13 Αυγούστου 2014

Σχέδιο Γκιουλ για το 2015

Επιμέλεια: Μιχάλης Παπαδόπουλος-Διχάζει το ΑΚΡ το ενδεχόμενο επιστροφής του Τούρκου Προέδρου-Αδυσώπητος πόλεμος εξουσίας στην Τουρκία, μετά την εκλογή του Ρ.Τ. Ερντογάν στην Προεδρία της χώρας

Μυστικός πόλεμος ξεκίνησε εντός του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, έπειτα από την ανακοίνωση του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι επιστρέφει στο κόμμα, σύμφωνα με Τούρκους πολιτικούς αναλυτές.Συνεργάτες του Γκιουλ διευκρινίζουν ότι το σχέδιό του είναι να μη γίνει αμέσως τώρα πρόεδρος του κόμματος, αλλά αργότερα, και στη συνέχεια τον Ιούνιο του 2015 να γίνει πρωθυπουργός. Πάντως, ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναλαμβάνει πρόεδρος στις 28 Αυγούστου, δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη, αν και πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι ο Γκιουλ τού χαλάει τα σχέδια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», το σχέδιο του Γκιουλ δεν είναι να αναλάβει από τώρα πρόεδρος του κόμματος. Η εφημερίδα επικαλείται στενούς του συνεργάτες, σύμφωνα με τους οποίους θα γίνει πρώτα μέλος του κόμματος και, στη συνέχεια, πριν από τον Ιούνιο του 2015, θα επιδιώξει να εκλεγεί πρόεδρός του. «Κάποιος που διετέλεσε πρόεδρος της χώρας, δεν μπορεί να επιστρέψει ως απλό μέλος του κόμματος», ανέφεραν οι συνεργάτες του. Επισημαίνεται ότι ο Αμπντουλάχ Γκιουλ δεν κινείται από μόνος του, αλλά έχει στήριξη εντός του κόμματος.

Τέσσερις υποψήφιοι
Η εφημερίδα «Μιλιέτ» αναφέρει ότι στο παρασκήνιο συζητούνται τέσσερα ονόματα για την ηγεσία του κόμματος: Μπουλέντ Αρίντς, Αχμέτ Νταβούτογλου, Μπιναλί Γιλντιρίμ και Μεχμέτ Αλί Σαχίν. Συζητείται, επίσης, και το όνομα του Μπεσίρ Αταλάι, αλλά οι πιθανότητές του είναι μειωμένες. Προβάδισμα έχουν οι Νταβούτογλου, Γιλντιρίμ και Αρίντς. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Αμπντουλάχ Γκιουλ δεν θα συμμετάσχει στο συνέδριο, αφού στις 27 Αυγούστου θα συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος της χώρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σενάριο να επιστρέψει ο Γκιουλ στο κόμμα και να αναλάβει πρωθυπουργός μετά τις εκλογές του 2015 είναι υπαρκτό. Μάλιστα, στην περίπτωση που χρειαστεί να αναλάβει πρωθυπουργός νωρίτερα, δεν αποκλείεται να προωθηθεί η «φόρμουλα Μπάιμπουρτ».

Η φόρμουλα «Μπάιμπουρτ»
Το Μπάιμπουρτ είναι μια περιφέρεια της ανατολικής Τουρκίας, όπου εκλέγεται μόνον ένας βουλευτής. Με βάση τη φόρμουλα αυτή, στο Μπάιμπουρτ θα διεξαχθούν ενδιάμεσες εκλογές και θα εκλεγεί ο Γκιουλ. Με αυτόν τον τρόπο ο Γκιουλ θα μπορεί να επιστρέψει ως πρωθυπουργός πριν από τις εκλογές του 2015. Η φόρμουλα που θα αναζητηθεί σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται να συζητηθεί και να συμφωνηθεί μεταξύ Γκιουλ και Ερντογάν. Αυτό σημαίνει ότι στις 27 Αυγούστου θα εκλεγεί είτε ο Νταβούτογλου είτε ο Γιλντιρίμ πρόεδρος του κόμματος και στη συνέχεια θα αναλάβει ο Γκιουλ. Ωστόσο, σύμφωνα με τη «Μιλιέτ», όλα αυτά θα εξαρτηθούν και από τη στάση που θα τηρήσει ο Ταγίπ Ερντογάν τις επόμενες μέρες.

Αιφνιδίασε ο Γκιουλ
Προχθές στην Άγκυρα προκλήθηκε αναστάτωση, όταν ο Αμπντουλάχ Γκιουλ ξαφνικά αποφάσισε να καλέσει τους δημοσιογράφους για να προβεί σε δηλώσεις.
Η κεντρική επιτροπή του ΑΚΡ, η οποία δεν γνώριζε τι θα ανακοίνωνε ο Γκιουλ, ανέβαλε τη συνεδρία της για δύο ώρες, περιμένοντας τις δηλώσεις του.

Όταν ο Γκιουλ ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στο κόμμα, ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ κάλεσε σε συνέντευξη Τύπου μισή ώρα αργότερα, ανακοινώνοντας ότι το έκτακτο συνέδριο του κόμματος που θα εκλέξει τον νέο ηγέτη του θα διεξαχθεί στις 27 Αυγούστου, μία μέρα πριν ο Γκιουλ ολοκληρώσει τα καθήκοντά του στην προεδρία.

Αυτό σημαίνει ότι ο Γκιουλ δεν μπορεί να συμμετάσχει καν στο συνέδριο. Τότε πυροδοτήθηκε η συζήτηση για μεγάλη κόντρα μεταξύ Γκιουλ και Ερντογάν. Οι εκτιμήσεις είναι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν σχεδίαζε να προχωρήσει χωρίς τον Γκιουλ, ωστόσο έπειτα από το αποτέλεσμα της 10ης Αυγούστου θα πρέπει τώρα να κάνει δεύτερες σκέψεις. Και αυτό, επειδή με το 52% που πήρε, τα πράγματα είναι επικίνδυνα για το κόμμα, αν προχωρήσει χωρίς τον Γκιουλ. Μια προσωπικότητα στην ηγεσία του κόμματος που δεν είναι τόσο ισχυρή όσο ο Γκιουλ, μπορεί να μην καταφέρει να οδηγήσει το κόμμα σε μια καθαρή νίκη και τελικά το ΑΚΡ να αναγκαστεί να μοιραστεί την εξουσία σε μια κυβέρνηση συνασπισμού. Τις επόμενες μέρες ή και ώρες αναμένεται η αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν.

Διαμάχη μεταξύ βουλευτών του ΑΚΡ για τον Γκιουλ
Την ίδια ώρα, διαμάχη μεταξύ βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ ξέσπασε μέσω Twitter για τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, έπειτα από τη δήλωσή του ότι επιστρέφει στο κόμμα.
Ο βουλευτής του ΑΚΡ Σαμίλ Ταγιάρ χαρακτήρισε ανευθυνότητα τη δήλωση Γκιουλ και αμέσως πήρε απάντηση από τον επίσης βουλευτή του κόμματος Σαλίχ Καπουσούζ.

Εξάλλου, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς στήριξε τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ, η οποία αποφάσισε χθες ότι το έκτακτο συνέδριο του κόμματος για ανάδειξη του νέου Προέδρου του θα γίνει στις 27 Αυγούστου, μία ημέρα δηλαδή πριν ο Γκιουλ παραιτηθεί από τα καθήκοντά του, στις 28 Αυγούστου.
Ο Σαμίλ Ταγιάρ είπε για τον Γκιουλ ότι η φιλοδοξία τον έχει καταλάβει, προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις του εμπεριέχουν ανευθυνότητα.

«Φυσική» η επιστροφή
Ο Σαλίχ Καπουσούζ έδωσε επίσης την απάντησή του από το Twitter, η οποία ήταν σκληρή. Είπε ότι είναι θράσος ένας βουλευτής του κόμματος να κάνει τέτοιες αγενείς και εκτός ορίων δηλώσεις.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί ενοχλούνται. Υπάρχει κάτι πιο φυσικό από το να επιστρέψει ο Γκιουλ, που είναι από τους ιδρυτές του κόμματος και έχει υπηρετήσει Πρωθυπουργός και Πρόεδρος; Τι πίστευαν δηλαδή κάποιοι, ότι ο Γκιουλ θα έκανε πολιτική από ΜΗΡ ή CHP. Προσωπικά τις βρίσκω μια χαρά τις δηλώσεις του. Είναι μια καλή απάντηση σε αυτούς που έλεγαν ότι διχάζεται το κόμμα», ανέφερε ο Καπουσούζ.

«Το ΑΚΡ δεν είναι τσιφλίκι κανενός»
Στη συνέχεια, επανήλθε ο Ταγιάρ, αναφέροντας ότι αυτοί που άφησαν μόνο του τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόσο κατά τα γεγονότα Γκεζί όσο και στις 17 Δεκεμβρίου δεν μπορούν να βάζουν τα όρια. «Το κόμμα δεν είναι τσιφλίκι του πατέρα κανενός», είπε ο Ταγιάρ. Δηλώσεις έκανε και ο Αρίντς, ο οποίος ευχήθηκε από καρδιάς να επιστρέψει ο Γκιουλ στην πολιτική, να δώσει τις ωφέλιμες υπηρεσίες του στην Τουρκία.Ωστόσο, ανέφερε πως ο Ερντογάν και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής συμφώνησαν ο νέος Πρόεδρος που θα εκλεγεί τώρα να γίνει Πρωθυπουργός, εξασφαλίζοντας συνέχεια στο κόμμα και σταθερότητα. «Δεν είναι μια απόφαση αυτή ενάντια στον Αμπντουλάχ Γκιουλ. Είναι μια νομική απόφαση που λήφθηκε σήμερα με βάση τη σημερινή δυναμική του κόμματος. Δεν πιστεύω ότι ο Πρόεδρός μας Γκιουλ θα στεναχωρηθεί γι’ αυτό», είπε ο Αρίντς.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ