Μέχρι σήμερα δε, έχει αποδειχθεί ένας εξαιρετικά πιστός σύμμαχος -για του λόγου το αληθές, στη διάρκεια των βίαιων διαδηλώσεων που γίνονταν πέρυσι με αφορμή το πάρκο Γκεζί, είχε ισχυριστεί ότι ξένες δυνάμεις επιχειρούν να «σκοτώσουν τον Ερντογάν με τηλεχειρισμό»! Άνετα, λοιπόν, μπορεί καθένας να συμπεράνει ότι δεν πρόκειται για προσωπικές απόψεις που ξεφεύγουν από την επίσημη γραμμή. Πολύ πιθανότερο είναι ότι Μπουλούτ παίζει τον ρόλο του «λαγού» για λογαριασμό του Τούρκου πρωθυπουργού, προαναγγέλλοντας μια συνολικότερη κρίση στις ήδη «ψυχρές» σχέσεις της Άγκυρας με την Ε.Ε. και πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Απαξιώθηκε
Άλλωστε, όπως επίσης σημειώνει στο άρθρο του, η Τουρκία «χρησιμοποιήθηκε από την Ευρώπη» επί χρόνια, ενώ «ταπεινώθηκε και απαξιώθηκε» όλα αυτά τα χρόνια.Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια περίπου κατεύθυνση κινείται και η συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Europolitics ο Αγάν Καγιά, επικεφαλής του ινστιτούτου Jean Monnet στο Πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Ιστανμπούλ. «Παύση των (ενταξιακών) διαπραγματεύσεων, αυτό ακριβώς επιθυμεί το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης», γράφει ο Καγιά, σημειώνοντας ότι «ο Ερντογάν δεν υπήρξε ποτέ εκ πεποιθήσεως φιλοευρωπαίος». Ισχυρίζεται δε ότι με το σενάριο αυτό συμφωνούν και αρκετοί στην Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία, ενώ εκτιμά πως σύντομα το ΑΚΡ θα υιοθετήσει ακραία εθνικιστικό λόγο, προβάλλοντας το επιχείρημα «δείτε, οι Ευρωπαίοι δεν μας αντιμετώπισαν ποτέ σοβαρά».
Επιπτώσεις και στο Κυπριακό
Την εκτίμηση ότι η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο μπορεί να αποτελέσει καταλύτη στις διεθνείς προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, δήλωσε ότι «η Ευρώπη δεν θα πάψει ποτέ να έχει ανάγκη το ρωσικό αέριο, όμως μπορούν ταυτόχρονα να υπάρξουν εναλλακτικές πηγές», μία από τις οποίες θεωρεί προφανώς τα κοιτάσματα της χώρας του. Σημειώνεται ότι σε δημοσίευμα στο περιοδικό Europolitics, με τίτλο «Πέντε κίνδυνοι σύγκρουσης Τουρκίας - Ε.Ε.», ο ένας από αυτούς εντοπίζεται στο Κυπριακό, όπου ο ρόλος της Άγκυρας είναι καθοριστικός. Ωστόσο, εάν όντως η Τουρκία στραφεί κατά της Ε.Ε., αυτό ενδεχομένως περιπλέξει και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.