04 Απριλίου 2014

Ερωτηματικά για την καταλληλότητα του εξοπλισμού της Ε.Φ

Από: SigmaLive/ΡαδιοΠρώτο 
Το τραγικό χθεσινό ατύχημα στο πεδίο βολής Ασγάτας επαναφέρει στην επικαιρότητα θέματα, που άπτονται των διαδικασιών, σε σχέση με την ασφάλεια του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς, αλλά και της καταλληλότητας του εξοπλισμού, που χρησιμοποιείται.  Στο μεταξύ έρχεται στην Κύπρο εντατικολόγος απο την Ελλαδα, για να εξετάσει τον 19χρονο εθνοφρουρο Ανδρέα Δουλαππα, μετά απο συνεννόηση του Υπ. Υγείας και των θεράποντων ιατρών του. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθεν ο 19χρονος, νοσηλεύεται διασωληνωμένος υπό καταστολή. Η κατάσταση του είναι κρίσιμη, αλλά στην παρούσα φάση ελεγχόμενη.

Μία ακατάλληλη, όπως διαπιστώνεται, αμυντική χειροβομβίδα έσκασε στα χέρια του 18χρονου εθνοφρουρού, Ανδρέα Δουλαππά, στη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης, με τραγικό αποτέλεσμα να ακρωτηριασθεί το δεξί του χέρι από τον καρπό.Με πολλαπλά τραύματα σχεδόν σε όλη την πρόσθια επιφάνεια του σώματος από θραύσματα που προκλήθηκαν από έκρηξη κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης,  νοσηλεύεται στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου σε σταθερή γενική κατάσταση, ο  Άθως Γιαννακού, 38 ετών, στέλεχος της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών.


Ο Υπουργός Εσωτερικών και Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, Σωκράτης Χάσικος, επισκέφθηκε χθες το απόγευμα το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου νοσηλεύονται ο εθνοφρουρός και το μόνιμο στέλεχος της Εθνικής Φρουράς.Τους τραυματίες επισκέφθηκε το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείου Λεμεσού και ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους συγγενείς τους.Αναμένει, είπε, να διερευνηθούν πλήρως οι συνθήκες τραυματισμού τους κι αν προκύπτουν οι όποιες ευθύνες θα καταλογιστούν.  Σύμφωνα με πληροφορίες οι έρευνες επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο αστοχίας υλικού. Σύμφωνα, εξάλλου, με μαρτυρίες η χειροβομβίδα εξερράγη μόλις ο στρατιώτης αφαίρεσε την περόνη, χωρίς ν’ αφήσει τη λαβή ασφαλείας και να περάσουν 5 δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών έκρηξη, όπως η χθεσινή, θα μπορούσε να αποβεί μοιραία, λόγω της ισχύος της αμυντικής χειροβομβίδας. Στο μεταξύ, δεσμεύθηκαν, ήδη, όλες οι ποσότητες του ίδιου τύπου χειροβομβίδων.Ενημέρωση για τα αίτια του ατυχήματος ζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας.