14 Φεβρουαρίου 2016

Η Νέα Κατάσταση στο Συριακό Δράμα

https://now.mmedia.me/Pages/ImageStreamer/param/MediaID__284095ba-84c3-4d62-82a7-2eb07c59c716/w__616/h__394/ypgfighter2afp.jpgΟι Δυνάμεις του Άσσαντ δηλαδή η Ρωσία, κερδίζουν τον πόλεμο στη Δυτική Συρία όπου θα πάρουν και την μεγαλύτερη πόλη της, το Χαλέπι.Η Διάσκεψη της Γενεύης απέτυχε κυρίως διότι οι δυτικόφρονες Δυνάμεις εναντίον του Άσσαντ έθεσαν τέτοιες προϋποθέσεις για να παραστούν όπου ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ ακύρωσε την συνάντηση.Τότε μία νέα πρόταση ήρθε να ταράξει ακόμη περισσότερο την ήδη πολύ ταραγμένη κατάσταση.Η Σαουδική Αραβία πρότεινε να στείλει στρατό επί του εδάφους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.Η πρόταση αυτή, πού έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία είχε και τα τρία χαρακτηριστικά μιας κρίσης: Έκπληξη, Χρονική στιγμή και Απειλή.Έκπληξη διότι είναι γνωστές οι σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με το Ισλαμικό Κράτος.Χρονική στιγμή, διότι έγινε αμέσως μετά την κατάρρευση των συνομιλιών της Γενεύης.Απειλή διότι γίνεται την στιγμή που ο Άσσαντ και οι Ρώσοι κερδίζουν.

Οι νεαροί Κούρδοι που πολεμούν στον τουρκικό «εμφύλιο»

Οι συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων και των τουρκικών δυνάμεων στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας έχουν λάβει διαστάσεις «εμφυλίου» πολέμου, ενώ οι επιχειρήσεις κλιμακώνονται και οι νεκροί, μεταξύ αυτών και πολλοί άμαχοι, αυξάνονται.

Δύσπνοια στην Αγκυρα


https://pbs.twimg.com/media/CbMHkaCW4AAMyj2.jpg
Ποτέ άλλοτε από την ίδρυση της μετα-οθωμανικής Τουρκίας από τον Κεμάλ, το 1923, δεν συνέκλιναν ταυτόχρονα παρόμοιας έκτασης δυσμενείς διεθνείς, περιφερειακές και εσωτερικές εξελίξεις. Σήμερα ως προς την επόμενη μέρα στη Συρία αλλά και στο Ιράκ, η Τουρκία των Ερντογάν - Νταβούτογλου βρίσκεται απέναντι στη Ρωσία, στις ΗΠΑ, στο Ιράν και στους συμμάχους του, στους Κούρδους, στην Αίγυπτο, ενώ η συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία αφορά μόνον τη σύγκρουση με τον Ασαντ. Τέλος, ακόμη και μια προσεκτική εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ αποδεικνύεται δύσκολη.

Τα οκτώ μυστικά του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο Οκτώ δεδομένα με ειδική σημασία

http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201602/231702/images/det_natoploia.jpg... Η Τουρκία δεν αποβλέπει στο Αιγαίο αλλά στη Συρία: Ο λόγος της αποδοχής της νατοϊκής επιχειρήσεως στο Αιγαίο από την Τουρκία δεν φαίνεται να σχετίζεται με τις ελληνοτουρκικές διαφορές. Η Τουρκία ενδιαφέρεται να παρασύρει το ΝΑΤΟ στη Συρία (όπως προσπάθησε να κάνει και με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους). Στο Αιγαίο δείχνει απλώς πνεύμα συνεργασίας με σκοπό την υποστήριξη των ευρωπαϊκών κρατών στο μείζον πρόβλημά της: τους Κούρδους της Συρίας.

Πρός Κουρδίζοντες (ΙΙ)

http://freedomroad.org/wp-content/uploads/2014/05/kurdistan-map.jpgΌλες οι εμπλεκόμενες πλευρές αποδέχονται-παραδέχονται πως η Αμερικανική διπλωματία επέβαλλε την παράδοση του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν στις τουρκικές αρχές ασφαλείας.Είναι χαρακτηριστική η ρήση που αποδίδεται στον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ «δεν καταλάβαμε γιατί μας έφεραν τελικά εδώ στην Τουρκία τον Οτσαλάν». Κουρδικές φωνές -από όλες τις πλευρές του Κουρδικού κινήματος- μιλούσαν και μιλούν για προϊόν διεθνούς συνωμοσίας με σκοπό το Κουρδικό ζήτημα να ενταχθεί στις αμερικανικές γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές επιδιώξεις.