04 Απριλίου 2014

ΘΑ ΠΡΟΣΕΛΘΕΙ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΚΙΟΥΛ Οδεύει προς την προεδρία της Τουρκίας ο Ερντογάν

Την πρόθεσή του να διατηρήσει μην αλλάξει το νόμο για το όριο των τριών βουλευτικών θητειών του κυβερνώντος κόμματος, εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που για τους πολιτικούς αναλυτές σημαίνει ότι βάζει πλώρη για την προεδρία της χώρας.

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ (δεξιά) έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την προεδρία για μια δεύτερη  θητεία, ωστόσο, δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως, καθώς περιμένει την τελική απόφαση του Ερντογάν.Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ (δεξιά) έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την προεδρία για μια δεύτερη θητεία, ωστόσο, δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως, καθώς περιμένει την τελική απόφαση του Ερντογάν.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν αναχωρήσει για το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ο Ερντογάν τόνισε ότι «προσωπικά είναι κατά της αλλαγής του ορίου της τριετούς θητείας», αλλά πρόσθεσε ότι η απόφαση θα ληφθεί σε συνεδρίαση του κόμματος.Σχετικά με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, ο τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι συμφώνησε με την ανακοίνωση του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, ότι θα συνομιλήσουν και θα λάβουν αποφάσεις.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν υπάρχουν σχέδια για συνδυασμό των βουλευτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για το 2015, με τις προεδρικές του Αυγούστου.«Η διοργάνωση και των δύο εκλογών (προεδρικές και βουλευτικές) είναι άτοπη. Το κόμμα μας έχει την εξουσία της απόφασης για πρόωρες εκλογές. Μέχρι να ανέβουμε στην εξουσία, οι εκλογές γίνονταν κάθε 16 μήνες στην ιστορία της Τουρκική Δημοκρατίας; Μπορεί να υπάρχει σταθερότητα σε μία τέτοια χώρα;», δήλωσε ο Ερντογάν.Για το Twitter, o Ερντογάν επέκρινε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας που έκρινε παράνομη την κυβερνητική απόφαση αποκλεισμού, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να άρει το μέτρο.

«Φυσικά οφείλουμε να εφαρμόσουμε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά δεν την σέβομαι. Δεν σέβομαι αυτήν την απόφαση», δήλωσε .Ο Ερντογάν πρόσθεσε επίσης ότι η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου παραβιάζει τις "εθνικές αξίες" της Τουρκίας.«Οι εθνικές, ηθικές μας αξίες παραβιάσθηκαν, ωστόσο όλα, περιλαμβανομένων των ύβρεων κατά του προσώπου ενός πρωθυπουργού και υπουργών ήταν προφανή», είπε.Οσον αφορά την οικονομία, ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πρέπει να συνέλθει εκτάκτως για να αποφασίσει τη μείωση των επιτοκίων, κίνηση που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.Διαβάστε ακόμη:
Ο Γκιουλ πέταξε το μπαλάκι στον Ερντογάν για τις προεδρικές
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63987941