16 Δεκεμβρίου 2015

Άλλοι 10.000 έποικοι αναμένεται να «κυπροποιηθούν»

Την έναρξη της διαδικασίας παραχώρησης μόνιμης άδειας παραμονής ανακοίνωσαν στα κατεχόμενα.Τεχνική και οικονομική στήριξη υπόσχεται ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα.
Της Μέλανης Αντωνίου
Ενόσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εξακολουθούν να καταγράφονται ουσιαστικές διαφωνίες στις θέσεις των δύο πλευρών στα κριτήρια του περιουσιακού, καθώς και σε μια σειρά θεμάτων που συνδέονται με το περιουσιακό, όπως οι πληθυσμιακές ποσοστώσεις μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, η ιθαγένεια και οι έποικοι, στα κατεχόμενα ανακοινώθηκε την Τρίτη η έναρξη της διαδικασίας ‘κυπροποίησης’ νέου αριθμού εποίκων.
Συγκεκριμένα, το «Υπουργείο Εσωτερικών και Εργασίας» ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να αποδέχεται αιτήσεις για παραχώρηση μόνιμης άδειας παραμονής και λευκής κάρτας σε όσους αλλοδαπούς διέμεναν συνεχόμενα τα τελευταία έξι χρόνια στα κατεχόμενα έχοντας άδεια εργασίας. Υπολογίζεται, ότι με τις νέες ρυθμίσεις που ενέκρινε το καθεστώς, 10.000 άτομα θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για παραχώρηση μόνιμης άδειας παραμονής. Μακροπρόθεσμα, ο αριθμός των ξένων, κυρίως Τούρκων, που θα μπορούν να αποκτήσουν μόνιμη άδεια παραμονής με βάση τις νέες ρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν στα κατεχόμενα υπολογίζεται στις 38.000.
Τεχνική και οικονομική στήριξη υπόσχεται ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος τύπου του τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζού, τόνισε πως η διαπραγματευτική διαδικασία δεν βρίσκεται ακόμη στο στάδιο που μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 να υπάρξει ένα σχέδιο συμφωνίας. «Η επιθυμία μας και η επιδίωξη μας για να φτάσουμε σε λύση το συντομότερο παραμένει. Ελπίζουμε ότι οι επόμενοι μήνες θα αξιοποιηθούν σωστά και αυτό το στάδιο θα φθάσει», τόνισε. Αναφερόμενος στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, την Τρίτη, ο κ. Μπουρτζού επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες για μεταξύ τους συζήτηση του περιουσιακού, επισημαίνοντας πως ούτε και στη συνάντηση αυτή οι δύο ηγέτες μπόρεσαν να καλύψουν «κάποια απόσταση» , όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στα υπό συζήτηση θέματα.

Παράλληλα, ο κ. Μπουρτζού είπε ότι αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας  που βρίσκονται στην Κύπρο στο πλαίσιο της μελέτης που θα διεξάγουν για την οικονομική διάσταση της λύσης συναντήθηκαν με τις διαπραγματευτικές ομάδες των δύο πλευρών, μεταφέροντας τους και το μήνυμα πως θα επιδιώξουν να συμβάλουν τόσο τεχνικά όσο και οικονομικά στη λύση.
Με τον Ακιντζί ο Άιντε

Με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, συναντήθηκε την Τετάρτη ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, με τον οποίο, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος των ΗΕ αμέσως μετά τη συνάντηση είχε μια ουσιαστική και καλή συνάντηση. Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στη διαπραγματευτική διαδικασία, ο Άιντε υποστήριξε πως «υπήρξε εποικοδομητικό άνοιγμα σε κάποιες από τις ουσιώδεις πτυχές και αυτό που προσπαθούμε τώρα είναι να διαπιστώσουμε ποιες είναι ακριβώς αυτές οι πιο σημαντικές πτυχές οι οποίες θα μπορούσαν να τεθούν μόνο στο πλαίσιο ενός τελικού γύρου διαπραγματεύσεων».

Οι επιπρόσθετες πάντως διευκρινιστικές απαντήσεις του αξιωματούχου των ΗΕ είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές, αφού έκανε λόγο για περίγραμμα διευθέτησης του περιουσιακού μεταξύ των δύο πλευρών.  Συγκεκριμένα, σε ερώτηση κατά πόσο το περιουσιακό συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτές τις πτυχές, ο κ. Έιντε είπε ότι έχει γίνει αρκετή δουλειά στο περιουσιακό αλλά και ότι υπάρχουν ωστόσο κάποιες ιδέες οι οποίες εξετάζονται αυτή τη στιγμή έτσι ώστε να μην πρέπει να ξοδευτεί τόσος πολύς χρόνος στο περιουσιακό και να προχωρήσει η διαδικασία με άλλα εναπομείναντα κεφάλαια.

«Είμαι πεπεισμένος ότι βλέπουμε ένα περίγραμμα διευθέτησης στο περιουσιακό και με το οποίο οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να ζήσουν άνετα, δεν είμαι ωστόσο έτοιμος να πω ακριβώς τι θα είναι αυτό, πριν ολοκληρώσουν (τη συζήτηση) οι ηγέτες» σημείωσε. Ανέφερε ακολούθως ότι μια πολύ θετική εξέλιξη των τελευταίων εβδομάδων έχει να κάνει με το ότι κατάφεραν να επικεντρωθούν σε θέματα οικονομίας, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες υποβοηθούνται πλέον από «εθνικές αρχές» αλλά και ειδικούς από την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ και την ΕΕ καθώς εξετάζουν πτυχές του τραπεζικού τομέα και θέματα φορολογίας. Παράλληλα, ο κ. Άιντε επανήλθε στο θέμα της σύγκλισης σε κάποιο στάδιο, όπως διευκρίνισε, μιας πενταμερούς διάσκεψης.