08 Ιανουαρίου 2015

ΠΓΔΜ: Αμετάβλητη η ελληνική στάση για την ονομασία και μετά τις εκλογές


Η ΠΓΔΜ δεν αναμένει αλλαγή της θέσης της Ελλάδας για το ζήτημα της ονομασίας μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, όποιο κόμμα και αν αναδειχθεί νικητής. Ο πρώην πρέσβης της ΠΓΔΜ στην Αθήνα, Λιούπτσο Αρσόφσκι εκτίμησε μιλώντας στην εφημερίδα των Σκοπίων Ουτρίνσκι Βέσνικ ότι «και μετά τις εκλογές, οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας δεν πρόκειται να αποκτήσουν κάποια δυναμική και μόνο από καιρό σε καιρό κάποιοι από τους πολιτικούς παράγοντες στην Ελλάδα θα αναφέρονται στο θέμα αυτό».Όπως είπε, «όποιος και να αναλάβει την εξουσία στην Ελλάδα μετά τις εκλογές, θα συνταχθεί με την κόκκινη γραμμή για το ζήτημα της ονομασίας». «Υπενθυμίζω ότι και ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος εξέφρασε τις πλέον φιλελεύθερες απόψεις για το ζήτημα της ονομασίας, τελικά αναγκάστηκε να αλλάξει τη στάση του», πρόσθεσε.
Σχετικά με το ενδεχόμενο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και τις επιλογές που έχει για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, ο κ. Αρσόφσκι σημείωσε: «Όλοι αναρωτιούνται, αν ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, όμως η κοινή γνώμη της χώρας γνωρίζει ότι χωρίς οικονομική υποστήριξη από την Ε.Ε., η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει και πως κανείς δεν παίζει με αυτά τα πράγματα».
Ο πολιτικός αναλυτής Στέβο Πεντάροσκι  σε δηλώσεις του στην ίδια εφημερίδα εκτίμησε ότι σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει στις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπάρξει μετατόπιση της θέσης της Ελλάδας στο θέμα του ονόματος, καθώς, όπως ανέφερε, «ο κ. Τσίπρας εδώ και δύο χρόνια έχει διατυπώσει με σαφήνεια τη θέση, ότι υποστηρίζει την κόκκινη γραμμή της Ελλάδας για το ζήτημα της ονομασίας».
Πηγή: ΑΜΠΕ