22 Φεβρουαρίου 2014

ΟΙ ΗΠΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ ΩΣ «ΓΕΦΥΡΑ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Το Κυπριακό στον αστερισμό της αστερόεσσας

http://www.naftemporiki.gr/fu/p/652302/638/399/0x000000000061f260/2/sunantisi-tou-amerikanou-proedrou-mparak-ompama-me-ton-tourko-prothupourgo-tagip-erntogan-arxeio.jpg
Ομπάμα με Ερντογάν Το αμερικανικό ενδιαφέρον είναι αδιάπτωτο και, όπως όλοι εκτιμούν, δεν είναι άσχετο από την επιθυμία της Ουάσιγκτον να διατηρηθεί η ομαλότητα στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία λόγω της ύπαρξης υδρογοναθράκων καθίσταται ενεργειακός κόμβος. Παράλληλα θεωρούν πως η Κύπρος μπορεί να γίνει «γέφυρα» για εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας αλλά και Ελλάδας - Τουρκίας. Μετά την ιδιαιτέρως ενθαρρυντική δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα για το κοινό ανακοινωθέν, και την επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόριας Νούλαντ, ο Αμερικανός πρόεδρος συζήτησε τις εξελίξεις και με τον Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία.
Ο κ. Ομπάμα «ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας για τον εποικοδομητικό ρόλο στην Κύπρο», σύμφωνα με δήλωση στην οποία προχώρησε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Ο κ. Ερντογάν έχει εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί την άνοιξη την Ουάσιγκτον, ωστόσο ο Λευκός Οίκος πιεζόμενος κι από το εβραϊκό λόμπι αλλά και το Κογκρέσο δεν διευθετεί συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Επιμονή Ερογλου Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιεί καθημερινές επαφές με συνδέσμους εποίκων και «αγωνιστών» προσπαθώντας να πείσει ότι δεν θα γίνουν υποχωρήσεις. Παρά τις πρόνοιες του κοινού ανακοινωθέντος που υπέγραψε ο ίδιος, ισχυρίζεται ότι θα δημιουργηθούν δύο «κυρίαρχα κρατίδια» και θα διασφαλιστεί η παρουσία των Τούρκων εποίκων μετά τη λύση. Ο κ. Ερογλου προσπαθεί επίσης να ναρκοθετήσει και την εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως είναι η επιστροφή της Αμμοχώστου, λέγοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοια κίνηση πριν τεθούν όλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Τουρκία φαίνεται να επιδεικνύει πιο ευέλικτη στάση, χωρίς να αποκλείεται ένα παιχνίδι τακτικής της «καλής Αγκυρας» και του «κακού Ερογλου». Αυτό θα ξεκαθαριστεί από τη συνάντηση που θα έχει στις 27 Φεβρουαρίου ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, αλλά και από τις πρώτες συναντήσεις με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος τυγχάνει της εμπιστοσύνης της Αγκυρας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ