26 Μαρτίου 2014

Obama: "Ειδική" η σχέση ΗΠΑ-ΕΕ

http://static.madata.gr/files/OMPAMANEW_498293918.jpg
Την «ειδική σχέση» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ υπογράμμισαν κατά την κοινή τους συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά από συνάντησή τους, ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barosso και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy. «Ο κόσμος είναι ασφαλέστερος και πιο δίκαιος όταν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ στέκονται σαν ένας» δήλωσε ο Obama, ο οποίος, σε μια συμβολική κίνηση, επέλεξε πριν μεταβεί στην έδρα της ΕΕ, να αποτίσει φόρο τιμής στο στρατιωτικό αμερικανικό νεκροταφείο για τους πεσόντες Αμερικανούς στρατιώτες κατά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο στη Φλάνδρα.

Ο Obama, στις δηλώσεις του, εξήρε τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ κατά της Ρωσίας με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας και εκτίμησε ότι αν η Ρωσία επεδίωκε να προκαλέσει ρήγμα μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού «έκανε πολύ λανθασμένους υπολογισμούς». Τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής περισσότερων και σκληρότερων κυρώσεων» αν υπάρξουν κι άλλες επιθετικές κινήσεις της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας επισημαίνοντας ότι αυτού του είδους οι κυρώσεις πιθανότατα θα έχουν συνέπειες και στην παγκόσμια οικονομία αλλά και σε αρκετές άλλες χώρες. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ εξαρτώνται ενεργειακά πολύ περισσότερο από ό,τι άλλες από τη Ρωσία σημειώνοντας ότι οι πρόσφατες εξελίξεις έφεραν στο προσκήνιο «την ανάγκη η Ευρώπη να εξετάσει καλύτερα το πώς θα μπορέσει να βρει και άλλες πηγές από τις οποίες θα προμηθεύεται ενέργεια». 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ηγεσία της ΕΕ αναμενόταν να θέσει επί τάπητος την προοπτική προμήθειας αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, προκειμένου να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση αρκετών ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο. Σήμερα, η Μόσχα καλύπτει το 1/3 των ενεργειακών αναγκών των χωρών μελών της ΕΕ σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο και το 40% αυτού διέρχεται από αγωγούς που βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος. Το θέμα φέρεται να συζητήθηκε εκτενώς στη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας με πρωτοβουλία και της Γερμανίδας Καγκελαρίου η οποία επεσήμανε ότι θα πρέπει να ζητηθεί από τον Obama να χαλαρώσουν οι περιορισμοί και οι δασμοί στις εξαγωγές του αμερικανικού φυσικού αερίου. Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να εγκαινιαστεί μια τέτοια συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην ΕΕ. Ένας τρόπος που εξετάζεται είναι να ενταχθεί στο πλαίσιο της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση τους τελευταίους μήνες, η οποία εφόσον υπογραφεί, θα είναι η μεγαλύτερη συμφωνία του είδους στον κόσμο. 

Με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα ενίσχυσης του ΝΑΤΟ σημειώνοντας ότι τα μέλη του θα πρέπει να συνεισφέρουν δίκαια και περισσότερο ώστε να διασφαλιστεί η ικανότητα της Βορειοατλαντικής συμμαχίας να αποτρέψει την επεκτατικότητα της Ρωσίας. «Αν πρόκειται να έχουμε συλλογική άμυνα, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει όλοι να συνεισφέρουν» σημείωσε αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο ζήτημα λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες μέλη του Συμφώνου. 

Οι Obama, Barosso και Rompuy συζήτησαν, εκτός των εξελίξεων των σχετικών με την Ουκρανία, και την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αλλά και τις εξελίξεις ως προς την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Τα ίδια ζητήματα αναμενόταν να συζητήσει ο Αμερικανός πρόεδρος και αργότερα την Τετάρτη κατά την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Anders Fogh Rasmussen. Ο Obama, αφού εκφωνήσει και ομιλία κατά την οποία θα υπογραμμίσει εκ νέου, όπως έχει γίνει γνωστό, τη συνεργασία ΗΠΑ - ΕΕ και θα προειδοποιήσει τη Ρωσία να μην προχωρήσει σε νέες ενέργειας υπόσκαψης της παγκόσμιας σταθερότητας, θα αναχωρήσει για την Ιταλία, όπου συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο, τον πρόεδρο Giorgio Napolitano και τον πρωθυπουργό Matteo Renzi.

Μακρύ κατάλογο συμφωνιών θα συζητήσει ο Κινέζος πρόεδρος στο Παρίσι
Από την πόλη της Λυόν, στην νοτιοδυτική Γαλλία, η οποία υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς του φημισμένου δρόμου του κινέζικου μεταξιού, τον 15ο αιώνα, άρχισε την τριήμερη περιοδεία του στη Γαλλία, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jiping. Τον Jiping, ο οποίος επισκέφτηκε την Τετάρτη το πρωί το γαλλο-κινεζικό ινστιτούτο και ένα μεγάλο εργαστήριο σημαντικής εταιρείας βιοτεχνολογίας, υποδέχτηκε στην πόλη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Laurent Fabius.

Τον Κινέζο πρόεδρο συνοδεύει η σύζυγός του αλλά και περίπου 200 Κινέζοι επιχειρηματίες. Η άφιξη του Jiping στη Γαλλία έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των κινεζικών αρχών ότι ολοκλήρωσαν την αντιντάμπινγκ έρευνα για το γαλλικό κρασί που διεξήγαγαν επί μήνες ως «απάντηση» στη διαμάχη που είχε ξεσπάσει με την ΕΕ με επίκεντρο τους φτηνούς κινεζικούς ηλιακούς συλλέκτες, για τους οποίους η ΕΕ επέμενε να επιβάλει αντιντάμπινγκ δασμούς σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον κατακλυσμό της ευρωπαϊκής αγοράς από αυτούς.

Οι επαφές στο Παρίσι με τον πρόεδρο Francois Hollande και τη γαλλική κυβέρνηση έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες κατά τη διάρκειά τους θα υπογραφούν δεκάδες μικρές και μεγάλες εμπορικές συμφωνίας σε μια ευρύτατη γκάμα τομέων, που κυμαίνεται από την πυρηνική ενέργεια και τις αγροτικές επιχειρήσεις μέχρι τη βιομηχανία τροφίμων.

Η Γαλλία επιδιώκει να ενισχυθούν οι οικονομικές της σχέσεις με την Κίνα προκειμένου να καλύψουν μέρος του εμπορικού ελλείμματος της τάξης του 25,8 δισεκατομμυρίων ευρώ απέναντι στην Κίνα, το οποίο αντιπροσωπεύει και περίπου το 40% του συνολικού εξωτερικού εμπορικού ελλείμματος της χώρας, που σύμφωνα με τη Eurostat το 2013 κυμάνθηκε στα 76 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Γαλλία αποσκοπεί επίσης στο να διευρύνει την παρουσία της στην κινεζική αγορά, όπου σήμερα το μερίδιό της δεν εκπροσωπεί παρά το 1,5% ενώ της Γερμανίας έχει φτάσει στο 5%.

Ο Κινέζος πρόεδρος, που άρχισε την πρώτη του περιοδεία σε ευρωπαϊκό έδαφος από την Ολλανδία όπου εκτός των διμερών επαφών συμμετείχε και στη σύνοδο κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια στη Χάγη, θα μεταβεί στο Βερολίνο την Παρασκευή, και στις Βρυξέλλες την Κυριακή όπου την 1η Απριλίου θα επισκεφτεί την έδρα της ΕΕ. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη Κινέζου προέδρου στην καρδιά των θεσμών της ΕΕ, που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας.
http://www.capital.gr/News.asp?id=1982356


Πηγή:www.capital.gr