13 Αυγούστου 2014

DW: «Ανέφικτος ο αφοπλισμός της Χαμάς»

DW: «Ανέφικτος ο αφοπλισμός της Χαμάς»
H εγκαθίδρυση μιας διαρκούς και σταθερής ειρήνης είναι το ζητούμενο στη Λωρίδα της Γάζας. Για να γίνει αυτό Ισραήλ και Χαμάς θέτουν προϋποθέσεις, οι οποίες όμως να μην οδηγούν σε απώλεια του γοήτρου τους. Καταρχήν, το Ισραήλ θέλει τον αφοπλισμό των Ταξιαρχιών Κασάμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, και από τη δική της πλευρά, η Χαμάς θέλει άρση του αποκλεισμού επιμένοντας ότι χωρίς αυτό δεν πρόκειται να επιτευχθεί συμφωνία. Αλλά διαθέτει η Χαμάς ικανή επιρροή στις Ταξιαρχίες Κασάμ και σε άλλες ακραίες ένοπλες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας;

Η Τουρκία «τρίβει τα χέρια της» για το ρωσικό εμπάργκο κατά της Δύσης


Η Τουρκία «τρίβει τα χέρια της» για το ρωσικό εμπάργκο κατά της Δύσης
Οι τουρκικές επιχειρήσεις απολαύουν μια σημαντική αύξηση των παραγγελιών από τη Ρωσία, ενώ η Αγκυρα κάνει λόγο περί σημαντικής και μακροπρόθεσμης ευκαιρίας για τις τουρκικές εξαγωγές λόγω των απαγορεύσεων που επέβαλε η Μόσχα στα αγροδιατροφικά προϊόντα των δυτικών χωρών σε αντίποινα για το εμπάργκο της Δύσης.Ο Μεχμέτ Μπουγιούκεκσι, επικεφαλής του Επιμελητηρίου των Εξαγωγικών Επιχειρήσεων της Τουρκίας (TIM) επισήμανε πως αναμένει μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές πουλερικών και θαλασσινών προς τη ρωσική αγορά, ενώ πρόσθεσε πως οι τουρκικές εταιρείες θα μπορούσαν επίσης να καλύψουν ένα μέρος της ρωσικής ζήτησης για φρούτα και λαχανικά.

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΙΝΑΝ ΟΥΛΓΚΕΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ «FINANCIAL TIMES» Ο Ερντογάν νίκησε, αλλά ακόμη δεν είναι παντοδύναμος

Ο Ερντογάν νίκησε, αλλά ακόμη δεν είναι παντοδύναμος Στις πρώτες προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρωθυπουργός από το 2003, εξελέγη με το 52% των ψήφων. Η μετακίνησή του στην προεδρία αποτελεί σημείο καμπής για την πολιτική της χώρας. Το ερώτημα τώρα είναι σε ποια κατεύθυνση θα οδηγήσει ο Ερντογάν την Τουρκία και πώς-πόσο θα την αλλάξει; Η σύντονη απάντηση είναι: όχι πολύ για τον επόμενο χρόνο ? και έπειτα βλέπουμε.
Αρχικά, κατά το πρώτο διάστημα της νέας του θητείας, ο πρόεδρος Ερντογάν πρόκειται να μιμηθεί τον πρωθυπουργό Ερντογάν. Δεν έχει κρύψει άλλωστε τη φιλοδοξία του να αλλάξει το σύστημα της χώρας σε προεδρικό. Με δεδομένο ωστόσο πως δεν κατάφερε να αλλάξει το Σύνταγμα αν και προσπάθησε, αυτό που του μένει πλέον ως εφεδρική επιλογή είναι να αρχίσει να λειτουργεί ως de facto πρόεδρος ωσάν το σύστημα να ήταν προεδρικό.

Κλειδί η σχέση ΗΠΑ - Ιράν

Υπάρχει κάποιος κοινός παρονομαστής στην προέλαση της ISIS στο Ιράκ και στη Συρία, στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων στη Γάζα, στην εσωτερική σταθερότητα στον Λίβανο και στην Ιορδανία, στις εσωτερικές ισορροπίες στη Σαουδική Αραβία και στα Εμιράτα με το Κατάρ να αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση; Μπορούμε να επεκτείνουμε το ερώτημα προσθέτοντας τις εξελίξεις στο Κουρδικό στο Ιράκ και στη Συρία αλλά και το τι θα συμβεί στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ στα τέλη του χρόνου, και τέλος μπορούμε να περιλάβουμε και την περιφερειακή πολιτική της Τουρκίας;

Σχέδιο Γκιουλ για το 2015

Επιμέλεια: Μιχάλης Παπαδόπουλος-Διχάζει το ΑΚΡ το ενδεχόμενο επιστροφής του Τούρκου Προέδρου-Αδυσώπητος πόλεμος εξουσίας στην Τουρκία, μετά την εκλογή του Ρ.Τ. Ερντογάν στην Προεδρία της χώρας

Μυστικός πόλεμος ξεκίνησε εντός του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, έπειτα από την ανακοίνωση του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι επιστρέφει στο κόμμα, σύμφωνα με Τούρκους πολιτικούς αναλυτές.Συνεργάτες του Γκιουλ διευκρινίζουν ότι το σχέδιό του είναι να μη γίνει αμέσως τώρα πρόεδρος του κόμματος, αλλά αργότερα, και στη συνέχεια τον Ιούνιο του 2015 να γίνει πρωθυπουργός. Πάντως, ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναλαμβάνει πρόεδρος στις 28 Αυγούστου, δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη, αν και πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι ο Γκιουλ τού χαλάει τα σχέδια.

Η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο χαλάρωσης της διαδικασίας έκδοσης άδειας εργασίας

Η Τουρκία έχει εκπονήσει  μελέτες για την εισαγωγή ενός συστήματος ευκολότερης χορήγησης  άδειας εργασίας και απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης για τους ειδικευμένους ξένους εργάτες και για τους επενδυτές προκειμένου να ενισχυθεί το επενδυτικό προφίλ της χώρας Η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τις απαιτήσεις για έκδοση  άδειας εργασίας για τους αλλοδαπούς με ένα νέο πρόγραμμα που έχει ως στόχο να προσελκύσει περισσότερους ξένους επενδυτές και τους ειδικευμένους εργαζόμενους στη χώρα.