26 Μαρτίου 2014

Αμφιβολίες για το Μέλλον του South Stream Εκφράζει ο CEO της Eni

«Πουλήσαμε εγκαίρως. Καταλάβαμε πως ήταν η κατάλληλη στιγμή», τον περασμένο Ιανουάριο, για να πωλήσει η Eni το μερίδιό της στο πεδίο φυσικού αερίου Γιαμάλ στη Σιβηρία σε κοινοπραξία με επικεφαλής την Gazprom, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Eni, Paolo Scaroni, σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times. Παράλληλα, ο Scaroni εκφράζει αμφιβολίες για το μέλλον του South Stream.O διευθύνων σύμβουλος της Eni θεωρεί επικερδή την πώληση του μεριδίου της εταιρείας στο πεδίο Γιαμάλ, στη ΒΔ Σιβηρία, έναντι 3 δις δολ. , το οποίο είχε αποκτήσει το 2007 έναντι 600 εκατ. δολ. Ο Scaroni θεωρεί πως σήμερα, μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία και την επιδείνωση των σχέσεων Δύσης-Ρωσίας, δεν θα μπορούσε να επιτύχει ανάλογη συμφωνία. Ερωτώμενος σχετικά παραδέχεται πως τα γεγονότα στην Ουκρανία είναι «ένα από τα ζητήματα που συνθέτουν το παζλ». «Οι ρωσικές εταιρείες είναι σήμερα περισσότερο προσεκτικές όσον αφορά τα μετρητά τους», τονίζει στην συνέντευξή του στους FT.

«Μυριζόμουν ότι η Ρωσία είναι … Ρωσία. Η Ρωσία δεν είναι Ελβετία», λέει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Eni από την Σιβηρία εξηρτώντο από την ρωσική Gazprom.Η Eni αναδιαπραγματεύεται αυτή την περίοδο τα μακροπρόθεσμα συμβόλαιά της με τον κρατικό κολοσσό φυσικού αερίου της Ρωσίας και ο Scaroni πιστεύει πως η ουκρανική κρίση ενδυναμώνει την διαπραγματευτική θέση της εταιρείας του, αν και όλα εξαρτώνται από την τελική έκβαση της κατάστασης. Ωστόσο, τολμά να δηλώσει ότι «αισθανόμαστε σε πολύ καλή φόρμα».
Παρ΄όλ΄ αυτά, εκφράζει αμφιβολίες για το μέλλον του South Stream, που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας προς τη Βουλγαρία κι από εκεί στην Δ. Ευρώπη, εκτός και αν βρεθεί διέξοδος στην κρίση στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία. Άλλωστε ο CEO της Eni, η οποία διαθέτει 20% στο μερίδιο του πρότζεκτ του South Stream, δήλωσε πρόσφατα ενώπιον επιτροπής του ιταλικού κοινοβουλίου ότι οι προοπτικές του αγωγού είναι «ζοφερές».
Ο κ. Scaroni, μιλώντας στους FT, δηλώνει ότι η Ευρώπη είναι υπερβολικά εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο ώστε να σταματήσουν οι εισαγωγές σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ πιστεύει ότι η Ιταλία - όπου το ρωσικό φυσικό αέριο αντιπροσώπευε το 28 % της κατανάλωσης το 2012 - θα μπορούσε να αντεπεξέλθει με δυσκολία σε μία πιθανή διακοπή της ροής των ρωσικών προμηθειών.

Ωστόσο, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τη Μόσχα για την Ουκρανία σχετικά με την Κριμαία τότε αναμένεται Ευρώπη για να ξεκινήσει μια «γιγαντιαία προσπάθεια» για να διαφοροποιήσει τις πηγές της , συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του σχιστολιθικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, την εισαγωγή περισσότερων ποσοτήτων LNG , και την αύξηση εισαγωγών από την Αλγερία , τη Λιβύη και τη Νορβηγία .Ωστόσο, όπως τονίζει, κάθε απόφαση έχει επιπτώσεις: « Η εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας σημαίνει περισσότερο φυσικό αέριο . Επίσης, η θέσπιση ορίων εκπομπών CO2 σημαίνει λιγότερο άνθρακα και περισσότερο φυσικό αέριο».Ο κ. Scaroni σκοπεύει να επιστρέψει στο Κίεβο σύντομα για να συζητήσει σχετικά με εννέα πεδία σχιστολιθικού φυσικού αερίου στη βόρεια λεκάνη του Λβωφ, όπου η Eni έχει αγοράσει τα δικαιώματα εξερεύνησης . "Αν είμαι ανήσυχος ; Θέλω να προχωρήσω στις έρευνες ; Ναι «, διαβεβαιώνει ο Scaroni.

Όσον αφορά, όμως, τα σχέδια για έρευνες αερίου στη Μαύρη Θάλασσα στα ανοικτά της Κριμαία αυτά βρίσκονται σε αναμονή , δηλώνει ο CEO της Eni ο κ. Scaroni , σημειώνοντας ότι η κρατική ουκρανική εταιρεία που κατέχει τα δικαιώματα αυτά είναι τώρα υπό ρωσικό έλεγχο .Ο κ. Scaroni βλέπει την Ευρώπη να κινείται «σιγά-σιγά , αλλά σταθερά» προς τη λήψη περισσότερων μέτρων κατά της Ρωσίας , εάν η κρίση στην Ουκρανία δεν έχει επιλυθεί. Η χερσαία ανάπτυξη του έργου South Stream πέρα από τη Βουλγαρία προς την Ευρώπη εξακολουθεί να απαιτεί διαβεβαιώσεις της ΕΕ για εξουσιοδότηση ώστε να προχωρήσει η χρηματοδότηση.Τέλος ο South Stream θα μειώσει την εξάρτηση από την Ουκρανία ως χώρα διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου , αλλά θα αυξήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία , τονίζει ο κ. Scaroni, προσθέτοντας ότι η απόφαση αφορά την ΕΕ και ότι η Eni «δεν έχει λόγο σε αυτό».
http://energia.gr/article.asp?art_id=80299