16 Δεκεμβρίου 2015

70 Τούρκοι στρατιώτες αγνοούνται ύστερα από σφοδρή επίθεση του ISIS στο Βόρειο Ιράκ

70 Τούρκοι στρατιώτες αγνοούνται ύστερα από σφοδρή επίθεση του ISIS στο Βόρειο Ιράκ - MediaΤο πυροβολικό του Ισλαμικού Κράτους με μπαράζ βολών φέρεται να ισοπέδωσε Τούρκικο στρατόπεδο έξω από τη Μοσούλη. Ακόμη όμως τίποτε δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Την πληροφορία μεταδίδουν τα Κουρδικά Μέσα Ενημέρωσης, ραδιόφωνα και εφημερίδες, ενώ ανεβάζουν συνεχώς νεότερα και στο twitter. Η Slemani Times, αναφέρει πως, το πυροβολικό του Ισλαμικού Κράτους έριξε περισσότερες από 300 οβίδες των 120 χιλιοστών και κυριολεκτικά ισοπέδωσε Τούρκικο στρατόπεδο στην περιοχή Μπασίκα, 23 χιλιόμετρα έξω από τη Μοσούλη.


Ταυτόχρονα όιπως αναφέρουν πάντα οι πρώτες πληροφορίες οι τζιχαντιστές έριξαν 6 ή 7 εμπρηστικές ρουκέτες κατά του στρατοπέδου με αποτέλεσμα πολλοί Τούρκοι να υποστούν εγκαύματα. Η επίθεση του χαλιφάτου εντάσσεται σε ένα γενικότερο κύμα επιθέσεων κατά των θέσεων των Κούρδων πολιτοφυλάκων και ανταρτών Πεσμεργκά.
Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι αναφέρουν πως δεν αγνοούνται 70 στρατιώτες τους, αλλά στο στρατόπεδο εκπαίδευαν Ιρακινούς πολιτοφύλακες για να συνδράμουν στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.http://www.topontiki.gr/article/153218/70-toyrkoi-stratiotes-agnooyntai-ystera-apo-sfodri-epithesi-toy-isis-sto-voreio-irak#.VnGm5YFgWq0.twitter

Tζιχαντιστές βομβάρδισαν Τουρκική βάση στο Βόρειο Ιράκ-

Την περιοχή Μπασίκα στην Μοσούλη του Βορείου Ιράκ, όπου βρίσκονται οι στρατιωτικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού, βομβάρδισε ο ISIS, τραυματίζοντας τέσσερις Τούρκους στρατιώτες. Ο τουρκικός στρατός απάντησε στα πυρά.
Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, οι τραυματισμένοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Σιρνάκ στην Τουρκία και η κατάσταση του ενός είναι σοβαρή.
Η επίθεση έγινε με 50-60 όλμους. Πηγές που επικαλούνται ιστοσελίδες προσκείμενες στον ηγέτη του Βορείου Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί αναφέρουν ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν δύο άτομα και έξι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες.
Στην Μπασίκα η οποία απέχει 32 χλμ από τη Μοσούλη οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται τα τελευταία δύο χρόνια εκπαιδεύοντας τις κουρδικές δυνάμεις των Πεσμπεργκέ εκεί για να πολεμήσουν εναντίον του ISIS. Πρόσφατα ο τουρκικός στρατός έστειλε ενισχύσεις με τη συγκατάθεση Μπαρζανί, προκαλώντας την αντίδραση της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί διπλωματική κρίση μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας. Η Βαγδάτη απαιτεί την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων από το Ιράκ και συγκάλεσε την Αραβική Ένωση για τις 24 Δεκεμβρίου να συζητήσει το θέμα.
Τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν σήμερα σε επίθεση με ρουκέτες που εξαπέλυσαν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εναντίον της βάσης τους στο βόρειο Ιράκ και οι Τούρκοι στρατιωτικοί ανταπέδωσαν τα πυρά, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Το ιδιωτικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk μετέδωσε ότι οι τρεις από τους Τούρκους στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά και ένας "βαριά" στην επίθεση αυτή και πρόσθεσε ότι οι άνδρες του τουρκικού στρατού ανταπέδωσαν τα πυρά κάνοντας χρήση πυροβολικού.
Η επίθεση ήταν μέρος ευρύτερης εφόδου του ΙΚ εναντίον θέσεων των κουρδικών δυνάμεων, βόρεια της Μοσούλης, ανέφεραν ο γενικός γραμματέας των κουρδικών δυνάμεων Πεσμεργκά Τζαμπάρ Γιαουάρ, και ένας στρατηγός στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Ο στρατηγός, που βρισκόταν στην περιοχή Μπασίκα, τόνισε πως έξι ως επτά ρουκέτες έπληξαν τμήμα της τουρκικής βάσης.
Η ανάπτυξη περίπου 150 Τούρκων στρατιωτών στη βάση νωρίτερα αυτό το μήνα προκάλεσε εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Βαγδάτης. Η κυβέρνηση του Νούρι αλ Μάλικι ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καλέσει επιτακτικά την Τουρκία να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματα της, καταγγέλλοντας μια παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ.
Πηγή - ΚΥΠΕ
Πηγή - AΠΕ/ΜΠΕ