27 Οκτωβρίου 2014

Πίσω από τo προπέτασμα καπνού της ISIS

http://www.e-typos.com/files/temp//5D0DE52327C12D2F724BEBBC33D35F1A.jpg
Του Yoram Schweitzer  Το Ισραήλ δεν αποτελεί επί του παρόντος μια κορυφαία προτεραιότητα για την Αλ Κάιντα, την Jabhat al-Nusra ή ακόμα και για την ISIS. Ωστόσο, υπό το πρίσμα της κατάστασης που περιγράφεται παρακάτω και δεδομένου ότι οι εν λόγω οργανώσεις θεωρούν το Ισραήλ ως εταίρο του Δυτικού συνασπισμού, μπορεί να επιλέξουν να αναλάβουν δράση εναντίον του σε ένα πιο πρώιμο από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί στάδιο. Παρά τον κίνδυνο αυτό, το καλύτερο για το Ισραήλ είναι να αποφύγει τη λήψη πρόωρων στρατιωτικών μέτρων εναντίον τους, εφ’ όσον δεν εξαναγκαστεί να διεξάγει μια επιχείρηση, προκειμένου να αποτρέψει τη λήψη αμέσου δράσης εναντίον του. Το Ισραήλ θα πρέπει να αφήσει αυτό το καθήκον στην πρωτοφανή ευρεία διεθνή συμμαχία που έχει συναφθεί κατά των οργανώσεων αυτών, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην επιτυχία της αποστολής με το να μην υιοθετήσει ένα υψηλό προφίλ, ούτε και κάποιο ηγετικό ρόλο.

PKK-Επαρχία Σιρνάκ: Αυτονόμηση περιοχών, ορύγματα & ένταση

Η ένταση που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο σε όλη την Τουρκία από τους Κούρδους της χώρας, που διαμαρτύρονταν για την αδράνεια της τουρκικής κυβέρνησης, έναντι της επαπειλούμενης σφαγής των ομοεθνών τους στο Κομπάνι, συνεχίζεται, οξυνόμενη.Μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 40 ανθρώπους και τις δολοφονίες Κούρδων, από Τούρκους εθνικιστές και παρακρατικούς, σε περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, το ΡΚΚ, επιχείρησε να καταστρέψει υδροηλεκτρικό έργο, χάνοντας τρείς άνδρες του, κατά την αποτυχημένη απόπειρα. Οι Κούρδοι απάντησαν με την εκτέλεση τριών Τούρκων χωροφυλάκων.

Ερμηνεύοντας τον «γρίφο» του Ισλαμικού Κράτους

Της Αγγελικής Μπομπούλα
 Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), οι υποστηρικτές του, οι βαρβαρότητες, οι ασφαλείς και επισφαλείς συμμαχίες, τα αντικρουόμενα γεωπολιτικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, η αμφισβήτηση του χάρτη, η διεθνής απειλή αποτελούν ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες που συνταράσσει τη διεθνή κοινότητα. Σήμερα επιχειρούν μια «ανατομία» του φαινομένου στην «Εφ.Συν.» ο Σωτήρης Ρούσσος, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ), και ο δρ Ευάγγελος Βενέτης, υπεύθυνος Ερευνητικού Προγράμματος Μέσης Ανατολής στο Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής – ΕΛΙΑΜΕΠ. Ακόμη, μιλά ο Ναΐμ Ελγαντούρ, πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδας.

Οι αντιφάσεις του «σουλτάνου» και η βοήθεια στους «τρομοκράτες» του Κομπάνι

Του Νικόλα Ζηργάνου
 Αμετανόητος και αντιφατικός εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε από τη Ρίγα της Λετονίας πως οι Κούρδοι μαχητές του PYD που υπερασπίζονται το Κομπάνι ενάντια στους εξτρεμιστές ισλαμιστές «είναι τρομοκράτες». Την ίδια στιγμή δήλωσε πως η Αγκυρα έδωσε άδεια να περάσουν από τουρκικό έδαφος 200 πεσμεργκά από το Ιράκ προκειμένου να ενισχύσουν την άμυνα της πολιορκημένης κουρδικής πόλης της Συρίας. Το γιατί επιτρέπει η Τουρκία να ενισχυθούν «τρομοκράτες» δεν το εξήγησε, αν και είναι φανερό ότι δεν το κάνει με τη θέλησή της, αλλά αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει λόγω και των πιέσεων που δέχεται από την Ουάσινγκτον.

Κύμα μεταρρυθμίσεων στην Κίνα Οι πρωτοβουλίες αυτές αποσκοπούν σε αποκλιμάκωση των κοινωνικών εντάσεων


Ριζοσπαστικές προτάσεις με στόχο την ενίσχυση της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος και τον περιορισμό της ανάμειξης κομματικών μηχανισμών στο έργο της Δικαιοσύνης ανακοίνωσε χθες το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, που μόλις ολοκλήρωσε την κεκλεισμένων των θυρών ετήσια σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του.Η μεταρρύθμιση αφορά, μεταξύ άλλων, τον διορισμό νομοπαρασκευαστικής επιτροπής αποτελούμενης από νομικούς, την επίσημη καταγραφή κάθε εμπλοκής κομματικού αξιωματούχου σε νομικές υποθέσεις, την ανεξαρτητοποίηση τοπικών δικαστηρίων από τις κατά τόπους κομματικές αρχές ώστε να ενισχυθεί η ανεξαρτησία τους και την επιλογή δικαστικών αποκλειστικά μεταξύ αποφοίτων νομικών σχολών.

Σίσι: Θεωρεί ότι η επίθεση στο Σινά ήταν υποκινούμενη Ισχυρίζεται ότι είχε την υποστήριξη του εξωτερικού

http://www.newsbeast.gr/files/temp/C28ECC7AE26AD414AE6CEEEC84361108.jpg
στρατιώτες σκοτώθηκαν και 29 τραυματίστηκαν όταν ένας καμικάζι έριξε το γεμάτο με εκρηκτικά αυτοκίνητό του σε στρατιωτικό οδόφραγμα κοντά στην Αλ-Αρίς, πρωτεύουσα της επαρχίας του Βόρειου Σινά Ο Αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε σήμερα πως η επίθεση αυτοκτονίας που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 30 στρατιωτών στο Σινά έγινε με "υποστήριξη από το εξωτερικό". Σε ορισμένους τομείς της περιοχής κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο στρατός διεξήγαγε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των τζιχαντιστών.Τριάντα στρατιώτες σκοτώθηκαν και 29 τραυματίστηκαν χθες, όταν ένας καμικάζι έριξε το γεμάτο με εκρηκτικά αυτοκίνητό του σε στρατιωτικό οδόφραγμα κοντά στην Αλ-Αρίς, πρωτεύουσα της επαρχίας του Βόρειου Σινά, στην πιο φονική επίθεση εναντίον των δυνάμεων της τάξης εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Ελικόπτερα και πύραυλοι σε μάχες στο Λίβανο Σκοτώθηκαν τρεις στρατιώτες σε συγκρούσεις με ισλαμιστές


Στο Λίβανο τρείς στρατιώτες σκοτώθηκαν, σε συγκρούσεις με ενόπλους ισλαμιστές στο βόρειο τμήμα της χώρας. Στις συγκρούσεις χρησιμοποιήθηκαν ελικόπτερα και έγινε χρήση πυραύλων.
Στρατιώτες αντάλλαξαν πυκνά πυρά με τους ενόπλους και στην Τρίπολη. Ενας στρατιώτης σκοτώθηκε όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικού οχήματος κοντά στο χωριό Μπαχνίν, δεύτερος που είχε τραυματιστεί υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ αξιωματικός σκοτώθηκε σε άλλη επίθεση κοντά στην πόλη αλ-Μίνια.  Σκοτώθηκαν επίσης τουλάχιστον τέσσερις ισλαμιστές ένοπλοι και δύο πολίτες και 14 στρατιώτες τραυματίστηκαν.http://kathimerini.com.cy

Τουρκικό παζάρι, αραβικού χαρακτήρα, από Ερντογάν

Χαρίτος Πάνος Αν και το κουρδικό στοιχείο δεν είχε συνυπολογιστεί στις δυνάμεις εκείνες που θα ασκούσαν ιδιαίτερη βαρύτητα και επιρροή στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, τελικώς αναδεικνύεται σε ρυθμιστικό παράγοντα.
Τουρκικό παζάρι, αραβικού χαρακτήρα, από Ερντογάν
Ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι Πεσμεργκά στη διατήρηση των ισορροπιών και της γραμμής στρατιωτικού ελέγχου στο Ιράκ, σε συνδυασμό με την προβολή από το σύνολο των ξένων μέσων ενημέρωσης της μάχης για το Κομπάνι στη Συρία, έχουν ως αποτέλεσμα τη διεθνοποίηση εκ νέου του κουρδικού ζητήματος.Τα επαναλαμβανόμενα πρωτοσέλιδα στον ξένο Τύπο εδώ και ένα μήνα ήταν αποτέλεσμα κυρίως των ενεργειών της Τουρκίας. Η επιμονή Ερντογάν για ανταλλάγματα και η προσπάθειά του να αποσπάσει μια συμφωνία εκ των προτέρων με την Ουάσιγκτον για οριστική απομάκρυνση του Μπασάρ Αλ Άσαντ οδήγησαν τον Λευκό Οίκο σε μονομερείς ενέργειες και σε διεύρυνση του χάσματος μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

Στον δρόμο για μια νέα ιντιφάντα

Στον δρόμο για μια νέα ιντιφάνταΧαρίτος ΠάνοςΑν και η λογική θα έλεγε ότι το Ισραήλ, κατόπιν των γενικότερων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, θα επέλεγε διαύλους συνεννόησης και επαναπροσέγγισης με τους Παλαιστίνιους, η πραγματικότητα των πολιτικών επιλογών του Τελ Αβιβ φανερώνει το αντίθετο.Με αργά, αλλά σταθερά βήματα, τα παλαιστινιακά εδάφη οδεύουν προς την τρίτη ιντιφάντα.Για κάποιον ο οποίος βιώνει τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό εξ αποστάσεως το ερώτημα που γεννάται είναι το γιατί.Για όποιον όμως έχει έστω κι ελάχιστη σχέση με την καθημερινότητα της περιοχής, η κλιμάκωση στην αντίδραση της παλαιστινιακής κοινωνίας φέρεται να έχει λογική εξήγηση.
Η τακτική του Ισραήλ να αποφεύγει διαρκώς την επαναπροσέγγιση με την Παλαιστινιακή Αρχή, η διαρκώς αυξανόμενη οικοδομική δραστηριότητα στα κατεχόμενα της Δυτικής Όχθης, ο περιορισμός των μετακινήσεων του παλαιστινιακού πληθυσμού, η σκλήρυνση της στάσης απέναντι στους Παλαιστίνιους των Ανατολικών Ιεροσολύμων και οι εικόνες βίας, καταστροφής και θανάτου από τον πρόσφατο πόλεμο στη Γάζα, ίσως να απαντούν μερικώς το γιατί της επερχόμενης τρίτης ιντιφάντα.