16 Δεκεμβρίου 2015

Άλλοι 10.000 έποικοι αναμένεται να «κυπροποιηθούν»

Την έναρξη της διαδικασίας παραχώρησης μόνιμης άδειας παραμονής ανακοίνωσαν στα κατεχόμενα.Τεχνική και οικονομική στήριξη υπόσχεται ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα.
Της Μέλανης Αντωνίου
Ενόσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εξακολουθούν να καταγράφονται ουσιαστικές διαφωνίες στις θέσεις των δύο πλευρών στα κριτήρια του περιουσιακού, καθώς και σε μια σειρά θεμάτων που συνδέονται με το περιουσιακό, όπως οι πληθυσμιακές ποσοστώσεις μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, η ιθαγένεια και οι έποικοι, στα κατεχόμενα ανακοινώθηκε την Τρίτη η έναρξη της διαδικασίας ‘κυπροποίησης’ νέου αριθμού εποίκων.

"Όλα αξίζουν τον κόπο, αν η ψυχή δεν είναι μικρή."

http://cdncms.todayszaman.com/todayszaman/2013/11/17/erdogan.jpg
Θα ακουστούν και θα γραφούν πολλά περί τουρκικής σκηνοθεσίας στην επίθεση του Ισλαμικού Κράτους κατά του Τουρκικού στρατόπεδου στην περιοχή Μπασίκα, 23 χιλιόμετρα έξω από τη Μοσούλη.Θα τα παρακολουθούμε με την δέουσα σοβαρότητα ως αρμόζει στον Κοινό Νού που πολλοί φέρουμε σε μια προσπάθεια να ενδυναμώσουμε την Ελληνική πολιτική σκέψη.Ομως θα πρέπει κάποια στιγμή να ορθώσουμε το ανάστημα μας στο ύψος των περιστάσεων και να γίνουμε λίγο πιο δίκαιοι  και πιο αληθινοί.Μην αποσιωπούμε την Κουρδική σκηνοθεσία δια χειρός Μπαρζανί, του οποίου το διπλωματικό φλέρτ με την Αγκυρα όλο και ενδυναμώνεται στην εν λόγω παράσταση ως και την παρουσία δεκάδων Τούρκων στρατιωτών και στρατιωτικών σε περιοχές ελεγχόμενες απόλυτα απο την Κουρδική Περιφερειακή Διοίκηση του Νοτίου Κουρδιστάν.Μην ξεχνάμε το διεφθαρμένο καθεστώς Μπαρζανί το οποίο προκειμένου να διασφαλίσει τα κεκτημένα του δεν εχει τον παραμικρό ηθικό ενδοιασμό να στρέφεται κατά ομοφύλωνΜην ξεχνάμε επίσης πως το πνεύμα του Κουρδικού εμφυλίου της δεκαετίας του 90 παραμένει ολοζώντανο και εκδηλώνεται με την κάθε ευκαιρία.Ειδάλως θα βρεθούμε υπόλογοι,στην ίδια θέση με αυτούς που μεμφόμαστε με την ρήση "Την αλήθεια την «φτιάχνει» κανείς ακριβώς όπως φτιάχνει και το ψέμα" να μας ακολουθεί αδυσώπητα " και το απόφθεγμα "Φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δε αλήθεια" να μας στοιχειώνει

Μέρκελ: Η Frontex να δρα αυτόνομα των κυβερνήσεων την «ύστατη» στιγμή

Μέρκελ: Η Frontex να δρα αυτόνομα των κυβερνήσεων την «ύστατη» στιγμή - Media
Στη «σωστή κατεύθυνση» κινούνται οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και επισήμανε ότι το εύρος των προτάσεων αυτών δεν θα μπορούσε κανείς ούτε να το φανταστεί πριν από έναν χρόνο. Προέβλεψε ωστόσο ότι κατά το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα υπάρξει τελική λύση για το θέμα, ενώ τόνισε ότι η κατανομή των προσφύγων καθυστερεί επειδή δεν είναι έτοιμα τα «Hot spots».

Ο ανταγωνισμός Τουρκίας – Ρωσίας και η «επινόηση» μιας αντιπολίτευσης

Recep-Tayyip-Erdogan-14-putin
Με αποκορύφωμα την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία στις 24 Νοεμβρίου, η πορεία των σχέσεων Τουρκίας – Ρωσίας διαχρονικά και ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, μπορούν να φωτίσουν κάποια σημαντικά θέματα της διεθνούς πολιτικής οικονομίας και της διασύνδεσης της με τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς. Η ένταση της πρόσφατης κρίσης φαίνεται να διατηρείται και σε μερικές περιπτώσεις να κλιμακώνεται. Στο σημερινό της στάδιο δείχνει ότι ισχυρά κράτη με διαφορετικό προφίλ και προσανατολισμούς μπορούν όντως να οικοδομήσουν οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς, όμως σε συγκεκριμένες συγκυρίες η ύπαρξη διαφορετικών και συγκρουόμενων γεωπολιτικών στόχων δημιουργεί εμπόδια, πισωγυρίσματα και κρίσεις.

70 Τούρκοι στρατιώτες αγνοούνται ύστερα από σφοδρή επίθεση του ISIS στο Βόρειο Ιράκ

70 Τούρκοι στρατιώτες αγνοούνται ύστερα από σφοδρή επίθεση του ISIS στο Βόρειο Ιράκ - MediaΤο πυροβολικό του Ισλαμικού Κράτους με μπαράζ βολών φέρεται να ισοπέδωσε Τούρκικο στρατόπεδο έξω από τη Μοσούλη. Ακόμη όμως τίποτε δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Την πληροφορία μεταδίδουν τα Κουρδικά Μέσα Ενημέρωσης, ραδιόφωνα και εφημερίδες, ενώ ανεβάζουν συνεχώς νεότερα και στο twitter. Η Slemani Times, αναφέρει πως, το πυροβολικό του Ισλαμικού Κράτους έριξε περισσότερες από 300 οβίδες των 120 χιλιοστών και κυριολεκτικά ισοπέδωσε Τούρκικο στρατόπεδο στην περιοχή Μπασίκα, 23 χιλιόμετρα έξω από τη Μοσούλη.

Οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις και το «Καυκασιανό ρήγμα»


Οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις και το «Καυκασιανό ρήγμα»Του Αλέξανδρου Δρίβα *-Η επιδείνωση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 από τουρκικές δυνάμεις, έχει δημιουργήσει ένταση σε περιφερειακό επίπεδο που ξεπερνά τα σύνορα της Συρίας. Σε γεωπολιτικό επίπεδο, η περιοχή της Μέσης Ανατολής, του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας συνδέονται. Επιπρόσθετα, αποτελούν περιοχές στις οποίες οι δύο χώρες διατηρούν και διεκδικούν ζωτικά συμφέροντα. Ο Κάυκασος αποτελεί μια περιοχή – «ρήγμα», η ενεργοποίηση του οποίου μπορεί να επιφέρει περαιτέρω αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή.

Η Κομισιόν διαμελίζει την εθνική κυριαρχία

Της Κύρας Αδάμ-Με βασικό στόχο να περιοριστεί, ει δυνατόν στο ελάχιστο, η είσοδος προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος και να εξαλειφθούν οι ροές παράνομων μεταναστών προς την ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Τρίτη και θα υποβάλει προς τελική ψήφιση στο Συμβούλιο Κορυφής την Πέμπτη, πρόταση κατάργησης της FRONTEX και αντικατάστασης της από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνόρων και Ακτοφυλακής με υπεραυξημένες αρμοδιότητες. Στην περίπτωση της Ελλάδας σημαίνει διαμελισμό παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας, αλλά και περιορισμό των θαλάσσιων συνόρων της στα 6 νμ, που ευνοεί μεσοπρόθεσμες ανακατατάξεις και αναδιατάξεις στο Αιγαίο προς όφελος βεβαίως της Τουρκίας και μόνον.

Ο ζεϊμπέκικος της εξουσίας

https://i.ytimg.com/vi/0GaAIWe6f_8/hqdefault.jpgΧορός ιερατικός. Οριστικώς και αμετακλήτως αντρικός. Τουτέστιν αυτονόητα αντρίκιος. Μοναχικός, σεμνός και αργόσυρτος. Ο επονομαζόμενος και «χορός του αετού». Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι διασώζει φρυγικές καταβολές μυσταγωγικής ιερουργίας. Ψάχνουν τα γεννοφάσκια του στις αμμουδερές ακτές της Ιωνίας• στα χώματα που ο άνθρωπος πρωτάρχισε να βάζει ερωτήματα στον εαυτό του, να θέτει τα όρια ανάμεσα στη «φύση» και στο «νόμο», να γυρεύει τη θέση του από τη μια στην απλοχωριά της συμπαντικής κοσμογονίας και από την άλλη στο «πατείς με πατώ σε» της αναγκαστικής και αναγκαίας συνύπαρξης με τους άλλους.

"Θα στείλουμε τους Τούρκους πίσω στην κεντρική Ασία" δηλώνει ο Ντουράν Καλκάν, στέλεχος του PKK

"Θα στείλουμε τους Τούρκους πίσω στην κεντρική Ασία" δηλώνει ο Ντουράν Καλκάν, στέλεχος του PKK"Η Τουρκία διαπράττει «γενοκτονία» στα νοτιοανατολικά" δήλωσε ο Ντουράν Καλκάν, ηγετικό στέλεχος του PKK και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του, προσθέτοντας ότι οι Κούρδοι έχουν τη δύναμη να "στείλουν τους Τούρκους πίσω από κει που ήρθαν πριν από 1000 χρόνια", σύμφωνα με δημοσίευμα της Τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ.Ο Καλκάν κατηγορεί τον Ερντογάν και το AKP ότι χτυπούν μια αδελφότητα "1000 ετών" - έκφραση που χρησιμοποιείται ευρέως για να τονίσει την αδελφοσύνη μεταξύ των Τούρκων και Κούρδων - όμως πλέον αυτή η αδελφοσύνη είναι αδύνατη και οι Κούρδοι δεν έχουν άλλη επιλογή από την αντίσταση μέχρι τέλους. Ο Καλκάν κατηγόρησε επίσης τους Τούρκους πολίτες γιατί δεν ξεσηκώνονται ενάντια στη "φασιστική πολιτική" του κράτους, αλλά και τους Κούρδους υποστηρικτές του AKP, τους οποίους ονόμασε "εχθρούς των Κούρδων", σύμφωνα με την Σαμπάχ.

Γκρουέφσκι: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής ονόματος της ΠΓΔΜ

O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νικολα Γκρουέφσκι
Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος της χώρας του άφησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νικολα Γκρουέφσκι, σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Guardian. Ο κ. Γκρουέφσκι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ανοίξει και πάλι τον διάλογο με την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε αλλαγή ονόματος θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα."Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε" δήλωσε ο κ. Γκρουέφσκι. “Πρέπει να ξαναρχίσουμε τον διάλογο το συντομότερο δυνατόν και να βρούμε μία λύση. Κι όταν βρούμε την λύση, θα πρέπει να απευθυνθούμε στους πολίτες και να τους ρωτήσουμε αν είναι σωστό ή όχι".

Ωρολογιακή βόμβα η ΝΑ Τουρκία

Εκτός συνόρων ο ορίζοντας της Τουρκίας είναι ξεκάθαρος. Στην πράξη η Μόσχα έχει απαγορεύσει στην Αγκυρα οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα στη Συρία, και με τα καθημερινά πια θερμά επεισόδια προειδοποιεί τους Ερντογάν-Νταβούτογλου ότι πλέον αντιδρά προληπτικά σε οποιαδήποτε κίνηση θεωρεί πως απειλεί την ασφάλεια των στρατιωτικών της δυνάμεων στη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο.
Από την πλευρά της η Τουρκία, με κόστος τη δυσαρέσκεια του Ιράκ, του Ιράν αλλά και των ΗΠΑ, έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της γύρω από τη Μοσούλη σε ένα σαφές μήνυμα ότι θέλει να είναι παρούσα στους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν την επόμενη μέρα της εξάλειψης του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η απουσία σημαντικών εξελίξεων στο Κουρδικό εντός συνόρων στη ΝΑ Τουρκία αλλά και στις μεγάλες πόλεις. Μέχρι στιγμής ούτε η κυβέρνηση ούτε το ΡΚΚ έχουν πάρει την ευθύνη κλιμάκωσης των σποραδικών συγκρούσεων, αλλά ταυτόχρονα δεν υπάρχει τίποτε που να επιτρέπει έστω και συγκρατημένη αισιοδοξία για την επιστροφή του αρχηγού της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Φιντάν, στις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε τα τρία τελευταία χρόνια με τον ιστορικό ηγέτη του ΡΚΚ Οτσαλάν έγκλειστο από το 1999 στο Ιμραλι.

Μπεζέν Κοσκούν:Επιρροή & πετρέλαιο αναζητεί η Τουρκία στο Βόρειο Ιράκ Σχολιάζει την απόφαση Ερντογάν να στείλει στρατεύματα κοντά στη Μοσούλη

Μπεζέν Κοσκούν:Επιρροή & πετρέλαιο αναζητεί η Τουρκία στο Βόρειο Ιράκ
Παρά την έντονη αντίδραση της ιρακινής κυβέρνησης για την πρόσφατη ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ, κοντά στη Μοσούλη, η οποία τελεί υπό των έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε το ενδεχόμενο απόσυρσής τους από την περιοχή. Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του ο πρόεδρος της Τουρκίας προσδιόρισε ότι τα τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται εκεί αποκλειστικά για να εκπαιδεύσουν μέλη των ενόπλων δυνάμεων τόσο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Ιράκ όσο και του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν και όχι για να εμπλακούν σε μάχες.

Ουκρανικό μοντέλο με Τουρκία

http://s.kathimerini.gr/resources/2015-12/16s2turkish1-thumb-large.jpgΤην ικανοποίησή του για την πρόοδο των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. εξέφρασε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος επρόκειτο να επισκεφθεί εκ νέου τις Βρυξέλλες αύριο, ημέρα έναρξης της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου. Η παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού στη σύνοδο μόλις δύο εβδομάδες μετά την ειδική σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας έχει προξενήσει συζητήσεις. «Στη διάρκεια της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, οι Ουκρανοί διπλωμάτες πετύχαιναν συστηματικά να βάζουν τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο στην αίθουσα των ευρωπαϊκών συνόδων κορυφής, έστω και αν δεν ήταν επισήμως προσκεκλημένος», έγραψε χθες ο Ντάνκαν Ρόμπινσον στους Financial Times. «Προσπαθούν άραγε τώρα οι Τούρκοι διπλωμάτες να επαναλάβουν το ουκρανικό μοντέλο;» Στην ευρωπαϊκή σύνοδο της Πέμπτης, που θα διεξαχθεί στην πρεσβεία της Αυστρίας στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του Αυστριακού καγκελαρίου Φάιμαν, θα συμμετάσχουν οι χώρες που προθυμοποιούνται να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία προς την Ε.Ε. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται οι Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο, ενώ στη σύνοδο θα μετάσχει και ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Πάνω από 9 δισ. θα κοστίσουν στην Τουρκία τα ρωσικά αντίποινα

Οι Ρώσοι αντιπροσωπεύουν το 12,2% από τα 37 εκατ. τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Τουρκία και δαπανούν εκεί περίπου 3 δισ. δολάρια. Στα 9 δισ. δολάρια στη χειρότερη περίπτωση υπολογίζει η τουρκική κυβέρνηση το κόστος που συνεπάγονται για την Τουρκία οι οικονομικές κυρώσεις της Ρωσίας, εκτίμηση που συμμερίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Η εν λόγω τράπεζα προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ρωσοτουρκική ένταση για τις οικονομίες και των δύο χωρών, που διατηρούν στενές σχέσεις συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, των τροφίμων, του τουρισμού και των κατασκευαστικών έργων.

Γαλλικό σχέδιο απόφασης για το πετρέλαιο του ΙΚ. Να ανησυχεί η Τουρκία;

Αύριο θα υποβληθεί σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα έχει στόχο την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και την χρηματοδότησή της από το πετρέλαιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.Στη συνέντευξή του αυτή, ο Σαπέν υπογράμμισε επίσης ότι στηρίζεται στις “διεθνείς πιέσεις” για να ενθαρρυνθούν τα κράτη να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα αυτό, υπό την απειλή κυρώσεων.Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα δώσει με την απόφαση αυτή “ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα: ο αγώνας κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας είναι μια από τις προτεραιότητες του συνόλου των μελών του ΟΗΕ και κάθε κράτος θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή τα απαραίτητα μέτρα“, πρόσθεσε ο Σαπέν κατά τη συνέντευξη αυτή που έδωσε από το γραφείο του στο υπουργείο Οικονομικών στο Παρίσι.

Τις Κουρδικές συνοικίες βομβαρδίζει ο «Ερντογάν - Πασάς»...

Εδώ και μήνες στα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας και σε συνοικίες Κούρδων σε αστικά κέντρα η Άγκυρα έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία ενώ ο στρατός πραγματοποιεί «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις»... Ο ανταποκριτής της ημερήσιας εφημερίδας Εβρενσέλ και του καναλιού Χαγιάτ στην Αθήνα, Σεΐτ Αλντογάν, μεταφέρει τις επιχειρήσεις αίσχους, που πραγματοποιεί ο Τουρκικός στρατός στις Κουρδικές συνοικίες, κάνοντας λόγο για πάνω από 30 νεκρούς!