04 Απριλίου 2014

Αναζητώντας το «έξυπνο δόγμα» στο Ζάππειο Real.gr

Η Ουκρανία και οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας στην κορυφή της ατζέντας των ΥΠΕΞ της Ένωσης που συνεδριάζουν στην Αθήνα.
Αναζητώντας το «έξυπνο δόγμα» στο ΖάππειοΗ άτυπη σύνοδος των υπουργών εξωτερικών Gymnich, (ονομάζεται έτσι καθώς η πρώτη σύνοδος πραγματοποιήθηκε στο Γερμανικό κάστρο Gymnich to 1974) ξεκινά σήμερα στο Ζάππειο. Στη βασική ατζέντα της συνάντησης είναι δύο θέματα: Η Ουκρανία και οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί και στα δύο να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και διατηρηθούν οι δίαυλοι του πολιτικού και διπλωματικού διαλόγου με τη Ρωσία. Το πνεύμα που κυριαρχεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι “smart defence”, δηλαδή έξυπνη άμυνα και “smart doctrine” δηλαδή έξυπνο δόγμα.Δηλαδή πρέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία διαθέτει ένα ισχυρό δυναμικό ασφάλειας και άμυνας (smart defence) να πετύχει την καλύτερη πολιτική και διπλωματική λύση (smart doctrine) για την Ουκρανία λαμβάνοντας υπόψη την εμπορική, οικονομική και ενεργειακή διάσταση των σχέσεων. Και ενώ στους κόλπους του ΝΑΤΟ δεν έχει σταματήσει η συζήτηση για την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει απέναντι στη Ρωσία με τον απερχόμενο γενικό γραμματέα Α.Φ. Ράσμουνσεν να έχει δηλώσει ότι η Ρωσία υπονόμευσε τις αρχές πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί η σύμπραξη ΝΑΤΟ - Ρωσίας και έτσι δεν μπορούν να συνεχιστούν τα όποια κοινά σχέδια. Στο Gymnich ωστόσο δεν λαμβάνονται αποφάσεις ούτε εκδίδονται κοινές δηλώσεις και η οποία συζήτηση θα είναι θεωρητική. Ωστόσο αυτές οι άτυπες συναντήσεις προετοιμάζουν το έδαφος για τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε συνόδους.

Το πρόγραμμα
Αντίστοιχη εικόνα με αυτή είδανε οι Αθηναίοι την Τρίτη στο κέντρο της Αθήνας θα δουν και σήμερα αφού τα μέτρα ασφαλείας θα είναι τα ίδια προκειμένου η ελληνική προεδρία να υποδεχτεί τους υπουργούς εξωτερικών των υπόλοιπων 27 κρατών μελών. Ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, ο Βρετανός Γούλιαμ Χέιγκ, ο Γάλλος Λοράν Φαμπιούς αλλά και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Αστον η οποία θα προεδρεύσει στη σύνοδο είναι μεταξύ των υψηλών προσκεκλημένων. Απόψε θα δειπνήσουν στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Το Σάββατο, δεύτερη και τελευταία ημέρα των εργασιών θα βρίσκονται στο Ζάππειο οι υπουργοί εξωτερικών των υποψήφιων προς ένταξη χωρών. Μεγάλος απών ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμετ Νταβούτογλου, εξαιτίας μια οικογενειακής υποχρέωσης. Θα τον εκπροσωπήσει ο Μεβλουτ Τσαβούσογλου, υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων. Για πρώτη φορά στην Αθήνα θα βρεθεί ο υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Ποπόσκι.
http://www.euro2day.gr/news/highlights/article-news/1201049/anazhtontas-to-exypno-dogma-sto-zappeio.html