08 Ιανουαρίου 2015

Η Τουρκία καθίσταται εκ των μεγάλων χρηματοδοτών του ΣτΕ


Η Άγκυρα προστίθεται έτσι στους άλλους πέντε μεγάλους χρηματοδότες του ΣτΕ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

erdoğan7
Την απόφαση της Τουρκίας να καταστεί μια εκ των χωρών που συνεισφέρουν σημαντικά στον προϋπολογισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Θόρμπγιον Ζάγκλαντ.
Ο κ. Ζάγκλαντ, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα τις επαφές του με την τουρκική ηγεσία κατά τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Άγκυρα, αναφέρθηκε και στα θέματα της ελευθερίας του Τύπου, καλώντας την Τουρκία να εφαρμόσει αυστηρά την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΓΓ του ΣτΕ, ο κ. Ζάγκλαντ εξέφρασε ικανοποίηση για την «αποφασιστικότητα της τουρκικής ηγεσίας να μειώσει τον όγκο των υποθέσεων που την αφορούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Η απόφαση για να καταστεί η Τουρκία μεγάλος χρηματοδότης του ΣτΕ ανακοινώθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνάντησης του κ. Ζάγκλαντ με τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η Άγκυρα προστίθεται έτσι στους άλλους πέντε μεγάλους χρηματοδότες του ΣτΕ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ΓΓ του ΣτΕ συναντήθηκε επίσης με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Πρόεδρο Ερντογάν, με τους οποίους συζήτησε την κρίση στην Ουκρανία, τον εμφύλιο στη Συρία, την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και άλλα εσωτερικά θέματα και ζητήματα του ΣτΕ.
 

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο κ. Ζάγκλαντ ζήτησε αυστηρή εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης σε εθνικό επίπεδο και την άμεση εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Τουρκία. Όπως είπε ο ΓΓ του ΣτΕ «οι ανεξάρτητοι δημοκρατικοί θεσμοί είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας του συνέρχεσθαι και του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη».
 

Μιλώντας εξάλλου ενώπιον της Συνόδου των Τούρκων Πρέσβεων, ο κ. Ζάγκλαντ χαιρέτισε την απόφαση των τουρκικών Άρχών να παραχωρήσουν άδεια για την οικοδόμηση χριστιανικής εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη ως «σημάδι σεβασμού της θρησκευτικής διαφορετικότητας». Πρόκειται για εκκλησία της συριακής χριστιανικής κοινότητας που θα χτιστεί στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου (Yeşilkoy), ενώ είναι η πρώτη άδεια που δίνεται για ανοικοδόμηση χριστιανικού ναού στα τελευταία 92 χρόνια.
 

Επίσης, ο ΓΓ του ΣτΕ εξέφρασε την ανησυχία του για τις πρόσφατες ισλαμοφοβικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Γερμανία, αν και όπως είπε, είναι καθησυχαστική η σθεναρή στάση της Καγκελαρίου Μέρκελ και των πολιτικών ηγετών της χώρας κατά της ξενοφοβίας.
http://kathimerini.com.cy/