28 Ιουνίου 2014

«ΠΑΡΩΝ» ΑΠΟ SHELL, TOTAL, ENI ΣΤΟ ROADSHOW ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί «βλέπουν» Ιόνιο και Κρήτη

Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί «βλέπουν» Ιόνιο και Κρήτη Της Μανταλένας Πίου
Μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα εν όψει του διαγωνισμού για τις παραχωρήσεις στο Ιόνιο Πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.Ισχυρά ονόματα όπως της Shell, της Total, της ΕNI και άλλων εταιρειών αναμένεται να δώσουν το «παρών» την Τρίτη και την Τετάρτη στο Λονδίνο, όπου θα γίνει η πρώτη επίσημη παρουσίαση των δεδομένων και ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης θα ανακοινώσει την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Πληροφορίες φέρουν το υπουργείο να έχει οριστικοποιήσει τη χάραξη των μπλοκ, των θαλάσσιων «οικοπέδων» που θα δοθούν για έρευνα, ανεβάζουν μάλιστα τον αριθμό των μπλοκ σε πάνω από είκοσι, αν και σε πρώτη φάση ο διαγωνισμός εκτιμάται ότι θα αφορά λιγότερα.Η οριοθέτησή τους πάντως ήταν και παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, καθώς λαμβάνονται υπόψη πάρα πολλές παράμετροι, όχι μόνον τεχνικού χαρακτήρα όπως το βάθος της θάλασσας, τα γεωλογικά στοιχεία κ.λπ. αλλά και οικονομικού, ώστε να μην δοθούν τα «φιλέτα» και μείνουν στα αζήτητα άλλα μπλοκ. Ψηλά στην ατζέντα είναι και τα θέματα που άπτονται της ελληνικών χωρικών υδάτων και της ελληνικής ΑΟΖ, η οποία δεν είναι οριοθετημένη.Στο πλαίσιο αυτό το βάρος αναμένεται να πέσει στα μπλοκ του Ιονίου, την πιο «ώριμη» περιοχή, όπου έχουν γίνει οι περισσότερες έρευνες. Θα πρόκειται για οικόπεδα σε ουδέτερη θέση σε σχέση με την Ιταλία και την Αλβανία. Ας σημειωθεί ότι οι διαβουλεύσεις με τη Ρώμη για την επικαιροποίηση της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Κρήτη
Θολό παραμένει το τοπίο και για τη ζώνη νότια της Κρήτης, όπου πέραν της έλλειψης συμφωνιών με την Αίγυπτο και τη Λιβύη, υπάρχει έντονος προβληματισμός για την ωριμότητα των στοιχείων που προκύπτουν από τις πρόσφατες σεισμικές έρευνες. Οι λίγες και αραιές γραμμές των ερευνών δεν επιτρέπουν εύκολους συσχετισμούς, ενώ η απόσταση από άλλες γνωστές γεωλογικά περιοχές περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Σε αντίθεση με το Ιόνιο, όπου είχαν γίνει έρευνες στο παρελθόν, στη θάλασσα νότια της Κρήτης είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε συλλογή σεισμικών δεδομένων. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προετοιμασία για να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός. Από το υπουργείο πάντως επιμένουν ότι οι προκηρύξεις θα αφορούν και στις δύο περιοχές.

Παρά το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τη συμμετοχή στο συνέδριο του Λονδίνου, μέχρι στιγμής οι εταιρείες που έχουν αγοράσει το «πακέτο» με τα σεισμικά δεδομένα που συνέλεξε η νορβηγική εταιρεία PGS στα τέλη του 2012 είναι σύμφωνα με πληροφορίες ελάχιστες, κάτω των δέκα, με πιο γνωστές τη γαλλική Τotal και τα ΕΛΠΕ. Ας σημειωθεί ότι το «πακέτο» πωλείται γύρω στα 6 εκατ. ευρώ.

Ορισμένοι μάλιστα αποδίδουν τη σπουδή του υπουργείου να ανακοινώσει όσο το δυνατόν νωρίτερα τους διαγωνισμούς στην πίεση που ασκεί η PGS, με βάση τη σύμβαση που έχει με το ελληνικό δημόσιο και η οποία προβλέπει ότι ως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει γίνει η προκήρυξη των παραχωρήσεων. Η εταιρεία ενδιαφέρεται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για να πουλήσει όσο το δυνατόν περισσότερα «πακέτα», δεδομένου ότι το Δημόσιο δεν έχει συμμετάσχει στις δαπάνες των ερευνών, τις οποίες έχει χρηματοδοτήσει καθ' ολοκληρία η PGS. Το Δημόσιο εισπράττει ένα ποσοστό από την πώληση των στοιχείων.

Από την άλλη πλευρά, οι ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνδυασμό με τη ζήτηση για νέες πηγές ενέργειας ικανές να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, έχουν αναζωογονήσει το ενδιαφέρον μεγάλων και μικρότερων παικτών. Τα αποτελέσματα είναι τελικώς αυτά που θα κρίνουν την επιτυχία των διαγωνισμών.