04 Απριλίου 2014

Κόντρα Κροατίας - Σλοβενίας για Αμφισβητούμενη Περιοχή ΑΟΖ

Διαμαρτυρία προς την Κροατία αναφορικά με αμφισβητούμενη περιοχή στην ΑΟΖ της εξέφρασε η Σλοβενία.Ειδικότερα, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Σλοβενίας, η Πρέσβης της Κροατίας στην Λιουμπλιάνα, Vesna Τέρζιτς, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας την Πέμπτη, μετά την δημοσίευση του διαγωνισμού για την έρευνα για υδρογονάνθρακες από την Κροατία στην Αδριατική Θάλασσα, η οποία περιελάβανε τη δημοσίευση των χαρτών.

Τουρκία: Τον Δικό τους Σύνδεσμο Βιομηχάνων Ιδρύουν οι Κούρδοι

http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2014/4/turkey4986.jpg
Σύνδεσμο Βιομηχάνων ίδρυσαν Κούρδοι επιχειρηματίες από την ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία, ο οποίος έρχεται να προστεθεί στους δύο υπάρχοντες συνδέσμους: τον παλαιότερο TUSIAD και τον MUSIAD, που πρόσκειται στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Οι ιδρυτές του νέου συνδέσμου κατέθεσαν στη νομαρχία του Ντιγιάρμπακιρ τη σχετική αίτηση, η οποία έγινε δεκτή. Ο νέος φορέας ονομάζεται «Σύνδεσμος Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Κουρδιστάν».
Ένα ζητούμενο ωστόσο είναι αν το υπουργείο Εσωτερικών θα επιτρέψει να περιλαμβάνεται στον τίτλο του συνδέσμου ο όρος «Κουρδιστάν». Η ίδρυση του νέου συνδέσμου δημιουργεί μία εικόνα τριπλής οργάνωσης των επιχειρηματιών στην Τουρκία και μάλιστα με έναν τρόπο που συνιστά έκφανση του εκλογικού χάρτη που προέκυψε την περασμένη Κυριακή, ο οποίος ωστόσο ισχύει εδώ και λίγα χρόνια. Είναι επίσης έκφανση της ύπαρξης τριών συγκεκριμένων κατηγοριών στον κοινωνικό και πολιτικό χώρο: Πολιτικό Ισλάμ, Κούρδοι και οι υπόλοιποι — οι οποίοι κατά περιόδους έχουν ονομαστεί «λευκοί Τούρκοι» ή κοσμικοί.

Δρόμος μετ’ εμποδίων το Μεσανατολικό

http://www.philenews.com/data/2014/04/04/i-ypomoni-mas-exantleitai-lene-oi-ipa-se-israil-palaistinious-gia-to-dialogo-th.jpg
Κατάντησε συνώνυμο κάθε προβλήματος που τραβά σε βάθος χρόνου, χωρίς να υπάρχει μια λύση στον ορίζοντα. Η σύγκρουση Ισραηλινών και Παλαιστίνιων μετρά δεκάδες χρόνια τώρα. Η μια ειρηνευτική προσπάθεια διαδέχεται την άλλη, ο ένας μεσολαβητής μετά τον άλλο μεταβαίνει στην περιοχή προσπαθώντας να φέρει τις δύο πλευρές κοντά χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.Ο αμερικανός υπουργός Τζον Κέρι, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του έβαλε ψηλά στην ατζέντα του το Μεσανατολικό. Αν και πολλοί αναλυτές προέβλεψαν πως γρήγορα θα κουραζόταν και θα τα παρατούσε, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Με συνεχείς επισκέψεις του στην περιοχή και συναντήσεις με τις ηγεσίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων επιχειρεί να πείσει τις δύο πλευρές να κάνουν βήματα καλής θέλησης και να μπουν σε μια διεργασία επίλυσης του προβλήματος. Ο αμερικανός υπουργός, ακόμη και όταν τα πράγματα δεν φαίνονταν καθόλου καλά, δήλωνε αισιόδοξος.

Ερωτηματικά για την καταλληλότητα του εξοπλισμού της Ε.Φ

Από: SigmaLive/ΡαδιοΠρώτο 
Το τραγικό χθεσινό ατύχημα στο πεδίο βολής Ασγάτας επαναφέρει στην επικαιρότητα θέματα, που άπτονται των διαδικασιών, σε σχέση με την ασφάλεια του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς, αλλά και της καταλληλότητας του εξοπλισμού, που χρησιμοποιείται.  Στο μεταξύ έρχεται στην Κύπρο εντατικολόγος απο την Ελλαδα, για να εξετάσει τον 19χρονο εθνοφρουρο Ανδρέα Δουλαππα, μετά απο συνεννόηση του Υπ. Υγείας και των θεράποντων ιατρών του. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθεν ο 19χρονος, νοσηλεύεται διασωληνωμένος υπό καταστολή. Η κατάσταση του είναι κρίσιμη, αλλά στην παρούσα φάση ελεγχόμενη.

Τούρκους βιομήχανους δέχτηκε στο Μαξίμου ο Α. Σαμαράς

http://www.naftemporiki.gr/fu/p/790926/638/399/0x0000000000b25160/2/samaras-ahepa-anthony-kouzounis.jpg
Με τον Πρόεδρο του Τουρκικού Βιομηχανικού και Επιχειρηματικού Συνδέσμου TUSIAD Μoυχαρέμ Γιλμάζ και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχάνων Δημήτρη Δασκαλόπουλο συναντήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.Ο κ. Δασκαλόπουλος, μιλώντας μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι «η συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματικών δυνάμεων της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι ανοιχτή εδώ και 25 χρόνια και είναι μια γέφυρα που την διατηρούμε ανοιχτή ανεξάρτητα από τις μεταπτώσεις στο πολιτικό περιβάλλον στη δική μας χώρα και στη δική τους» τονίζοντας «θέλουμε την Τουρκία πιο κοντά στην Ευρώπη, γιατί την θέλουμε πιο κοντά στην Ελλάδα».

Η «άλλη πλευρά» της υπόθεσης Μπαλτάκου

http://www.koutipandoras.gr/sites/default/files/styles/article_full/public/georgiadis_9.jpg?itok=76slcV-c
Η υπόθεση Μπαλτάκου και η διαφαινόμενη διαχείρισή της είναι πολύ ενδεικτική της - με την κακή έννοια - ελληνικής ιδιοτυπίας ή μίας πολιτικής παθολογίας που χαρακτηρίζει το σύστημα εξουσίας. Είναι αλήθεια ότι οι υπόγειες σχέσεις του πρώην, πλέον, Γενικού Γραμματέα της κυβερνήσεως με τη Χρυσή Αυγή και ακροδεξιά στοιχεία ήταν γνωστές στους κύκλους της αθηναϊκής - και όχι μόνο - εξουσίας. Ακόμη και ξένους διπλωμάτες απασχολούσε έντονα αυτή η «ακροδεξιά οσμή» που ανέδυαν διάφορες περσόνες του Μεγάρου Μαξίμου, προβληματισμός τον οποίο μοιράζονταν, πάντοτε διακριτικά, με τους συνομιλητές τους.Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι οι περισσότεροι έστρεφαν επιμελώς τη ματιά τους προς την άλλη πλευρά όταν η κουβέντα ερχόταν στα πεπραγμένα Μπαλτάκου και, πιθανότατα, έτερων συνοδοιπόρων του. Το επιχείρημα ότι η χώρα έχει ανάγκη την πολιτική σταθερότητα υπερίσχυε των αιτιάσεων περί απίσχνανσης της δημοκρατίας.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ Η επιστροφή του Γ. Παπανδρέου

Ο Γεώργιος και ο Ανδρέας Παπανδρέου υπηρέτησαν τον ελληνικό λαό ως πρωθυπουργοί περισσότερο από μία φορά; Η ιδιαιτερότητα της ελληνικής πολιτικής ζωής είναι ότι οι ηγέτες επιστρέφουν. Δεν βλέπω κάποιο στοιχείο στην ελληνική Ιστορία που να μην επιτρέπει να συμβεί το ίδιο και με τον Γιώργο Παπανδρέου. Νομίζω ότι μπορεί να είναι ξανά ένας μεγάλος ηγέτης της Ελλάδας. Εκανε το καλύτερο που μπορούσε υπό απίστευτες συνθήκες. Οι Ελληνες θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται πόσες μεταρρυθμίσεις έθεσε σε κίνηση κατά τη διάρκεια της διετίας που κυβέρνησε. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80 δεν έχει καμία σχέση με το σημερινό. Δεν ξέρω αν θα διασπασθεί και αν θα μετακινηθεί προς νέες κατευθύνσεις, αλλά θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες ισορροπίες και ανακατατάξεις.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ H «Τζακμάρια» δεν έχει θέση

Στον ορεινό αλβανικό Βορρά, οι άνθρωποι σε πολλές περιοχές εξακολουθούν να επιλύουν τις διαφορές τους με βάση το εθιμικό δίκαιο, όπως στον Μεσαίωνα δηλαδή, που δεν υπήρχε κράτος παρά μόνο ορεσίβιες φάρες οι οποίες διευθετούσαν τις εκκρεμότητες με άγραφους κώδικες. Θεμελιώδη κανόνα αυτού του «δικαίου», του «Κανούν», αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί και σήμερα η «Τζακμάρια», ο φοβερός νόμος του αίματος δηλαδή. Τι λέει αυτός; Οτι το αίμα ξεπλένεται μόνο με αίμα. Μολονότι η Αλβανία είναι πλέον ένα οργανωμένο κράτος με νόμους, δικαστήρια και αστυνομία, και μάλιστα διεκδικεί την ένταξή του στην Ε.Ε., η εκδίκηση κυριαρχεί στις αιματηρές διενέξεις. Οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη και προτιμούν να απονέμουν οι ίδιοι δικαιοσύνη. Αν ο Ιλί Καρέλι είχε βασανιστεί μέχρι θανάτου από υπαλλήλους κάποιας αλβανικής φυλακής, ελάχιστα θα συγκινούσε αυτή η βαρβαρότητα την κοινή γνώμη. Αμφιβάλλω και αν θα απασχολούσε καν την επικαιρότητα, δεδομένου ότι ο Καρέλι ήταν ένας εγκληματίας που είχε σφάξει εν ψυχρώ έναν φρουρό.

Ο Πούτιν στέλλει όπλα στη Συρία γράφει το πρακτορείο Bloomberg

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/04/PUTIN06-06MARCH2014-500x333.jpg
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαδιμίρ Πούτιν, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, αγνοεί τώρα τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ στέλνοντας όπλα στη Συρία προς ενίσχυση του Μπασάρ αλ Άσσαντ έναντι των επαναστατών επισημαίνουν εμπειρογνώμονες αμυντικών θεμάτων, σύμφωνα με ανταπόκριση των Henry Meyer (Μόσχα), Stepan Kravchenko (Μόσχα) και Donna Abu Nasr (Ντουμπάι) στο BLOOMBERG με τίτλο «Putin Defies Obama in Syria as Arms Fuel Assad Resurgence».

Το βίντεο Μπαλτάκου επιδείνωσε την ήδη δύσκολη θέση Σαμαρά

Βίαιη παρέμβαση στο πολιτικό σκηνικό αποτέλεσε η προβολή στο Διαδίκτυο του βίντεο με τον αποκαλυπτικό από πολλές πλευρές διάλογο του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη με τον ήδη καρατομηθέντα (και τύποις παραιτηθέντα) γενικό γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου και επιστήθιο από δεκαετιών φίλο του πρωθυπουργού Τάκη Μπαλτάκο. Δύο είναι οι μεγάλοι χαμένοι από την υπόθεση αυτή. Ο πρώτος είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Δεν είναι μόνο ότι η υπόθεση Μπαλτάκου τίναξε κυριολεκτικά στον αέρα την προσεκτικά ενορχηστρωμένη προπαγανδιστική επιχείρηση της κυβέρνησης, με την αμέριστη υποστήριξη της ευρωπαϊκής Δεξιάς και τους επαίνους των κορυφαίων του Eurogroup της Αθήνας, εν όψει των ευρωεκλογών. Αυτό είναι το λιγότερο, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα.

Συσπείρωση στον Νότο;

Η εσωκοµµατική ανατροπή στην Ιταλία και οι δηµοτικές εκλογές στη Γαλλία είχαν µια αναπάντεχη συνέπεια. Τόσο ο Ρέντσι στη Ρώµη όσο και ο Βαλς στο Παρίσι, ρεαλιστής κεντροαριστερός ο πρώτος και όψιµος λόγω ανάγκης σοσιαλδηµοκράτης ο δεύτερος, συγκλίνουν εκ των πραγµάτων ως προς τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη.Μέτρα δηµοσιονοµικής προσαρµογής µε στόχο την ανάκτηση της εµπιστοσύνης των αγορών και συγχρόνως εναρµόνιση και στη χειρότερη περίπτωση διασφάλισης χρονικής παράτασης σε σχέση µε τις απαιτήσεις των Βρυξελλών, αλλά και ταυτόχρονα διαβούλευση µε το Βερολίνο µε προτεραιότητα την αποφυγή εγκλωβισµού στον αποπληθωρισµό και στη συνέχεια µέτρα τόνωσης της ανάπτυξης.

Και οι «πολιτικές Μπαλτάκου»;

Οι θέσεις και οι απόψεις του κ. Μπαλτάκου δεν ήταν άγνωστες. Επιπλέον είναι γνωστό ότι είχαν επηρεάσει την πολιτική της ΝΔ και της κυβέρνησης για μεγάλη χρονική περίοδο.
Κεντρικός πολιτικός άξονας ήταν η προσπάθεια «υιοθέτησης» ενός μεγάλου τμήματος της ατζέντας της ΧΑ και αφομοίωσης στη ΝΔ ενός τμήματος της εκλογικής βάσης της, που έφτανε μέχρι του σημείου συνεργασίας και με ορισμένα πρόσωπα προερχόμενα εκ του χώρου αυτού. Εξάλλου, το παράδειγμα του... ΛΑΟΣ ήταν μία «επιχείρηση» που γοήτευε ένα ακροδεξιό τμήμα του Μαξίμου.Η πολιτική αυτή πήρε διάφορες μορφές, με την επιδοκιμασία όλου του Μαξίμου. Από το «μπλοκάρισμα» του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, τον νόμο για την ιθαγένεια, το «γένος» των υποψηφίων σε στρατιωτικές σχολές μέχρι την ΕΡΤ και την υπονόμευση Ρουπακιώτη. Και από τις «απειλές» για συνεργασία με τη ΧΑ μέχρι το κλείσιμο της ΕΡΤ και τη «θεωρία των δύο άκρων». Ηταν, δε, μια πολιτική με σημαντικές συνέπειες, καθώς ένας από τους λόγους που έφυγε από την τρικομματική κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ ήταν και η άρνησή της να υποκύψει σε τέτοιες επιλογές... «Σημείο καμπής» αυτής της «ακροδεξιάς έμπνευσης» πολιτικής «ενσωμάτωσης» της ατζέντας της ΧΑ με διάφορους τρόπους στην κυβερνητική πολιτική ήταν η δολοφονία του Π. Φύσσα. Η κινητοποίηση των δικαστικών αρχών (που κάνουν τη δουλειά τους εξαιρετικά) άλλαξε το σκηνικό.

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ «Αδειασε» την Κανέλλη

Πολλές συζητήσεις και σχόλια προκλήθηκαν από τον χαρακτηρισμό "τσογλάν μπόι" που απέδωσε η Λιάνα Κανέλλη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με αφορμή το ντοκιμαντέρ "Το νήμα".
«Αδειασε» την Κανέλλη
Ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που του ζητήθηκε, χθες, να σχολιάσει τον χαρακτηρισμό της κ. Κανέλλη απάντησε καθαρά ότι "γενικά εγώ δεν θα χρησιμοποιούσα τέτοια έκφραση, ούτε το ΚΚΕ χρησιμοποιεί τέτοιες ως πολιτικές εκφράσεις. Ηταν μια έκφραση της στιγμής".

Επέκρινε τον Τσίπρα
Φαίνεται πως στον Περισσό ενοχλήθηκαν από τον χαρακτηρισμό της κ. Κανέλλη και αυτό εξέφρασε ο κ. Κουτσούμπας. Ωστόσο, ο γραμματέας του ΚΚΕ επέκρινε τον κ. Τσίπρα μιλώντας στο Star, λέγοντας ότι έδωσε την άδεια να φτιαχτεί ντοκιμαντέρ για μια εκλογική μάχη, προβάλλοντας το πρόσωπό του. "Αυτό μπορείς στα ελληνικά λεξικά να βρεις πάρα πολλές λέξεις να το χαρακτηρίσεις. Από αμετροέπεια και αμοραλισμό μέχρι καιροσκοπισμό και τυχοδιωκτισμό και ό,τι άλλο θέλετε ή οι θεατές, που μας βλέπουν, μπορούν να βάλουν, γιατί τέτοιο πράγμα είναι", είπε.

ΘΑ ΠΡΟΣΕΛΘΕΙ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΚΙΟΥΛ Οδεύει προς την προεδρία της Τουρκίας ο Ερντογάν

Την πρόθεσή του να διατηρήσει μην αλλάξει το νόμο για το όριο των τριών βουλευτικών θητειών του κυβερνώντος κόμματος, εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που για τους πολιτικούς αναλυτές σημαίνει ότι βάζει πλώρη για την προεδρία της χώρας.

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ (δεξιά) έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την προεδρία για μια δεύτερη  θητεία, ωστόσο, δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως, καθώς περιμένει την τελική απόφαση του Ερντογάν.Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ (δεξιά) έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την προεδρία για μια δεύτερη θητεία, ωστόσο, δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως, καθώς περιμένει την τελική απόφαση του Ερντογάν.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν αναχωρήσει για το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ο Ερντογάν τόνισε ότι «προσωπικά είναι κατά της αλλαγής του ορίου της τριετούς θητείας», αλλά πρόσθεσε ότι η απόφαση θα ληφθεί σε συνεδρίαση του κόμματος.Σχετικά με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, ο τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι συμφώνησε με την ανακοίνωση του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, ότι θα συνομιλήσουν και θα λάβουν αποφάσεις.

"Παιχνίδι" των Ρώσων για τα πυρηνικά του Ιράν

Της Ellie Geranmayeh Εκπλήξεις προκλήθηκαν τον περασμένο μήνα καθώς ένας Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι επιπτώσεις της κατάστασης στην Ουκρανία στις σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης (δηλαδή, η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες) θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στις συνομιλίες με το Ιράν για τα πυρηνικά. Καθώς η E3 +3 (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Κίνα, ΗΠΑ και Ρωσία) και το Ιράν ολοκλήρωσαν τους πιο πρόσφατους γύρους συνομιλιών για τα πυρηνικά στη Βιέννη, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Sergei Ryabkov  απείλησε ότι η Ρωσία «δεν θα ήθελε να χρησιμοποιήσει αυτές τις συνομιλίες [για τα πυρηνικά] ως ένα στοιχείο του παιχνιδιού της κλιμάκωσης των προκλήσεων» ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση, αλλά ότι αν η Ρωσία αισθανθεί αναγκασμένη, τότε θα «λάβει αντίποινα και εδώ». Αυτό το σχόλιο ακολούθησε την ανακοίνωση νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αυτό δημιούργησε ορισμένους φόβους και εικασίες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εκτροχιάσει μια πιθανή τελική συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν, η οποία αντιμετωπίζει ήδη σημαντικές τεχνικές και πολιτικές προκλήσεις.

Πονοκέφαλος για τη Ρωσία οι Τατάροι της Κριμαίας;

Του Alexey Malashenko  Η ευφορία για την προσάρτηση της Κριμαίας συνοδεύεται τώρα όλο και περισσότερο από τη συνειδητοποίηση ότι η Ρωσική Ομοσπονδία έχει φορτωθεί ένα βάρος κάνοντας τη χερσόνησό δική της υπόθεση. «Όλα αυτά, είναι τώρα δικός μας πονοκέφαλος», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός Dmitri Medvedev. Αλλά υπάρχουν διαφορετικά είδη πονοκεφάλου, και στην Κριμαία, ορισμένα από αυτά είναι εθνοτικού και εθνοθρησκευτικού χαρακτήρα. Το ζήτημα είναι οι Τατάροι της Κριμαίας.

Καμπανάκι για τις ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία λόγω των κυρώσεων της ΕΕ

Το ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου με την ΕΕ λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας μας και σε πολλούς κλάδους προϊόντων

Καμπανάκι για τις ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία λόγω των κυρώσεων της ΕΕ -Αυξήσεις στο κόστος παραγωγής  Σήμα κινδύνου για το διμερές εμπόριο Ελλάδας -Ρωσίας εξαιτίας ενός ενδεχόμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στην Ουκρανία, εκπέμπουν οι έλληνες εξαγωγείς.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή προκαλεί φόβους για επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, καθώς το διμερές εμπόριο των δύο χωρών αλλά και τα έσοδα της Ελλάδας από τον τουρισμό ξεπερνούν τα 7,5 δισ. ευρώ.

Αναζητώντας το «έξυπνο δόγμα» στο Ζάππειο Real.gr

Η Ουκρανία και οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας στην κορυφή της ατζέντας των ΥΠΕΞ της Ένωσης που συνεδριάζουν στην Αθήνα.
Αναζητώντας το «έξυπνο δόγμα» στο ΖάππειοΗ άτυπη σύνοδος των υπουργών εξωτερικών Gymnich, (ονομάζεται έτσι καθώς η πρώτη σύνοδος πραγματοποιήθηκε στο Γερμανικό κάστρο Gymnich to 1974) ξεκινά σήμερα στο Ζάππειο. Στη βασική ατζέντα της συνάντησης είναι δύο θέματα: Η Ουκρανία και οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί και στα δύο να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και διατηρηθούν οι δίαυλοι του πολιτικού και διπλωματικού διαλόγου με τη Ρωσία. Το πνεύμα που κυριαρχεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι “smart defence”, δηλαδή έξυπνη άμυνα και “smart doctrine” δηλαδή έξυπνο δόγμα.

Μικρό αεροπλάνο αγνόησε τουρκικά F-16 στον εναέριο χώρο της Κύπρου

Οι τούρκοι πιλότοι απαίτησαν να απομακρυνθεί από την περιοχή ταχύτατα
Μικρό αεροπλάνο αγνόησε τουρκικά F-16 στον εναέριο χώρο της Κύπρου
Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου της Λάρνακας όταν εντόπισαν, πρωταπριλιά, στα ραντάρ τους ένα τουρκικό F-16 να παρενοχλεί, εντός του εναερίου χώρου της Κύπρου ένα μικρό, ελικοφόρο αεροπλανάκι τύπου piper. Το θράσος των Τούρκων δεν έχει όρια, τη στιγμή μάλιστα που διεξάγονται οι συνομιλίες για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Το αεροπλανάκι, με δύο επιβαίνοντες ανήκει σε ισραηλινή εταιρία και εκμισθώθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση για τη λήψη αεροφωτογραφιών, για σκοπούς κτηματολογίου, στην περιοχή Ακάμα.