26 Μαρτίου 2014

Μάχη επιβίωσης με όλα τα μέσα

Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε την κατάρριψη του συριακού πολεμικού για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, να αλλάξει την προεκλογική ατζέντα και να απομακρύνει έστω και για λίγο από πάνω του τα φώτα της αρνητικής δημοσιότητας.
Του Νικόλα Ζηργάνου Τέσσερις ημέρες χωρίζουν τους Τούρκους ψηφοφόρους από τις κάλπες και οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έχουν περάσει -όσον αφορά την ουσία- σε δεύτερο πλάνο.Κανείς δεν ασχολείται με τους δημάρχους ή τους περιφερειάρχες, όλα τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει πάνω στον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δίνει τη μάχη της ζωής του για να παραμείνει στο πολιτικό στερέωμα, έστω και λαβωμένος.Ο αυταρχικός ισλαμιστής ηγέτης έχει προ πολλού απεκδυθεί του δημοκρατικού μανδύα και χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να κρατηθεί στην εξουσία, από την εκκαθάριση των ανυπάκουων δικαστών, εισαγγελέων και αστυνομικών έως την απαγόρευση του twitter, από τον πλήρη έλεγχο των κρατικών και ιδιωτικών ΜΜΕ έως την αστυνομική τρομοκρατία στους δρόμους κατά ειρηνικών διαδηλωτών. Χθες, ωστόσο, ο Ερντογάν έπαιξε και ένα ακόμη πιο επικίνδυνο χαρτί, που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσαν οι στρατηγοί της Αγκυρας. Χρησιμοποίησε την κατάρριψη του συριακού πολεμικού αεροσκάφους για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, να αλλάξει την προεκλογική ατζέντα και να απομακρύνει έστω και για λίγο από πάνω του τα φώτα της αρνητικής δημοσιότητας.


Η απόφαση για την κατάρριψη του συριακού Mig ήταν πολιτική και δεν ήταν μια πρωτοβουλία της τουρκικής αεράμυνας. Είναι καιρός τώρα που οι Τούρκοι προσπαθούν να εξαγάγουν την εσωτερική τους κρίση μέσω Συρίας και αν δεν δημιούργησαν την ευκαιρία, την εκμεταλλεύτηκαν σε μια συγκυρία που εξυπηρετούσε τον ισλαμιστή πρωθυπουργό. Το συριακό μαχητικό στόχευε τους ισλαμιστές αντάρτες που πραγματοποιούσαν επίθεση κατά του συνοριακού περάσματος που ήταν υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Οι αντάρτικοι σχηματισμοί που δρουν στην περιοχή εφορμούν από τουρκικό έδαφος, έχουν βάσεις επιμελητείας στην Τουρκία, εκπαιδεύονται εντός τουρκικού εδάφους, χρηματοδοτούνται και εξοπλίζονται από την Αγκυρα και περιθάλπουν τους τραυματίες τους στα κρατικά τουρκικά νοσοκομεία.

Είναι απόλυτα εξαρτημένοι από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και δεν θα μπορούσαν να επιλέξουν μόνοι τους να πραγματοποιήσουν μια τόσο σημαντική επίθεση πάνω στη συνοριακή γραμμή με τη Συρία χωρίς την έγκριση -αν όχι την προτροπή- των Τούρκων. Ηταν, λοιπόν, τόσο αθώα η χρονική στιγμή και ο στόχος της επίθεσης;

Η τεχνητή ένταση που δημιουργεί ο Ερντογάν με τη Συρία δεν εκδηλώθηκε εν αιθρία. Τις προηγούμενες ημέρες τα τουρκικά ΜΜΕ και κρατικοί αξιωματούχοι -μεταξύ των οποίων και ο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου- έκαναν συνέχεια αναφορές για απειλές που δέχτηκε η Τουρκία από τους φανατικούς ισλαμιστές της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» (ISIS), που δρα στη Βόρεια Συρία.

Απειλές

Το ISIS είχε απειλήσει ότι θα χτυπήσει έναν μικρό τουρκικό θύλακα που βρίσκεται εντός συριακού εδάφους, το μαυσωλείο του Σουλεϊμάν Σαχ. Πρόκειται για τον τάφο του παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Οσμάν Α΄, και θεωρείται ιερός τόπος για τους Τούρκους. Το μαυσωλείο και λίγα τετραγωνικά γης γύρω του είναι, σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες, τουρκικό έδαφος και φρουρείται από 25 Τούρκους στρατιώτες. Βρίσκεται σε απόσταση από τα σύνορα και εντός συριακού εδάφους, σε μια περιοχή που τώρα ελέγχεται από την ένοπλη αντιπολίτευση και το ISIS.

Εδώ και λίγες ημέρες οι Τούρκοι απειλούν ότι θα επέμβουν στρατιωτικά αν δεχτεί επίθεση η μονάδα που φυλάσσει το μαυσωλείο. Η Αγκυρα φαίνεται πως προσπαθεί να βρει αφορμές -κατασκευασμένες ή όχι- να παρέμβει στρατιωτικά στη Συρία, σε μια περιοχή που οι Κούρδοι προσπαθούν να κατακτήσουν στην πράξη την αυτονομία τους και χρησιμοποιεί ως προκάλυμμα τους ισλαμιστές αντάρτες που η ίδια στηρίζει.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στην Τουρκία επικράτησε αμήχανη σιωπή για ένα πρόσφατο σοβαρό περιστατικό βίας που σχετίζεται με το ISIS. Την περασμένη εβδομάδα, τρεις ένοπλοι σκότωσαν δυο αστυνομικούς στην κεντρική Τουρκία όταν τους σταμάτησαν για έλεγχο. Οι ένοπλοι συνελήφθησαν και αποκαλύφθηκε ότι ήταν τρεις μουτζαχεντίν του ISIS, δύο Αλβανοί Κοσοβάροι και ένας Αλβανός από την ΠΓΔΜ, οι οποίοι πολεμούσαν ως εθελοντές στη Συρία. Η υπόθεση καλύφθηκε από πέπλο σιωπής και ξεχάστηκε από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ, τα οποία -κατά τα άλλα- τόσο πολύ ενδιαφέρονται για τις απειλές από τους ισλαμιστές αντάρτες κατά του τάφου του Σουλεϊμάν Σαχ.

Ανακατατάξεις


Την ίδια ώρα, η Αγκυρα ετοιμάζει την επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, αλλά αυτό θα περιμένει για την επομένη των εκλογών. Είναι η επιθετική πολιτική του Ερντογάν απέναντι στη Συρία μόνο μια κίνηση προεκλογικής τακτικής, ή είναι το πρελούδιο ευρύτερων ανακατατάξεων και μέρος σχεδιασμού που αφορά όλη την περιοχή; Συνδέεται η επιθετική πολιτική κατά της Συρίας με την τουρκο-ισραηλινή προσέγγιση ή είναι μια σύμπτωση; Δυστυχώς, τόσο η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία όσο και οι εξελίξεις στη Συρία προδικάζουν ένα κοντινό μέλλον με περισσότερη αστάθεια και σύνθετους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή.
http://www.efsyn.gr/?p=184833