24 Αυγούστου 2016

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μεσοποταμία Η Άγκυρα αποφάσισε να προχωρήσει στην κατάληψη της συριακής κωμόπολης Τζαρμάμπλους Του Νίκου Στέλγια

Η νέα κίνηση της Τουρκίας στο βόρειο κομμάτι της Συρίας έχει ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση της έντασης σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσοποταμίας. Στη γενέτειρα του σύγχρονου ανθρώπινου πολιτισμού, διάφοροι παράγοντες ανταλλάσσουν πυρά, βόμβες, πραγματοποιούν νέες διπλωματικές μανούβρες και επιχειρούν να ενισχύουν τη θέση τους με πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν ως μοναδικό αποτέλεσμα την επικίνδυνη κορύφωση της έντασης.
Ένα τέτοιο βήμα αποφάσισε να πραγματοποιήσει πριν από λίγες ώρες η Άγκυρα. Μην κρύβοντας την έντονη ενόχληση της απέναντι στα νέα κέρδη των Κούρδων στο βόρειο κομμάτι της Συρίας και χρησιμοποιώντας ως άλλοθι και αιτιολογία τη δράση του Ισλαμικού Κράτους στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, η Άγκυρα αποφάσισε να προχωρήσει στην κατάληψη της συριακής κωμόπολης Τζαράμπλους.
Οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού ξεκίνησαν γύρω στις 04.00, με χερσαίους και εναέριους βομβαρδισμούς στην ευρύτερη περιοχή. Στη συνέχεια, τις πρωινές ώρες, άρματα μάχης της Τουρκίας εισέβαλλαν στη Συρία για να διευκολύνουν την προώθηση των δυνάμεων του λεγόμενου Στρατού της Ελεύθερης Συρίας. Τις μεσημεριανές ώρες αυτές οι δυνάμεις κατέλαβαν τα πρώτα χωριά έξω από τα Τζαράμαπλους. Το απόγευμα οι δυνάμεις των ανταρτών κατάφεραν να εισέλθουν στο κέντρο της κωμόπολης.

Εθνικισμός - Φασισμός - Πατριωτισμός - Κοινοτισμός

Η συμβολή μας στη συζήτηση που γίνεται σε σχέση με τις παραπάνω έννοιες:
Στις συνθήκες της σημερινής οξείας οικονομικής και πολιτιστικής  κρίσης, της προφανούς αποτυχίας να δημιουργηθεί η «Ευρώπη των λαών και περιφερειών», της  παρακμής των κυρίαρχων ιδεολογικοπολιτικών μορφών διαχείρισης των αστικών ευρωπαϊκών κοινωνιών (φιλελευθερισμός -σοσιαλδημοκρατία - αριστερά), κάποιες σημαντικές κοινωνικές δυνάμεις -αστικές , μικροαστικές, εργατικής αριστοκρατίας, ακόμα και ανέργων - στην Ευρώπη τάσσονται πλέον ανοικτά με τον εθνικισμό και τους πολιτικούς εκφραστές του, ακόμα και με τις νεοφασιστικές εκδοχές του.

Οταν ο Φασισμός (η πλέον επιθετική μορφή Εθνικισμού) αποκτά Ιδεολογικό Χρώμα

http://www.imerodromos.gr/wp-content/uploads/2016/08/%CE%A4%CE%91%CE%A3%CE%9F%CE%A3-%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%A3%CE%A4%CE%91%CE%A3%CE%99%CE%9F%CE%A5.jpg

Χωρίς αντίσταση αντάρτες και τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν την Τζαραμπλούς

Οι ισλαμιστές αντάρτες του Ελεύθερου Συριακούς Στρατού(FSA) τους οργάνωσε και εξόπλισε η Αγκυρα στο Γκαζιαντέπ, μαζί με τουρκικά τακνς και ειδικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού, κατέλαβαν αργά το απόγευμα την πόλη Τζαραμπλούς, το μην της έριδος με τις κουρδικές δυνάμεις, χωρίς καμία αντίσταση.
Οι μαχητές του ISIS την εγκατέλειψαν καθώς το Ισλαμικό Κράτος αναδιπλώνεται και αναζητεί νέες γραμμές άμυνας. Από τη πόλη είχαν φύγει και περίπου 3.000 κάτοικοι, κουρδικής καταγωγής οι περισσότεροι οι οποίοι αναζήτησαν καταφύγιο στη πρόσφατα απελευθερωθείσα πόλη Μανπίζ.Πριν συμβεί, στη προέλαση των δυνάμεων, τουρκικές πηγές έκαναν λόγο για «46 νεκρούς, μέλη του Ισλαμικού Κράτους», ενώ οι τοπικές κουρδικές Αρχές κάνουν λόγο για 29 αμάχους νεκρούς, ενώ τονίζουν ότι περισσότεροι από 3.000 πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη Τζαραμπλούς.

ΟΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ

https://pbs.twimg.com/media/CqokFhPXEAAc5VT.jpgΟ «κουρδικός διάδρομος» και η συνεργασία της Τουρκίας με τη Συρία
Οσο προχωρά η ολοκλήρωση της δημιουργίας του «κουρδικού διαδρόμου» κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία στη Β. Συρία τόσο αυξάνεται η κινητικότητα από όλους -ανεξαιρέτως- τους παράγοντες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συμμετέχουν στο μεγάλο παιχνίδι που παίζεται στη Συρία από τον Μάρτιο του 2011 έως σήμερα.Θρυαλλίδα των εξελίξεων ήταν η απελευθέρωση της Ιεάρπολης/Μένπετζ στις 12 Αυγούστου 2016, από τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας, τον σκληρό πυρήνα των οποίων αλλά και μεγάλο μέρος της δύναμής τους αποτελούν μονάδες και στελέχη των Δυνάμεων Προστασίας του Λαού (YPG), των Κούρδων της Συρίας.Αμέσως μετά η Τουρκία ενέτεινε τις προσπάθειες γεφύρωσης του χάσματος με τη Συρία, πάντα με τη βοήθεια και τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας και του Ιράν.

Το διπλό 'παιχνίδι' των Τούρκων. Γιατί μπήκαν τώρα στη Συρία


Ισορροπίες που αλλάζουν ανάλογα με τη συγκυρία, σε μία διπλωματική σκακιέρα πρόκληση για τον ιστορικό του μέλλοντος. Τι κρύβεται πίσω από την τουρκική εισβολή στη Συρία; Ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός και ποιοι οι σύμμαχοι; Ο καθηγητής Κ. Φίλης αναλύει στο NEWS 247 Ποιους στόχους πλήττει η Τουρκία, με ποια νομιμοποίηση και με τις "ευλογίες" ποιων μεγάλων δυνάμεων, τη στιγμή που μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και μέχρι χθες, οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ έμοιαζαν να είναι επί ξυρού ακμής.Ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, αναλύει στο NEWS 247 τα ερωτήματα πίσω από τη χρονική συγκυρία της τουρκικής εισβολής και εξηγεί τις ισορροπίες που επικρατούν με τα σημερινά δεδομένα στη Συρία, που δοκιμάζεται από τον εμφύλιο για περισσότερα από πεντέμισι χρόνια.Από τη μία μεριά το καθεστώς Άσαντ, που απολαμβάνει της στήριξης της Ρωσίας και έχει ανακτήσει εδάφη, από την άλλη οι τζιχαντιστές που χάνουν τον διάδρομο προς την Τουρκία και στη "μέση" οι Κούρδοι, στους οποίους προσφέρουν προστασία οι ΗΠΑ, αλλά Τουρκία - Άσαντ και Ιράν δεν θέλουν, να δουν ενισχυμένους την επόμενη μέρα της Συρίας και ενόψει επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων.