11 Απριλίου 2014

Γερουσία: «Τρομακτική πραγματικότητα η γενοκτονία των Αρμενίων»

 Γερουσία: «Τρομακτική πραγματικότητα η γενοκτονία των Αρμενίων» 
Γερουσία: «Τρομακτική πραγματικότητα η γενοκτονία των Αρμενίων»
Ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων ενέκρινε η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την Άγκυρα. Το ψήφισμα που πρότειναν ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ (του Νιου Τζέρσεϊ) και ο Ρεπουμπλικανός Μαρκ Κιρκ (του Ιλινόις)εγκρίθηκε με ψήφους 12 υπέρ, 5 κατά και μια αποχή. Σε αυτό γίνεται λόγος για «τρομακτική πραγματικότητα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί» ενώ επιβεβαιώνεται ότι «θυμόμαστε για πάντα αυτή την τραγωδία και τιμούμε τη μνήμη των αθώων Αρμενίων, ανδρών, γυναικών και παιδιών που σκοτώθηκαν και εκδιώχθηκαν από την πατρίδα τους». «

Ακυρώνει το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο μέρους της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης

Ο νέος νόμος επιτρέπει στον υπουργό Δικαιοσύνης να επιβάλλει την ημερήσια διάταξη στο Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και εισαγγελέων, να ξεκινά έρευνες εναντίον των μελών του και να έχει τον τελευταίο λόγο για τον διορισμό των ανώτατων δικαστών
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας ακύρωσε μέρος της μεταρρύθμισης που ενισχύει τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας επί τις δικαιοσύνης, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.Ο ανώτατος δικαστικός θεσμός της χώρας έκρινε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις του νόμου που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο, μεσούντος του πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου που πλήττει την κυβέρνηση Ερντογάν, οι οποίες προβλέπουν νέες εξουσίες για τον υπουργό Δικαιοσύνης, κυρίως ως προς τον διορισμό των μελών του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ο Gulen στην κορυφή της ατζέντας του Erdogan

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjXSL-cqIwUjXBRrx9uANX5MeM4KOQVKVdNzQxvHYfGyH3Xj6HNEFoAjlVQJN1x0B73c59AGPQrr8-edZxfuSGWHhtTqmRVBew1JrXQveoCvSZ-Q28eG9n3dRaT8INljP32h_PtL-QEmmR_/s320/Tayyip+Erdogan+Fetullah+Gulen.jpg
Του Bayram Balci Εξαιτίας της πολιτικής κρίσης στην οποία βρέθηκε η Τουρκία και εξαιτίας της γενικότερης αμφισβήτησης εναντίον του πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdogan και της κυβέρνησής του, οι τοπικές εκλογές της προηγούμενης εβδομάδας μετατράπηκαν σε ένα δημοψήφισμα για τον Erdogan. Σε διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας από τις εκλογές, ο ίδιος επισκέφθηκε το Αζερμπαϊτζάν. Προγραμματισμένη ή όχι, υπογραμμίζει τη σημασία των τουρκό-αζέρικων σχέσεων ιδιαίτερα σε πολιτικά και οικονομικά θέματα, και σε θέματα ασφάλειας.

Stratfor: Η Ελλάδα υποδέχεται τη Μέρκελ με σκεπτικισμό

Η Γερμανίδα καγκελάριος φτάνει σήμερα σε μια Αθήνα που μόλις πέτυχε μια συμβολική νίκη με την έξοδό της στις αγορές. Αλλά και σε μια Αθήνα με εμφανείς τις πληγές της κρίσης. Οι ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης και το αιώνιο δίλημμα της Μέρκελ.


Stratfor: Η Ελλάδα υποδέχεται τη Μέρκελ με σκεπτικισμό Όταν φτάσει σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα προσγειωθεί σε μια χώρα όπου όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ευρωπαϊκής κρίσης είναι πιο έντονα. Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης, καθώς εδώ εξερράγησαν πρώτα τα προβλήματα του κοινού νομίσματος και εδώ ήταν μεγαλύτερες οι επιπτώσεις. Ορισμένοι Έλληνες θα υποδεχθούν την καγκελάριο με μίσος και ελάχιστοι θα αισθάνονται αισιοδοξία, όμως οι περισσότεροι θα τηρήσουν επιφυλάξεις ως προς το αν μία ακόμα επίσκεψη από έναν ακόμα Βορειοευρωπαίο πολιτικό μπορεί να προσφέρει κάποια πραγματική ευκαιρία για αλλαγή βραχυμεσοπρόθεσμα.

Πανηγυρισμοί και μεμψιμοιρίες

Υπάρχει μία αναμφισβήτητη αλήθεια: Οικονομική ανάκαμψη με κλειστές τις διεθνείς αγορές δανεισμού δεν είναι εφικτή και βιώσιμη. Ιδίως σε συνθήκες μιας διεθνοποιημένης ευρωπαϊκής οικονομίας. Αν ανοίξουν οι διεθνείς πιστωτικές γραμμές, με λογικά επιτόκια, προς τη χώρα, τις τράπεζες και τις ελληνικές επιχειρήσεις, η οικονομία θα κινηθεί με αυξητικούς ρυθμούς, η τραπεζική ρευστότητα θα βελτιωθεί και οι επενδύσεις θα... επανεμφανιστούν. Σ' αυτό το πλαίσιο, εάν ο στόχος είναι η εξομάλυνση των χρηματοδοτικών ροών της ελληνικής οικονομίας, μια σωστή και μεθοδική έξοδος στις αγορές είναι αναγκαία προϋπόθεση.

Μαθήματα γεωπολιτικής

Αν η επένδυση σε μια ελεγχόμενη κρίση στην Ουκρανία από πλευράς ΗΠΑ είχε έναν λογικό στόχο, αυτός δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τη βραχυκύκλωση και, ή δυνατόν, τον τορπιλισμό της ειδικής σχέσης Μόσχας - Βερολίνου.Παρά την περί του αντιθέτου ρητορική, μέχρι στιγμής η Γερμανία κάνει ό,τι μπορεί στο διπλωματικό παρασκήνιο για να αποφευχθεί η κλιμάκωση με μόνο περιορισμό να μην εμφανισθεί δημόσια ότι δεν επιδεικνύει την απαιτούμενη συμμαχική αλληλεγγύη στο πλαίσιο της διατλαντικής σχέσης.Περισσότερο από κάθε άλλη δύναμη το Βερολίνο έχει μόνο να κερδίσει από μια συμβιβαστική λύση στην Ουκρανία.Ενα καθεστώς φιλανδοποίησης για τη χώρα αυτή θα την καθιστούσε γέφυρα οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, χώρο μελλοντικής εξαγωγικής και επενδυτικής επέκτασης αλλά και μεταφοράς παραγωγικών δραστηριοτήτων για τη Γερμανία, χωρίς ταυτόχρονα να απειλείται η ασφάλεια ή ακόμη και ζωτικά οικονομικά συμφέροντα της Μόσχας.

ΠΡΟΜΗΝΥΜΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ «Η Ευρώπη δεν υπάρχει στη νέα παγκόσμια τάξη»

«Η Ευρώπη δεν υπάρχει στη νέα παγκόσμια τάξη»  Tου Γιώργου Παυλόπουλου «Δεν χρειαζόμαστε ούτε την Ευρώπη ούτε τις διευρύνσεις της, είτε στην υλική είτε στην ηθική τους διάσταση, που μπορούν να αποδειχθούν ένα αχρείαστο βάρος για εμάς». Η εκτίμηση αυτή θα μπορούσε, ενδεχομένως, να περάσει απαρατήρητη εάν δεν προερχόταν από έναν άνθρωπο ο οποίος βρίσκεται σε καίρια θέση. Πρόκειται για τον Γιγκίτ Μπουλούτ, οικονομικό σύμβουλο του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κυριολεκτικά «ξεσπάθωσε» κατά της Ευρώπης και της Ε.Ε. σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στην ημερήσια εφημερίδα Star, στις 9 Απριλίου.«Δεν υπάρχει Ευρώπη και είναι αδύνατο να υπάρξει στις ισορροπίες που συνεπάγεται η νέα παγκόσμια τάξη. Το γράφω όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ, στη νέα αυτη ισορροπία, η Δύση αντιπροσωπεύεται μόνο από την Αμερική», έγραψε επίσης ο Μπουλούτ, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του δίπλα στον Ερντογάν τον Ιούλιο του 2013.

ΤΟΥΡΚΙΑ Επιχειρηματικά σχέδια στο φόντο των διεργασιών

Οτι οι ενεργειακοί πόροι της περιοχής εξακολουθούν να γεννούν το ενδιαφέρον (άρα και τους ανταγωνισμούς) των μονοπωλίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς, επιβεβαιώθηκε σε Συνέδριο για το Πετρέλαιο και το Αέριο, που ολοκληρώθηκε χτες στην Αγκυρα. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε πως η χώρα του πρέπει να αυξήσει και να διαφοροποιήσει τις πηγές από τις οποίες προμηθεύεται Ενέργεια, εξηγώντας ότι σε αυτήν την κατεύθυνση «θα συζητήσουμε νέες ευκαιρίες με Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Ιράν, Ιράκ και Ανατολική Μεσόγειο».Ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου, Αμπντούλ Καρίμ Λουάιμπι, είπε ότι η Βαγδάτη σκοπεύει να αναπτύξει «σύστημα φυσικού αερίου που θα περιλαμβάνει την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Συρία, το Λίβανο, το Ιράκ, την Τουρκία».

«Ο εμφύλιος σαν να έγινε» Του Οδυσσέα Ιωάννου από το protagon.gr

«(...) Exω εκφράσει κι εγώ την ειλικρινή μου απορία, για τη στελέχωση από τον Σαμαρά της ομάδας των εξ απορρήτων συμβούλων του με ανθρώπους που στην καλύτερη περίπτωση είναι σκληροί δεξιοί μέχρι τύπους που έχουν αρκετά ένσημα στον φασισμό.Και συνέχισα απευθύνοντας την απορία μου προς εκείνα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που απέχουν πολύ από την ακροδεξιά και έχουν δημοκρατικές ευαισθησίες -στο πλαίσιο του φιλελευθερισμού που πιστεύουν- γιατί παρέδωσαν το κόμμα τους σε τόσο σκοτεινά κλιμάκια και έκαναν στην άκρη. Αστοχες απορίες, με την έννοια πως λίγο με νοιάζουν οι απαντήσεις και σίγουρα δεν μπορώ να πείσω κανέναν για το αγνό και άδολο ενδιαφέρον μου. Προφανώς κάτι εξυπηρετείται για την παράταξή τους, κάποιοι φόβοι τους γαληνεύουν μπροστά στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, βολεύονται αφήνοντας άλλους να κάνουν τη βρόμικη δουλειά σε παράξενους κι επικίνδυνους καιρούς ή είναι απλά ξεδοντιασμένοι περιμένοντας να πάρουν πάλι τα ηνία στην πρώτη μεγάλη ήττα του Σαμαρά. Αν ισχύει το πρώτο, τους εύχομαι να βρουν μια πειστική απάντηση κάποτε στο ερώτημα γιατί άφησαν μια κυβερνητική δράκα να ασελγεί στο σώμα της δημοκρατίας κατ' εξακολούθηση. Στο όνομα τίνος; Της εξόδου στις αγορές; Μπροστά στο φόβο ποιανού; Των «κομμουνιστών»;

Μπορεί η ριζοσπαστική Αριστερά να γίνει ηγεμονική;

kalaitzis10-04-2014
Του Παντελή Κυπριανού*  Αίτιο και αποτέλεσμα της τρέχουσας διεθνούς κρίσης: καμιά πολιτική οικογένεια δεν είναι σήμερα ιδεολογικά ηγεμονική. Πολιτικά κόμματα και θεσμοί αμφισβητούνται έντονα. Η Αριστερά στις δύο παραδοσιακές της εκδοχές, τη σοσιαλδημοκρατική και την κομμουνιστική, υποχώρησε άτακτα ιδεολογικά τη δεκαπενταετία 1975-1990. Η οικονομική κρίση του 1973 αποδυνάμωσε το σοσιαλδημοκρατικό κοινωνικό συμβόλαιο και τους φορείς του. Με πιο δραματικό τρόπο η κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης έκανε να απαξιωθούν τα κομμουνιστικά κόμματα και μείωσε δραστικά την πολιτική τους απήχηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μας γυρίσει στο κράτος-πατερούλη


stavrostheodorakisΤου Σταύρου Θεοδωράκη
(Επιστολή – απάντηση στον Γιανη Βαρουφάκη)
Φίλε Γιάνη, Άργησα να σου απαντήσω γιατί είμαι συνεχώς εκτός. Τώρα ταξιδεύω με τρένο για την Λάρισα και ελπίζω να μην με προδώσει η μπαταρία και να στείλω επιτέλους μια απάντηση στα όσα μου έγραψες.Είσαι πολύ μακριά φίλε, αλλά διαβάζεις σωστά τις σκέψεις μου. Αν δεν διακοπεί η αργόσυρτη πολιτική εξέλιξη, τίποτα δεν θα συμβεί. Όλοι νοιώθουν ικανοποιημένοι από τον εαυτό τους. Γι’ αυτό έκανα αυτή την «κουζουλάδα» -που λένε και στο χωριό μου.Πάμε, όμως, στο μεγάλο σου ερώτημα. Το πρόβλημα της χώρας είναι ο παρασιτισμός· μικρός, μεσαίος και μεγάλος. Ναι, συμφωνούμε -το έχουμε συζητήσει και άλλες φορές στο παρελθόν. Συμφέροντα, όλων των μεγεθών, έχουν κολλήσει πάνω στους αρμούς της ελληνικής κοινωνίας και δεν την αφήνουν να κινηθεί. Έχουν γίνει πια πέτρα που είναι δύσκολο να σπάσει χωρίς να υπάρξουν «τραυματισμοί».

Γιατί κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ισορροπούν στο ταγκό της ρευστότητας


kaloudisΤου Θοδωρή Καλούδη  H δημοσκόπηση της GPO για το MEGA (εκπομπή «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη) αναδεικνύει για μια ακόμα φορά μία καταλυτική πολιτική ρευστότητα. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιό θα είναι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών του Μαίου ή ενδεχόμενων εθνικών εκλογών. Συνεπώς και την πορεία των πολιτικών εξελίξεων. Ωστόσο, η δημοσκόπηση αυτή επιτρέπει μια σειρά εκτιμήσεων:
1. Οι ίδιοι ψηφοφόροι που δίνουν μικρό προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ (0,7%)στις Ευρωεκλογές, την ίδια στιγμή δίνουν αντίστοιχο προβάδισμα (0,9%) της Νέας Δημοκρατίας σε ενδεχόμενες εθνικές εκλογές. Η διαφοροποίηση αυτή θα πρέπει μάλλον να αποδοθεί στην κρισιμότητα του διακυβεύματος των εθνικών εκλογών σε σχέση με τις Ευρωεκλογές.

Βρέθηκε στο σπίτι του Παππά ο εσωτερικός κώδικας της ΧΑ


pappasΈγγραφα που κατασχέθηκαν από το σπίτι του προφυλακισμένου βουλευτή της ΧΑ μελετούν οι αρχές προκειμένου να διαπιστώσουν αν σχετίζονται με την υπόθεση και τις κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση.

Ντοκουμέντα που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο σπίτι του προφυλακισμένου βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά μελετούν οι Αρχές προκειμένου να διαπιστώσουν αν αυτά συνδέονται με την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.
Το επίμαχο έγγραφο με τον τον τίτλο «Κύκλος της Χρυσής Αυγής» – Εσωτερικός Κώδικας παραπέμπει σε μια ανάλυση για τη «Χρυσή Στοά», τη «Χρυσή Αυγή» και τον «Λαϊκό Σύνδεσμο». Πρόκειται ουσιαστικά για τρία διαφορετικά κεφάλαια μιας συνολικής προσέγγισης των μελών της οργάνωσης.Στο κεφάλαιο «Χρυσή Στοά» ο υπότιτλος που συνοδεύει αναφέρει: «μυητική εταιρεία εκπομπός ομάς» της Χρυσής Αυγής.

Σταύρος Θεοδωράκης: Ιδρυτικό συνέδριο για Το Ποτάμι στις 15 Ιουνίου – Θα είμαι απλός σύνεδρος


stauros-theodorakis-Μέχρι τις ευρωεκλογές αποφασίζω εγώ, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο Σταύρος Θεοδωράκης, προσθέτοντας όμως ότι στο ιδρυτικό συνέδριο του Ιουνίου "ο καθένας μπορεί να διεκδικήσει τη θέση του". Τι είπε για τις εκλογές, για Σαμαρά-Βενιζέλο και την έξοδο στις αγορές.

Διαψεύδονται μέρα με την ημέρα όσοι υποστηρίζουν ότι πίσω από Το Ποτάμι βρίσκεται διαπλοκή τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Σταυρός Θεοδωράκης υποστηρίζοντας ότι δεν γνώριζαν τις κινήσεις του ούτε οι συνάδελφοί του.

Περί «εξόδου»...

ΗΛΙΑΣ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ Η ανάρρωση της έξωθεν εικόνας της Ελλάδας έγινε ανεπαίσθητα και ορμητικά μαζί, όπως η ανάδυση σε πλήρη συνείδηση ύστερα από παρατεταμένο ύπνο. Οι διαδικασίες για τον πρώτο δανεισμό με ομόλογα είναι σήμερα σε πλήρη εξέλιξη - και ευφορία. Ξένοι επενδυτές «προσπερνούν» τη χρεοκοπία της Ελλάδας μετά από μόλις δύο χρόνια (χρόνο ρεκόρ) και την ξαναδανείζουν μετά από τέσσερα. Οι πληγές όμως που άφησε στην οικονομία και την κοινωνία περίπου 10 εκατομμυρίων απροετοίμαστων Ελλήνων θα χρειαστούν περισσότερο καιρό για να ξεχαστούν.