Μια διχοτόμηση ντε φάκτο της Ουκρανίας θα ήταν καταστροφική προοπτική για το Βερολίνο, καθώς πλην της παρατεταμένης ψυχροπολεμικής έντασης με τη Ρωσία, θα είχε να διαχειρισθεί πρώτον τη χρηματοδότηση της Δυτικής Ουκρανίας που χωρίς τη βιομηχανία των Ανατολικών Περιοχών δεν θα είναι βιώσιμη και δεύτερον τη στήριξη χωρών της Κεντρικής Ευρώπης από την Πολωνία, την Τσεχία και τη Σλοβακία μέχρι και τις Βαλτικές, οι οικονομικές ισορροπίες των οποίων στηρίζονται σε σημαντικό, αν όχι σε καθοριστικό βαθμό, από το διμερές εμπόριο με τη Ρωσία.
Ο σιδηρούς καγκελάριος Μπίσμαρκ είχε μετά τα μέσα του 19ου αιώνα διατυπώσει το δόγμα ότι η προϋπόθεση για την ενοποίηση της Γερμανίας και στη συνέχεια για την ηγεμονική της πρωτοκαθεδρία στην Ευρώπη είναι η στενή συνεργασία με τη Μόσχα. Οι διάδοχοί του επέδειξαν την απίστευτη ελαφρότητα να μην ανανεώσουν τη Συνθήκη Εγγυήσεων με τη Ρωσία και πυροδότησαν μια δυναμική που υπήρξε στο τέλος καταστροφική για τη χώρα τους.
Η Γερμανία ενώθηκε ταχύτατα το 1989-90 χάρη στη συνεργασία της Μόσχας και μετά το 2010 κυριάρχησε στην Ευρωζώνη γιατί δεν αντιμετώπιζε απειλή από την Ανατολή.Απλά μαθήματα γεωπολιτικής που δυστυχώς πρέπει να ξαναδιαβαστούν... ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
kapopoulos@pegasus.gr