16 Μαρτίου 2015

Στις κάλπες κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης

Αριστερά, ακροδεξιά ή συντηρητικά; Προς τα πού πορεύεται η γονατισμένη από τη χρηματοπιστωτική κρίση Γηραιά Ηπειρος; Μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, έφτασε η ώρα να απαντήσουν, με μια σειρά καθοριστικών βουλευτικών εκλογών, και άλλοι λαοί της ΕΕ
 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕ 160 ΜΠΟΜΠΙΝΕΣ Τα μυστικά ημερολόγια της Βέρμαχτ

Τα μυστικά ημερολόγια της Βέρμαχτ
Πολύτιμο ιστορικό υλικό, πλήθος επίσημων εγγράφων από την εγκληματική δράση των κατοχικών δυνάμεων στην Ελλάδα την περίοδο 1941-1944, που έχει περιέλθει ήδη από το 2006 στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, βρίσκεται πλέον στη διάθεση των ερευνητών ώστε να διαπιστωθεί σε όλο της το εύρος η θηριωδία των ναζί, φέρνοντας στο φως αμέτρητες άγνωστες πτυχές της Ιστορίας.
Στα 400.000 έγγραφα, διατυπωμένα σε γερμανικά υπηρεσιακής διαλέκτου, περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια τα ναζιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα, οι καταστροφές, οι λεηλασίες αλλά και οι σφαγές αμάχων, γραμμένα από τους ίδιους τους αξιωματούχους που έδωσαν τις διαταγές.

ΞΕΤΥΛΙΓΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ Η μεγάλη πυραμίδα του μαύρου χρήματος

«To δύσκολο ήταν να εντοπίσουμε τη φορολογητέα ύλη. Αφού λύσαμε αυτό το θέμα, θα λύσουμε και τα τεχνικά. Βρήκαμε το... λιοντάρι, έχουμε και τα όπλα, ε, θα το σκοτώσουμε!», δηλώνει στο «Eθνος της Κυρια
Για πρώτη φορά χαρτογραφείται ο πλούτος των Ελλήνων καταθετών, ο οποίος θα αποτελέσει τη δεξαμενή, από την οποία αναμένεται να αντληθούν τα περίπου 2,5 με 3 δισ. ευρώ, που φιλοδοξεί να εισπράξει ως αναλογούντες φόρους το Δημόσιο, σύμφωνα με τα σχέδια και τις φιλόδοξες εξαγγελίες, που έκανε στη Βουλή ο νέος υπουργός Επικρατείας κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής Παναγιώτης Νικολούδης.«To δύσκολο ήταν να εντοπίσουμε τη φορολογητέα ύλη. Αφού λύσαμε αυτό το θέμα, θα λύσουμε και τα τεχνικά. Βρήκαμε το... λιοντάρι, έχουμε και τα όπλα, ε, θα το σκοτώσουμε!», δηλώνει στο «Eθνος της Κυριακής» ο υπουργός Επικρατείας κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, Παναγιώτης Νικολούδης.

Προς ήττα οδεύει ο Νετανιάχου

  • Χαρίτος Πάνος-Προς ήττα οδεύει ο ΝετανιάχουΣτις 17 του μήνα, δηλαδή την ερχόμενη Τρίτη, το Ισραήλ οδεύει προς τις κάλπες κατόπιν της απόφασης, προ τριμήνου, του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να τερματίσει πρόωρα το έργο της κυβέρνησης συνασπισμού που ο ίδιος είχε σχηματίσει. Η δικαιολογία γι' αυτή του την απόφαση ήταν ότι, πλέον, η συνεργασία είχε γίνει δύσκολη, έως και αδύνατη.Οι εκλογές αυτές γίνονται σε μια στιγμή που, για πρώτη φορά στα χρονικά, οι Ισραηλινοί πολίτες στρέφουν το βλέμμα τους σε θέματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής και δείχνουν να γυρίζουν την πλάτη στο ζήτημα της ασφάλειας.
  • Νέο τοπίο στην Ευρωζώνη

    Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της Αθήνας με τους εταίρους και πιστωτές της, όποια ερμηνεία δοθεί στη συνέχεια από κυβέρνηση, αντιπολίτευση, ό,τι και να ειπωθεί και να γραφτεί στο Βερολίνο, η συμβιβαστική φόρμουλα θα είναι ό,τι είναι οι δημοσκοπήσεις, η φωτογραφία των συσχετισμών μιας συγκεκριμένης στιγμής. Το τοπίο στην Ευρωζώνη αλλάζει παρά την προσπάθεια της γερμανικής πλευράς να πείσει τους εταίρους της αλλά και τον εαυτό της ότι περιορίζεται στην ταχύτητα προσαρμογής της νέας κυβέρνησης στην Αθήνα, σε αυτό που το Βερολίνο προσδιορίζει ως ευρωπαϊκή κανονικότητα την ώρα που είναι μπροστά μας το χρονοδιάγραμμα αποδόμησής του.

    Η θρησκευτική διπλωματία της Τουρκίας

    http://a1224.phobos.apple.com/us/r30/Purple4/v4/39/79/32/39793274-a6d6-8c6d-527b-8dc66684c8cd/mzl.hpzvauck.png
    Του Κώστα Ράπτη Η τουρκική εκδοχή του κοσμικού κράτους υπήρξε εξαρχής άκρως ιδιόρρυθμη – καθώς παρά τις κινήσεις θρησκευτικού αποχρωματισμού της δημόσιας σφαίρας (εισαγωγή του ελβετικού αστικού δικαίου, υποχρεωτικός πολιτικός γάμος, απαγόρευση της ιερατικής περιβολής στους λειτουργούς όλων των δογμάτων, κ.ο.κ.) η ιδιότητα του “αυθεντικού Τούρκου πολίτη” ταυτίσθηκε υπόρρητα με αυτήν του Μουσουλμάνου, ενώ οι μη μουσουλμανικές μειονότητες έγιναν αντιληπτές ως ξένα σώμα. Επιπλέον, το τουρκικό μοντέλο κοσμικότητας δεν συνιστά πραγματικό χωρισμό της θρησκείας από το κράτος, αλλά ασφυκτικό κρατικό έλεγχο του επικρατούντος θρησκεύματος – μέσω της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet İşleri Başkanlığı), γνωστής απλούστερα ως Diyanet.
     Το Diyanet ιδρύθηκε παράλληλα με την κατάργηση του Χαλιφάτου από τον Kemal Atatürk, στις 3 Μαρτίου 1924, σε αντικατάσταση του οθωμανικού Υπουργείου Βακουφίων, υπάγεται απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο και ο επικεφαλής του είναι πάντοτε θρησκευτικός λειτουργός. Δεν καλύπτει παρά μόνο το κυρίαρχο σουνιτικό δόγμα της χαναφικής σχολής του Ισλάμ, παρακάμπτοντας όχι μόνο τις μη μουσουλμανικές μειονότητες (που πλέον περιορίζονται σε 0,3% του πληθυσμού) αλλά και την (ετερόδοξη μουσουλμανική) αλεβιτική κοινότητα, η οποία περιλαμβάνει περίπου 20% του πληθυσμού. Ευθύνη του Diyanet είναι η διαχείριση (με δημόσιο χρήμα) των 85.000 τεμενών της Τουρκίας, η στελέχωσή τους με ιμάμηδες και η κεντρική εκπόνηση του κηρύγματος της Παρασκευής για όλη τη χώρα.

    Το ιρανικό ζήτημα σε σταυροδρόμι...

    Εικόνα: Σπύρος ΛίτσαςΣπύρος Λίτσας Το κράτος των Αγιατολάχ δεν θα μεταμορφωθεί ποτέ σε Ελβετία της Κεντρικής Ασίας σε καμία των περιπτώσεων
    Στις 3 Μαρτίου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απηύθυνε κομβική ομιλία στην κοινή διάσκεψη του αμερικανικού Κογκρέσου σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την επικείμενη άρση των οικονομικών κυρώσεων της Ουάσινγκτον προς την Τεχεράνη. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ζήτησε, προτού αρθούν οι κυρώσεις και ανοίξει ο δρόμος για το πυρηνικό ιρανικό πρόγραμμα με ενεργειακές και όχι στρατιωτικές προοπτικές, το Ιράν να παύσει την επιθετική συμπεριφορά του, να σταματήσει να υποστηρίζει τη διεθνή τρομοκρατία και να μην απειλεί το Ισραήλ με ολική εξαφάνιση.
    Σε τίποτα απ' ό,τι ζητά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν υπερβάλλει. Οντως το Ιράν στηρίζει Χαμάς και Χεζμπολάχ, όντως το Ιράν στηρίζει το καθεστώς Ασαντ στον συριακό εμφύλιο, όντως το Ιράν προκρίνει έναν ξεκάθαρο αντισημιτισμό με εσχατολογικές δηλώσεις κορυφαίων πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων του, που προκαλούν δικαίως τα δυτικά αντανακλαστικά αλλά και την οργή του κράτους του Ισραήλ. Ποιος, αλήθεια, μπορεί να εμπιστευτεί ένα θεοκρατικό κράτος, που έχει μάλιστα νομιμοποιήσει τον φανατισμό και χρησιμοποιεί τρομοκρατικές οργανώσεις για να πλήξει τους αντιπάλους του; Νομίζω κάνεις νουνεχής πολιτικός του δυτικού κόσμου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η πολιτική Ομπάμα δεν αποτελεί την έσχατη λύση που στο τέλος της ημέρας μπορεί να προστατεύσει το Ισραήλ από το Ιράν αλλά και το Ιράν από τον σκοτεινό του εαυτό.

    Στρατηγική Σόιμπλε η πιστωτική ασφυξία...

    • Χρήστου Δημήτρης- Σαράντα πέντε μέρες μετά τον σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης και ύστερα από τρεις συνεδριάσεις του Eurogroup, αυτό που είναι σαφές στο οικονομικό επιτελείο και το μέγαρο Μαξίμου είναι πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μεθοδεύει την αποτυχία των διαβουλεύσεων ροκανίζοντας τον χρόνο της συμφωνίας - γέφυρας που λήγει στο τέλος Μαΐου. Ζητώντας από την κυβέρνηση Τσίπρα να εφαρμόσει όσα ακριβώς είχε δεσμευτεί να κάνει η κυβέρνηση Σαμαρά, ο Γερμανός πολιτικός θέλει να τραβήξει τον εκβιασμό της Ελλάδας μέχρι τα άκρα. Ποια είναι τα άκρα; Η αποτυχία της Αριστεράς στην Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγή στην Ευρώπη και ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης στο πρότυπο εκείνης του Παπαδήμου, στην οποία θα είναι διατεθειμένος να κάνει παραχωρήσεις ώστε αυτή να επιβιώσει.

    “Ξένα κέντρα” βλέπει ο Γκρουέφσκι, υποδαυλίζει εθνικισμό στα Σκόπια για να σωθεί

    “Ξένα κέντρα” βλέπει ο Γκρουέφσκι, υποδαυλίζει εθνικισμό στα Σκόπια για να σωθεί
    Μάχεται για την πολιτική του επιβίωση – και ενδεχομένως την προσωπική του ελευθερία, καθώς τα σκάνδαλα πλέον δεν περιορίζονται στις υποκλοπές, αλλά τον αγγίζουν προσωπικά με την κατηγορία της διαφθοράς… – ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι, επιχειρώντας να κινητοποιήσει τα εθνικιστικά αντανακλαστικά του λαού. Εμφανίζεται ως πανταχόθεν βαλλόμενος από πολιτικούς αντιπάλους – μίσθαρνα ξένων μυστικών υπηρεσιών, χωρίς να τον απασχολεί ότι η πολιτική του κατρακύλα, οδηγεί σε παρεμφερή πορεία και τη χώρα του…

    Βερολίνο και Αθήνα: Το υπαρξιακό δίλημμα της Ευρώπης

    ellada germania diadilosi
    Του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη- Το γεγονός του πνευματικού μας πολιτισμού είναι εκείνο που διαφοροποιεί τη Δύση και την Ευρώπη από τη βαρβαρότητα, όχι μόνο του ναζισμού και του φασισμού, αλλά και της σύγχρονης μορφής τους που αποτυπώνονται στον τζιχαντισμό

    Η σημερινή κρίση του ελλαδικού κράτους δεν είναι κρίση της Ελλάδος, αλλά πρωτίστως κρίση της Ευρώπης και μάλιστα βαθιά και πολυεπίπεδη, ιδιαίτερα απειλητική για το μέλλον και τη συνοχή της. Αυτό γιατί εκείνο που κρίνεται σήμερα στην Ευρώπη σε σχέση με την Ελλάδα είναι τα ίδια τα θεμέλια του ευρωπαϊκού πολιτισμού, άνευ των οποίων δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκό πολιτικό οικοδόμημα. Η ελληνική δοκιμασία αφορά τον πολιτισμό και το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης.

    Ομπάμα για Ερντογάν: Δεν μπορώ να πιστέψω πως κάποιος που φιλοξένησα στο χώρο μου θα έλεγε αυτό για μένα…

    Ομπάμα για Ερντογάν: Δεν μπορώ να πιστέψω πως κάποιος που φιλοξένησα στο χώρο μου θα έλεγε αυτό για μένα…Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ
    “Δεν μπορώ να πιστέψω πως κάποιον που φιλοξένησα (16 Μαίου 2013) σε ιδιωτικό δείπνο στον χώρο μου θα έλεγε αυτό για μένα”. ( “Ι can’t believe that someone I hosted for a private dinner at my residence would be saying this about me”).
    Τα παραπάνω λόγια, που εκφράζουν ταυτόχρονα παράπονο αλλά και δυσανασχέτηση, αποδίδονται στον αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμ. Και ο “κάποιος” δεν είναι παρά ο τότε Πρωθυπουργός και σημερινός Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Έρντογάν. O Ομπάμα θα εκφράσθηκε, σχετικά, σε συνεργάτες του στην διάρκεια των γεγονότων στο πάρκο Γκεζί, στην Πόλη, τον Μάιο- Ιούνιο του 2013, όταν ξέσπασαν πολιτικές ταραχές διαρκείας κατά της  ισλαμικής κυβέρνησης Ερντογάν με αφορμή, αλλά όχι αιτία, την αλλαγή χρήσης πάρκου απο την κυβέρνηση. Tότε ο Ερντογάν κατηγόρησε πολλούς και διάφορους, ντόπιους και ξένους, πως υποκινούσαν τους διαδηλωτές τους οποίους έβριζε χυδαία (μερικοί  δολοφονήθηκαν απο τις δυνάμεις “νόμου και τάξης”). Κατηγόρησε τους Εβραίους, κατηγόρησε την Γερμανική αεροπορική εταιρεία Λουφθάνσα, γιατί “ζήλευε”, τάχατες, την αντίστοιχη τουρκική διότι σύντομα θα την “ξεπερνούσε”. Κατηγόρησε επίσης την Αμερική και ονομαστικά τον Ομπάμα ως υποστηρικτή αυτών που δεν ήθελαν μια Μεγάλη Τουρκία διότι τη “φοβόντουσαν”.

    Για απολυταρχισμό κατηγορείται ο Τούρκος Πρόεδρος Υπάρχει πρόβλημα με Ερντογάν – Διάσταση Τουρκίας με ΝΑΤΟ

    Υπάρχει πρόβλημα με Ερντογάν – Διάσταση Τουρκίας με ΝΑΤΟ
    Άγκυρα: Η συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προβληματίζει όλο και περισσότερο τις χώρες της Δύσης καθώς βλέπουν την Τουρκία να μετακινείται όλο και περισσότερο προς τα ανατολικά και να απομακρύνεται από την ΝΑΤΟϊκή συμμαχία.

    Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί σήμερα στη Δύση για την Τουρκία αποτελεί πρόσφατο άρθρο στους Τάιμς της Νέας Υόρκης οι οποίοι βλέπουν τον Ερντογάν με έναν εντελώς διαφορετικό φακό απ’ ό,τι έκαναν πριν από μερικά χρόνια όταν τον αναδείκνυαν ως μια μεγάλη προσωπικότητα και τον θεωρούσαν ως βαθιά δημοκράτη και προοδευτικό.Σύμφωνα λοιπόν με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γίνεται όλο και περισσότερο απολυταρχικός και οδηγεί την Τουρκία μακριά από το ΝΑΤΟ.Σημειώνει ακόμα ότι ποτέ προηγουμένως στο παρελθόν δεν υπήρχε ανάλογη αμφισβήτηση για το πόσο δεσμευμένη έναντι του ΝΑΤΟ ήταν η Τουρκία απ’ ό,τι συμβαίνει σήμερα.

    Η Ευρώπη, η Ισλανδία και η «Παρθένος της Νυρεμβέργης»

    Η αυθεντική «Παρθένος της Νυρεμβέργης», γνωστή και ως «Σιδηρά Κυρία» (Eiserne Yungfrau). Ετσι, για να ξέρετε από πού βγήκε το παρατσούκλι της Θάτσερ και της κληρονόμου της, Μέρκελ...
    Ειδικά για τους πιο μικρούς, χιλιοβασανισμένους λαούς της ηπείρου μας το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης υπήρξε για δεκαετίες ένας φάρος ελπίδας, μια εγγύηση πως οι ατέλειωτοι πόλεμοι, η φτώχεια και οι ξεριζωμοί του παρελθόντος θα ξεχνιούνταν για πάντα: εξ ου και η μεγάλη «ουρά» που σχηματίστηκε στο... γκισέ της διεύρυνσης της Ε.Ε.Να όμως που λίγα χρόνια φαινομενικά «γερμανικής», αλλά στην πραγματικότητα υπερεθνικής, πλουτοκρατικής ηγεμονίας των τραπεζών, των βιομηχάνων και των εργολάβων κατόρθωσαν να πνίξουν τα όνειρα ευδαιμονίας του ευρωπαϊκού κεκτημένου, να μετατρέψουν την ευρωπαϊκή αγκαλιά σε τρομακτική «Παρθένο της Νυρεμβέργης» (απέξω Παναγία, από μέσα φρικτή μηχανή βασανιστηρίων - βλ. φωτό) και να διώξουν μακριά τους απογοητευμένους... μνηστήρες της ένταξης.

    Η «χούβερ» του Ηρακλή και η βρεγμένη σανίδα…

    • Πώς ξεδιπλώνεται το βρόμικο πουλόβερ του σάπιου κυπριακού συστήματος
    •  Πώς ο πολίτης να σεβαστεί και να εμπιστευτεί τους θεσμούς και τους πολιτικούς που σφάζονται μεταξύ τους και αλληλοκατηγορούνται για διαφθορά, σε μια πολιτεία που βουλιάζει στην κόπρο του Αυγείου;
    •  ΠΟΙΟΣ θα κάνει κάθαρση και εξυγίανση; Το διεφθαρμένο κατεστημένο;

    Σφάζονται οι θεσμοί! Το κράτος βρίσκεται σε παράλυση. Και αυτό δεν το λέμε εμείς. Το παραδέχεται το ίδιο το σύστημα. Από τα κόμματα ώς τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, την Κυβέρνηση και τη Γενική Εισαγγελία.

    ΗΠΑ: «Τελικά πρέπει να διαπραγματευτούμε με τον Άσαντ»

    Τουλάχιστον 18 οι νεκροί άμαχοι από βομβαρδισμό του συριακού στρατού σήμερα (Κυριακή) στη Ντούμα, προπύργιο των ανταρτών ανατολικά της Δαμασκού | Τραυματισμένο παιδί από βομβαρδισμό συριακού στρατού σε περίχωρα Δαμασκού
    «Ολοι συμφωνούν ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, υπάρχει μόνο πολιτική λύση» για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, που αποτελεί «μια από τις χειρότερες τραγωδίες που έχουμε δει». Αυτά δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CBS, ομολογώντας πως οι ΗΠΑ προτίθενται να συνομιλήσουν με το καθεστώς Ασαντ προκειμένου να τερματιστεί ο τετραετής εμφύλιος σπαραγμός, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 215.000 ανθρώπους κι έχει εκτοπίσει το ένα τρίτο του συριακού πληθυσμού. Θυμίζουμε πως στα μέσα του 2013 οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες φρέναραν στο παρά πέντε τα σχέδιά τους να βομβαρδίσουν τη Συρία, με αφορμή τις επιθέσεις με χημικά όπλα κατά αμάχων, που αποδόθηκαν στον στρατό του Μπασάρ αλ Ασαντ.

    «Ισλαμικό κράτος»: το Χόλιγουντ του τρόμου (

    Ο... αρχιτζιχαντιστής προλογίζει την εκτέλεση του φερόμενου ως πράκτορα του Ισραήλ. «Δήμιος» το δεκάχρονο αγόρι στ’ αριστερά, που αφού φώναξε «Ο Θεός είναι μεγάλος», σημάδεψε και πυροβόλησε τον Μοχάμεντ Μουσάλαμ στο μέτωπο...
    Το ISIS δεν είναι μόνον μια οργάνωση ισλαμιστών πολεμιστών που προσπαθεί -συχνά με τρομοκρατικές μεθόδους- να εγκαθιδρύσει το δικό της «Χαλιφάτο» στο Ιράκ και τη Συρία: είναι ταυτόχρονα και ένα στούντιο προπαγάνδας, που παράγει και χρησιμοποιεί τα καλογυρισμένα της βίντεο για να «περάσει» κάθε είδους φρικιαστικό μήνυμα -όπως με την πρόσφατη αποτρόπαια εκτέλεση του 19χρονου «πράκτορα της Μοσάντ» Μοχάμεντ Μουσάλαμ με μια σφαίρα στο μέτωπο, και δήμιο ένα δεκάχρονο αγόρι με στολή παραλλαγής... Ενα βίντεο που σόκαρε ολόκληρο τον πλανήτη, αν και οι γονείς του 19χρονου επιμένουν ότι εκτελέστηκε από τους τζιχαντιστές επειδή ήθελε να αποσκιρτήσει.

    Κινητικότητα Βουλγαρίας για τους αγωγούς ενέργειας

    Πολυδιάστατη πολιτική στα γεωστρατηγικά της ενέργειας αναπτύσσει η Βουλγαρία. Οι συμμαχίες και η «εύνοια» του σλοβάκου επίτροπου. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα προβάλλει την αντίθεσή της στις προτάσεις Sefcovich για «Ενεργειακή Ένωση»...
    Κινητικότητα Βουλγαρίας για τους αγωγούς ενέργειας-Η... παράκαμψη της Ελλάδας
    Συντονισμένες κινήσεις για την ανάδειξη της Βουλγαρίας σε κόμβο διακίνησης φυσικού αερίου, πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας. Στρατηγικός της στόχος είναι η πλήρωση του κενού που προκάλεσε η ακύρωση του ρωσικού σχεδίου για τον αγωγό South Stream στον οποίο η Βουλγαρία είχε πρωτεύοντα ρόλο, μέσω της αξιοποίησης της θέσης της και των υφιστάμενων ή μελλοντικών διασυνδέσεων με Ελλάδα και Τουρκία.Από τις κινήσεις της κυβέρνηση Μπορίσοφ, γίνεται σαφές ότι επιδιώκεται να αναβαθμιστεί ο γεωστρατηγικός ρόλος της χώρας στη διακίνηση αερίου, κάτι που θα σημάνει υποβάθμιση του ελληνικού ρόλου. Έτσι, παρά την συμμετοχή της Βουλγαρίας στο σχέδιο του «Κάθετου Διαδρόμου» για τη δημιουργία του οποίου υπέγραψε MoU με την Ελλάδα και τη Ρουμανία (αρχικά επρόκειτο να συμμετάσχει και η Ουγγαρία, αλλά τελικά υπαναχώρησε), η Βουλγαρία βρίσκεται σε συζητήσεις για την υπογραφή άλλου MoU με την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, για τη συμμετοχή στο σλοβακικής έμπνευσης σχέδιο αγωγών Eastring.

    Oι Κούρδοι μιλούν για χρήση αέριου χλωρίου από τους τζιχαντιστές Κατά τη διάρκεια επίθεσης τον Ιανουάριο


    Oι Κούρδοι μιλούν για χρήση αέριου χλωρίου από τους τζιχαντιστές
    Η ημιαυτόνομη ιρακινή Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν ανακοίνωσε σήμερα πως έχει αποδείξεις ότι το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποίησε αέριο χλωρίου ως χημικό όπλο εναντίον των δυνάμεων των κούρδων πεσμεργκά.Το Συμβούλιο Ασφαλείας της κουρδικής περιφέρειας αναφέρει σε δήλωσή του πως από εργαστηριακή ανάλυση δειγμάτων εδάφους και ρουχισμού από μια επίθεση καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο που πραγματοποίησε το Ισλαμικό Κράτος στο βόρειο Ιράκ, διαπιστώθηκε πως «τα δείγματα περιείχαν επίπεδα χλωρίου που δείχνουν πως η ουσία χρησιμοποιήθηκε σε μορφή όπλου».Το χλώριο είναι ένας απαγορευμένος ασφυξιογόνος παράγοντας, η χρήση του οποίου ως χημικού όπλου χρονολογείται από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει απαγορευθεί από τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα του 1997.Η κατηγορία που διατυπώνουν οι Κούρδοι δεν είναι δυνατό να επαληθευθεί από ανεξάρτητη πηγή.

    Οι φρουροί του κυπριακού «βαθέος κράτους»

    gaitis Το βαθύ κράτος είναι ακόμη εδώ ! Δεν είναι μόνο η Τουρκία που διαθέτει βαθύ κράτος. Διαθέτει και η Κύπρος. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, λέγεται ότι καταρρέουν οι θεσμοί, τους οποίους, βεβαίως, υπηρετούν ή καταχρώνται και καπηλεύονται πρόσωπα, διοριζόμενα από την εξουσία (κυβερνήσεις) και δη από τα κόμματα.Άρα οι θεσμοί, πέραν του συνταγματικού τους χαρακτήρα, έχουν τα δικά τους ονοματεπώνυμα. Έχουν δικαιώματα και ευθύνες.Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας και την πατρίδα.Τα κόμματα και τις Κυβερνήσεις τις εκλέγει ο λαός. Είτε διά της συμμετοχής του είτε διά της απουσίας του από την κάλπη. Και είναι αυτός ο ίδιος, ο κυρίαρχος λαός, που επιτρέπει την αναπαραγωγή του σάπιου κομματικού συστήματος, που συνιστά καρκίνωμα και κατατρώει τη δημοκρατία. Δεν ισχυριζόμαστε ότι ο πολίτης έχει τον ίδιο βαθμό ευθύνης με τους πολιτικούς. Ουδείς όμως άμοιρος ευθυνών.Απλώς, ο ψηφοφόρος έχει το ελαφρυντικό ότι μέσα στη δίνη της καθημερινότητας, και όπως εξελίσσεται ο σύγχρονος κόσμος, δεν έχει τον χρόνο και τη δυνατότητα να βλέπει τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες και πόσο βρόμικο είναι το παιχνίδι της εξουσίας, που εμπλέκει τράπεζες, επιχειρηματίες, πολιτικούς αλλά και πολίτες που συμπρωταγωνιστούν στη ρουσφετοκρατία.

    Η διαχείριση των συμβόλων

    Μόσχα-Στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία για την ήττα των ναζί
    Ο Μιτεράν έχει πει ότι η πολιτική είναι σε μεγάλο βαθμό η τέχνη της διαχείρισης των συμβόλων, με τη διαπίστωση αυτή να επιβεβαιώνεται για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο.Πέρσι, λίγους μήνες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την έναρξη της εξέγερσης στην Ανατολική Ουκρανία η 70ή επέτειος της συμμαχικής απόβασης στη Νορμανδία στις αρχές Ιουνίου του 1944 ήταν η πρώτη ευκαιρία συνάντησης του Πούτιν με Ομπάμα, Ολάντ, Κάμερον και Μέρκελ, αλλά και ταυτόχρονα η πρώτη διμερής συνάντηση κορυφής με τον νεοεκλεγέντα τότε πρόεδρο της Ουκρανίας Ποροσένκο.Φέτος στις 9 Μαΐου θα γίνει στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας πανηγυρικός εορτασμός για την 70ή επέτειο της συντριβής της ναζιστικής Γερμανίας, με τη στάση των ηγετών της Δύσης στην πρόσκληση που πήραν από το Κρεμλίνο να παρακολουθήσουν τη στρατιωτική παρέλαση να είναι αποκαλυπτική των διαφοροποιήσεων απέναντι στην πολιτική του Πούτιν στην Ουκρανία.
    Πιο χαρακτηριστική η στάση της καγκελαρίου Μέρκελ που αποφάσισε να απέχει από τους εορτασμούς της 9ης Μαΐου και ταυτόχρονα να βρίσκεται στη Μόσχα την επομένη 10 Μαΐου, όπου μαζί με τον Πούτιν θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων.

    Ερντογάν: «Η Τουρκία δεν είχε ποτέ πρόβλημα με τους Κούρδους» Αιφνίδια αλλαγή στάσης από τον Τούρκο Πρόεδρο

    Ερντογάν: «Η Τουρκία δεν είχε ποτέ πρόβλημα με τους Κούρδους»
    Σε μια αιφνίδια αλλαγή στάσης από την ιστορική ομιλία του στη νοτιοανατολική επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ το 2005, στην οποία, για πρώτη φορά, αναγνώρισε την ύπαρξη κουρδικού προβλήματος στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι «η Τουρκία δεν είχε ποτέ κουρδικό πρόβλημα».«Αδελφοί μου, δεν υπήρξε ποτέ κανένα πρόβλημα που να ονομάζεται κουρδικό ζήτημα σε αυτή τη χώρα. Αλλά, υπάρχουν εκ προθέσεως προσπάθειες να επικρατήσει αυτό στην ημερήσια διάταξη. Κούρδοι πολίτες θα μπορούσαν να έχουν προβλήματα. Θα μπορούσαν να έχουν προβλήματα ακριβώς όπως έχουν προβλήματα Τούρκοι πολίτες. Τριάντα-έξι εθνοτικές ομάδες στη χώρα έχουν τα δικά τους προβλήματα. Αλλά υπάρχει μια συνεχής συζήτηση για το κουρδικό πρόβλημα. Η Τουρκία απασχολείται με αυτό επί χρόνια - 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη χώρα για αυτόν τον λόγο», είπε ο Ερντογάν από την επαρχία Μπαλικεσίρ, όπου ταξίδεψε για να παρακολουθήσει μια σειρά από τελετές.