26 Μαρτίου 2014

Ηχηγικό ντοκουμέντο εναντίον Ερντογάν για την ροζ κασέτα Μπαϊκάλ Ακούγεται να δίνει εντολές για διάδοση κασέτας για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης το 2010


Αντί για τη ροζ κασέτα του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν με πρώην μοντέλο που όλοι ανέμεναν τελικά κυκλοφόρησε ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο ο Τούρκος Πρωθυπουργός ακούγεται να δίνει εντολές για διάδοση της ροζ κασέτας που είχε βγει για τον τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης το 2010 οδηγώντας τον σε παραίτηση. Οι νέες εξελίξεις προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).Ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι πρόκειται για μια άλλη εκδοχή του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ στις ΗΠΑ. "Περιμένω δήλωση από το πρόσωπο που κάθεται στην καρέκλα του Πρωθυπουργού. Τέτοια ανηθικότητα δεν υπήρξε πουθενά στον κόσμο. Ένα άτομο με τόση ανηθικότητα δεν μπορεί να κάθεται στην καρέκλα του Πρωθυπουργού", δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ευρωεκλογές: Ο σταυρός κι ο Σταύρος (και ένα σχόλιο)

http://www.aixmi.gr/wp-content/themes/aixmi2/timthumb.php?src=http://www.aixmi.gr/wp-content/uploads/2014/03/stavros2.jpg&h=260&w=660&zc=1&q=100Στα μαθηματικά της ευρωκάλπης υπάρχουν δυο νέα κλάσματα. Εύκολα διακριτά. Ο σταυρός κι ο  Σταύρος.Μετά την αποτυχία δημιουργίας της μεγάλης «Ελιάς», η πρωτοβουλία του Σταύρου Θεοδωράκη δείχνει να συγκεντρώνει, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, το ενδιαφέρον ικανού αριθμού πολιτών. Μάλιστα, τα πρώτα δημοσκοπικά στοιχεία καταγράφουν διείσδυση του «Ποταμιού» σε όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου. Προφανώς, αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η δίψα για κάτι νέο και άφθαρτο (να είναι ή απλώς να φαίνεται). Ο δεύτερος είναι η φυσιογνωμία του νέου κόμματος, δηλαδή η έμφαση που δίνει περισσότερο στο στυλ, το ύφος και τη νοοτροπία, παρά στο περιεχόμενο. Αλλά για το Ποτάμι… έχουμε καιρό. Ακόμη είναι νωρίς…

Στη ροή του Ποταμιού

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20140316/engine/newego_LARGE_t_1101_54322784_type12713.jpg
Του Νικόλα Σεβαστάκη*  Από καιρό έχουν γίνει ορατά τα σοβαρά κενά στις πολιτικές της κρίσης, μνημονιακές και αντιμνημονιακές. Η πολιτική της λαϊκής οργής αποδείχτηκε ευάλωτη στον ιό του γενικευμένου αντικομματισμού και ενός ματαιωμένου εθνικισμού που ξέρει από απίθανες μεταμορφώσεις. Από την άλλη, ο «ορθόδοξος» μνημονιακός μεταρρυθμισμός πότισε καλά τις απορριπτικές τάσεις στο κοινωνικό σώμα και μαζί με αυτές, το διαιρετικό πνεύμα το οποίο εξασθενίζει και άλλο την όποια αίσθηση πολιτικής κοινότητας σε τέτοιους δύσκολους καιρούς.

Χαμένες ευκαιρίες με το Ισραήλ

Σε κορυφαίο παράδειγμα (προς αποφυγήν) εξελίσσονται οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις, με ευθύνη κυρίως της χώρας μας και του μυωπικού τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται τις διεθνείς σχέσεις. Από το 2008, όταν άρχισε η προσπάθεια αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι δύο από τις πιο ιστορικές και πιο ισχυρές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου θα μπορούσαν να αναπτύξουν έναν άξονα οικονομικής, εμπορικής τεχνολογικής συνεργασίας και ένα εξίσου σημαντικό δίχτυ σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων στην κυπριακή και ισραηλινή ΑΟΖ ερέθισαν τη φαντασία, που χωρίς να υπολογίζει παράγοντες όπως η βιωσιμότητα του έργου ή τα συμφέροντα των πετρελαϊκών εταιρειών έπλασαν το φιλόδοξο σχέδιο του υποθαλάσσιου αγωγού προς την Ελλάδα. Ετσι το «αφήγημα» γράφτηκε. Είχε από όλα: και ενέργεια και γεωπολιτική και οικονομικά συμφέροντα, ό,τι απαιτείται για μπεστ σέλερ.

Βαθιές ρίζες

Η ακροδεξιά εκτόξευση στη Γαλλία δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο, παρενέργεια της κρίσης στην Ευρωζώνη. Εχει βαθιές ρίζες στη Νεότερη αλλά και Σύγχρονη Ιστορία της χώρας και εμπεριέχει μηνύματα ανησυχητικά για ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο.Η λαϊκιστική Ακροδεξιά ως πρόδρομο φαινόμενο του φασισμού και του ναζισμού κατέγραψε εντυπωσιακή παρουσία στη Γαλλία στην περίοδο 1870-1 μέχρι και την απελευθέρωση το 1944. Η ληξιαρχική πράξη γέννησης του μαζικού σύγχρονου αντισημιτισμού δεν εκδόθηκε στο Βερολίνο ή στη Βιέννη αλλά στο Παρίσι της δίκης του λοχαγού Ντρέιφους.Αξιακά υπήρξε η απόλυτη άρνηση της εθνικής ταυτότητας σε βάση κοινών ιδεωδών και δικαιωμάτων που επέβαλε η Επανάσταση του 1789 και πολιτικά απορροφούσε κάθε είδους δυσαρέσκεια από εθνική ήττα ή οικονομική δυσπραγία. Μόνον η συνεργασία, η πιο σωστά συμμαχία, με τα κατοχικά στρατεύματα της Γερμανίας στην περίοδο 1940-44 την περιθωριοποίησε.

Νίκη Τζαβέλα: Αναγκαίες οι εναλλακτικές πηγές ενεργειακού εφοδιασμού

Real.gr-Τον αγωγό TAP, το θέμα της Ελληνικής ΑΟΖ και εισαγωγές αερίου από τις ΗΠΑ εισηγήθηκε η Νίκη Τζαβέλα...
Νίκη Τζαβέλα: Αναγκαίες οι εναλλακτικές πηγές ενεργειακού εφοδιασμού
Τον αγωγό TAP, το θέμα της Ελληνικής ΑΟΖ και εισαγωγές αερίου από τις ΗΠΑ εισηγήθηκε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Τζαβέλα σε συζητήσεις που είχε με τον Υφυπουργό Ένεργειας κ Daniel Poneman και μέλη του Κογκρέσου. Η κα Τζαβέλα βρίσκεται στη Ουάσινγκτον ως κεντρική ομιλήτρια, από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), για την κοινή ενεργειακή πολιτική μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ και τις τελευταίες εξελίξεις στην ενέργεια.
Η ευρωβουλευτής είναι Πρόεδρος ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη κοινή ενεργειακή πολιτική ΕΕ-ΗΠΑ, καθώς επίσης αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΕΚ για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Obama: "Ειδική" η σχέση ΗΠΑ-ΕΕ

http://static.madata.gr/files/OMPAMANEW_498293918.jpg
Την «ειδική σχέση» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ υπογράμμισαν κατά την κοινή τους συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά από συνάντησή τους, ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barosso και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy. «Ο κόσμος είναι ασφαλέστερος και πιο δίκαιος όταν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ στέκονται σαν ένας» δήλωσε ο Obama, ο οποίος, σε μια συμβολική κίνηση, επέλεξε πριν μεταβεί στην έδρα της ΕΕ, να αποτίσει φόρο τιμής στο στρατιωτικό αμερικανικό νεκροταφείο για τους πεσόντες Αμερικανούς στρατιώτες κατά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο στη Φλάνδρα.

Το Ιράν «κρυφό ατού» της Μόσχας στην κόντρα με τη Δύση της Roula Khalaf (Λονδίνο)

Αν ο Ρώσος πρόεδρος στριμωχτεί, θα μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει όλους τους διαθέσιμους μοχλούς αντεπίθεσης στις δυτικές κυρώσεις. Και το Ιράν είναι που πονάει τις ΗΠΑ περισσότερο. Τα πυραυλικά συστήματα S-300 και οι σκέψεις της Τεχεράνης.
Το Ιράν «κρυφό ατού» της Μόσχας στην κόντρα με τη Δύση Καθώς η Ρωσία προχωρούσε στην προσάρτηση της Κριμαίας και οι ΗΠΑ επέβαλλαν πρόσθετες κυρώσεις για να τιμωρήσουν τη Μόσχα, Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι δούλευαν την περασμένη εβδομάδα δίπλα-δίπλα στη Βιέννη, σαν να μην τους ακουμπούσε το εκτυλισσόμενο δράμα του νέου ψυχρού πολέμου.Σχολιάζοντας τον γύρο διεθνών συνομιλιών με το Ιράν για την αποκλιμάκωση των πυρηνικών φιλοδοξιών του, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ικανοποίηση που οι Ρώσοι συνάδελφοί τους λειτούργησαν εποικοδομητικά.Η Μόσχα, είπε κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ, δεν έχει συμφέρον να εξασφαλίσει το Ιράν πυρηνική βόμβα ή να κλιμακωθούν οι εντάσεις στον αραβικό κόλπο. Η Μόσχα συμμετέχει στις συνομιλίες για το Ιράν για το δικό της συμφέρον, τόνισε, όχι για το αμερικανικό.Ωστόσο, θα ήταν ευσεβής πόθος να υποθέσουμε ότι, αν η κρίση για την Ουκρανία συνεχίσει να επιδεινώνεται, δεν θα επηρεάσει τη ρωσική πολιτική στη Μέση Ανατολή και στο Ιράν, ειδικά καθώς εκεί ακριβώς θα πονέσουν περισσότερο οι ΗΠΑ.

Μάχη επιβίωσης με όλα τα μέσα

Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε την κατάρριψη του συριακού πολεμικού για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, να αλλάξει την προεκλογική ατζέντα και να απομακρύνει έστω και για λίγο από πάνω του τα φώτα της αρνητικής δημοσιότητας.
Του Νικόλα Ζηργάνου Τέσσερις ημέρες χωρίζουν τους Τούρκους ψηφοφόρους από τις κάλπες και οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έχουν περάσει -όσον αφορά την ουσία- σε δεύτερο πλάνο.Κανείς δεν ασχολείται με τους δημάρχους ή τους περιφερειάρχες, όλα τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει πάνω στον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δίνει τη μάχη της ζωής του για να παραμείνει στο πολιτικό στερέωμα, έστω και λαβωμένος.Ο αυταρχικός ισλαμιστής ηγέτης έχει προ πολλού απεκδυθεί του δημοκρατικού μανδύα και χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να κρατηθεί στην εξουσία, από την εκκαθάριση των ανυπάκουων δικαστών, εισαγγελέων και αστυνομικών έως την απαγόρευση του twitter, από τον πλήρη έλεγχο των κρατικών και ιδιωτικών ΜΜΕ έως την αστυνομική τρομοκρατία στους δρόμους κατά ειρηνικών διαδηλωτών. Χθες, ωστόσο, ο Ερντογάν έπαιξε και ένα ακόμη πιο επικίνδυνο χαρτί, που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσαν οι στρατηγοί της Αγκυρας. Χρησιμοποίησε την κατάρριψη του συριακού πολεμικού αεροσκάφους για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, να αλλάξει την προεκλογική ατζέντα και να απομακρύνει έστω και για λίγο από πάνω του τα φώτα της αρνητικής δημοσιότητας.

Η επίθεση του Ερντογάν εναντίον του Twitter είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν και τα τελευταία αποθέματα αξιοπιστίας που έμεναν γι'αυτόν στη διεθνή σκηνή

http://media.vocativ.com/photos/2014/03/Twitter-Turkey-Ban_013345682077.jpgΗ Τουρκία ανήκει πλέον στον κατάλογο των χωρών που ακολουθούν την πιο κατασταλτική πολιτική απέναντι στην έκφραση στο Διαδίκτυο. Την περασμένη Πέμπτη, οι αρχές μπλόκαραν την πρόσβαση στο Twitter. Κι όταν συνειδητοποίησαν ότι οι χρήστες είχαν βρει τρόπους να παρακάμψουν την απαγόρευση, μπλόκαραν την πρόσβαση σε έναν από τους κυριότερους σέρβερ που επέτρεπαν αυτή την παράκαμψη. Ο Ερντογάν το είχε πει καθαρά σε μια προεκλογική συγκέντρωση: «Θα καταργήσουμε το Twitter!» Ο αρχηγός της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης έχει εμπλακεί σε ένα πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο και η πολιτική του επιβίωση διακυβεύεται στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής. Η απαγόρευση του Twitter αποτελεί μια προσπάθεια να εμποδιστεί η δημοσιοποίηση νέων ηχητικών ντοκουμέντων που εμπλέκουν τον ίδιο και το περιβάλλον του σε νέα σκάνδαλα διαφθοράς.

Ραντεβού τον Ιούνιο


Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Οι άνθρωποι ποτέ δεν λένε τόσα ψέματα, όσα μετά το κυνήγι, στη διάρκεια του πολέμου και πριν από τις εκλογές, είχε πει ο Γερμανός καγκελάριος Οτο Φον Μπίσμαρκ, πριν από σχεδόν δύο αιώνες. Να πούμε ότι η ρήση είναι επίκαιρη στη σημερινή Ελλάδα, είναι πλεονασμός, αφού εάν υπάρχει ένας τόπος που ισχύουν απόλυτα τα παραπάνω, αυτή είναι η χώρα μας.Στη διάρκεια της μακράς προεκλογικής περιόδου, μέχρι την 26η Μαΐου, θα ακούσουμε πολλές υπερβολές τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση. Και το πεδίο αντιπαράθεσής τους δεν είναι άλλο από την οικονομία, που «καίει» κυριολεκτικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην τελευταία τετραετία, βιώνοντας τις συνέπειες της πρωτοφανούς κρίσης.

Άλκη Ζέη: Η δικιά μας εποχή είχε οράματα...

Από τα μικρά μου χρόνια ως σήμερα, ας μην πω με ακρίβεια πόσα είναι γιατί θα τρομάξω κι εγώ η ίδια, έζησα έναν πόλεμο, δύο εμφύλιους πολέμους, δύο δικτατορίες και δύο προσφυγιές […] Κάθε εποχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Σήμερα η κατάσταση είναι δύσκολη από άλλη πλευρά. Δηλαδή, η δικιά μας εποχή, ήταν μια εποχή που είχε οράματα… Και όλες τις δυσκολίες που είχαμε, τις ξεπερνούσαμε γιατί είχαμε όραμα. Ήμασταν βέβαιοι ότι αύριο θα είναι καλύτερα. Σήμερα μπορεί οι δυσκολίες να μην είναι τόσο μεγάλες όσες είχαμε εμείς, αλλά δεν είναι κανείς σίγουρος τι θα γίνει αύριο [...] Η πολυβραβευμένη -σε Ελλάδα και εξωτερικό- συγγραφέας κυρίως παιδικών βιβλίων Άλκη Ζέη, μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη με αφορμή το πρόσφατο αυτοβιογραφικό της βιβλίο Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο.

Ρήξεις (και Ανατροπές;) στην Τουρκία. Tου Ζήνωνα Τζιάρρα

den ksexno
Στο προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για το πώς οδηγήθηκε η Τουρκία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), στο σήμερα. 
Μεταξύ άλλων συμπερασμάτων, αναφέραμε ότι η σταδιακά αυξημένη αυταρχικοποίηση της κυβέρνησης ΑΚΡ απορρέει από το γεγονός ότι οι πολιτικές αποφάσεις περιστρέφονται ολοένα και περισσότερο γύρω από το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίιπ Ερντογάν. Ο τελευταίος, μέσα σε ένα παραλήρημα ανορθολογισμού, οδηγούμενος από ανικανοποίητη δίψα για εξουσία και νομιζόμενος ότι είναι πλέον αναντίρρητος, αποξένωσε κοινωνικούς και πολιτικούς συμμάχους οδηγώντας τη χώρα σε πόλωση και θέτοντας την κυβέρνησή του κίνδυνο εν όψει εκλογών.

Ο Σαμαράς στη Ρώμη για τον Ρέντσι

http://www.real.gr/Files/Articles/Photo/550_334_301448.jpg
Τελικά όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη. Ειδικά τώρα που η φιλολαϊκή συνταγή του Ματέο Ρέντσι έχει εντυπωσιάσει ακόμη και την Ανγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τον “Μικροπολιτικό” την Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Ιταλό πρωθυπουργό για τον οποίο μιλά όλη η Ευρώπη.Ο πρωθυπουργός, μόλις μερικούς μήνες νωρίτερα, είχε συναντήσει στην Αιώνια Πόλη τον Ενρίκο Λέτα για να συντονίσουν τις δράσεις της ελληνικής και της ιταλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κωνσταντινούπολη: Αστυνομικοί συγκρούσθηκαν με ριζοσπαστικούς ισλαμιστές από τη Συρία

Κωνσταντινούπολη: Αστυνομικοί συγκρούσθηκαν με ριζοσπαστικούς ισλαμιστές από τη Συρία
Η αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη συγκρούσθηκε με ένοπλα μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τρεις αστυνομικοί, αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.
Η αστυνομία και ειδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τη νύχτα της Τρίτης επιδρομή στη συνοικία Ουμρανίγε της Κωνσταντινούπολης για να προβούν σε συλλήψεις.Οι ύποπτοι άνοιξαν πυρ και τραυμάτισαν τους αστυνομικούς. Δύο ύποπτοι, ένας άνδρας και μια γυναίκα, τραυματίσθηκαν επίσης και αργότερα συνελήφθησαν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν

Το ενεργειακό πάζλ της σύγκρουσης Ρωσίας-Δύσης και οι εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο της Αν. Μεσογείου

Το ενεργειακό πάζλ της σύγκρουσης Ρωσίας-Δύσης και οι εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο της Αν. ΜεσογείουΤου ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ Η ενεργειακή σύγκρουση της Δύσης με την Ρωσία δεν τελειώνει με την Κριμαία, αλλά μόλις τώρα αρχίζει, καθώς η Ευρώπη αναζητά εναγωνίως νέες πηγές ενέργειας που θα την βοηθήσουν να περιορίσει την σημερινή εξάρτηση από την Μόσχα, ενώ την ίδια στιγμή και η Ρωσία αναζητά διέξοδο και προς άλλους «πελάτες» ώστε και η ίδια να εξαρτηθεί από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που αποτελούν τον κινητήριο μοχλό για την ρωσική οικονομία αλλά και για την όλο και πιο απροφάσιστη και δυναμική ρωσική εξωτερική πολιτική.Για τον ρώσο πρόεδρο το ενεργειακό παιγνίδι δεν είναι πια ούτε τόσο απλό ούτε τόσο δεδομένο όσο ίσως φαίνονταν πριν μερικά χρόνια. Όταν ανέλαβε πρόεδρος της Ρωσίας ο Βλαντιμίρ Πουτιν οι εξαγωγές αερίου και πετρελαίου ήταν λιγότερο από το 50% των συνολικών εξαγωγών της Ρωσίας, ενώ τώρα έχουν φθάσει να είναι σχεδόν τα 2/3 των συνολικών εξαγωγών. Καθώς στην Ευρώπη έχει ήδη ξεκινήσει και τώρα επισπεύδεται η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας ώστε να υπάρξει η διαφοροποίηση των προμηθευτών ενέργειας στην Ευρώπη, τα προβλήματα όλο και θα πληθαίνουν για την Ρωσία. Απώλειες από την εξαγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου προς την Ευρώπη θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ρωσική οικονομία αλλά και στην πετρελαϊκή βιομηχανία καθώς οι ενεργειακοί κολοσσοί της έχουν ανάγκη από νέα κεφάλαια για να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε όλο και πιο δύσκολα στην εκμετάλλευση τους κοιτάσματα.

Αμφιβολίες για το Μέλλον του South Stream Εκφράζει ο CEO της Eni

«Πουλήσαμε εγκαίρως. Καταλάβαμε πως ήταν η κατάλληλη στιγμή», τον περασμένο Ιανουάριο, για να πωλήσει η Eni το μερίδιό της στο πεδίο φυσικού αερίου Γιαμάλ στη Σιβηρία σε κοινοπραξία με επικεφαλής την Gazprom, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Eni, Paolo Scaroni, σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times. Παράλληλα, ο Scaroni εκφράζει αμφιβολίες για το μέλλον του South Stream.O διευθύνων σύμβουλος της Eni θεωρεί επικερδή την πώληση του μεριδίου της εταιρείας στο πεδίο Γιαμάλ, στη ΒΔ Σιβηρία, έναντι 3 δις δολ. , το οποίο είχε αποκτήσει το 2007 έναντι 600 εκατ. δολ. Ο Scaroni θεωρεί πως σήμερα, μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία και την επιδείνωση των σχέσεων Δύσης-Ρωσίας, δεν θα μπορούσε να επιτύχει ανάλογη συμφωνία. Ερωτώμενος σχετικά παραδέχεται πως τα γεγονότα στην Ουκρανία είναι «ένα από τα ζητήματα που συνθέτουν το παζλ». «Οι ρωσικές εταιρείες είναι σήμερα περισσότερο προσεκτικές όσον αφορά τα μετρητά τους», τονίζει στην συνέντευξή του στους FT.

Τελευταίο αντίο στον Τάσο… Έδωσε την αξία της αρετής στην πολιτική

Τελευταίο αντίο στον Τάσο… Έδωσε την αξία της αρετής στην πολιτική Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ  Η ώρα του αποχαιρετισμού γίνεται πάντα σε συναισθηματική φόρτιση. Στο μυαλό περνούν ως από ταινία διάφορες εικόνες, που αναδεικνύουν το άνθρωπο και τα όσα ως υποθήκες αφήνει πίσω του. Η μοίρα είναι η ανεξήγητη ερμηνεία του πεπρωμένου. Ο θάνατος «μας γνέφει αινιγματικά διά βίου» και προσγειώνει την καθημερινότητα μας.Η είδηση, την περασμένη Παρασκευή,  ότι ο Τάσος Μητσόπουλος δίνει τη μάχη για τη ζωή, ακούστηκε σας ψέμα. Θέλουμε όλοι να πιστέψουμε πως είναι ψέμα ότι αυτή τη μάχη την έχασε ο Τάσος. Ότι έφυγε από τη ζωή. Οι αναφορές πολλές και πλούσιες σε συναίσθημα. Η θλίψη που κουβαλούμε όλοι από το περασμένο Σάββατο, δείχνει πόσο ξεχωριστός άνθρωπος ήταν.

Πόλεις-Ηρωες


Εθνική αφήγηση

«Πάρτε μεράκι φλόγα λόγο μάλαμα, πάρτε μικρό λαγούτο πάρτε μπαγλαμά, ν' αρχίσει το τραγούδι ν' ανεβεί ο πικρός καημός να πάρει και να δώσει ο νους κι ο λογισμός». Διδακτικά τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη, απέχουν πολύ από τις εθνικές ακρότητες των επετείων που ζήσαμε και ζούμε, μιας και είναι σαφές πως ο εορτασμός τους συνδέεται ευθέως με ένα καθήκον μνήμης, να καταστεί ξεκάθαρο στην κοινωνία και τις νεότερες γενιές το κοινό μας παρελθόν, με διδακτικούς στόχους.Η μνήμη του πολέμου συνεχίζει να είναι επώδυνη και να προκαλεί παθιασμένες συζητήσεις. Οπως σημειώνει ο πανεπιστημιακός Χάγκεν Φλάισερ, όταν σίγησαν τα όπλα, ακολούθησαν οι πόλεμοι τnς Ιστορίας που δεν λένε ακόμα να λήξουν.

Αυτο-υπονόμευση της Αριστεράς

http://static-enet.toolip.gr/resources/2014-03/2-skitso--20-thumb-small.jpg