04 Απριλίου 2014

Και οι «πολιτικές Μπαλτάκου»;

Οι θέσεις και οι απόψεις του κ. Μπαλτάκου δεν ήταν άγνωστες. Επιπλέον είναι γνωστό ότι είχαν επηρεάσει την πολιτική της ΝΔ και της κυβέρνησης για μεγάλη χρονική περίοδο.
Κεντρικός πολιτικός άξονας ήταν η προσπάθεια «υιοθέτησης» ενός μεγάλου τμήματος της ατζέντας της ΧΑ και αφομοίωσης στη ΝΔ ενός τμήματος της εκλογικής βάσης της, που έφτανε μέχρι του σημείου συνεργασίας και με ορισμένα πρόσωπα προερχόμενα εκ του χώρου αυτού. Εξάλλου, το παράδειγμα του... ΛΑΟΣ ήταν μία «επιχείρηση» που γοήτευε ένα ακροδεξιό τμήμα του Μαξίμου.Η πολιτική αυτή πήρε διάφορες μορφές, με την επιδοκιμασία όλου του Μαξίμου. Από το «μπλοκάρισμα» του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, τον νόμο για την ιθαγένεια, το «γένος» των υποψηφίων σε στρατιωτικές σχολές μέχρι την ΕΡΤ και την υπονόμευση Ρουπακιώτη. Και από τις «απειλές» για συνεργασία με τη ΧΑ μέχρι το κλείσιμο της ΕΡΤ και τη «θεωρία των δύο άκρων». Ηταν, δε, μια πολιτική με σημαντικές συνέπειες, καθώς ένας από τους λόγους που έφυγε από την τρικομματική κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ ήταν και η άρνησή της να υποκύψει σε τέτοιες επιλογές... «Σημείο καμπής» αυτής της «ακροδεξιάς έμπνευσης» πολιτικής «ενσωμάτωσης» της ατζέντας της ΧΑ με διάφορους τρόπους στην κυβερνητική πολιτική ήταν η δολοφονία του Π. Φύσσα. Η κινητοποίηση των δικαστικών αρχών (που κάνουν τη δουλειά τους εξαιρετικά) άλλαξε το σκηνικό.

Η αποκάλυψη των... διαλόγων «Κασιδιάρη - Μπαλτάκου» και της μεταξύ τους σχέσης θέτει μια σειρά ζητήματα πολιτικών ευθυνών, που ξεκινούν από τον πρωθυπουργό, που «ανέχθηκε» (επιεικώς) αυτές τις καταστάσεις, και φτάνουν μέχρι τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, που η αντίδρασή του για τους «ακροδεξιούς θυλάκους» της κυβέρνησης (που υπήρξε) ήταν εξαιρετικά «χαμηλής έντασης».
Το «πλήγμα» που υπέστη συνολικά η κυβέρνηση δεν είναι αμελητέο. Αντιδρά προς το παρόν αμήχανα. Ενώ το εν εξελίξει «σενάριο οικονομικής αισιοδοξίας» «ρηγματώνεται» από ένα απρόβλεπτο γεγονός. Μια «διπλή στροφή» και προς την ακροδεξιά και προς το κέντρο, που επιχειρεί το Μαξίμου, μοιάζει με «δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη»...
panpan@pegasus.gr-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ