24 Αυγούστου 2016

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μεσοποταμία Η Άγκυρα αποφάσισε να προχωρήσει στην κατάληψη της συριακής κωμόπολης Τζαρμάμπλους Του Νίκου Στέλγια

Η νέα κίνηση της Τουρκίας στο βόρειο κομμάτι της Συρίας έχει ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση της έντασης σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσοποταμίας. Στη γενέτειρα του σύγχρονου ανθρώπινου πολιτισμού, διάφοροι παράγοντες ανταλλάσσουν πυρά, βόμβες, πραγματοποιούν νέες διπλωματικές μανούβρες και επιχειρούν να ενισχύουν τη θέση τους με πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν ως μοναδικό αποτέλεσμα την επικίνδυνη κορύφωση της έντασης.
Ένα τέτοιο βήμα αποφάσισε να πραγματοποιήσει πριν από λίγες ώρες η Άγκυρα. Μην κρύβοντας την έντονη ενόχληση της απέναντι στα νέα κέρδη των Κούρδων στο βόρειο κομμάτι της Συρίας και χρησιμοποιώντας ως άλλοθι και αιτιολογία τη δράση του Ισλαμικού Κράτους στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, η Άγκυρα αποφάσισε να προχωρήσει στην κατάληψη της συριακής κωμόπολης Τζαράμπλους.
Οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού ξεκίνησαν γύρω στις 04.00, με χερσαίους και εναέριους βομβαρδισμούς στην ευρύτερη περιοχή. Στη συνέχεια, τις πρωινές ώρες, άρματα μάχης της Τουρκίας εισέβαλλαν στη Συρία για να διευκολύνουν την προώθηση των δυνάμεων του λεγόμενου Στρατού της Ελεύθερης Συρίας. Τις μεσημεριανές ώρες αυτές οι δυνάμεις κατέλαβαν τα πρώτα χωριά έξω από τα Τζαράμαπλους. Το απόγευμα οι δυνάμεις των ανταρτών κατάφεραν να εισέλθουν στο κέντρο της κωμόπολης.


Οι παράγοντες του Ισλαμικού Κράτους επέλεξαν να παραδώσουν την πόλη στις φιλοτουρκικές δυνάμεις δίχως σφοδρή αντίσταση και μεγάλο αιματοκύλισμα. Οι αντάρτες της οργάνωσης βρήκαν καταφύγιο στο νότιο κομμάτι του Τζαράμπλους. Τον δρόμο της εξορίας τράβηξαν και οι λιγοστοί κάτοικοι του Τζαράμπλους, κυρίως οι Κούρδοι. Αυτοί οι κάτοικοι βρίσκουν καταφύγιο στο Κομπάνι και στο Μίμπιτς. Τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τουλάχιστον 49 νεκρούς πολίτες εξαιτίας των τουρκικών βομβαρδισμών και αναφέρουν την ισοπέδωση συνοικιών όπου κατοικούν Κούρδοι πολίτες της Συρίας.
Στην επιχείρηση που διεύθυνε ο τουρκικός στρατός έλαβαν μέρος ομάδες Τουρκμένιων και Σουνιτών της Συρίας. Η Άγκυρα χαρακτηρίζει αυτές τις ομάδες ως «μετριόφρονα στοιχεία» της αντιπολίτευσης της Συρίας, μια άποψη την οποία δεν συμμερίζονται η Δαμασκός, η Μόσχα, οι Κούρδοι και άλλοι πρωταγωνιστές του συριακού δράματος.
Η χρονική συγκυρία της τουρκικής επιθετικότητας
Η Τουρκία ξεκίνησε τις επιχειρήσεις της τη στιγμή που το προεδρικό αεροπλάνο των ΗΠΑ, το οποίο μετέφερε τον Αντιπρόεδρο της χώρας, Τζο Μπάιντεν στην Άγκυρα προσέγγιζε τον τουρκικό εναέριο χώρο.
Με τη νέα επιχείρηση η Τουρκία έστειλε νέα, σημαντικά μηνύματα στην αμερικανική πλευρά και στη Δύση. Εξέπεμψε το μήνυμα ότι παρά τις επιπτώσεις του πρόσφατου πραξικοπήματος, η Τουρκία παραμένει ως μια ισχυρή δύναμη στην περιοχή. Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, παρά τα πλήγματα που δέχθηκαν πριν από λίγο καιρό, έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν τα δεδομένα ανά πάσα στιγμή στην ευρύτερη περιοχή. Η Δύση έχει την υποχρέωση να λάβει υπόψη της αυτή την πραγματικότητα και να εστιάσει στις «ευαισθησίες» της τουρκικής πλευράς στο Κουρδικό Ζήτημα και στην κρίση της Συρίας.
Στην Άγκυρα, ο κ. Μπάιντεν πραγματοποίησε μια σειρά σημαντικών επαφών και έστειλε σημαντικά μηνύματα της δικής του κυβέρνησης. Σε γενικές γραμμές, η αμερικανική πλευρά επιχείρησε να στείλει στην Άγκυρα το μήνυμα ότι παρά το γεγονός ότι κατανοεί τις ευαισθησίες της Άγκυρας σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων και καταδικάζει το πρόσφατο πραξικόπημα, η Τουρκία, εφόσον επιθυμεί την συνέχεια της στρατηγικής συμμαχίας της με τις ΗΠΑ, θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στη λίστα των προτεραιοτήτων του ΝΑΤΟ και της Ουάσιγκτον. Την ίδια στιγμή, στο ζήτημα του Γκιουλέν, η Άγκυρα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αναμένει την τελική απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην Άγκυρα, ο κ.Μπάιντεν πραγματοποίησε και μια σύντομη αναφορά στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ομοσπονδιακής λύσης και της συνεργασίας στο ενεργειακό πεδίο.
Προειδοποιούν Κούρδοι, Μόσχα και Δαμασκός
Η κουρδική πλευρά, η Μόσχα και η Δαμασκός προσεγγίζουν με έντονο προβληματισμό τη νέα κίνηση της Τουρκίας.
Με ανακοινωθέν του Υπουργείου Εξωτερικών της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, η Δαμασκός καταδικάζει την επιθετικότητα της Τουρκίας και τονίζει ότι η Άγκυρα επισκιάζει την κυριαρχία της χώρας.
Η Μόσχα συμμερίζεται τον προβληματισμό της Δαμασκού και επισημάνει στην Άγκυρα το γεγονός ότι στην κρίση της Συρίας και στο Τζαράμπλους έχει την υποχρέωση να έρθει σε συνεννόηση με την επίσημη κυβέρνηση της χώρας. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία δεν κρύβει τον προβληματισμό της για τις τελευταίες εξελίξεις στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.
Από την πλευρά τους, οι Κούρδοι απαντούν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους στην Άγκυρα. Το μεσημέρι της Τετάρτης, οι Κούρδοι αντάρτες έπληξαν στόχους της τουρκικής πλευράς στο νοτιοανατολικό κομμάτι της χώρας. Στο Ντιγιάρμπακιρ έχασαν τη ζωή τους πέντε στρατιώτες. Αργότερα, το βράδυ της Τετάρτης, ο συνπρόεδρος του κουρδικού κινήματος της Συρίας, Σαλέχ Μουσλίμ προειδοποίησε την Τουρκία για επικείμενη κορύφωση και γενίκευση της σύρραξης σε ολόκληρη την περιοχή.
Η κουρδική πλευρά προβάλλει την άποψη ότι η Τουρκία επιχειρεί να επωφεληθεί από τις περιστάσεις για να διαμελίσει την Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας, να πλήξει τα συμφέροντα των Κούρδων και να επιβάλλει την δική της ατζέντα στη Συρία. Την ίδια στιγμή, οι Κούρδοι φέρουν την άποψη ότι το Ισλαμικό Κράτος παραδίδει το Τζαράμπλους στην Τουρκία δίχως καμία ουσιαστική αντίσταση.
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=247575