Μέχρι τις ευρωεκλογές αποφασίζω εγώ, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο Σταύρος Θεοδωράκης, προσθέτοντας όμως ότι στο ιδρυτικό συνέδριο του Ιουνίου "ο καθένας μπορεί να διεκδικήσει τη θέση του". Τι είπε για τις εκλογές, για Σαμαρά-Βενιζέλο και την έξοδο στις αγορές.
Διαψεύδονται μέρα με την ημέρα όσοι υποστηρίζουν ότι πίσω από Το Ποτάμι βρίσκεται διαπλοκή τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Σταυρός Θεοδωράκης υποστηρίζοντας ότι δεν γνώριζαν τις κινήσεις του ούτε οι συνάδελφοί του.Ο κ. Θεοδωράκης ανακοίνωσε ότι το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου, και ο ίδιος θα είναι απλώς σύνεδρος. Αναγνώρισε ακόμη ότι «δεν είμαστε ακόμη προετοιμασμένοι στο Ποτάμι».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, μέχρι τις ευρωεκλογές αποφασίζει εκείνος, όμως στο ιδρυτικό συνέδριο ο καθένας θα μπορεί να διεκδικήσει τη θέση του και ο ίδιος θα είναι ένας απλός σύνεδρος.
Σχολιάζοντας την απόφασή του να ασχοληθεί με την πολιτική είπε ότι «δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που επέλεξα να ασχοληθώ, απλά ξυπνούσα και κοιτούσα το ταβάνι. Άλλωστε, η δημοσιογραφία δεν είναι αμέτοχη, έχει ευθύνες. Πάντα προσπαθούσα να υπηρετήσω το καλό, αλλά ειλικρινά υπήρχαν και βράδια που έλεγα πως κάτι παραπάνω πρέπει να κάνω».
Αναφερόμενος στους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, ο ίδιος πρόσθεσε πως «οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, νιώθω, πως είναι εκτός πραγματικότητας, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας».
Για το Ποτάμι δήλωσε πως η κίνηση δεν ήταν προετοιμασμένη. «Μπορεί να φαίνεται ως προετοιμασμένη κίνηση, απλώς επειδή όσοι συμμετέχουμε είμαστε πολύ καλοί. Βγαίνει από την ψυχή μας, δεν υπάρχουν σύμβουλοι επικοινωνίας, δεν υπάρχουν άλλοι από πίσω».
Για πιθανά συμφέροντα πίσω από το Ποτάμι μίλησε ο ίδιος, ο οποίος υποστήριξε πως «τα media δεν μας έχουν ανάγκη. Αλλά ακόμα και να είχαν ανάγκη από εμάς, η ταυτότητά μας φανερώνει ότι δεν είμαστε για πώληση. Μπορείτε να με κατηγορήσετε για πάρα πολλά, αλλά δεν έχω πει ποτέ ότι είμαι εύκολος άνθρωπος, ούτε για τους πλουσίους, ούτε για τα συμφέροντα. Ημουν πάντα ο παράξενος».
Όσον αφορά στην εργασία του στο Mega, μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν, δήλωσε πως «οι άνθρωποι του Mega δεν γνώριζαν τίποτα. Φάνηκε από την αμηχανία των media εκείνες τις ημέρες, της ανακοίνωσης της πρωτοβουλίας του Ποταμιού. Ακόμη και άνθρωποι μέσα από το δημοσιογραφικό οργανισμό Λαμπράκη την επόμενη μέρα είπαν τα χειρότερα. Οι δημοσιογράφοι έχουν το δικαίωμα να λένε τα πάντα. Δεν θα το εξετάσω αυτό. Άλλωστε αν κάποιος ανοίξει την τηλεόραση, θα διαβάσει για εμάς και θετικά και αρνητικά σχόλια. Δεν θα κάνω κάτι για να το αλλάξω αυτό».
Για το αν είναι κόμμα «ευκαιρίας» το Ποτάμι και αν «κόβει» ψήφους από το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Θεοδωράκης επεσήμανε πως «ο Θεοδωράκης δεν υπήρξε ποτέ ούτε προς ενοικίαση, ούτε προς πώληση. Και οι 22 άνθρωποι που ανακοίνωσα δεν είναι προς πώληση. Όλοι μαζί κάναμε ένα βήμα στο κενό γιατί έχουμε την αίσθηση της ασφυξίας και του αδιέξοδου».
Σχετικά με το αν τέθηκε θέμα να είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο της Ελιάς, ο κ. Θεοδωράκης διευκρίνησε πως «είχα πει σε κάποιους φίλους πως με παλιά υλικά δεν κάνεις καινούργια οικοδομή. Το πολιτικό σύστημα, που εξουσιάζει τόσα χρόνια αυτή τη χώρα, νοσεί. Μέρα με τη μέρα διαψεύδονται όλοι όσοι βιάστηκαν να μιλήσουν για τις επιλογές μου, για το ποιοι θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του Ποταμιού», είπε ο ίδιος για να συμπληρώσει πως «ο Θεοδωράκης δεν είναι άγραφο χαρτί, δεν είναι σταρ της τηλεόρασης, είναι ο άνθρωπος που τα τελευταία 20 χρόνια υπερασπίζεται συγκεκριμένες αξίες, άρα όταν πλησιάζω τον κόσμο, ξέρουν πολύ καλά ποιος τους πλησιάζει. Εδώ και τέσσερα χρόνια αρθρογραφώ για την κρίση και έχω πει τα πάντα και για τον Σαμαρά και για τον Βενιζέλο. Γι’ αυτό και έρχονται μαζί μου και με ακολουθούν».
Ακόμη, ο κ. Θεοδωράκης ίδιος σημείωσε πως ακόμη είναι μεγάλη η αμηχανία που τον καταβάλει, επειδή εμπλέκεται με την πολιτική, ενώ υποστήριξε πως του είναι δύσκολο να αποβάλει τη δημοσιογραφική του ιδιότητα.
Για το γεγονός πως η χώρα βγήκε στις αγορές σχολίασε πως «είναι ένα θετικό βήμα, αλλά δεν είναι για πανηγυρισμούς. Δεν πρέπει βέβαια και να καταστροφολογούμε, αλλά όχι και να πανηγυρίσουμε. Δεν λύσαμε τα προβλήματα της χώρας».
Αν, υποθετικά, αναλάμβανε ακόμη και αύριο τη διακυβέρνηση της χώρας, ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε πως δεν πιστεύει «στον πολιτικό-σοφό με τις μαγικές ικανότητες», ενώ σημείωσε πως το Ποτάμι έχει δημιουργήσει εννέα τομείς, των οποίων η σωστή εκπόνηση των σχεδίων, θα μπορούσε να κάνει τη χώρα να ανακάμψει.
Προτεραιότητα του Σταύρου Θεοδωράκη, αν τελικά καταφέρει να παίξει κάποιο ρόλο στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας, θα είναι «η πολιτική σταθερότητα, η οποία θα πρέπει να επιτρέπει στους ανθρώπους να επενδύσουν στη χώρα τους», ενώ δεν δίστασε να επισημάνει πως «η πληγή της Ελλάδας είναι η φοροδιαφυγή, η οποία πρέπει να παταχθεί και το Ποτάμι μετά το Πάσχα θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την πάταξή της».
Όσον αφορά στους μετανάστες, τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ των δικαιωμάτων τους ενώ υπογράμμισε πως «θα έπρεπε να ψηφίζουν στις εκλογές», ενώ έσπευσε να διευκρινίσει πως το θέμα της λαθρομετανάστευσης πρέπει να λυθεί σε συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Οι πρόσφυγες πρέπει να μοιράζονται σε όλη την Ευρώπη, να μοιραστούμε όλοι το βάρος», είπε ενώ τάχθηκε υπέρ των κλειστών συνόρων. Παράλληλά, εμφανίστηκε θετικός στην προώθηση των λαθρομεταναστών στις χώρες τους, ενώ τάχθηκε κατά των στρατοπέδων συγκέντρωσης.
Πηγή: skai.gr, protothema.gr