14 Απριλίου 2015

Πέφτοντας

image
Το καλό σενάριο είναι να βγαίνει ο μήνας όπως-όπως. Πληρώνοντας μισθούς και συντάξεις με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών φορέων και άλλων οργανισμών του Δημοσίου, αξιοποιώντας ακόμη και κοινοτικούς πόρους που προορίζονται για συγχρηματοδοτούμενα έργα αλλά καταλήγουν στο μίζερο κρατικό ταμείο.
Το καλό σενάριο είναι να μένουμε στην ευρωζώνη έστω ως ειδική περίπτωση και εξαίρεση, στο τελευταίο υπόγειο, σε ένα κατάδικό μας περιθώριο. Σε μια διαρκή και άγονη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας που δεν τους καταλαβαίνουμε και δεν μας καταλαβαίνουν, που μας κουράζουν και τους κουράζουμε, που δεν μας αντέχουν ούτε τους αντέχουμε.

Εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο η Ευρώπη

Εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο η Ευρώπη- O νότιος διάδρομος και ο ρόλος της Ελλάδας Αύξηση του μεριδίου της στην ευρωπαϊκή αγορά, παρά τις τεταμένες σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, βλέπει η Gazprom. Οι αλλαγές στους αγωγούς, τα σχέδια για ενεργειακό κόμβο στα ελληνοτουρκικά σύνορα και ο ρόλος της Ασίας.Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο για τουλάχιστον άλλα 25 χρόνια, παρά τα σχέδια των κρατών-μελών του ευρωπαϊκού μπλοκ να περιοριστεί η εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Alexander Novak.Οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία δυο χρόνια, μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν ΕΕ και ΗΠΑ λόγω της Ουκρανίας, ενώ η ΕΕ επιχείρησε να «κόψει» την εξάρτησή της από τη Ρωσία όταν υπήρξαν προβλήματα στην προμήθεια φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

Εικόνα: Χρίστος ΓούδηςΧρίστος Γούδης Η έκρηξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αποτέλεσε την αφορμή να αναδειχθούν για μία ακόμη φορά και κάποιες «παράπλευρες αλήθειες» αναφορικά με την ισχύ των ιδεολογικών προτύπων των αντιμαχομένων δυνάμεων. Εν προκειμένω, χαρακτηριστική είναι η συμπεριφορά πολλών τραπεζικών, οικονομικών και βιομηχανικών κύκλων, ιδίως των ΗΠΑ, οι οποίοι διακατεχόμενοι από μία πολυεθνική αντίληψη και έχοντας διαμορφώσει τις τράπεζες και τις εταιρείες τους επάνω σε μία πολυεθνική βάση, έθεταν το κέρδος υπεράνω του πατριωτισμού και δεν δίσταζαν να βοηθούν, παράλληλα με την πολεμική προσπάθεια της χώρας τους, και την ναζιστική Γερμανία. Μια πλήρως τεκμηριωμένη απογραφή του τι ακριβώς συνέβη εμπεριέχεται στο έργο του Τσαρλς Χίγκαμ «Trading with the enemy» («Εμπορευόμενοι με τον εχθρό») που πρωτοεκδόθηκε το 1983 και μεταφράστηκε στα ελληνικά το 2005 κάτω από τον μάλλον παραπλανητικό τίτλο «Αμερικανο-Ναζιστική Συνωμοσία». Εδώ θα αρκεσθούμε σε μία πολύ περιληπτική, αλλά άκρως χαρακτηριστική, σκιαγραφία κάποιων ιδιαίτερα χτυπητών περιπτώσεων:

Πλεονέκτημα ή υποθήκη;

«Οι απλοί Αμερικανοί έχουν ανάγκη από έναν αγωνιστή. Θέλω να γίνω αυτή η αγωνίστρια» αναφέρει στο βίντεο για την υποψηφιότητά της η Χίλαρι Κλίντον
Η στρατηγική της Χίλαρι Κλίντον είναι ευανάγνωστη. Ανακοίνωσε πρόωρα την υποψηφιότητά της για τον Λευκό Οίκο σε μια στιγμή που δεν υπάρχει στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών αξιόπιστη σοβαρή αντίπαλη υποψηφιότητα για το χρίσμα. Γνωρίζει ότι θα γίνει στόχος των Ρεπουμπλικάνων διεκδικητών του χρίσματος σε μια προσωπική αρνητική εναντίον της εκστρατεία και προσδοκά με αυτό το δεδομένο να πετύχει εσωκομματική ενότητα και συσπείρωση στο πρόγραμμά της. Επιπλέον, ως πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει το πλεονέκτημα να ορίσει την ατζέντα στη συζήτηση για τη θέση των ΗΠΑ στον κόσμο. Ενα πεδίο που το είχαν διαλέξει ως προνομιακό οι Ρεπουμπλικάνοι με δεδομένο ότι η οικονομία δεν είχε κριθεί ως πρόσφορο έδαφος.

Ο «πικρός συμβιβασμός» ως γενναία πράξη

Η εσπευσμένη άφιξη του υπουργού Οικονομικών στην αμερικανική πρωτεύουσα δεν ήταν τελικά επικοινωνιακό «πυροτέχνημα», όπως δικαιολογημένα υποψιάστηκαν μερικοί. Επειδή στις μέρες μας το «φίλτρο» είναι το μέσο προστασίας των πολιτικών και παραποίησης της αλήθειας και των γεγονότων και επειδή σε παγκόσμιο επίπεδο η πολιτική έχασε την ηθική της, το ξαφνικό ταξίδι του κ. Βαρουφάκη έπρεπε να ιδωθεί και μέσα από αυτό το πρίσμα: ότι η μάζα θα ικανοποιούνταν από την αντίσταση του Ελληνα υπουργού στο άντρο των καπιταλιστών του ΔΝΤ.

Τουρκία: 4η αναβολή στη δίκη του ορυχείου Σόμα

SigmaLive-Για την Τετάρτη αναβλήθηκε η δίκη για τη μεγαλύτερη τραγωδία που έχει σημειωθεί ποτέ σε ορυχείο της Τουρκίας, αυτήν στη Σόμα όπου σκοτώθηκαν 301 άνθρωποι, προκειμένου να είναι παρόντες στο δικαστήριο όλοι οι κατηγορούμενοι που απουσίαζαν σήμερα.
Η πολυαναμενόμενη δίκη ξεκίνησε το πρωί σήμερα στην πόλη Ακχισάρ, περίπου 40 χιλιόμετρα από τη Σόμα, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.Οι εκατοντάδες συγγενείς των θυμάτων κατήγγειλαν με τον εντονότερο τρόπο το γεγονός ότι οκτώ από τους υπευθύνους της εταιρείας Soma Kömür, δεν ήταν παρόντες στο δικαστήριο γιατί οι αρχές εξέφραζαν φόβους για την ασφάλειά τους.

Τον Ιούνιο οι κάλπες Ενα κουρδικό κόμμα ο εφιάλτης του Ερντογάν εν όψει εκλογών

Ενα κουρδικό κόμμα ο εφιάλτης του Ερντογάν εν όψει εκλογών
Το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) αναμένει ότι στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία η καινοφανής απήχησή του πολύ πέραν της παραδοσιακής του βάσης—των Κούρδων μειονοτικών—θα σημάνει την είσοδό του για πρώτη φορά στη Βουλή, κάτι που εάν επαληθευτεί, θα στερήσει από το κυβερνών κόμμα έδρες κρίσιμης σημασίας.
Αν και ως σήμερα παραμένει ένα μικρό κόμμα, το HDP ενδέχεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις βουλευτικές εκλογές, καθώς το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), το οποίο έχει ιδρύσει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιθυμεί διακαώς να καταγάγει μια σαρωτική νίκη, προκειμένου να αποκτήσει την πλειοψηφία που χρειάζεται στην Εθνοσυνέλευση για να αναθεωρήσει το Σύνταγμα και να μετατρέψει το τουρκικό πολιτικό σύστημα σε προεδρικό.