04 Απριλίου 2014

Καμπανάκι για τις ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία λόγω των κυρώσεων της ΕΕ

Το ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου με την ΕΕ λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας μας και σε πολλούς κλάδους προϊόντων

Καμπανάκι για τις ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία λόγω των κυρώσεων της ΕΕ -Αυξήσεις στο κόστος παραγωγής  Σήμα κινδύνου για το διμερές εμπόριο Ελλάδας -Ρωσίας εξαιτίας ενός ενδεχόμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στην Ουκρανία, εκπέμπουν οι έλληνες εξαγωγείς.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή προκαλεί φόβους για επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, καθώς το διμερές εμπόριο των δύο χωρών αλλά και τα έσοδα της Ελλάδας από τον τουρισμό ξεπερνούν τα 7,5 δισ. ευρώ.
Το θέμα αυτό απασχόλησε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών και στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μίχαλος και εκπρόσωποι των εξαγωγέων.
«Η Ρωσία αποτελεί τον υπ' αριθμόν 1 προμηθευτή της Ελλάδας και την 20ή καλύτερη αγορά παγκοσμίως για τα ελληνικά προϊόντα. Οι εκτιμώμενες συνέπειες από την απορρύθμιση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας θέτουν υπό αμφισβήτηση την πορεία ενίσχυσης της εξωστρέφειας της χώρας και απειλούν βασικούς παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας» σημειώνει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη, η οποία συμμετείχε στη σύσκεψη.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία των εξαγωγέων οι πιθανές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία αθροίζονται σε πολλούς κλάδους παραγωγής προϊόντων, αλλά και στον τριτογενή τομέα, ειδικά τον τουρισμό και τις μεταφορές. Tο διμερές εμπόριο Ελλάδας - Ρωσίας αντιστοιχεί σε περισσότερα από 6,5 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ για το 2014 αναμένονταν 1,2 εκατομμύρια ρώσοι τουρίστες, με τη μέση κατά κεφαλή δαπάνη την περυσινή χρονιά να διαμορφώνεται σε 800 ευρώ. Οσο για τις ελληνικές εξαγωγές, το 41% (περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως) αφορά αγροτικά προϊόντα. Μάλιστα η Ρωσία και η Ουκρανία απορροφούν το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγικών ροδάκινου.
 
Οπως τονίζει η κυρία Σακελλαρίδη, «διαχρονικά η Ρωσία σε περιόδους εμπορικών διενέξεων με την ΕΕ δυσχεραίνει σημαντικά τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από τα κράτη-μέλη και ήδη υπάρχουν πληροφορίες για προειδοποιητικές απορρίψεις φορτίων φράουλας από τη χώρα μας».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ