08 Ιανουαρίου 2015

Χειροβομβίδες εντός και εκτός Βουλής

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανήθικη πολιτική πρακτική | 
Την οξεία αντίδραση της αντιπολίτευσης πυροδότησε η απόφαση επιτροπής της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (με ψήφους εννέα έναντι πέντε) με την οποία προτείνει τη μη παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστήριο των τεσσάρων πρώην υπουργών που είχαν πρωταγωνιστήσει στο σκάνδαλο διαφθοράς τον Δεκέμβριο του 2013.
Οι υπουργοί, καθώς και τρεις γιοι υπουργών, επιχειρηματίες, κατασκευαστές και οικονομικοί παράγοντες άμεσα συνδεδεμένοι με το κυβερνητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), είχαν παραπεμφθεί από την τακτική δικαιοσύνη για ανάκριση, ωστόσο η κυβέρνηση πήρε τη δικογραφία από την αρμοδιότητα των εισαγγελέων, παρέδωσε την έρευνα σε ημέτερους και στη συνέχεια έθεσε τους τολμηρούς δικαστικούς λειτουργούς «στο ψυγείο». Στη συνέχεια κίνησε τη διοικητική διαδικασία για την αποπομπή τους από το σώμα.

Τώρα το «σύστημα Ερντογάν» ολοκληρώνει τη συγκάλυψη με κοινοβουλευτικό μανδύα. Την οριστική απόφαση αναμένεται να λάβει στις 30 Ιανουαρίου η ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, στην οποία η κυβέρνηση διαθέτει μεγάλη πλειοψηφία. Η επιτροπή αποφάσισε επίσης την καταστροφή όλων των αποδεικτικών στοιχείων και τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες των υπόπτων.
Νομικοί κατηγόρησαν το κυβερνητικό κόμμα πως έλαβε αντισυνταγματική και παράνομη απόφαση, καθώς δεν μπορεί κοινοβουλευτική επιτροπή να καταστρέψει στοιχεία που περιέχονται στον φάκελο της ανάκρισης.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανήθικη πολιτική πρακτική και έκανε λόγο για αργυρώνητους βουλευτές που έλαβαν μια «απόφαση-όνειδος». Αντιδρώντας στην πρωτοφανή απόφαση καταστροφής των επίμαχων μαγνητοφωνημένων συνομιλιών των υπόπτων από την κοινοβουλευτική επιτροπή, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ανάρτησε τα ηχητικά ντοκουμέντα στην κομματική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.

Τη διαδικασία χαρακτήρισε αντισυνταγματική και ο πρόεδρος του Εθνικιστικού Κόμματος (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος δήλωσε πως πρόκειται «για μια απόφαση-ντροπή για τη Βουλή» και πως άφησε ανεξίτηλο μαύρο στίγμα στην ιστορία της χώρας. Το κυβερνών κόμμα αποτελεί «την πηγή της αμαρτίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο εθνικιστής ηγέτης.

Αντίθετα, η κυβέρνηση συνέχισε την πρακτική της οίησης και της απαξίωσης κάθε απόπειρας κριτικής στην κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου να δηλώνει ότι η αποκάλυψη των σκανδάλων ήταν «απόπειρα πραξικοπήματος» και τον συνιδρυτή του AKP, Μεχμέτ Φιράτ, να υποστηρίζει ότι «η δίκη», (που δεν έγινε), «έληξε με την ετυμηγορία της κοινής γνώμης, χωρίς δικαίωμα έφεσης», αναφερόμενος στην πρόσφατη επικράτηση του AKP στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν εν μέσω της αποκάλυψης των σκανδάλων. Στις εκλογές επικράτησαν οι κυβερνητικοί υποψήφιοι.

■ Συνεπής στη σκληρή γραμμή εμφανίστηκε και πάλι η τουρκική αστυνομία, καθώς χθες συνελήφθη στο Ντιγιάρμπακιρ, Ολλανδή δημοσιογράφος με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Η δημοσιογράφος, η οποία κάλυπτε θέματα για το κουρδικό ζήτημα, αφέθηκε αργότερα ελεύθερη έπειτα από παρέμβαση του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών, που δήλωσε σοκαρισμένος από το περιστατικό.
■ Επίθεση αυτοκτονίας κατά του αστυνομικού τμήματος στο Σουλτάναχμετ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, έκανε χθες γυναίκα ζωσμένη με εκρηκτικά, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η ίδια και ένας αστυνομικός, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά ακόμη ένας ένστολος. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.