26 Μαΐου 2016

Μπαχμανί στο naftemporiki.gr: Το Ιράν δεν θεωρεί βιώσιμο ένα κουρδικό κράτος «Μόνη λύση για τη Συρία ο Μπασάρ Αλ Άσαντ»


Γιώργος Δ. Παυλόπουλος-gpavlo@naftemporiki.gr
Την αντίθεσή του Ιράν στην ανακήρυξη αυτόνομης οντότητας από τους Κούρδους στη βόρεια Συρία και την άποψη των ιρανικών αρχών ότι ένα κουρδικό κράτος στη Μέση Ανατολή δεν θα ήταν βιώσιμο εξέφρασε ο Αχμάντ Μπαχμανί, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απαντώντας σε ερώτηση του naftemporiki.gr, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με εκπροσώπους του ελληνικού Τύπου στην Τεχεράνη.Ο κ. Μπαχμανί ανέφερε ότι ένα κράτος των Κούρδων στα εδάφη Τουρκίας, Ιράκ, Συρίας και Ιράν στα οποία υπάρχει κουρδικός πληθυσμός δεν θα είχε έξοδο στη θάλασσα και θα σπαρασσόταν από εσωτερικές έριδες.

«Στο Ιρακινό Κουρδιστάν έχουμε μεσολαβήσει ανάμεσα στις τάσεις του Μπαρζανί και του Ταλαμπανί. Εάν το Ιράν λείψει από τη μέση, εκείνοι θα συγκρουστούν ξανά», τόνισε ο κ. Μπαχμανί, αναφερόμενος στις δύο βασικές πολιτικές τάσεις μέσα στους Κούρδους του Ιράκ και προσθέτοντας ότι η ανακήρυξη αυτονομίας από τους Κούρδους της βόρειας Συρίας διευκολύνει «το σχέδιο ξένων δυνάμεων» που θέλουν «να διαμελίσουν τη Συρία μεταξύ Αράβων σουνιτών μουσουλμάνων, Αράβων σιιτών μουσουλμάνων και Κούρδων».

«Μόνη λύση για τη Συρία ο Άσαντ»
Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ είναι αυτή τη στιγμή η μόνη προσωπικότητα που μπορεί να κυβερνήσει τη Συρία κι αυτό το γνωρίζουν όλοι, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, συνέχισε ο συνεργάτης του ανώτατου ηγέτη του Ιράν.
«Η αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης στη Γενεύη ονομάζεται “ομάδα του Ριάντ”. Πρόκειται δηλαδή για δυνάμεις ξένες και στηριζόμενες σε ξένους, όχι γηγενείς. Μόνη λύση αυτή τη στιγμή για τη Συρία είναι η παραμονή του Μπασάρ Αλ Άσαντ στην προεδρία της χώρας», είπε.

REUTERS/ALI HASHISHO
 
«Οι ΗΠΑ δεν αντιπαλεύουν αλλά ενισχύουν το ISIS» Σε ερώτηση σχετικά με την «άτυπη συμμαχία» που έχει διαμορφωθεί κατά του τζιχαντιστικού, σουνιτικού μουσουλμανικού Ισλαμικού Κράτους από ετερόκλιτες δυνάμεις, μεταξύ άλλων τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, ο κ. Μπαχμανί τόνισε ότι κατά την άποψη των ιρανικών αρχών, η Ουάσιγκτον όχι μόνο δεν πολεμά, αλλά υπογείως ενισχύει τους τζιχαντιστές.
«Κατά την άποψή μας, οι ΗΠΑ δεν έχουν χτυπήσει πραγματικά το ISIS, αντιθέτως έχουμε στοιχεία ότι το εξοπλίζουν με εναέριες ρίψεις», ανέφερε. «Οι ΗΠΑ γνωρίζουν τις κινήσεις χιλιάδων προς τη Συρία και το Ιράκ, οι οποίες γίνονται με κόμβο την Κωνσταντινούπολη, καθώς και το γεγονός ότι η πληρωμή των μισθών πολλών τζιχαντιστών γίνεται μέσω Τουρκίας», πρόσθεσε ο Ιρανός αξιωματούχος.

«Ούτε η Ρωσία κατάφερε πολλά μόνον από αέρος»
Ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του γραφείου του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ τόνισε ότι ακόμη και η Ρωσία, δυνάμη την οποία το Ιράν θεωρεί συμμαχική, δεν κατάφερε μεγάλα αποτελέσματα στην αεροπορική της εκσρατεία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το Ισλαμικό Κράτος.
«Μόνον οι δυνάμεις της Αντίστασης οι οποίες πολεμούν στο έδαφος έχουν καταφέρει συντριπτικά πλήγματα στους τζιχαντιστές», σημείωσε ο κ. Μπαχμανί.
Το Ιράν αναφέρει ως «Άξονα της Αντίστασης» τις δυνάμεις του μαχητικού σιιτικού Ισλάμ, καθώς και σουνιτικές παλαιστινιακές οργανώσεις που έχουν ως κύριους εχθρούς τους τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τις φιλοδυτικές αραβικές μοναρχίες του Αραβοπερσικού Κόλπου. Στον «Άξονα» η Τεχεράνη περιλαμβάνει, πέραν του Ιράν, την κυβέρνηση Άσαντ στη Συρία, τις μαχητικές σιιτικές πολιτοφυλακές του Ιράκ (σε μεγάλο βαθμό και την φιλοϊρανική κυβέρνηση του τελευταίου), τη λιβανική σιιτική Χεζμπολάχ, τους σιίτες αντάρτες Χούδι της Υεμένης που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και μάχονται κατά της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και οργανώσεις όπως η παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και η Χαμάς.

REUTERS/KHALIL ASHAWI
«Η Σαουδική Αραβία απέτυχε στην Υεμένη και καταρρέεει» Η επιχείρηση «Αποφασιστική Καταιγίδα» της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη κατέληξε σε αποτυχία και η σαουδαραβική οικονομία αιμορραγεί εξ αυτού του λόγου, τόνισε εξάλλου ο κ. Μπαχμανί, προσθέτοντας ότι και στην περίπτωση της Υεμένης, όπως και της Συρίας, η μία από τις δύο πλευρές στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ονομάζεται “ομάδα του Ριάντ’’.
«Το Ιράν επιθυμεί φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες, με την εξαίρεση των ΗΠΑ, της σιωνιστικής οντότητας (σ.σ. όπως αποκαλεί το Ισραήλ το ιρανικό καθεστώς) και των ακολουθών τους στη Μέση Ανατολή, όπως είναι η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ», υπογράμμισε ο Ιρανός αξιωματούχος.
Κατηγόρησε δε τον πρόεδρο της Αιγύπτου, πρώην στρατάρχη Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι ότι, για να εξευμενίσει τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν, αφαίρεσε πρόσφατα από αιγυπτιακό δορυφόρο το κανάλι Al Manar της λιβανικής Χεζμπολάχ, δύναμης συμμαχικής προς το Ιράν.

«Δεν πουλήσαμε τις αρχές μας για την άρση του εμπάργκο»
Ο εξ απορρήτων του αρχηγού του ιρανικού κράτους απάντησε, σε ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η πρόσφατη άρση των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ότι η Τεχεράνη δεν έκανε υποχωρήσεις σε θέματα αρχών για να πετύχει συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις.
«Δεν πουλήσαμε ούτε την ηθική ούτε τις αρχές μας για την επίτευξη συμφωνίας. Δεν επιθυμούμε την απόκτηση πυρηνικού όπλου, όπως έχει δηλώσει και ο ανώτατος ηγέτης μας. Δεν θα επαναλάβουμε όμως τα λάθη που έκαναν, για παράδειγμα, χώρες της ανατολικής Ευρώπης και που οδήγησαν στην παράδοσή τους στη Δύση. Ο λαός μας αγαπά τον ανώτατο ηγέτη, οπότε δεν ανησυχούμε. Διώξαμε τη γάτα από την πόρτα και δεν θα την αφήσουμε να ξαναμπεί από το παράθυρο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Τι έχει η Ελλάδα λιγότερο από τη Φινλανδία ή τη Γερμανία;»
Ο κ. Μπαχμανί, αναφερόμενος στην Ελλάδα και την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, τόνισε ότι «η κατάσταση αυτή δεν αρμόζει στους Έλληνες. Η Ελλάδα έχει παραγωγικές δυνατότητες και θα μπορούσε να τρέφει τέσσερις φορές τον πληθυσμό που έχει σήμερα».
Σημείωσε ακόμη ότι «η Ελλάδα δεν υστερεί σε τίποτε σε σχέση π.χ. με τη Φινλανδία ή τη Γερμανία», ενώ ανέφερε ότι ο ιρανικός λαός έχει γενικά θετική εικόνα για την Ελλάδα, κυρίως λόγω των «αντιαμερικανικών αισθημάτων που έχει επιδείξει ο ελληνικός λαός» σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια.