22 Φεβρουαρίου 2014

ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ: 800.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΤΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ Ελλάδα νοσούσα

Τα μέτρα σκληρής λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα έχουν «συγκλονιστικό» αντίκτυπο στον τομέα της υγείας, αποκλείοντας περίπου 800.000 άτομα από το σύστημα Υγείας, σύμφωνα με έκθεση Βρετανών ακαδημαϊκών, στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς η εφημερίδα «Independent».
Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Lancet», επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα τονίζοντας ότι δεν αναγνώρισαν την κλίμακα των στερήσεων που προκάλεσαν στους Ελληνες πολίτες.Επιστήμονες από την Οξφόρδη, το Κέιμπριτζ και τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου αναφέρονται στο ότι οι περικοπές προϋπολογισμού στα ελληνικά νοσοκομεία έφθασαν στο 25% μεταξύ 2009 και 2011, ενώ οι δημόσιες δαπάνες για τα φάρμακα μειώθηκαν στο μισό, με αποτέλεσμα κάποια φάρμακα να μην μπορούν να τα προμηθευτούν πολίτες που τα έχουν ανάγκη.

ΟΙ ΗΠΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ ΩΣ «ΓΕΦΥΡΑ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Το Κυπριακό στον αστερισμό της αστερόεσσας

http://www.naftemporiki.gr/fu/p/652302/638/399/0x000000000061f260/2/sunantisi-tou-amerikanou-proedrou-mparak-ompama-me-ton-tourko-prothupourgo-tagip-erntogan-arxeio.jpg

Λαθρεμπόριο καυσίμων: Κοινά μυστικά και απαντήσεις


Το ζήτημα της φοροδιαφυγής από το λαθρεμπόριο καυσίμων, η οποία υπολογίζεται σε περισσότερο από 1 δις ετησίως, επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τη σύλληψη 19 ατόμων για συμμετοχή σε κύκλωμα που φέρεται να παρακρατούσε ναυτιλιακό πετρέλαιο. Μελέτη των ΓΣΕΒΕΕ και ΠΟΠΕΚ περιέγραφε από το 2012 την πορεία του λαθραίου ναυτιλιακού καυσίμου και κατέληγε σε προτεινόμενες λύσεις.
Η μέθοδος της απάτης
Σύμφωνα με τον συντάκτη της αντίστοιχης έκθεσης, καθηγητή Οικονομικών στο ΑΠΘ, Δημήτρη Μάρδα, οι λαθρέμποροι ναυτιλιακού καυσίμου επωφελούνται αρχικά του συνόλου της φορολογίας, αφού το συγκεκριμένο καύσιμο διατίθεται στα πλοία ατελώς. H όλη διαδικασία του λαθρεμπορίου στηρίζεται στα περιβόητα «σλέπια», δηλαδή τα μικρά δεξαμενόπλοια που φορτώνουν το ναυτιλιακό καύσιμο από τα διυλιστήρια, παρουσία τελωνειακών, δηλώνοντας ότι οι ποσότητες προορίζονται για τον ανεφοδιασμό των πλοίων.

Το άγριο πρόσωπο του ουκρανικού εθνικισμού ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Διαδηλωτές διαλύουν σε κομμάτια τον λιθόστρωτο δρόμο και έπειτα τα εκσφενδονίζουν κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Από την πρώτη στιγμή που άρχισαν οι διαδηλώσεις εναντίον του Γιανουκόβιτς, ένα καινούργιο πολιτικό ρεύμα εκτοξεύθηκε στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας: ο λεγόμενος «Δεξιός Τομέας» (PravySektor). Ντυμένοι με στολές παραλλαγής, κρατώντας λοστούς και ρόπαλα, τα μέλη του πρωτοστάτησαν στην κατάληψη του δημαρχείου του Κιέβου, στις επιθέσεις με μολότοφ εναντίον αστυνομικών και στις εφόδους εναντίον κρατικών και κομματικών κτιρίων. Η γέννηση του εν λόγω ρεύματος, μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, παραμένει ανεξιχνίαστο αίνιγμα. Οι φερόμενοι ως ηγέτες του ήταν μέχρι πρότινος παγκοσμίως άγνωστοι, όπως άγνωστοι παραμένουν οι χρηματοδότες του.

Ωρα κρίσιμων αποφάσεων για τον Βλαντιμίρ Πούτιν /ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέλεξε να εμπλακεί σε μια γεωπολιτική αναμέτρηση υψηλού ρίσκου. Εφαρμόζοντας τη γνωστή τακτική του ρόπαλου και του καρότου –προσφορά οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, υπό την απειλή ενεργειακών κυρώσεων σε περίπτωσή άρνησής της– ώθησε τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς να απορρίψει την προταθείσα εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. και να δρομολογήσει τη χώρα του προς την Ευρασιατική Ενωση, ένα είδος σύγχρονου υποκατάστατου της Σοβιετικής Ενωσης, φυσικά με εντελώς διαφορετικό κοινωνικό περιεχόμενο.

Αντ. Σαμαράς με Ράσμουσεν για την ΠΓΔΜ

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣΤο θέμα μιας πιθανής διεύρυνσης στη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου συζητήθηκε στη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, στο Μαξίμου. Το θέμα μιας πιθανής διεύρυνσης στη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου συζητήθηκε στη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, στο Μαξίμου.Σαφείς προϋποθέσεις για την ένταξη νέων μελών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου του 2014, έθεσε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην ΠΓΔΜ -και στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα που καταδεικνύει ότι θα υπάρξει μια νέα απόπειρα ώστε να γίνει η γειτονική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ- ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι «κάθε υποψηφιότητα αξιολογείται από τους θεσμοθετημένους μηχανισμούς και τα προενταξιακά στάδια που έχει θεσπίσει το ΝΑΤΟ, καθώς και εξατομικευμένα με τις επιδόσεις κάθε υποψήφιας χώρας στα κριτήρια και στις προϋποθέσεις που θέτει η Συμμαχία».

Βενιζέλος: Υποψήφια σε Ε.Ε. η Αλβανία

Θερμή χειραψία του Ευ. Βενιζέλου με τον Αλβανό ομόλογό του κ. Ντ. Μπουσάτι.ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ Σε πολύ καλό κλίμα ολοκληρώθηκε χθες στα Τίρανα η βαλκανική περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος επισκέφτηκε με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της Ε.Ε. τα Δυτικά Βαλκάνια. Η υποδοχή της ελληνικής αποστολής ήταν θερμή και μετά τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα και τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο «για εξαιρετικά παραγωγική διάθεση» από την αλβανική πλευρά. Το σημαντικότερο αποτέλεσμα της περιοδείας αυτής σε πρακτικό επίπεδο, πάντως, είναι ότι η Ελλάδα ως προεδρεύουσα της Ε.Ε. αποφάσισε να πάρει πρωτοβουλία για να αναζωπυρώσει τη λεγόμενη «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης», η οποία είχε σαν στόχο την ενσωμάτωση όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. και υπήρξε η βασική προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας το 2003. Για τον σκοπό αυτό ο κ. Βενιζέλος θα οργανώσει συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. και των ομολόγων τους των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη.

Κύπρος: Αποχωρεί το ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση Αναστασιάδη

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου
Κύπρος: Αποχωρεί το ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση Αναστασιάδη Με ψήφους 22 υπέρ, 15 κατά και δύο αποχές το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση του προέδρου Αναστασιάδη.Η απόφαση ελήφθη έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Στην απόφαση εκφράζεται διαφωνία για το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη - Έρογλου για έναρξη των συνομιλιών, με το οποίο, όπως αναφέρεται, παραβιάζεται η συμφωνία του Κυπρίου προέδρου Αναστασιάδης με το ΔΗΚΟ.