26 Μαΐου 2016

Η Ε.Ε. δεν είναι η μοναδική επιλογή της νέας Τουρκικής Κυβέρνησης Ένταση στις διμερείς σχέσεις εξαιτίας του προσφυγικού ζητήματος Του Νίκου Στέλγια


Λίγες ώρες μετά τον σχηματισμό της, η τουρκική κυβέρνηση στέλνει στις Βρυξέλλες και στην Ε.Ε. ένα σημαντικό μήνυμα. Η νέα κίνηση έρχεται στα πλαίσια της έντασης που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις εξαιτίας του προσφυγικού ζητήματος και του θέματος της άρσης των τουριστικών θεωρήσεων στα τουρκικά διαβατήρια.
Ο νέος Υπουργός Ε.Ε. της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ απευθύνεται στην Ε.Ε. με ένα σημαντικό μήνυμα. Στην πρώτη δήλωση του μετά την έναρξη των καθηκόντων του σε αυτό το αξίωμα, ο κ. Τσελίκ υπογραμμίζει ότι η χώρα του εξακολουθεί να αποδίδει σημασία στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. Ο ίδιος αναφέρεται στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσελίκ προβαίνει σε μια σημαντική δήλωση. Τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι για την Άγκυρα ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας εξακολουθεί να έχει την σημασία του, ο συγκεκριμένος προορισμό δεν αποτελεί την μοναδική επιλογή της Τουρκίας. Με άλλα λόγια, στο πεδίο της εξωτερική πολιτικής, η Τουρκία εκτός από την Ε.Ε. έχει και άλλες, εναλλακτικές επιλογές, τις οποίες ο κ. Τσελίκ αποφεύγει να κατονομάσει αναλυτικά.

Η δήλωση του κ. Τσελίκ δεν είναι τυχαία. Έρχεται στην σκιά των τελευταίων σκληρών μηνυμάτων που στέλνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας στην Ε.Ε. στο προσφυγικό ζήτημα. Ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν κατηγορεί την Ε.Ε. με το πρόσχημα ότι δεν εκπληρώνει τις υποσχέσεις της. Ο κ. Τσελίκ διατηρεί στενές σχέσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Στο παρελθόν τον έχει συνοδεύσει σε σημαντικές συναντήσεις στο εξωτερικό.

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγες ώρες, μια ομάδα εκπροσώπων της τουρκόφωνης μουσουλμανικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης πραγματοποίησε μια σειρά σημαντικών επαφών στην Άγκυρα. Στην ομάδα λαμβάνουν μέρος και μουφτήδες που δεν αναγνωρίζονται από το ελληνικό κράτος. Η ομάδα συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Υπουργό Υγείας και τον Πρόεδρο της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας. 

http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=239978