08 Ιανουαρίου 2015

Καλάσνικοφ απέναντι σε πενάκια

Όσο και αν φαίνεται παράξενο, οι σκιτσογράφοι και οι τζιχαντιστές έχουν μία σημαντική ομοιότητα. Κινούνται και οι δύο σε έναν κόσμο φαντασιακό. Η επίσης σημαντική διαφορά τους είναι ότι ο φαντασιακός κόσμος των σκιτσογράφων είναι προϊόν της ανθρώπινης διανόησης και έχει μόνιμη κοσμική αναφορά ενώ ο κόσμος των φανατικών ισλαμιστών είναι ένας εξωκόσμιος φαντασιακός Παράδεισος, στον οποίο και μόνο απολογούνται. Οι δύο αυτοί κόσμοι μπορούν να συνομιλήσουν όσο μπορεί να επικοινωνήσει ένα πενάκι με ένα καλάσνικοφ. Το σκίτσο είναι το άτακτο παιδί του διαφωτισμού, ενώ ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός είναι το χαϊδεμένο παιδί του σκοταδισμού.

Τζιχαντιστές και ιθαγένεια

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην Χαλκίδα, έκανε ένα λογικό και πολιτικό άλμα: Συνέδεσε τη «βομβιστική», όπως την αποκάλεσε, «επίθεση» στο Παρίσι με την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει ιθαγένεια στους μετανάστες, αφού τους αφήσει πρώτα να μπουν ανεξέλεγκτα στη χώρα.Έχουν τα δύο πράγματα κάποια σχέση; Οι άνθρωποι από τις πρώην γαλλικές αποικίες στην πλειοψηφία τους εντάχθηκαν στη γαλλική κοινωνία με βάση την αρχή του «δικαίου του εδάφους», της επιλογής δηλαδή του αδελφού προς τη ΝΔ κόμματος της γαλλικής δεξιάς, να αποδίδεται η υπηκοότητα σε εκείνους που μοιράζονται τις ρεπουμπλικανικές αρχές, τις αρχές της τρίτης γαλλικής δημοκρατίας.

Τουρκία: «Έφαγε» παπούτσι ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ένας άνδρας πέταξε ένα παπούτσι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Kemal Kılıçdaroğlu, πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης του κόμματος σε ένα ξενοδοχείο της Άγκυρας την Πέμπτη. Ο άνθρωπος, ο οποίος δεν ταυτοποιηθεί ακόμα, ήταν μεταξύ των μελών του ακροατηρίου και συμμετείχε στην ημερίδα: «Προβλήματα των συνταξιούχων και προτάσεις για λύσεις», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 10 το πρωί στο ξενοδοχείο Mövenpick, όπου ο Kılıçdaroğlu ήταν κεντρικός ομιλητής.

Κίπρις: Η Τουρκία θέλει μερίδιο από το ΦΑ του Ισραήλ

SigmaLive Ο λόγος της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο για το θέμα των υδρογονανθράκων είναι η επιθυμία της Τουρκίας να έχει μερίδιο στους φυσικούς πόρους της περιοχής, αναφέρει σε δημοσίευμά της σήμερα η Κίπρις.
Η εφημερίδα, επικαλούμενη υψηλόβαθμο Τουρκοκύπριο αρμόδιο, γράφει ότι το πραγματικό ενδιαφέρον της Τουρκίας είναι για το φυσικό αέριο του Ισραήλ και όχι της Κύπρου και επιθυμεί όπως ο αγωγός μεταφοράς του αερίου από το Λεβιάθαν στην Ευρώπη περάσει μέσα από την ανατολική Τουρκία, σημειώνοντας ότι η ισραηλινή λεκάνη έχει 450 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 600 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. “Θα υπάρξει έλλειμμα φυσικού αερίου στην Τουρκία στο εγγύς μέλλον. Θέλει να καλύψει ένα μέρος του ελλείμματος από το φυσικό αέριο του Ισραήλ. Προτείνει το ισραηλινό φυσικό αέριο να σταλεί, μέσω αγωγών στην Τουρκία, στην Ευρώπη. Έτσι, έναντι της μεταφοράς του φυσικού αερίου (από το έδαφός της) θα πάρει το φυσικό αέριο (που χρειάζεται)”, ανέφερε ο ίδιος αρμόδιος.

Γαλλία- Τουρκία: συμμαχία στη σάτιρα

http://static6.businessinsider.com/image/5437db6e69bedd6d641a07b3-807-954/screen%20shot%202014-10-10%20at%209.11.58%20am.pngΣτην Κωνσταντινούπολη, στα γραφεία της, επίσης, σατιρικής εφημερίδας Leman, το κλίμα είναι βαρύ.Η Leman είχε συνεργαστεί, το 2002, με τη Charlie Hebdo, με αφορμή τον ευρωπαϊκό σκεπτικισμό για την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Ο αρχισυντάκτης Ζαφέρ Ακνάρ περιγράφει πώς είχε ξεκινήσει η συνεργασία:«Οι ίδιοι μας είχαν πει ότι ένοιωθαν μόνοι. Για αυτό ήρθαν σε εμάς. Ήρθαν στην Κωνσταντινούπολη για να δείξουν ότι το Ισλάμ είναι στην πραγματικότητα μία θρησκεία ανοχής. Ήθελαν να πούνε: κοιτάξτε, σε μία μουσουλμανική χώρα υπάρχει ένα περιοδικό σαν το δικό μας. Συνεργάστηκαν μαζί μας για να διακηρύξουν ότι το Ισλάμ δεν είναι αυτό που πιστεύουν κάποιοι. Αλλά κανείς δεν κατάλαβε.»

Οι εσωτερικές εντάσεις στην Τουρκία για το Κουρδικό αναζωπυρώνονται


Μετάφραση – Επιμέλεια: Μαρία Μπαρέτα, Κέντρο Ανατολικών Σπουδών
Mustafa Akyol – Al Monitor, 31-12-2014
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 27ης Δεκεμβρίου, ένοπλες συγκρούσεις έλαβαν χώρα στο Cizre, μια μεγάλη πόλη στην επαρχεία Diyarbakir στην κατά κύριο λόγο κυριαρχούμενη από Κούρδους νοτιοανατολική Τουρκία.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ πολλά σπίτια χτυπήθηκαν από τις σφαίρες. Ένα από τα μέρη που συμμετείχε στις εχθροπραξίες ήταν το YDHG, ή αλλιώς Πατριωτική Δημοκρατική Κίνηση Νέων, η οποία είναι γνωστή ως η οργάνωση νέων του ένοπλου και παράνομου Εργατικού Κουρδικού Κόμματος (PKK). Το άλλο μέρος ήταν το Huda – Par, ένα κόμμα που ιδρύθηκε από Ισλαμιστές Κούρδους.

Εξοπλίζεται πολεμικά Τουρκία: Αγοράζει έξι αμερικανικά καταδιωκτικά F-35


Είχε παραγγείλει δύο και τώρα παρήγγειλε άλλα τέσσερα – Στόχος να αγοράσει συνολικά 100

Τουρκία: Αγοράζει έξι αμερικανικά καταδιωκτικά F-35Η Τουρκία αποφάσισε να παραγγείλει επιπλέον τέσσερα καταδιωκτικά αεροπλάνα F-35 από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin, τα οποία προστίθενται στα δύο που έχει ήδη παραγγείλει, ανακοίνωσε χθες το βράδυ η τουρκική κυβέρνηση. "Η Τουρκία προβλέπεται να αγοράσει 100 μαχητικά αεροπλάνα F-35. Έχουμε ήδη παραγγείλει δύο στο πλαίσιο αυτό. Αποφασίσαμε τώρα να παραγγείλουμε επιπλέον τέσσερα", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έπειτα από μια συνεδρίαση στο υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας.Το συνολικό κόστος του συμβολαίου υπολογίζεται σε 16 δισ. δολάρια.

ΠΓΔΜ: Αμετάβλητη η ελληνική στάση για την ονομασία και μετά τις εκλογές


Η ΠΓΔΜ δεν αναμένει αλλαγή της θέσης της Ελλάδας για το ζήτημα της ονομασίας μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, όποιο κόμμα και αν αναδειχθεί νικητής. Ο πρώην πρέσβης της ΠΓΔΜ στην Αθήνα, Λιούπτσο Αρσόφσκι εκτίμησε μιλώντας στην εφημερίδα των Σκοπίων Ουτρίνσκι Βέσνικ ότι «και μετά τις εκλογές, οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας δεν πρόκειται να αποκτήσουν κάποια δυναμική και μόνο από καιρό σε καιρό κάποιοι από τους πολιτικούς παράγοντες στην Ελλάδα θα αναφέρονται στο θέμα αυτό».Όπως είπε, «όποιος και να αναλάβει την εξουσία στην Ελλάδα μετά τις εκλογές, θα συνταχθεί με την κόκκινη γραμμή για το ζήτημα της ονομασίας». «Υπενθυμίζω ότι και ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος εξέφρασε τις πλέον φιλελεύθερες απόψεις για το ζήτημα της ονομασίας, τελικά αναγκάστηκε να αλλάξει τη στάση του», πρόσθεσε.

Τι μας κάνει αναποφάσιστους

Πολιτικοί και εκλογολόγοι προσπαθούν αυτές τις μέρες να μπουν στο μυαλό του αναποφάσιστου. Οι εκλογολόγοι για να προβλέψουν σωστά το αποτέλεσμα και οι πολιτικοί για να κερδίσουν αυτό το πολυπόθητο 13% του εκλογικού σώματος.
EKLOGES2015Ένας έμπειρος εκλογολόγος μου έλεγε πως έχει πια καταλήξει, μετά από χρόνια παρακολούθησης των τάσεων και των εκλογικών αποτελεσμάτων, ότι ένα μεγάλο ποσοστό από τους αναποφάσιστους δίνει λάθος στοιχεία στις έρευνες, όχι απαραίτητα για να παραπλανήσει (όπως είχε ειπωθεί ότι έκαναν οι ψηφοφόροι του Σύριζα στις ευρωεκλογές του 2014, όπου έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις βγάζοντας ένα μήνα πριν τις εκλογές την ΝΔ πρώτο κόμμα για να ανατραπεί η πρόβλεψη στις κάλπες) αλλά γιατί πραγματικά δεν ξέρει τι να ψηφίσει. Αποφασίζει την τελευταία στιγμή, μπροστά στην κάλπη, ψηφίζει με μισή καρδιά και μπορεί πραγματικά να μην θυμάται τι ψήφισε στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Πραγματικός δηλαδή πονοκέφαλος για τις δημοσκοπήσεις και αγωνία για το αν θα πέσουν μέσα αυτή την φορά.

Επώνυμα πτώματα - ανεξιχνίαστες δολοφονίες

Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης Η μεταπολεμική Ιστορία της Ιταλίας, εκτός των άλλων, έχει ενδιαφέρον γιατί είναι διάσπαρτη από μια μακρά σειρά πτωμάτων. Ανάμεσά τους, ιδιαίτερη εντύπωση έχει κάνει – αλλά και πολλά ερωτήματα έχει εγείρει – η δολοφονία του Άλντο Μόρο, του πρωθυπουργού της Ιταλίας το 1978, από «τρομοκράτες» της Άκρας Αριστεράς. Την ίδια χρονιά, κατά σύμπτωση, έρχεται και ο περίεργος για πολλούς θάνατος του Πάπα Ιωάννη Παύλου Α’. Επίσης ιδιαίτερο προβληματισμό έχει δημιουργήσει ο «ελεγχόμενος» χαμός του Ρομπέρτο Κάλβι, που βρέθηκε κρεμασμένος κάτω από τη γέφυρα Μπλακφρίαρς του Λονδίνου, το 1982. Για την Ιστορία, σημειώνουμε ότι ο Ρομπέρτο Κάλβι ήταν ένας τραπεζίτης που είχε επαφές με το Βατικανό αλλά και με ανθρώπους του οργανωμένου εγκλήματος.Υπάρχει μια θεωρία που, όσο κι αν φαίνεται εξωφρενική, σχετίζει αυτούς τους τρεις θανάτους με την περιβόητη Στοά P2, εμπλέκοντας διεφθαρμένους αξιωματούχους του Βατικανού, τη μαφία και τη CIA… Για εμπλοκή στους φόνους έχουν φτάσει μάλιστα να κατηγορήσουν ώς και τον διάδοχο του Πάπα Ιωάννη Παύλου Α’, την Opus Dei και διάφορα άλλα γνωστά «λουλούδια» της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής.

Η δολοφονία του «Τραπεζίτη του Θεού» και άλλα θαύματα

Ξενοφών Α. ΜπρουντζάκηςΕπανερχόμαστε στο αφιέρωμά μας «Μυστικές Οργανώσεις» μετά τη διακοπή για την παρένθετη χριστουγεννιάτικη ιστορία περί του άστρου της Βηθλεέμ. Όπως, λοιπόν, παρατηρήσαμε, το μυστήριο που περιέβαλλε τον θάνατο του Πάπα Ιωάννη Παύλου Α’ βασιζόταν περισσότερο σε φαντασιοκοπίες παρά σε αληθινά γεγονότα. Αντίθετα, τα στοιχεία είναι συντριπτικά για τα όσα λέγονται και θρυλούνται για την τράπεζα του Βατικανού.

Ωστόσο, παρά την πληθώρα των αποδεικτικών στοιχείων, στα χρόνια που ακολούθησαν τον θάνατο του Πάπα Ιωάννη όλα έμειναν στη σιωπή, μια σιωπή που διατήρησε πολλούς ανώτερους καθολικούς ιερείς στις ιδιαίτερα σημαντικές τους θέσεις - που, κατά πολλούς, εξασφαλίστηκε μερικές φορές και με τη χρήση των όπλων!Όταν όμως οι έρευνες για την τράπεζα του Βατικανού ξεκίνησαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το σκοτεινό πέπλο που κάλυπτε διάφορες ενέργειες άρχισε να σηκώνεται. Αποτέλεσμα αυτών των ερευνών ήταν να συλληφθούν επί αμερικανικού εδάφους τόσο ο Σικελός τραπεζίτης Μικέλε Σιντόνα όσο και ο αρχιεπίσκοπος Παύλος Μάρσινκο, οι οποίοι αποδείχθηκε ότι έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις ατασθαλίες της τράπεζας του Βατικανού.

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ




Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*
Ανεξάρτητα από τις υπαρκτές, στρατηγικού χαρακτήρα διαφορές τους, όλες οι αριστερές δυνάμεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.α.) οφείλουν να δώσουν την εκλογική και κυρίως τις μετεκλογικές μάχες σε πνεύμα αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης απέναντι στους κοινούς εχθρούς- το αστικό, Μνημονιακό μπλοκ και την τροϊκανή επικηδεμονία.
1. Σύμφωνα με έναν διαδεδομένο, κυνικό αφορισμό, υπάρχει μόνο ένα πράγμα που είναι χειρότερο από το να μη γίνουν ποτέ τα όνειρά μας πραγματικότητα: η περίπτωση να... γίνουν! Εύχομαι να τους διαψεύσουμε- όπως κι αν αντιλαμβάνεται κανείς το «εμείς».
2. Οι τελευταίες μέρες του 2014 και οι πρώτες του 2015 είδαν την Ελλάδα να φιγουράρει ως πρώτο θέμα, στις περισσότερες ισχυρής επιρροής εφημερίδες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Μια νέα Ψυχροπολεμική Τάξη;

Ο «Γκόρμπι» ζητάει άρση των κυρώσεων στη Ρωσία κι επιστροφή στον διάλογο 
Μιχαηλ ΓκορμπατσοφΜε το τέλος του 2014, γίνεται σαφές ότι οι ευρωπαϊκές και οι διεθνείς πολιτικές δομές που είναι σε ισχύ από το 1989 απέτυχαν στη δοκιμασία του χρόνου. Πράγματι, ο κόσμος έχει να βιώσει τόσο τεταμένο περιβάλλον από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου: Αιματοχυσία στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή, την ώρα που το πλαίσιο διαλόγου μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων καταρρέει. Ο κόσμος φαίνεται να βρίσκεται στο χείλος του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι έχει ήδη αρχίσει.
Στο μεταξύ, ο βασικός διεθνής οργανισμός στον κόσμο - το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών - μόλις και μετά βίας παίζει κάποιο ρόλο ή λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσει τις εχθροπραξίες και τους σκοτωμούς. Γιατί δεν ενήργησε με αποφασιστικότητα για να αξιολογήσει την κατάσταση και να αναπτύξει ένα πρόγραμμα κοινής δράσης;

Το έγκλημα του μπάνιου Με τον Σενέρ Λεβέντ

Το έγκλημα του μπάνιου (ΜΕΡΟΣ Α’)
Είναι η εικόνα της πολιτικής μας προπαγάνδας εκείνη η φωτογραφία. Το έγκλημα του μπάνιου. Τρία μωρά με τις ματωμένες τους πιτζαμούλες μέσα στην μπανιέρα. Και η μητέρα τους. Μήπως υπάρχει κάποιος άνθρωπος που θα έμενε ασυγκίνητος από αυτή τη φωτογραφία; Άλλωστε, αν κάποιος έμενε ασυγκίνητος δεν θα εθεωρείτο άνθρωπος. Είναι η πιο πονεμένη, η πιο τραγική ανάμνηση των Χριστουγέννων του 1963. Αυτή η φωτογραφία έκανε τον γύρο του κόσμου. Δημοσιεύθηκε σε όλα τα γνωστά μέσα μαζικής ενημέρωσης του κόσμου. Ως η ελληνοκυπριακή βαρβαρότητα στην Κύπρο. Είναι μέσω αυτής της φωτογραφίας που προσπαθήσαμε πιο πολύ να αποδείξουμε σε όλους τις επιθέσεις που πραγματοποίησαν οι Ελληνοκύπριοι κατά των Τουρκοκυπρίων στο νησί και τα εγκλήματα που διέπραξαν. Αργότερα μετατρέψαμε σε «Μουσείο Βαρβαρότητας» το σπίτι στο οποίο διαπράχθηκε αυτό το έγκλημα. Και παίρναμε εκεί όλους τους μαθητές μας με τη σειρά και τους διηγούμασταν την ελληνοκυπριακή βαρβαρότητα. Ακόμα τους παίρνουμε εκεί.

Σύντομα εξαγγελίες ενεργειακής συνεργασίας με Ιορδανία


Σύμφωνα με πληροφορίες του Sigmalive, οι εξελίξεις θα αφορούν συνεργασία με την Ιορδανία σε θέματα ενέργειας καθώς οι Ιορδανοί δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για το επιβεβαιωμένο κοίτασμα του οικοπέδου δώδεκα της Κυπριακής ΑΟΖ και ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον, όπως όλα δείχνουν, μετουσιώνεται σε πράξη.Αρμόδια πηγή δήλωσε εξάλλου ότι η εξαγγελθείσα συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με το Βασιλιά της Ιορδανίας «δεν είναι τυχαία»

Τεράστιο το κόστος της προεκλογικής σιωπής των κομμάτων Αποφεύγουν και πάλι να μιλήσουν για τα μεγάλα προβλήματα

imageΗ παρέμβαση που έκανα για την ανάγκη ενός εθνικού διαλόγου προκειμένου να οργανωθεί, ιδιαίτερα σε επίπεδο συνταξιοδοτικών «ρετιρέ», η μείωση των συντάξεων για να περιοριστεί το ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό έλλειμμα που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με 14 δισ. ευρώ τον χρόνο, έγινε δεκτή με οργισμένες καταγγελίες και αμήχανη σιωπή.
Εκτός ελέγχου

Η μείωση του ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού ελλείμματος ώστε να περιοριστεί η κρατική επιχορήγηση κατά 2,5-3 δισ. ευρώ τον χρόνο είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη συνεννόηση με τους πιστωτές, την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους του ελληνικού Δημοσίου και την παραγωγική επανεκκίνηση της οικονομίας. Το 2004 το ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό σύστημα επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό με 5 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2009 η ετήσια επιβάρυνση του προϋπολογισμού τριπλασιάστηκε στα 15 δισ. ευρώ.

Ευρώ ή δραχμή;

Η Αυλή των τραυμάτων    Παρατήρηση πρώτη: Εκτός από το ξεκατίνιασμα υπάρχει και η πολιτική ανάλυση. Εκτός από την κινδυνολογία υπάρχει και η αλήθεια των πραγματικών και όχι των κατασκευασμένων διλλημάτων. Εκτός από την αερολογία που βαφτίζει σαν «πολιτική αντιπαράθεση» τον σκυλοκαυγά υπάρχει και ο καθαρός αέρας της ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης που προάγει την πολιτική σκέψη.

    Παρατήρηση δεύτερη: Ευρώ είναι εκείνο το νόμισμα που αντί για «απάνεμο λιμάνι» αποδείχτηκε το νόμισμα με το οποίο η Ελλάδα μετράει τη φτώχεια της. Ευρώ είναι εκείνο το νόμισμα με το οποίο η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2010. Ευρώ είναι εκείνο το νόμισμα που μόλις εμφανίστηκε πριν από δεκαπέντε χρόνια ό,τι το βράδυ κόστιζε 50 δραχμές το αμέσως επόμενο πρωί κόστιζε 170 δραχμές (ήτοι 0,50 ευρώ) και ό,τι το βράδυ κόστιζε 100 δραχμές το αμέσως επόμενο πρωί κόστιζε 341 δραχμές (ήτοι 1 ευρώ).

ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ Τουρκία: Νεκρός 14χρονος Κούρδος σε συγκρούσεις με την αστυνομία

Τουρκία: Νεκρός 14χρονος Κούρδος σε συγκρούσεις με την αστυνομία Ένας 14χρονος έπεσε νεκρός από σφαίρα που δέχτηκε στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στην αστυνομία και κούρδους διαδηλωτές στη νοτιοανατολική Τουρκία χθες το πρωί, ενώ ένας άνδρας τραυματίστηκε, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας.Ο 14χρονος τραυματίστηκε στο στήθος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου υπέκυψε στα τραύματά του, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.Το πρακτορείο ειδήσεων Dogan επικαλέστηκε φίλους του θύματος σύμφωνα με τους οποίους ο έφηβος πυροβολήθηκε από την αστυνομία την ώρα που επέστρεφε από τη δουλειά του.Σύμφωνα με τις πηγές ασφαλείας, ο άνδρας που τραυματίστηκε στα ίδια επεισόδια είναι ένας 28χρονος που δέχτηκε σφαίρα στην πλάτη και νοσηλεύεται.

Πολύ λίγο, πολύ αργά;

Μεταρρύθμιση ή Επανάσταση; Το δίλημμα αυτό ταλάνιζε τη Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη στις αρχές του 20ού αιώνα. Αν πιστέψουμε προχθεσινό δημοσίευμα των «Financial Times», η συντριπτική πλειοψηφία ερωτηθέντων αναλυτών οικονομολόγων και στελεχών του χρηματοπιστωτικού τομέα φαίνεται να πιστεύει ότι για να αποφύγει η Ευρωζώνη τον εγκλωβισμό σε ύφεση μακράς διαρκείας δεν αρκεί η διόρθωση πορείας με εργαλείο το αναμενόμενο τύπωμα χρήματος από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Ντράγκι στις 22.1, καθώς απαιτούνται δύο μεγάλες ανατροπές:

Ποιο είναι το σατυρικό περιοδικό Charlie Hebdo που προκάλεσε τους Ισλαμιστές

Ποιο είναι το σατυρικό περιοδικό Charlie Hebdo που προκάλεσε τους Ισλαμιστές Tο σατυρικό περιοδικό Charlie Hebdo τον Σεπτέμβριο του 2012 και τον Ιανουάριο του 2014 είχε δημοσιεύσει σκίτσα του Μωάμεθ (τη δεύτερη φορά μάλιστα είχε 64σέλιδο αφιέρωμα), προκαλώντας σάλο αντιδράσεων στις μουσουλμανικές κοινότητες ανά τον κόσμο.
Στο τελευταίο τεύχος της η εφημερίδα σατίριζε στο πρωτοσέλιδό της τις "προβλέψεις του μάγου Ουελμπέκ: το 2015 θα χάσω τα δόντια μου... Το 2022 θα τηρήσω το Ραμαζάνι". Το αμφιλεγόμενο βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα, που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει την άνοδο στην εξουσία ενός μουσουλμανικού κόμματος το 2022. Μέχρι στιγμής πάντως δεν είναι σαφές εάν η επίθεση αυτή έχει κάποια σχέση με το σατιρικό δημοσίευμα.Το Charlie Hebdo είχε δεχτεί επίθεση με βόμβες μολότοφ τον Νοέμβριο του 2011, όταν δημοσίευσε στο εξώφυλλό του ένα σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ. Το τελευταίο tweet της εφημερίδας, σήμερα το μεσημέρι, ειρωνευόταν τον Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του μεγάλο μέρος του Ιράκ και της Συρίας.

Τουρκία: Καταδικάζει την επίθεση στο Παρίσι | Φοβάται ότι θα αυξήσει την ισλαμοφοβία στην Ευρώπη

"Αυτή η άθλια επίθεση ανοίγει πεδίο σε κύκλους Ισλαμοφοβίας, ξενοφοβίας και ρατσισμού"
Με διαδοχικές δηλώσεις η Άγκυρα καταδίκασε το μακελεıό στο σατιρικό περιοδικό στο Παρίσι και εξέφρασε την ανησυχία της για την αύξηση της Ισλαμοφοβίας στην Ευρώπη.To τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. « Αυτή η τρομοκρατική επίθεση παραβιάζει τις παγκόσμιες αξίες της ανθρωπότητας. Αυτοί που πραγματοποίησαν την επίθεση πρόδωσαν τον πολιτισμό που υποστηρίζουν πως ανήκουν. Αυτή η άθλια επίθεση ανοίγει πεδίο σε κύκλους Ισλαμοφοβίας, ξενοφοβίας και ρατσισμού».

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Γιαλτσίν Άκντογαν τόνισε πως «αυτές οι επιθέσεις δεν πρέπει να εντείνουν την αντίδραση εναντίον του Ισλάμ και δεν πρέπει να συνδεθούν με το Ισλάμ» . Ο Άκντογάν δήλωσε πως «όποιος και να κάνει αυτή την τρομοκρατική επίθεση και για όποιον λόγο την έκανε την καταδικάζουμε. Υπάρχουν 12 νεκροί και τραυματίες. Δεν είναι μια ενέργεια που μπορούμε να την αποδεχθούμε. Αυτό πρέπει να το καταδικάσουμε έντονα». Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «κάθε μέσο ενημέρωσης μπορεί να κατηγορηθεί για τα δημοσιεύματά του, όμως καταδικάζουμε οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια».

Η Τουρκία γίνεται εσωστρεφής

Bacik Gokhan  Οντας ισλαμιστές παίκτες, οι ελίτ της γείτονος χώρας σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούν τις δυτικές αξίες, κάτι που έκαναν πριν από 10 χρόνια
Η Τουρκία γίνεται εσωστρεφής
Στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «προδότες» που υπάρχουν στην Τουρκία. Οπως είπε, «εντόπιοι προδότες» είναι εκείνοι που θέλουν να σταματήσει η ανάπτυξη της χώρας. Η λέξη «προδότης», πιστεύω, είναι η λέξη-αναφορά αν θέλουμε να αναλύσουμε την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική του 2015.
Για να είμαστε ειλικρινείς, ο Ερντογάν δεν είναι ο μόνος πολιτικός που μιλάει για «προδότες». Πολλοί πριν από αυτόν έκαναν χρήση της λέξης. Επομένως τι σημαίνει η αναφορά στους «προδότες» από τον τούρκο ηγέτη;Πρώτον, δείχνει ότι η χώρα γίνεται εσωστρεφής. Ξεχάστε το τουρκικό μοντέλο των μέσων της δεκαετίας του 2000. Αν υπάρχει «προδότης», ασφαλώς το κράτος θα τον κυνηγήσει. Με άλλα λόγια, το έθνος θα ασχοληθεί όλο το 2015 με διάφορες άνευ σημασίας μάχες, γεγονός που το βάζει στην ίδια γραμμή με ένα οποιοδήποτε κράτος σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, χωρίς τη φιλοδοξία να επηρεάζει τους γείτονές του.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ Die Zeit: Η Γερμανία εξετάζει συμβιβασμό με τον Τσίπρα

Die Zeit: Η Γερμανία εξετάζει συμβιβασμό με τον Τσίπρα«Η Γερμανία εξετάζει συμβιβασμό με τον Τσίπρα», γράφει η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα της και στο οποίο επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση, παρά τα περί αντιθέτου δημοσιεύματα, θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, ακόμη και σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.
«Σύμφωνα με πληροφορίες της Zeit, στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες εξετάζεται αυτή την εποχή πώς θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός συμβιβασμός με τον Αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Μια έξοδος της Ελλάδας θεωρείται για την γερμανική κυβέρνηση οικονομικά επικίνδυνη και πολιτικά κοστοβόρα - παρά τα περί του αντιθέτου δημοσιεύματα», αναφέρει το δημοσίευμα.«Στο Βερολίνο έχουν αντιληφθεί ότι ο Τσίπρας εμφανίζεται στο μεταξύ λιγότερο επιθετικός από ό,τι πριν από μερικούς μήνες, το οποίο θεωρείται ως ένδειξη ότι θα ήταν ανοιχτός για διαπραγματεύσεις.

Χειροβομβίδες εντός και εκτός Βουλής

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανήθικη πολιτική πρακτική | 
Την οξεία αντίδραση της αντιπολίτευσης πυροδότησε η απόφαση επιτροπής της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (με ψήφους εννέα έναντι πέντε) με την οποία προτείνει τη μη παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστήριο των τεσσάρων πρώην υπουργών που είχαν πρωταγωνιστήσει στο σκάνδαλο διαφθοράς τον Δεκέμβριο του 2013.
Οι υπουργοί, καθώς και τρεις γιοι υπουργών, επιχειρηματίες, κατασκευαστές και οικονομικοί παράγοντες άμεσα συνδεδεμένοι με το κυβερνητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), είχαν παραπεμφθεί από την τακτική δικαιοσύνη για ανάκριση, ωστόσο η κυβέρνηση πήρε τη δικογραφία από την αρμοδιότητα των εισαγγελέων, παρέδωσε την έρευνα σε ημέτερους και στη συνέχεια έθεσε τους τολμηρούς δικαστικούς λειτουργούς «στο ψυγείο». Στη συνέχεια κίνησε τη διοικητική διαδικασία για την αποπομπή τους από το σώμα.

Deutsche Welle: Ορατή μια νέα συμμαχία Podemos - ΣΥΡΙΖΑ στη νότια Ευρώπη

Και οι δυο ζητούν διαγραφή μέρους τους χρέους των χωρών τους
Οι Podemos ζητούν, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, διαγραφή μέρους του χρέους της Ισπανίας. Τα ποσοστά τους αύξανονται και δεν αποκλείεται να βρεθούν αμφότεροι στο τιμόνι της εξουσίας.Οι πολιτικές συζητήσεις στην ισπανική τηλεόραση είναι έντονες. Πιο αιχμηρός από όλους εμφανίζεται ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, γενικός γραμματέας του νέου ισπανικού κόμματος Podemos. Tου επιρρίπτουν πως συμπαθεί τους βάσκους τρομοκράτες και ότι θέλει να παρασύρει στον γκρεμό την Ισπανία. Όμως, ο 36χρονος πολιτικός επιστήμονας με την αλογοουρά ξέρει πολύ καλά ότι οι συμπατριώτες του έχουν βαρεθεί να ακούνε τα ίδια και τα ίδια. Βλέπουν εδώ και χρόνια να μειώνεται το εισόδημά τους και την ανεργία να καλπάζει.

«Ρωτάμε τους πολίτες: Θέλετε ένα σύστημα υγείας για όλους ή να πηγαίνουν στον γιατρό μόνο όσοι μπορούν να πληρώσουν; Πρέπει να πηγαίνουν στα πανεπιστήμια μόνο οι πλούσιοι ή όποιος έχει καλούς βαθμούς; Σε αυτές τις ερωτήσεις η πλειονότητα είναι με το μέρος μας».

Χαστούκι ΗΠΑ στην Τουρκία για τις προκλήσεις στην Κύπρο - "Πάγωσε" η παράδοση 2 φρεγατών

ImageΕπιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ


Χαστούκι στην Τουρκία από τις ΗΠΑ για τις προκλήσεις, τις εντάσεις  και τις απειλές χρήσης στρατιωτικών μέσων για το Φυσικό Αέριο στην Αν Μεσόγειο και την Κύπρο αποτελεί η απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου  να παγώσει την παράδοση δύο μεταχειρισμένων  φρεγατών της κλάσης O.H.Perry στο τουρκικό Ναυτικό

Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ στα τέλη Δεκεμβρίου ενέκριναν την «Ναυτική Πράξη Μεταφοράς»που αφορά  την  έγκριση μεταβίβασης  έξι φρεγατών στο Μεξικό και την Ταϊβάν, αλλά όχι στην Τουρκία- επαναλαμβάνοντας με ακόμα πιο πολύ έμφαση καθώς ήταν η 2η φορά απόφαση περασμένου έτους για το μπλοκάρισμα της μεταφοράς των συγκεκριμένων πλοίων στην στην Τουρκία.Ενέργεια που δείχνει και σε αυτή την φάση την θέληση των ΗΠΑ, αν και θα έπρεπε να πάρει πολύ πιο καθαρή μορφή κατά της πειρατείας που ασκεί σήμερα η Άγκυρα στην περιοχή. Η αντίδραση της Άγκυρας  -καθώς το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας και στον τουρκικό τύπο - είναι αρχικά αμήχανη.

Αποδεκτό αίτημα των Παλαιστινίων για ένταξη στο ΔΠΔ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν αποδέχθηκε το αίτημα να Παλαιστινίων να ενταχθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπός του, ο Στεφάν Ντιζαρίτς.
Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στο ΔΠΔ να ερευνήσει από την 1η Απριλίου τις καταγγελίες για εγκλήματα που φέρονται να έχουν διαπραχθεί στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Ο Μπαν ενημέρωσε για την απόφασή του τις χώρες μέλη του ΔΠΔ χθες Τρίτη το βράδυ, εξήγησε ο Ντιζαρίτς.
Στο μεταξύ ο Αραβικός Σύνδεσμος αναμένεται να συνεδριάσει στις 15 Ιανουαρίου, μετά την αποτυχία της Παλαιστινιακής Αρχής να περάσει το προσχέδιο απόφασής της από το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ.

Ισλαμική τρομοκρατία: Το "προκεχωρημένο φυλάκιο" της Ελλάδας "χτισμένο" από τους στρατιωτικούς

Image
Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η εξάπλωση της ισλαμικής τρομοκρατίας πρέπει πολύ σοβαρά να προβληματίσει και την Ελλάδα. Όπως και όλες τις χώρες της Ευρώπης ,όλα τα κράτη του πλανήτη. Οι φανατικοί είναι πάντα απρόβλεπτοι,ανεξέλεγκτοι,απάνθρωποι και παράλογοι. Δεν υπάρχουν “δικαιολογίες”, “αναζήτηση αιτιών” , “εξηγήσεις”. Η απειλή είναι υπαρκτή και πρέπει να παταχθεί πάση θυσία. Οι διαπιστώσεις είναι αυτονόητες.

Η Τουρκία καθίσταται εκ των μεγάλων χρηματοδοτών του ΣτΕ


Η Άγκυρα προστίθεται έτσι στους άλλους πέντε μεγάλους χρηματοδότες του ΣτΕ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

erdoğan7
Την απόφαση της Τουρκίας να καταστεί μια εκ των χωρών που συνεισφέρουν σημαντικά στον προϋπολογισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Θόρμπγιον Ζάγκλαντ.
Ο κ. Ζάγκλαντ, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα τις επαφές του με την τουρκική ηγεσία κατά τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Άγκυρα, αναφέρθηκε και στα θέματα της ελευθερίας του Τύπου, καλώντας την Τουρκία να εφαρμόσει αυστηρά την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΓΓ του ΣτΕ, ο κ. Ζάγκλαντ εξέφρασε ικανοποίηση για την «αποφασιστικότητα της τουρκικής ηγεσίας να μειώσει τον όγκο των υποθέσεων που την αφορούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Η απόφαση για να καταστεί η Τουρκία μεγάλος χρηματοδότης του ΣτΕ ανακοινώθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνάντησης του κ. Ζάγκλαντ με τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η Άγκυρα προστίθεται έτσι στους άλλους πέντε μεγάλους χρηματοδότες του ΣτΕ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αποζημίωση €70 εκατ. σε ψαράδες της Νιγηρίας από τη Shell

Μετά από 3ετή δικαστική μάχη για τις πετρελαιοκηλίδες στο Δέλτα του Νίγηρα
Η νομική μάχη για τη χειρότερη πετρελαϊκή καταστροφή στη Νιγηρία, δύο κηλίδες το 2008 που κατέστρεψαν τοπικές κοινότητες ψαράδων, κατέληξε σε συμβιβασμό με την Shell, η οποία συμφώνησε να καταβάλει ως αποζημίωση 70 εκατ. ευρώ.Ο πετρελαϊκός κολοσσός θα καταβάλει ως αποζημίωση 44 εκατ. ευρώ σε 15.000 ψαράδες και αγρότες της περιοχής του Δέλτα του Νίγηρα και τα υπόλοιπα στα όργανα της τοπικής κοινότητας τους.

Πίσω από το συμβιβασμό βρίσκεται μία μεγάλη μάχη μεταξύ των δύο πλευρών με αλληλοκατηγορίες για την ευθύνη των δύο πετρελαιοκηλίδων, την έκταση της μόλυνσης και το ζήτημα της αποκατάστασης των περιοχών -η οποία θα χρειαστεί ακόμη τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

Το λάβαρο της "μεγάλης Αλβανίας" στο πρωθυπουργικό μέγαρο της χώρας και στο facebook του Έντι Ράμα

Η εμφάνιση του λαβάρου με τον χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας», προκάλεσε την αντίδραση μερίδας των αλβανικών ΜΜΕ.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, δημοσίευσε μεταξύ πολλών φωτογραφιών στο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, την εικόνα του λαβάρου που προκάλεσε τις ταραχές και τα επεισόδια κατά τον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας - Αλβανίας.Μάλιστα η εικόνα αυτή της «Μεγάλης Αλβανίας» προβλήθηκε και στην πρόσοψη του πρωθυπουργικού μεγάρου όπου κατα την διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.Οι πολίτες μπορούσαν να στείλουν sms με ευχές από τα κινητά τους και τα μηνύματα τους προβαλλόταν εκεί.

Σκιτσογράφοι από όλο τον Κόσμο δίνουν το δικό τους μήνυμα για τη σφαγή στο Παρίσι

Η στυγερή δολοφονία 12 τουλάχιστον ανθρώπων στο Παρίσι, στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Ηebdo, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τέσσερις σκιτσογράφοι, οι οποίοι με το πενάκι και το χιούμορ τους ως μόνα "όπλα" στηλίτευαν τη μισαλλοδοξία και το μίσος, απ' όπου κι αν προέρχονταν, έδωσε το έναυσμα σε πολλούς συναδέλφους τους σε όλο τον κόσμο να δηλώσουν την οργή και τη συμπαράστασή τους με τον τρόπο που εκείνοι ξέρουν καλύτερα, σκιτσάροντας προς τιμήν των δολοφονηθέντων.

Όταν η Γαλλία εξόπλιζε ισλαμιστές μαχητές

Αρκετοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο έσπευσαν για άλλη μια φορά να συνδέσουν το σύνολο του ισλαμικού κόσμου με την τρομοκρατία, με αφορμή την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πραγματοποιήθηκε από ισλαμιστές.
3420103_5_53cd_des-rebelles-syriens-le-27-mai-a-alep_7c9976a867d264b2dd9b86d2dc49685aΑυτό που θα μπορούσαν να έχουν κάνει με μεγαλύτερη ευκολία, όμως, θα ήταν να συνδέσουν τον Γάλλο πρωθυπουργό Ολάντ με ακραίες ισλαμικές ομάδες, από τις οποίες ξεπήδησε ακόμη και το κράτος του Ισλάμ.
Όπως είχε αποδείξει η εφημερίδα Monde στις 24 Αυγούστου του 2014 η γαλλική κυβέρνηση έστελνε οπλισμό, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2013, σε ομάδες ανταρτών που μάχονταν στη Συρία.
Μεταξύ άλλων ο γαλλικός στρατός έστελνε αυτόματα όπλα 12.7 mm, εκτοξευτήρες ρουκετών, αλεξίσφαιρα γιλέκα αλλά και συσκευές επικοινωνίας.

Το πλοίο ήταν ναυλωμένο από την λιβυκή κρατική εταιρεία πετρελαίων Λιβυκός στρατός: Το ελληνικό δεξαμενόπλοιο «Araevo» που βομβαρδίστηκε στη Ντέρνα μετέφερε Ισλαμιστές

Δύο ναυτικοί, ένας Έλληνας και ένας Ρουμάνος, σκοτώθηκαν μετά την επίθεση της λιβυκής αεροπορίας στο πλοίο της Aegean Shipping Enterprises Company, συμφερόντων Δημ. Μελισσανίδη, δύο μίλια από το λιμάνι της Ντέρνα στην ανατολική Λιβύη 
Λιβυκός στρατός: Το ελληνικό δεξαμενόπλοιο «Araevo» που βομβαρδίστηκε στη Ντέρνα μετέφερε ΙσλαμιστέςΣε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του βομβαρδισμού του δεξαμενοπλοίου «Araevo» της ελληνικής εταιρείας Aegean Shipping Enterprises Company, συμφερόντων Δημ. Μελισσανίδη, στο λιμάνι της Ντέρνα στη Λιβύη που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο δύο ναυτικών, μεταξύ των οποίων ενός Έλληνα.Εκπρόσωπος του λιβυκού στρατού δήλωσε στο Reuters ότι το πλοίο μετέφερε Ισλαμιστές μαχητές στη Ντέρνα. «Είχαμε προειδοποιήσει το πλοίο να μην μπει στο λιμάνι χωρίς άδεια. Οι κινήσεις του ήταν ύποπτες» είπε ο εκπρόσωπος του λιβυκού στρατού Αχμέντ Μεσμάρι.