02 Μαΐου 2013

Ένα βήμα τη φορά

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS2Yw-RS4J_S-yjqI0lh_Pw6ZLBrjeyqCXM5cDVEOQb_wk4o9tn
Antinews.grΗ Αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ αν εξελιχθεί ως διαφαίνεται συνιστά για την Ελλάδα κίνηση υψηλής στρατηγικής.Σε συνδυασμό:
-με την Ευρωπαϊκή ΑΟΖ -στα πλαίσια της οποίας η Ελληνική ΑΟΖ καθίσταται κομβικής σημασίας- σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα σε Ευρώπη και Νοτιοανατολική Μεσόγειο (Ισραήλ και Κύπρο) ,
- με την επιτακτική ανάγκη του Ισραήλ να αποκτήσει στρατηγικό βάθος προς τα Βαλκάνια και την Ε.Ε. κάτι που εξ ορισμού περιορίζει τον ζωτικό χώρο της Τουρκίας ,
-με την Γερμανική πολιτική να "αδιαφορεί" για τις εξελίξεις στον Ευρωπαϊκό Νότο (πλην Ελλάδας)  και να στοχεύει στο να αποκτήσει γεωστρατηγικό βάθος   προς την Βαλτική και  να δημιουργήσει έναν  νέο  ευρωπαϊκό “πυρήνα”, και με τις έξι πρώην σοβιετικές χώρες της “Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης”(Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Λευκορωσία, Μολδαβία και Ουκρανία)
-με την Ρωσία η οποία και κάθε μέρα εκτοπίζεται ολοένα και περισσότερο  απο τον Γερμανικό ηγεμονισμό 

Υπάρχει άλλος δρόμος


anti-nazi77
Πρέπει να είμαστε όλοι ειλικρινείς. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη παρέλαβε μια οικονομία, στο χείλος της καταστροφής, από μια κυβέρνηση που δεν αντέδρασε την ώρα που έπρεπε.
Δυστυχώς οι καλύτερες μέρες θα αργήσουν. Θα έρθουν μόνο αν αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο που σκεφτόμαστε και τον τρόπο που δουλεύουμε. Ξεκινώ από εμάς τους πολιτικούς, η κάθε πολιτική παράταξη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που τις αναλογούν. Κάποιοι κυβερνούσαν και είχαν την τύχη του τόπου στα χέρια τους. Κι εμείς ίσως  έχουμε ευθύνη που δεν πιέσαμε όσο έπρεπε, που δεν νομοθετήσαμε εκεί που έπρεπε. Δυστυχώς δεν είχαμε και όλη την πρόσβαση στην πληροφόρηση. Η δική μας κυβέρνηση, μόλις ανέλαβε βρήκε μπροστά της το τσουνάμι του προβλήματος και όφειλε να πάρει οδυνηρές αποφάσεις.

Η βελτίωση σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, δεν επηρεάζουν την Κύπρο


Πολύ σημαντική για το Ισραήλ χαρακτηρίζει ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Μάικλ Χαράρι την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη χώρα του, σημειώνοντας ότι στέλλει διάφορα μηνύματα.
Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Ισραηλινός διπλωμάτης διαβεβαιώνει ότι η βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την Τουρκία ουδόλως επηρεάζει τις πολύ καλές σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ.

Η χάραξη στρατηγικής για επιστροφή των λαφύρων

Σπύρος ΛίτσαςΕίναι λάθος η ελληνική Πολιτεία να θεωρεί ότι το ζήτημα της επιστροφής του «δανείου», του επαναπατρισμού των αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί από τους ναζί και της απόδοσης των πολεμικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα μπορεί να επιλυθεί μονομερώς μέσα από την καταφυγή στη διεθνή Δικαιοσύνη. Ο λόγος; Ας σκεφτούμε με εικόνες. Η Δικαιοσύνη απεικονίζεται αρχετυπικά ως νεαρή γυναίκα με δεμένα μάτια, κρατώντας τη ρομφαία και τη ζυγαριά. Μια εικόνα στη διεθνή αντιστοίχηση θα έδειχνε την ίδια νεαρή γυναίκα με ανοιχτά όμως μάτια, κρατώντας μια ζυγαριά για να αποτιμά όχι τις ενέργειες των εθνοκρατικών δρώντων, αλλά τα φορτία ισχύος που ο κάθε δρων φέρει στη διεθνή αρένα.

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ



Του ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ*
Η αξία ενός άρθρου, μιας ανάλυσης, αυτή τη στιγμή, για την κρίση με επίκεντρο τη Συρία είναι εντελώς σχετική. Λείπουν οι πληροφορίες, μεταβάλλονται οι στρατηγικοί σχεδιασμοί εξ αιτίας ανατροπών στο πεδίο της μάχης, περισσεύουν οι παραπλανητικές κινήσεις, οξύνονται στο έπακρον οι αντιθέσεις των Δυτικών χωρών που παλεύουν για την πτώση του Άσσαντ ενώ η Ρωσία ελίσσεται προσεκτικά.  Τελευταίο αλλά διόλου ασήμαντο δείγμα όλων αυτών είναι η δήλωση, εκ μέρους του ΟΗΕ, της γνωστής Κάρλα Ντελ Πόντε, (φανατική διώκτης του Μιλόσεβιτς) ότι έγινε χρήση χημικών όχι όμως από την κυβέρνηση της Συρίας αλλά από τους αντάρτες. Την επόμενη μέρα ο ΟΗΕ διέψευσε τη διάσημη εκπρόσωπό του υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ούτε για τους μεν ούτε για τους δε.

ΠτΔ: Αξιοποίηση και διαχείριση φυσικών πόρων Kύπρου-Ισραήλ


Επιδίωξη είναι να ξεκινήσει ένας επί της ουσίας διάλογος μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ προς όφελος των λαών των δύο χωρών, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του στο Ισραήλ.
Κληθείς, ο Πρόεδρος, να δώσει την εκτίμηση του για την επικείμενη επίσκεψη του στο Ισραήλ είπε ότι «όντως αποτελεί μια από τις σημαντικές ενέργειες και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε με στόχο την αναβάθμιση των σχέσεων μας.