοντας όμως την ελπίδα η βράβευσή του να συμβάλει «στην απονομή δικαιοσύνης, την οποία οφείλει στη "Μακεδονία" τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ε.Ε.».
Ιω.Ν.
(Πηγή: ΑΜΠΕ)