16 Μαρτίου 2015

ΗΠΑ: «Τελικά πρέπει να διαπραγματευτούμε με τον Άσαντ»

Τουλάχιστον 18 οι νεκροί άμαχοι από βομβαρδισμό του συριακού στρατού σήμερα (Κυριακή) στη Ντούμα, προπύργιο των ανταρτών ανατολικά της Δαμασκού | Τραυματισμένο παιδί από βομβαρδισμό συριακού στρατού σε περίχωρα Δαμασκού
«Ολοι συμφωνούν ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, υπάρχει μόνο πολιτική λύση» για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, που αποτελεί «μια από τις χειρότερες τραγωδίες που έχουμε δει». Αυτά δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CBS, ομολογώντας πως οι ΗΠΑ προτίθενται να συνομιλήσουν με το καθεστώς Ασαντ προκειμένου να τερματιστεί ο τετραετής εμφύλιος σπαραγμός, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 215.000 ανθρώπους κι έχει εκτοπίσει το ένα τρίτο του συριακού πληθυσμού. Θυμίζουμε πως στα μέσα του 2013 οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες φρέναραν στο παρά πέντε τα σχέδιά τους να βομβαρδίσουν τη Συρία, με αφορμή τις επιθέσεις με χημικά όπλα κατά αμάχων, που αποδόθηκαν στον στρατό του Μπασάρ αλ Ασαντ.

«Στο τέλος θα πρέπει να διαπραγματευτούμε» παραδέχτηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ανέκαθεν «διατεθειμένες να διαπραγματευτούν στο πλαίσιο της (διπλωματικής) διαδικασίας της Γενεύης I» το 2012, της πρώτης δηλαδή από τις δύο έως τώρα διπλωματικές απόπειρες για διεθνή μεσολάβηση μεταξύ της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης και του καθεστώτος στην ελβετική πόλη, που κατέρρευσαν αμφότερες χωρίς συμφωνία. Το σχέδιο της «Γενεύης Ι» προέβλεπε το τέλος των εχθροπραξιών, τη δημιουργία μεταβατικού κυβερνητικού σχήματος και τη διενέργεια ελεύθερων και δίκαιων εκλογών - σενάριο που είχε απορριφθεί κατηγορηματικά από το καθεστώς, αφού ουσιαστικά αφορούσε την απομάκρυνση του Ασαντ από την εξουσία.

Οι ΗΠΑ εργάζονται σκληρά ώστε να «αναζωπυρώσουν» τις προσπάθειες εξεύρεσης πολιτικής λύσης, συνεργαζόμενες αφενός με την (αυτοεξόριστη και αποδυναμωμένη) συριακή αντιπολίτευση και επιδιώκοντας αφετέρου την εξεύρεση διπλωματικής οδού με «έναν αριθμό διαφορετικών αλλά κρίσιμων παικτών σε αυτή την τραγωδία», είπε ο Κέρι, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις ούτε για τις πιέσεις που ασκούνται προς αυτή την κατεύθυνση, ούτε για τους «παίκτες» που εμπλέκονται.

Αλλοι τρεις Βρετανοί «με προορισμό τη Συρία»

Τρεις νεαροί βρετανικής καταγωγής κρατούνται στην Κωνσταντινούπολη από τις τουρκικές αρχές, οι οποίες τους εμπόδισαν να φέρουν σε πέρας τα σχέδιά τους να περάσουν στη Συρία προκειμένου να ενταχθούν στους κόλπους του «Ισλαμικού Κράτους», ανακοίνωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι.Σύμφωνα με τη Σκότλαντ Γιαρντ, πρόκειται για δύο αγόρια ηλικίας 17 ετών από το βορειοδυτικό Λονδίνο κι έναν τρίτο νεαρό 19 ετών που τους συνόδευε. Η εξαφάνισή τους δηλώθηκε την περασμένη Παρασκευή και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Τουρκίας κατάφερε να τους εντοπίσει και να τους θέσει υπό κράτηση μετά από ενημέρωση των Βρετανών συναδέλφων τους. Οι οικογένειές τους «ενημερώνονται για τις εξελίξεις», όπως αναφέρει η βρετανική αστυνομία, η οποία βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές για την απέλαση των τριών στην πατρίδα τους μέσα στην εβδομάδα.