04 Απριλίου 2014

Δρόμος μετ’ εμποδίων το Μεσανατολικό

http://www.philenews.com/data/2014/04/04/i-ypomoni-mas-exantleitai-lene-oi-ipa-se-israil-palaistinious-gia-to-dialogo-th.jpg
Κατάντησε συνώνυμο κάθε προβλήματος που τραβά σε βάθος χρόνου, χωρίς να υπάρχει μια λύση στον ορίζοντα. Η σύγκρουση Ισραηλινών και Παλαιστίνιων μετρά δεκάδες χρόνια τώρα. Η μια ειρηνευτική προσπάθεια διαδέχεται την άλλη, ο ένας μεσολαβητής μετά τον άλλο μεταβαίνει στην περιοχή προσπαθώντας να φέρει τις δύο πλευρές κοντά χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.Ο αμερικανός υπουργός Τζον Κέρι, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του έβαλε ψηλά στην ατζέντα του το Μεσανατολικό. Αν και πολλοί αναλυτές προέβλεψαν πως γρήγορα θα κουραζόταν και θα τα παρατούσε, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Με συνεχείς επισκέψεις του στην περιοχή και συναντήσεις με τις ηγεσίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων επιχειρεί να πείσει τις δύο πλευρές να κάνουν βήματα καλής θέλησης και να μπουν σε μια διεργασία επίλυσης του προβλήματος. Ο αμερικανός υπουργός, ακόμη και όταν τα πράγματα δεν φαίνονταν καθόλου καλά, δήλωνε αισιόδοξος.

Αυτή τη φορά όμως, τίποτα δεν μοιάζει να πηγαίνει καλά και ακόμη και ο συνήθως αισιόδοξος Τζον Κέρι θα πρέπει να το παραδεχτεί. Ούτε οι Ισραηλινοί ούτε οι Παλαιστίνιοι φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τους τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Παλαιστινιακή Αρχή είναι έτοιμη να υποβάλει άμεσα αιτήσεις για αναγνώριση της Παλαιστίνης και ένταξη σε 15 υπηρεσίες και οργανισμούς του ΟΗΕ. Το Ισραήλ ούτε να ακούσει δεν θέλει αυτό το ενδεχόμενο και προσπαθεί με κάθε τρόπο να σταματήσει τους Παλαιστινίους.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, που αν και όταν συμβεί θα φέρει θα φέρει πολλές ανακατατάξεις. Όμως ενδεχομένως να ακυρώσει και τις αμερικανικές προτάσεις για αναθέρμανση της διπλωματικής διαδικασίας. Τα γεγονότα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα, πως ο δρόμος προς την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή είναι γεμάτος με εμπόδια. Άλλοτε πραγματικά και άλλοτε προσκόμματα από τις εμπλεκόμενες πλευρές, που δείχνουν ότι προτιμούν να συνομιλούν για πάντα παρά να τα βρουν μεταξύ τους.