22 Φεβρουαρίου 2014

Αντ. Σαμαράς με Ράσμουσεν για την ΠΓΔΜ

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣΤο θέμα μιας πιθανής διεύρυνσης στη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου συζητήθηκε στη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, στο Μαξίμου. Το θέμα μιας πιθανής διεύρυνσης στη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου συζητήθηκε στη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, στο Μαξίμου.Σαφείς προϋποθέσεις για την ένταξη νέων μελών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου του 2014, έθεσε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην ΠΓΔΜ -και στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα που καταδεικνύει ότι θα υπάρξει μια νέα απόπειρα ώστε να γίνει η γειτονική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ- ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι «κάθε υποψηφιότητα αξιολογείται από τους θεσμοθετημένους μηχανισμούς και τα προενταξιακά στάδια που έχει θεσπίσει το ΝΑΤΟ, καθώς και εξατομικευμένα με τις επιδόσεις κάθε υποψήφιας χώρας στα κριτήρια και στις προϋποθέσεις που θέτει η Συμμαχία».
Χαρακτήρισε, δε, πεποίθησή του ότι «η Συμμαχία αντιπροσωπεύει μια κοινότητα δημοκρατικών αξιών τις οποίες θα πρέπει έμπρακτα να ενστερνίζεται η κάθε χώρα». Ως τέτοιες ανέφερε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον εκδημοκρατισμό, την καλή γειτονία και την ελευθερία της έκφρασης.

Το θέμα μιας πιθανής διεύρυνσης στη σύνοδο του Σεπτεμβρίου συζητήθηκε στη συνάντηση, και στην ουσία ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ό,τι είχε πει ο ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος μία ημέρα νωρίτερα στα Σκόπια. Δηλαδή, ότι μια ενδεχόμενη ένταξη της ΠΓΔΜ, και άλλων χωρών όπως π.χ. της Γεωργίας, σκοντάφτει σε γενικότερα κριτήρια, ανεξαρτήτως του θέματος του ονόματος.

Μεσογειακός Διάλογος

Στη συνάντηση συζητήθηκε η επόμενη φάση σε ό,τι αφορά την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ενώ ο κ. Σαμαράς ζήτησε την ενεργοποίηση του Μεσογειακού Διαλόγου ώστε «να επιτραπεί και η συνεργασία με το Ισραήλ, με το οποίο τόσο η Ελλάδα όσο και το ΝΑΤΟ συνδέονται με εταιρική στρατηγική σχέση». Από την πλευρά του, ο κ. Ράσμουσεν στάθηκε ιδιαίτερα στα γεγονότα της Ουκρανίας. Καταδίκασε την αιματοχυσία και απαίτησε από την κυβέρνηση Γιανουκόβιτς να μην εμπλέξει τις ένοπλες δυνάμεις σε αυτήν.

Μία ημέρα νωρίτερα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ συμμετείχε στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας της Ε.Ε., που έγινε στο Ζάππειο υπό την προεδρία του υπουργού Αμυνας Δημ. Αβραμόπουλου, στην οποία συζητήθηκε η υλοποίηση των αποφάσεων που πήρε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, η ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης της Ε.Ε. στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και υπήρξε ενημέρωση για τις πέντε ειρηνευτικές επιχειρήσεις που διεξάγει η Ε.Ε. Στη συνάντηση έγινε συζήτηση και για την πολιτική της θαλάσσιας ασφάλειας και της ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών. Το σχετικό προσχέδιο της Επιτροπής θα δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές του επόμενου μήνα. Στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Αβραμόπουλος είχε συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ λε Ντριάν, στην οποία συζητήθηκε το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη λειτουργία του κλωβού επικοινωνιών που θα στείλει το Στρατηγείο της Λάρισας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα θα εκπαιδεύσει τους ξένους στρατιωτικούς που θα τον επανδρώσουν.