Και οι δυο ζητούν διαγραφή μέρους τους χρέους των χωρών τους
«Ρωτάμε τους πολίτες: Θέλετε ένα σύστημα υγείας για όλους ή να πηγαίνουν στον γιατρό μόνο όσοι μπορούν να πληρώσουν; Πρέπει να πηγαίνουν στα πανεπιστήμια μόνο οι πλούσιοι ή όποιος έχει καλούς βαθμούς; Σε αυτές τις ερωτήσεις η πλειονότητα είναι με το μέρος μας».
H διαγραφή χρέους δεν είναι κάτι καινούργιο
Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας για κάποιους είναι «κόκκινο πανί» και για άλλους ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στη χώρα του. Όπως ο Αλέξης Τσίπρας, έτσι και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας επιδιώκει μια διαγραφή του χρέους:
«Τα τελευταία 100 χρόνια συνέβη 600 φορές. Μια από τις μεγαλύτερες διαγραφές χρέους έγινε για τη Γερμανία μετά τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μειώθηκε στο μισό το γερμανικό χρέος. Γιατί ήταν καλό για όλους η χώρα που βομβάρδισε την Γκουερνικα και εισέβαλε στην Ελλάδα. Η κατάσταση στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Eλλάδα είναι πλέον ανυπόφορη. Πρέπει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τους δανειστές. Θα τους πούμε ότι θα πάρετε αυτά που σας χρωστάμε. Αλλά πάνω από το συμφέρον των τραπεζών είναι το δικαίωμα ενός συνταξιούχου για μια θέση στο νοσοκομείο ή τα παιδιά να έχουν βιβλία».
Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος διετέλεσε και σύμβουλος του Τσάβεζ στη Βενεζουέλα θέλει να διαπραγματευθεί με τους δανειστές αλλά δεν κάνει λόγο πια για ‘παράνομα δάνεια’ όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Τον Μάιο γίνονται στην Ισπανία δημοτικές εκλογές ενώ θα εκλεγούν και ορισμένα τοπικά κοινοβούλια.
Οι Podemos είναι πεπεισμένοι πως η διάσωση των τραπεζών χειροτέρευσε πολύ την ποιότητα ζωής των πολιτών στην χώρα. Δεν λείπουν βέβαια και οι φωνές που προειδοποιούν για αύξηση της ανεργίας και διαφυγή κεφαλαίων εάν έρθουν οι Podemos στην εξουσία. Οι ίδιοι πάντως δεν πτοούνται. Άλλωστε το λέει και το όνομά τους. Podemos στα ισπανικά σημαίνει μπορούμε.
Μαρία Ρηγούτσου (DLF)