26 Μαΐου 2016

Υποχωρεί το Ισλαμικό Κράτος από την Συρία Αναμένεται πρωτοβουλία από τη Ρωσία για τροποποίηση του συριακού συντάγματος Του Νίκου Στέλγια


Syria’s Kurdish-led SDF launches operation northern RaqqaO τουρκικός και κουρδικός Τύπος αναφέρει σε δημοσιεύματα πως η συριακή αντιπολίτευση και οι κουρδικές δυνάμεις καταγράφουν σημαντικές επιτυχίες στο μέτωπο της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους.Οι Κούρδοι μαζί με συμμάχους, ξεκίνησαν μετωπική επίθεση κατά της πρωτεύουσας της οργάνωσης στην Συρία. Στόχος της συμμαχίας είναι η κατάληψη της Ράκκα.Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για την απελευθέρωση μικρών χωριών και κωμοπόλεων. Την ίδια ώρα, αναστάτωση έχει προκληθεί στο εσωτερικό της Ράκκα. Συγκεκριμένα, αυτόπτες μάρτυρες από το εσωτερικό της Ράκκα ενημερώνουν ότι το Ισλαμικό Κράτος, η διοίκηση της οργάνωσης έχει ξεκινήσει να εκκενώνει την πόλη που ελέγχει εδώ και χρόνια. Οι οικογένειες και οι συγγενείς των πολεμιστών αποχωρούν για πιο «ασφαλισμένες» περιοχές στην Συρία και το Ιράκ.Η επιχείρηση της απελευθέρωσης της Ράκκα βρίσκεται υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση των ΗΠΑ. Πριν από λίγες ώρες, υψηλόβαθμοι παράγοντες του αμερικανικού στρατού ήρθαν σε επαφή με την κουρδική πλευρά και τον τουρκικό στρατό και συζήτησαν τις λεπτομέρειες της επιχείρησης.

Μπαχμανί στο naftemporiki.gr: Το Ιράν δεν θεωρεί βιώσιμο ένα κουρδικό κράτος «Μόνη λύση για τη Συρία ο Μπασάρ Αλ Άσαντ»


Γιώργος Δ. Παυλόπουλος-gpavlo@naftemporiki.gr
Την αντίθεσή του Ιράν στην ανακήρυξη αυτόνομης οντότητας από τους Κούρδους στη βόρεια Συρία και την άποψη των ιρανικών αρχών ότι ένα κουρδικό κράτος στη Μέση Ανατολή δεν θα ήταν βιώσιμο εξέφρασε ο Αχμάντ Μπαχμανί, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απαντώντας σε ερώτηση του naftemporiki.gr, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με εκπροσώπους του ελληνικού Τύπου στην Τεχεράνη.Ο κ. Μπαχμανί ανέφερε ότι ένα κράτος των Κούρδων στα εδάφη Τουρκίας, Ιράκ, Συρίας και Ιράν στα οποία υπάρχει κουρδικός πληθυσμός δεν θα είχε έξοδο στη θάλασσα και θα σπαρασσόταν από εσωτερικές έριδες.

"Μπλοφάρει" ή όχι η Τουρκία στο προσφυγικό;


"Μπλοφάρει" ή όχι η Τουρκία στο προσφυγικό;Του Κώστα Ράπτη-Οι Τούρκοι ιθύνοντες έχουν μιαν ιδιόμορφη αντίληψη της φιλοξενίας. Η συμπεριφορά τους απέναντι στον Νίκο Αναστασιάδη στο πλαίσιο της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ που φιλοξενήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα, καθώς ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χρειάστηκε να ακυρώσει την παρουσία του στο δείπνο των παριστάμενων ηγετών και να επισπεύσει την αναχώρησή του από την γείτονα, όταν διαπίστωσε ότι είχε κληθεί εν αγνοία του και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Mustafa Akıncı, σε μια κίνηση έμμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Η συνέχεια της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής στη μετά Νταβούτογλου Εποχή

Η συνέχεια της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής στη μετά Νταβούτογλου Εποχή
Εξετάζοντας τις σχέσεις Τουρκίας και ISIS, είναι πάρα πολλοί αυτοί που θεωρούν ότι η διευκόλυνση των επιχειρήσεων του ISIS στην περιοχή από την τουρκική πλευρά, αλλά και οι οικονομικοί και πολιτικοί δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές, δεν πρόκειται να σταματήσουν.Η δε αποχώρηση του Τούρκου Πρωθυπουργού, Αχμέντ Νταβούτογλου, λίγα πράγματα αναμένεται να αλλάξει στην τουρκική εξωτερική πολιτική. Μία εξωτερική πολιτική που δείχνει να κινείται σε σταθερό άξονα και να παραμένει ανεπηρέαστη από τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό. Στην πραγματικότητα, η απουσία του Νταβούτογλου είναι πιο πιθανό να ενισχύσει τον απολυταρχικό Ερντογάν, ο οποίος έχει στο παρελθόν χρησιμοποιήσει τη ναζιστική Γερμανία ως παράδειγμα αποτελεσματικής διακυβέρνησης την οποία επιθυμεί και για τη χώρα του.

Το τουρκικό δίλημμα της Ευρώπης: πρόσφυγες ή δημοκρατία;

Το τουρκικό δίλημμα της Ευρώπης: πρόσφυγες ή δημοκρατία;
«Η προσφυγική κρίση που εκτυλίσσεται στη Μέση Ανατολή και η κλίση της Τουρκίας προς τον αυταρχισμό έχουν θέσει την Ευρώπη ενώπιον ενός ηθικού διλήμματος: αξίζει να θυσιαστεί ο μακροπρόθεσμος στόχος της προώθησης της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα ως παραχώρηση για την προστασία των συνόρων της;». Αυτό διερωτάται σε άρθρο του ο Γιαροσλάβ Τροφίμοφ, ανταποκριτής επί σειρά ετών της «Wall Street Journal» στη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας πως αυτό που διακυβεύεται στην αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία με αφορμή την προσφυγική κρίση είναι κυρίως η δημοκρατία στην όμορη χώρα. Και εξηγεί το γιατί.

Ο ψευδομουφτής Μέτε εύχεται να γίνει η Θράκη Κύπρος και έχει βρει και τον Ντεκτάς!!!

http://4.bp.blogspot.com/-7YYxr5Y48Lw/UPbrHGW_ZUI/AAAAAAACP9M/V9x6X0Kldak/s640/turkeythrace-630x432.jpgΟ ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς είπε χθες βράδυ ότι δεν θα επιτρέψει σε κάποιους να αποτελέσουν εργαλείο για «μητέρες πατρίδες», να μετατρέψουν σε εργαλείο εξωτερικής πολιτικής τη μειονότητα αντί να αποδεχθούν τον ρόλο της ως γέφυρα φιλίας για όλη την περιοχή.Μια καλή ευκαιρία να το αποδείξει θα ήταν η σύλληψη του ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε,ο οποίος σε ομιλία του,αναφερόμενος στον πρόεδρο του κομματος που προωθεί την “τουρκοποίηση” της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη είπε με θράσος:

Ραντεβού τον Οκτώβριο...


http://depo.ba/media/pictures/2015/01/13/thumbs/54b54d95-af5c-4d4b-9bcf-3f27d973813c-recep-tayyip-erdogan-sultan-1-preview.jpgΠώς αξιολογείται η δήλωση Ερντογάν ότι δεν θα υλοποιηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών αν δεν καταβληθούν τα 6 δισ. ευρώ βοήθειας απευθείας στην Αγκυρα και αν δεν καταργηθεί η βίζα για την είσοδο Τούρκων πολιτών στη ζώνη Σένγκεν; Με άλλα λόγια, είναι πραγματική απειλή ή μπλόφα;
Ενα είναι βέβαιο, ότι η ρητορική του Ερντογάν και των συνεργατών του θα σκληρύνει και θα κορυφωθεί, με ορίζοντα την υλοποίηση της συνταγματικής μεταρρύθμισης για τη σύσταση «σουλτανικής» προεδρίας, μια πορεία που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

Η Ε.Ε. δεν είναι η μοναδική επιλογή της νέας Τουρκικής Κυβέρνησης Ένταση στις διμερείς σχέσεις εξαιτίας του προσφυγικού ζητήματος Του Νίκου Στέλγια


Λίγες ώρες μετά τον σχηματισμό της, η τουρκική κυβέρνηση στέλνει στις Βρυξέλλες και στην Ε.Ε. ένα σημαντικό μήνυμα. Η νέα κίνηση έρχεται στα πλαίσια της έντασης που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις εξαιτίας του προσφυγικού ζητήματος και του θέματος της άρσης των τουριστικών θεωρήσεων στα τουρκικά διαβατήρια.
Ο νέος Υπουργός Ε.Ε. της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ απευθύνεται στην Ε.Ε. με ένα σημαντικό μήνυμα. Στην πρώτη δήλωση του μετά την έναρξη των καθηκόντων του σε αυτό το αξίωμα, ο κ. Τσελίκ υπογραμμίζει ότι η χώρα του εξακολουθεί να αποδίδει σημασία στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. Ο ίδιος αναφέρεται στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Ο Πούτιν γράφει στην «Καθημερινή»: Συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας για ειρήνη και ευημερία

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανταλλάσει χειραψία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.  Φωτογραφία Αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, Andrea BonettiΤην παραμονή της επίσκεψής μου στην Αθήνα, θα ήθελα να μοιραστώ με τους αναγνώστες της «Καθημερινής», μιας από τις πιο δημοφιλείς και έγκυρες ελληνικές εφημερίδες, μερικές σκέψεις μου για την περαιτέρω ανάπτυξη των εταιρικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, καθώς και για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο γενικότερα. Εκτιμούμε τις μακραίωνες παραδόσεις φιλίας που έχουν διαμορφωθεί μεταξύ των λαών μας. Οι κοινές πολιτισμικές αξίες, ο ορθόδοξος πολιτισμός και η ειλικρινής αμοιβαία συμπάθεια αποτελούν στέρεα θεμέλια της συνεργασίας μας. Ενα λαμπρό παράδειγμα για το πόσο στενά συνδέονται οι τύχες των λαών μας είναι ο βίος του Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος κατά τον 19ο αιώνα διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και στη συνέχεια κυβερνήτης του ελληνικού κράτους. Κατά το τρέχον έτος, ιδιαίτερη σημασία θα έχουν οι εορτασμοί της χιλιετούς παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Αγιον Ορος.

Το αμερικανικό πελατολόγιο και ο κινεζικός ανταγωνισμός στους εξοπλισμούς


Το αμερικανικό πελατολόγιο και ο κινεζικός ανταγωνισμός στους εξοπλισμούςΛίγο μετά το τέλος του στρατιωτικού εμπάργκο, το Βιετνάμ θα ενταχθεί στη μεγάλη λίστα του διεθνούς πελατολογίου των αμερικανικών εξοπλισμών. Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουντο 33% σχεδόν των παγκόσμιων εξαγωγών και είναι μακράν η μεγαλύτερη εξαγωγέας όπλων στον πλανήτη. Αλλά, ποιες χώρες αγοράζουν τα περισσότερα όπλα από τις ΗΠΑ;Η Σαουδική Αραβία ήταν η κορυφαία χώρα που αγόραζε όπλα αμερικανικής κατασκευής την περίοδο 2011-2015 και ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με την έρευνα του SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute), το οποίο αναλύει τις διεθνείς μεταφορές όπλων από το 1968.Την δεκάδα συμπληρώνουν η Τουρκία, η Νότιος Κορέα, η Αυστραλία, η Ταιβάν, η Ινδία, η Σιγκαπούρη, το Ιράκ, και η Αίγυπτος.

ΤΟΥΡΚΙΑ: “Αυτογκόλ” από τον Ερντογάν και χαστούκι από τον Λιβανελλί!


erdogan
Αυτογκόλ χαρακτήρισε η δημοσιογράφος της Εφημερίδας Sozcu , Zeynep Gurcanli  την μη υπογραφή εκ μέρους της Τουρκίας του κοινού  ανακοινωθέν τος  της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ που οργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Τι μπορεί να αλλάξει ο νέος υπουργός Άμυνας του Ισραήλ στην περιοχή μας; Γιατί μας αφορά

Avigdor-Lieberman
Το Μάιο του τρέχοντος έτους σημειώθηκε μία εξαιρετικά σημαντική αλλαγή στον γεωπολιτικό χώρο της Αν. Μεσογείου, η οποία έμεινε απαρατήρητη από το ευρύ ελληνικό κοινό, λόγω εσωτερικών θεμάτων, αλλά και του μονοπωλίου, που κατέχει η συριακή κρίση στην ελληνική ενημέρωση. Πρόκειται για την αλλαγή του ισραηλινού ΥΠΑΜ, τη θέση του οποίου ανέλαβε ο Α. Lieberman, μία εξαιρετικά αινιγματική μορφή, η οποία αξίζει να αναλυθεί μιας και ο θεσμός του ισραηλινού ΥΠΑΜ, αν μη τι άλλο, αποτελεί μία εκ των σημαντικότερων στη λεκάνη της Μεσογείου.

Τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έτοιμα για το Αιγαίο! Τι έγινε στην άσκηση EFES

uav_tourkon
Νέα στρατιωτική απειλή αναπτύσσει η Τουρκία στο Αιγαίο.Η συστηματική χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι πλέον γεγονός και θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την Αθήνα.
Χθες αυτό έγινε σαφές για μία ακόμη φορά.Από το μεσημέρι της Τετάρτης μέχρι και τα μεσάνυχτα οι Τούρκοι είχαν στον αέρα τα δύο “εθνικά” UAV’s που κατασκευάζουν.

Εθνική μελαγχολία


Από την έντυπη έκδοση
Του Δ. Η. Χατζηδημητρίου
dhatz@naftemporiki.gr
Όποιος αρνείται να εκχωρήσει τη σκέψη του στην προπαγανδιστική ευκολία των ημερών, δεν μπορεί παρά να αισθάνεται βαρύ το πέπλο της εθνικής μελαγχολίας που σκεπάζει τη χώρα.
Δεν μπορεί παρά να συναισθάνεται την οδύνη της εθνικής συντριβής, όχι με όρους εθνικιστικής πατριδοκαπηλίας, αλλά ως συνειδητός πολίτης, που έμαθε να βιώνει την κληρονομιά του πολιτισμού του και του γένους του, μετασχηματίζοντάς την σε πηγή έμπνευσης και διαρκούς αγώνα για τη συνάντηση και συνύπαρξη με άλλους, εξίσου σπουδαίους πολιτισμούς, κι όχι ως βολικό άλλοθι πνευματικής οκνηρίας.