04 Απριλίου 2014

Τουρκία: Τον Δικό τους Σύνδεσμο Βιομηχάνων Ιδρύουν οι Κούρδοι

http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2014/4/turkey4986.jpg
Σύνδεσμο Βιομηχάνων ίδρυσαν Κούρδοι επιχειρηματίες από την ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία, ο οποίος έρχεται να προστεθεί στους δύο υπάρχοντες συνδέσμους: τον παλαιότερο TUSIAD και τον MUSIAD, που πρόσκειται στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Οι ιδρυτές του νέου συνδέσμου κατέθεσαν στη νομαρχία του Ντιγιάρμπακιρ τη σχετική αίτηση, η οποία έγινε δεκτή. Ο νέος φορέας ονομάζεται «Σύνδεσμος Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Κουρδιστάν».
Ένα ζητούμενο ωστόσο είναι αν το υπουργείο Εσωτερικών θα επιτρέψει να περιλαμβάνεται στον τίτλο του συνδέσμου ο όρος «Κουρδιστάν». Η ίδρυση του νέου συνδέσμου δημιουργεί μία εικόνα τριπλής οργάνωσης των επιχειρηματιών στην Τουρκία και μάλιστα με έναν τρόπο που συνιστά έκφανση του εκλογικού χάρτη που προέκυψε την περασμένη Κυριακή, ο οποίος ωστόσο ισχύει εδώ και λίγα χρόνια. Είναι επίσης έκφανση της ύπαρξης τριών συγκεκριμένων κατηγοριών στον κοινωνικό και πολιτικό χώρο: Πολιτικό Ισλάμ, Κούρδοι και οι υπόλοιποι — οι οποίοι κατά περιόδους έχουν ονομαστεί «λευκοί Τούρκοι» ή κοσμικοί.

Τέτοιες κατηγοριοποιήσεις υπήρξαν στο παρελθόν και σε χώρους όπως οι φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι συνομοσπονδίες συνδικάτων. Το 1986 είχε ιδρυθεί η αριστερού προσανατολισμού Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το 1991 προστέθηκε η ισλαμότροπη οργάνωση Mazlum-Der. Οι δύο σύνδεσμοι εξακολουθούν να υφίστανται. Στο χώρο των εργατικών συνομοσπονδιών η Turk Is ιδρύθηκε το 1952, η αριστερή DISK το 1976 και η ισλαμική Hak Is το 1981. (ουσιαστικά η δράση της τελευταίας αρχίζει το 1984).

Οι Κούρδοι δεν έχουν προς το παρόν οργανωθεί στο συνδικαλιστικό χώρο. Πρέπει να υπογραμμιστεί όμως η παράδοση κουρδικών κομμάτων που ξεκίνησε το 1989 με την ίδρυση του Κόμματος Λαϊκής Εργασίας (HEP) και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
http://energia.gr/article.asp?art_id=80668