02 Μαΐου 2013

Η βελτίωση σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, δεν επηρεάζουν την Κύπρο


Πολύ σημαντική για το Ισραήλ χαρακτηρίζει ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Μάικλ Χαράρι την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη χώρα του, σημειώνοντας ότι στέλλει διάφορα μηνύματα.
Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Ισραηλινός διπλωμάτης διαβεβαιώνει ότι η βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την Τουρκία ουδόλως επηρεάζει τις πολύ καλές σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ.


Παράλληλα εκφράζει την επιθυμία του Ισραήλ για ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου και του τομέα της ενέργειας, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες ενστερνίζονται τις ίδιες αξίες ενώ έχουν και κοινά συμφέροντα.

Ενέργεια, διμερείς σχέσεις και εμπόριο θα είναι τα κύρια θέματα των συνομιλιών την προσεχή Κυριακή μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας προς την Κύπρο.

Τέλος ο Πρέσβης του Ισραήλ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η ισχυρή θέληση και η αποφασιστικότητα του κυπριακού λαού θα βοηθήσει τη χώρα να υπερπηδήσει επιτυχώς τα προβλήματα που αντιμετωπίσει σήμερα.

Ακολουθεί το ολοκληρωμένο κείμενο της συνέντευξης

Ερ. Πόσο σημαντική είναι για το Ισραήλ η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας;

Απ. Αναμφίβολα, η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ είναι πολύ σημαντική και στέλλει διάφορα μηνύματα. Το Ισραήλ θα είναι μία από τις πρώτες χώρες που θα επισκεφθεί ο Πρόεδρος, μετά την εκλογή του και αυτό από μόνο του έχει τη δική του σημασία. Επιπλέον οι δύο χώρες έχουν έρθει πιο κοντά τα τελευταία χρόνια και θεωρούν η μια την άλλη ως αληθινοί φίλοι. Πιστεύω αυτό θα επαναβεβαιωθεί κατά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη. Οι σχέσεις Ισραήλ-Κύπρου, ως έχουν σήμερα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα μοντέλο συνεργασίας μεταξύ χωρών που έχουν κοινές αξίες και συμφέροντα.

Ερ. Ποια θέματα εκτιμάτε ότι θα κυριαρχήσουν στις συνομιλίες του Προέδρου με τον Πρωθυπουργό;

Απ. Η ημερήσια διάταξη των συνομιλιών των δύο ηγετών περιλαμβάνει τις διμερείς σχέσεις, τη συνεργασία σε θέματα ενέργειας καθώς και θέματα που αφορούν το εμπόριο. Θα συζητηθούν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Είναι πάρα πολύ σημαντικό όχι μόνο να διατηρήσομε τα ανοικτά κανάλια επικοινωνίας μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού Νετανιάχου αλλά και να τα ενισχύσομε. Οι δύο ηγέτες είχαν ήδη δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες μέχρι στιγμής.



 Ερ. Τελευταίως σημειώθηκε μια βελτίωση στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία. Πώς βλέπετε αυτή τη βελτίωση να επηρεάζει τις σχέσεις σας με την Κύπρο;

Απ.  Ο ανοικτός διάλογος που επιζητά το Ισραήλ με την Τουρκία δεν επηρεάζει τις σχέσεις του Ισραήλ με την Κύπρο. Αυτό θέλω να το τονίσω ιδιαίτερα. Πιστεύω δεν υπάρχει καμία αντίφαση στην πιθανότητα ομαλοποίησης των σχέσεών μας με την Τουρκία και την ενίσχυση των ήδη πολύ καλών σχέσεων με την Κύπρο.

Ερ. Κύπρος και Ισραήλ υπέγραψαν διμερή συμφωνία που καθορίζει την αποκλειστική οικονομική ζώνη των δύο χωρών. Πώς αυτή η συμφωνία μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω μεταξύ τους συνεργασία σε θέματα ενέργειας;

Απ. Το Ισραήλ αποσκοπεί στη διεύρυνση της συνεργασίας του με την Κύπρο σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένης και της ενέργειας. Ο τουρισμός είναι ένας άλλος τομέας που προσφέρει μεγάλες δυνατότητες, όπως επίσης και το εμπόριο. Τα τελευταία χρόνια το Ισραήλ έχει καταστεί ένας από τους πιο σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της Κύπρου. Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών έχει αυξηθεί σημαντικά και υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να αυξηθεί περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Το 2012, το διμερές εμπόριο έφθασε τα 715 εκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας το Ισραήλ το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα προς την Κύπρο.

Ερ. Σε ποιους άλλους τομείς θεωρείτε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης της διμερούς συνεργασίας;

Απ. Το Ισραήλ δεν θέλει να επικεντρωθεί μόνο στους πιο πάνω τομείς. Προσβλέπομε στη συνεργασία και στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια στους δύο συγκεκριμένους τομείς που είναι σημαντικά και μπορούν να φέρουν τους δύο λαούς ακόμα πιο κοντά.

Ερ. Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ. Με πιο τρόπο πιστεύετε μπορεί να βοηθήσει το Ισραήλ υπό αυτή την ιδιότητά της;

Απ. Παρόλο που το Ισραήλ έχει πολύ καλές σχέσεις με την ΕΕ, το γεγονός ότι η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ αποτελεί ένα επιπλέον πλεονέκτημα για το Ισραήλ.

Ερ. Κύπρος και Ισραήλ έχουν υπογράψει σωρεία συμφωνιών σε διάφορους τομείς (υγεία, τουρισμό, επενδύσεις, τηλεπικοινωνίες, καταπολέμηση των ναρκωτικών κλπ). Πώς έχουν αξιοποιήσει οι δύο χώρες αυτές τις συμφωνίες και ποια η προοπτική περαιτέρω διεύρυνσης των συμφωνιών αυτών;

Απ. Η υπογραφή πολλών διμερών συμφωνιών τα τελευταία χρόνια έχει επιδράσει σημαντικά στις σχέσεις των δύο χωρών, υπό την έννοια ότι οι συμφωνίες αυτές επιβεβαιώνουν με τον πιο επίσημο τρόπο τη θέληση των δύο χωρών να έχουν πιο στενές σχέσεις. Αναμένουμε ότι θα υπογραφούν και άλλες συμφωνίες τους επόμενους μήνες. Παράλληλα αναμένουμε ότι οι υφιστάμενες συμφωνίες θα έχουν πρακτικά αποτελέσματα και θα εφαρμοστούν προς όφελος όλων. Αυτό είναι σημαντικό και στοχεύουμε στην προώθηση της ενίσχυσης, με πρακτικούς τρόπους, των διμερών σχέσεων στο μέλλον.

Τέλος θα ήθελα να σημειώσω ότι το Ισραήλ κατανοεί τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος σήμερα. Και το Ισραήλ είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν παρόμοια προβλήματα. Ωστόσο, είμαι σίγουρος ότι με την ισχυρή θέληση και την αποφασιστικότητα που χαρακτηρίζει τον κυπριακό λαό, η χώρα σας θα τα υπερπηδήσει και θα επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.
http://www.sigmalive.com/news/politics/43337