14 Φεβρουαρίου 2016

Οι νεαροί Κούρδοι που πολεμούν στον τουρκικό «εμφύλιο»

Οι συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων και των τουρκικών δυνάμεων στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας έχουν λάβει διαστάσεις «εμφυλίου» πολέμου, ενώ οι επιχειρήσεις κλιμακώνονται και οι νεκροί, μεταξύ αυτών και πολλοί άμαχοι, αυξάνονται.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία βάζει στο στόχαστρο τους Κούρδους αντάρτες της Συρίας, κλιμακώνοντας τους βομβαρδισμούς και απειλώντας… Μόλις εχθές ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου απείλησε με ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) των Κούρδων της Συρίας, το οποίο η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί στις γειτονιές των Κούρδων της νοτιοανατολικής Τουρκίας, σε επτά χαρακτηριστικές φωτογραφίες:

* Μέλη των Δυνάμεων Πολιτικής Αυτοάμυνας (YPS) ζεσταίνονται γύρω από μια φωτιά στο «στρατηγείο» τους στην πόλη Nusaybin . Οι περισσότεροι είναι πολύ μικροί σε ηλικία. Κάποτε πετούσαν πέτρες και μολότοφ. Σήμερα είναι αντάρτες πόλης.

* Ο βαθμός της καταστροφής σε πολλές από τις πόλεις στη νοτιοανατολική Τουρκία είναι ολοκληρωτικός. Εδώ, ένα 17χρονο κορίτσι κοιτάει το κατεστραμμένο σπίτι του στην πόλη Silopi.

* Το κέντρο πολλών κουρδικών πόλεων της νοτιοανατολικής Τουρκίας έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης, με την κυβέρνηση να επιβάλλει βαριές απαγορεύσεις. Όποιος εντοπίζεται να κυκλοφορεί κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας θεωρείται τρομοκράτης.

* Ένα οδόφραγμα στην πόλη Nusaybin. Πολλοί δρόμοι στην πόλη είναι φραγμένοι με τους νεαρούς Κούρδους μαχητές να χρησιμοποιούν πέτρες από το δρόμο για να περιφράξουν την πόλη.

* Κούρδοι μαχητές στην πόλη Nusaybin. Ένα τούνελ ενώνει την πόλη με την Συρία. Όπως λέει ένας εκ των ανταρτών στέλνουν λίστες με τα εφόδια που χρειάζονται και οι Κούρδοι από την άλλη πλευρά τους στέλνουν προμήθειες. Συνήθως όπλα, παπούτσια και χρήματα…

* Οι γονείς της Rozerin Çukur κρατάνε μια φωτογραφία της. Η 17χρονη κόρη τους σκοτώθηκε σε μάχες στο Diyarbakir. Από τότε οι γονείς αυτοί ψάχνουν να βρουν το άψυχο σώμα του παιδιού τους.

* Οι μαχητές έχουν κρεμάσει μουσαμάδες και σεντόνια στους δρόμους της Nusaybin για να κρύβονται από τους ελεύθερους σκοπευτές.
 http://tvxs.gr/news/kosmos/oi-nearoi-koyrdoi-poy-polemoyn-ston-toyrkiko-emfylio