13 Αυγούστου 2015

..Στα ισχνά χρόνια της Αριστεράς ..

http://i.huffpost.com/gen/3276610/images/n-SYRIZA-CRISIS-large570.jpg
Στα ισχνά χρόνια της Αριστεράς , αριστερό σε έκαμε η σχέση σου με το γίγνεσθαι, με τον πραγματισμό, την αξιοκρατία, το δίκηο, τον ρεαλισμό, την τιμιότητα, το όραμα που είχε ως πυλώνες, το ποιά χώρα, ποιες αξίες, ποιο πολιτισμός, ποιο κράτος θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Ο Δημοκρατισμός πατριωτισμός δηλαδή (Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία,Κοινωνική Δικαιοσύνη) εμποτισμένος με την καθολικότητα της κοινωνικής ανάπτυξης και του ποιοτικού εκδημοκρατισμού του πολιτεύματος και της κοινωνίας Ολα τα παραπάνω και άλλα τόσα σε έκαμαν αριστερό και όχι η σχέση σου αυτή καθεαυτή με τα αριστερά πολιτικά σχήματα/Πάνω σε αυτό το πρότυπο του Αριστερού χτίστηκε η Ηγεμονία της Αριστεράς η οποία και ορθώθηκε εμπόδιο στην κάθε προσπάθεια εκτροπής της λαϊκής βούλησης στην κάθε προσπάθεια νόθευσης της λαϊκής εντολής του αστικού πολιτικού συστήματος και των βραχιόνων του (παρακράτος και βαθύ κράτος)

ΡΚΚ: «Σκοτώσαμε δεκάδες Τούρκους στρατιώτες» Δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία η Άγκυρα

http://www.korkusuzmedya.com/images/haberler/2015/08/jandarma_karakoluna_bombali_aracla_saldiri_h114629_600cf.jpgΤου Νίκου ΣτέλγιαΤου ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Το μεσημέρι της Πέμπτης, η ένοπλη πτέρυγα του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος δίνει στην δημοσιότητα μια σημαντική πληροφορία.Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ανακοίνωση του κινήματος, η οποία δημοσιεύεται στο κουρδικό κανάλι Mednuçe TV, χθες, στην περιοχή Σουρ του Ντιγιάρμπακιρ (Άμεντ στα κουρδικά), δυο ομάδες ανταρτών έπληξαν ένα στρατόπεδο του τουρκικού στρατού.
Σύμφωνα με το κουρδικό ανακοινωθέν, η επίθεση αφήνει πίσω της 24 νεκρούς στρατιώτες. Επίσης, υπάρχουν 10 τραυματισμένοι στρατιώτες. Μέχρι στιγμής, η Άγκυρα δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Κ. Περιστέρη: «Τα ευρήματα της Αμφίπολης θα με δικαιώσουν»

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ-Το μνημείο στην Αμφίπολη γίνεται πάλι αντικείμενο νέας αντιπαράθεσης. «Στην Ελλάδα έχουμε την τάση να τρώμε τις σάρκες μας», λέει η κ. Περιστέρη.
Το μνημείο στην Αμφίπολη γίνεται πάλι αντικείμενο νέας αντιπαράθεσης. «Στην Ελλάδα έχουμε την τάση να τρώμε τις σάρκες μας», λέει η κ. Περιστέρη.Επιμένει η αρχαιολόγος κ. Κατερίνα Περιστέρη ότι ο τάφος που έφερε στο φως στην ανασκαφή της Αμφίπολης είναι μακεδονικός του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π.Χ., μιλώντας στην «Κ», και θεωρεί αβάσιμα τα περί διαφορετικής χρονολόγησης του μνημείου από συναδέλφους της, υποστηρίζοντας πως οι εκτιμήσεις τους στηρίζονται σε φωτογραφική υλικό ή ημίωρες επισκέψεις στον τάφο.

– Τι ακριβώς έγινε με το πόρισμα της επιτροπής του υπουργείου;

Θα παραμείνουν όλοι οι έποικοι

ΚΛΕΙΝΕΙ τα μάτια η Τ/κ «υπουργός», μπροστά στο έγκλημα πολέμου του εποικισμού. Αποκλειστική αρμοδιότητα των συνιστώντων κρατιδίων η ιθαγένεια, υποστηρίζει η Εμινέ Τσολάκ 
Μετά τις στρατιωτικές παρελάσεις της «ειρηνευτικής επιχείρησης» της 20ής Ιουλίου και τους πανηγυρισμούς για τον βομβαρδισμό της Τηλλυρίας, ο Ακιντζί θα «γιορτάσει» και τη δεύτερη εισβολή
Κανένας Τούρκος έποικος δεν πρόκειται να σταλεί πίσω στην Τουρκία, μετά την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, δήλωσε ο λεγόμενη «υπουργός» Εξωτερικών των κατεχομένων Εμινέ Τσολάκ. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων της τ/κ εφημερίδας «Diyalog», αναφορικά με το μέλλον των εποίκων στο νησί που μεταφέρθηκαν παράνομα στην Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η κ. Τσολάκ προέβη σε διαβεβαιώσεις, λέγοντας ότι κανείς δεν πρόκειται να αποστέλλεται πίσω.

Αποκαλυπτικό ολίσθημα Οζερσάι

ΤΩΝ Μ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Μ. ΠΟΥΛΛΑΔΟΥ

ΕΝΟΧΛΗΘΗΚΑΝ οι Τούρκοι μόνο με την ιδέα της επιστροφής της ENI στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Το τρυπάνι στην Αίγυπτο ΕΝΙσχύει τις αντιδράσεις στα κατεχόμενα και δυναμιτίζει το «καλό κλίμα»
Στην αρχή των συνομιλιών συμφωνήθηκε πως η ε/κ πλευρά θα σταματούσε τις έρευνες και η Τουρκία θα απέσυρε με τη σειρά της τη Navtex, υποστήριξε ο πρώην διαπραγματευτής της τουρκικής πλευράς


Το άκουσμα και μόνο της είδησης περί άφιξης της ENI στην περιοχή ήταν αρκετό για να προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις του κατοχικού καθεστώτος, με την «υπουργό εξωτερικών» Εμινέ Τσολάκ να δηλώνει πως αρχικά θα γίνει προσπάθεια να μάθουν σε ποιο βαθμό αληθεύουν οι πληροφορίες, καθώς, όπως είπε, έχει λεχθεί ότι η πλατφόρμα θα κάνει έρευνες για λογαριασμό της Αιγύπτου, μεταξύ των ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου.

Όλα τριγύρω αλλάζουνε, κι όλα τα ίδια μένουν…


imagesτου ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ.
Υποτίθεται ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα άλλαζε τα πολιτικά και κοινωνικά ήθη διότι –για αδιευκρίνιστους λόγους– η Αριστερά έχει το ηθικό πλεονέκτημα. Η, μάλλον, η ελπίδα της αλλαγής συντηρείται από την αντίληψη ότι για να μπορέσει να εφαρμοστεί η αριστερή πολιτική στη μαρξιστική εκδοχή της, τον κομμουνισμό, προϋποτίθεται η αλλαγή του σημερινού ανθρώπου. Προφανώς προς το καλύτερο.
Δυστυχώς, καθημερινά διαπιστώνουμε πως «όλα τριγύρω αλλάζουνε, κι όλα τα ίδια μένουν».

Το βροντερό ΟΧΙ στο ναζισμό, η γερμανική Ύβρις και η επερχόμενη Νέμεσις!


Κάτι νέο γεννιέται

http://www.avgi.gr/documents/10179/44000/9D.jpg/9bf6f210-461b-4966-8920-0f1dfebc980b?t=1361373804774&imageThumbnail=3
του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ. - Εδώ και αρκετό καιρό διάφοροι αρθρογράφοι αναζητούν το τέλος της Μεταπολίτευσης με αφορμή σημαντικά γεγονότα. Τελευταίο ήταν η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική εξουσία. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την ηλικία του ηγέτη του, δεν αποτελεί μεταπολιτευτικό γεγονός. Είναι η ουσία της μεταπολίτευσης. Ο βασικός πυρήνας των στελεχών του που διαμορφώνουν την έως τώρα πολιτική του είναι πρόσωπα του αντιδικτατορικού αγώνα που πρωταγωνίστησαν μεταπολιτευτικά στο ΚΚΕ κυρίως, και σε χώρους της ανανεωτικής Αριστεράς δευτερευόντως. Μιλάμε για τα στελέχη και όχι για την ΠΑΣΟΚογενή μάζα που του έδωσε την κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι στο ΚΚΕ υπήρχε μια κρίσιμη μάζα στελεχών που επιζητούσε την πολιτική εξουσία και δεν έβλεπε το κόμμα να συμπληρώνει, απλώς, το πολιτικό φάσμα.

Η τακτική της Αμερικής έναντι του Αλέξη Τσίπρα

Αλέξανδρος Τάρκας-Οι φήμες για την ύπαρξη ειδικής ομάδας στον Λευκό Οίκο με αρμοδιότητα την παρακολούθηση της ελληνικής κρίσης και τον συντονισμό ενεργειών υποστήριξης προς την Αθήνα είναι μεν πρόωρες (καθώς δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα κανένα νέο όργανο), αλλά έγκυρες πηγές βεβαιώνουν ότι η αμερικανική ηγεσία στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση και, ενδεχομένως, κάποιο παρόμοιο σχήμα θα λειτουργήσει πολύ σύντομα.Το θετικό στοιχείο είναι ότι η ανάμειξη της Ουάσινγκτον δεν θα είναι μόνον συγκυριακή, με τις παρεμβάσεις του προέδρου Μπ. Ομπάμα και του υπουργού Οικονομικών Τζ. Λιου στις παραμονές κρίσιμων συνόδων ή αποφάσεων στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, αλλά αποκτά χαρακτηριστικά μονιμότερης ενασχόλησης με τα ελληνικά προβλήματα στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.

Πρόβα σύγκρουσης στην Ευρωζώνη

http://www.enikos.gr/images/resized/485_9f1b60df452068498ef891624465fe6a.jpg«Το Βερολίνο αντιμετωπίζει απομόνωση, καθώς η Αθήνα και οι δανειστές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για χρηματοδότηση ύψους 86 δισ. ευρώ», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των χθεσινών Financial Times.«Ακόμη περιμένουμε τους νικητές στην διαμάχη για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος της χθεσινής Wall Street Journal.Η διαφορά προσέγγισης είναι ορατή: οι FT καταγράφουν ως ήττα την απομόνωση της Γερμανίας, ενώ η WSJ θεωρεί ότι ο Σόιμπλε δεν είπε ακόμη την τελευταία του λέξη.
Ο κοινός παρονομαστής όμως είναι ότι οι αντιρρήσεις του Βερολίνου για μια ταχεία και απρόσκοπτη ολοκλήρωση και έγκριση -υιοθέτηση του τρίτου ελληνικού Προγράμματος δεν έχουν σχέση με τεχνικές λεπτομέρειες και διασφαλίσεις, δεν αναφέρονται στην ανάγκη να μη γίνουν βιαστικά κινήσεις που χρειάζονται ακόμη λίγες εβδομάδες. Έχουν σχέση με τη σκληρή πραγματικότητα της μετατροπής της ελληνικής διαπραγμάτευσης σε πεδίο γενικής δοκιμής της συνολικής αντιπαράθεσης για το μέλλον της Ευρωζώνης.

Tο Σύνδρομο της Ύβρεως

http://www.voreini.gr/wp-content/uploads/hubris-syndrome-300x336.jpg
Του ΧΡΙΣΤΟΥ ΛΙΑΠΗ*-Ο Λόρδος Όουεν εισήγαγε στον χώρο των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών και στις παρυφές της ψυχιατρικής ορολογίας, μία καινούρια περιγραφική οντότητα συμπεριφορών και «συμπτωμάτων» που την ονόμασε «Σύνδρομο της Ύβρεως», δανειζόμενος τον όρο από την αρχαία ελληνική γραμματεία, όπου η υπέρβαση του μέτρου, η αλαζονεία και η περιφρόνηση για τους θεϊκούς και ανθρώπινους νόμους ονομαζόταν Ύβρις. Ο Λόρδος Ντέιβιντ Όουεν είναι πρώην Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, ιατρός και νευροεπιστήμονας κατά σπουδές. Σύμφωνα με τα γραφόμενά του, αρκετοί ηγέτες όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ, αλλά και ο Τόνι Μπλερ και ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος -κατά τον δεύτερο πόλεμο του Κόλπου- πέσανε θύματα του συνδρόμου αυτού, το οποίο συνδέεται άμεσα με την άσκηση εξουσίας.

Κύπρος: Συνεχίζονται εντατικά οι εκσκαφές για τον εντοπισμό του ελληνικού Noratlas

Κύπρος: Συνεχίζονται εντατικά οι εκσκαφές για τον εντοπισμό του ελληνικού Noratlas
Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία που επικρατούν στην Λευκωσία, συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό η εκσκαφή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας για τον εντοπισμό του μεταγωγικού αεροσκάφους «Noratlas» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και των λειψάνων 19 καταδρομέων. Το αεροσκάφος είχε καταρριφθεί από λάθος της κυπριακής αεράμυνας τα μεσάνυχτα της 21ης Ιουλίου 1974.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής της επιχείρησης για τον εντοπισμό του «Noratlas», Ξενοφών Καλής, είναι πολύ πιθανόν εργασίες να διεξαχθούν και το διήμερο 15 και 16 Αυγούστου.Σήμερα άρχισε η δεύτερη φάση της εκσκαφής, που περιλαμβάνει την απομάκρυνση του μεγάλου όγκου χώματος κάτω από το οποίο, εκτιμάται ότι είναι θαμμένα η άτρακτος του αεροσκάφους και τα λείψανα των αδικοχαμένων καταδρομέων. Για κάθε 30 εκατοστά εκσκαφής θα γίνεται και σάρωση του εδάφους. Ο επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, δήλωσε ότι η γεωφυσική μελέτη που έγινε «δείχνει ότι επιστημονικά βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, τόσο για τα συντρίμμια όσο και την άτρακτο του αεροσκάφους».

Παραμύθι χωρίς όραμα!

Κόκκινη γραμμή σβησμένη,στον λαϊκισμό δεμένη,εξουσία να πατήσει,το μνημόνιο να ψηφίσει
Παραμύθι χωρίς όραμα! Κάπως έτσι ξεκίνησε μια πρώτη φορά κι έναν καιρό το παραμυθάκι του ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας. Και είναι αλήθεια ότι είχε πολλές προϋποθέσεις για να γίνει ένα καλό παραμύθι. Και πριγκιπόπουλο είχε και πριγκιποπούλα και κακιά μάγισσα και φοβερό και τρομερό δράκο είχε... Οραμα όμως δυστυχώς δεν είχε, και τα πολιτικά παραμύθια που δεν έχουν όραμα δεν έχουν και καλό τέλος. Το παραμύθι δεν είχε το όραμα μιας χώρας-σταθερού μέλους της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Μιας χώρας που επιδιώκει ν' αναπτυχθεί οικονομικά και κοινωνικά στη βάση των αρχών της συνεργασίας και της αλληλεγγύης με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι σε αντίθεση και πολύ περισσότερο σε ρήξη με αυτές.

Προς νέες βουλευτικές εκλογές η Τουρκία


Ολοταχώς προς νέες βουλευτικές εκλογές, πολύ πιθανόν το Νοέμβριο, οδεύει η Τουρκία μετά τη σημερινή συνάντηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού και ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Αχμέτ Νταβούτογλου με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Εκ των δηλώσεων πάντως προκύπτει ότι ποτέ δεν υπήρξε θέμα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, αφού η πρόταση του Νταβούτογλου αφορούσε απλώς το σχηματισμό εκλογικής κυβέρνησης.
Ξεκινά στην Τουρκία μια νέα προεκλογική περίοδος κατά την οποία αναμένεται το βασικό σημείο αναφοράς να είναι η στάση των κομμάτων μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015.

Συμφωνία για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2015/07/NETANIAXOU-NICOSIA01-28JULY2015.jpg
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε σήμερα την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνησή του και μία κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η αμερικανική Noble Energy για την εκμετάλλευση των ισραηλινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.“Η συμφωνία αυτή θα αποφέρει εκατοντάδες δισεκατομμύρια σέκελ* στους Ισραηλινούς τα χρόνια που έρχονται. Το φυσικό αέριο που θα φθάσει στο Ισραήλ θα συμβάλει στην σημαντική μείωση του κόστους διαβίωσης”, δήλωσε σε σύντομη παρέμβασή του ο ισραηλινός πρωθυπουργός.Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν δημοσιοποίησε λεπτομέρειες για τη συμφωνία αυτή. Οι συνομιλίες ανάμεσα στην ισραηλινή κυβέρνηση, από την μία πλευρά, και την Noble Energy μαζί με την ισραηλινή συνεταίρο της Delek Group, από την άλλη πλευρά, αφορούσαν κυρίως την τιμή του φυσικού αερίου που θα προέρχεται από τα ισραηλινά κοιτάσματα και την μελλοντική αξιοποίηση αυτών των κοιτασμάτων.

Ανοιχτή για ελάφρυνση χρέους Ελλάδας η Γερμανία, αλλά όχι σε κούρεμα

Ανοιχτή για ελάφρυνση χρέους Ελλάδας η Γερμανία, αλλά όχι σε κούρεμα
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γενς Σπαν δήλωσε σε γερμανική ραδιοφωνική εκπομπή την Πέμπτη ότι η χώρα είναι έτοιμη να συζητήσει ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, μέσω της παράτασης της ωρίμανσης των δανείων ή της χαλάρωσης των όρων, αλλά πως ένα κούρεμα είναι αδιανόητο.
«Ένα λεγόμενο κούρεμα δεν είναι νόμιμο, όπου θα αποποιηθείς μέρος του χρέους… αλλά κάτω από τον όρο ελάφρυνση χρέους μπορείς επίσης να συζητήσεις την επέκταση ωρίμανσης, την οριοθέτηση μιας περιόδου χωρίς πληρωμές τόκων ή δόσεις αποπληρωμής και μπορούμε να το συζητήσουμε αυτό, αυτό το λέγαμε από ανέκαθεν», ανέφερε στο Ντόιτσλαντφουνκ ο κ. Σπαν όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις μετά την κηδεία υψηλόβαθμου στέλεχους του PKK

http://ec12.cdn.cincopa.com/IMG_7290.JPG?o=4&res=15670&cdn=ec&p=y&pid=553330&ph3=3ojzl4gvac0zggarnxkgwwnjcizt41un&d=AsDA7AAHdlAAdmQzAIks49D&as=mp3
Τούρκοι αστυνομικοί και Κούρδοι ακτιβιστές συγκρούστηκαν χθες μετά την κηδεία ενός υψηλόβαθμου στελέχους του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μαχών με το στρατό πριν από μία ημέρα, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.Ο Κούρδος αντάρτης, Μπαρίς Τεκτζέ που είχε ενταχθεί στο κίνημα το 2010 και ήταν γνωστός με το πολεμικό προσωνύμιο Αντόκ, σκοτώθηκε χθες κατά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης στην περιοχή Χακάρι (νοτιοανατολική Τουρκία), σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το PKK χθες, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν μεταδώσει τουρκικά ΜΜΕ.

Τα πρόσωπα και τα πράγματα

Τα πρόσωπα και τα πράγματα
Σε εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια, σε καφενεία και παραλίες, οι πολιτικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις επικεντρώνονται όχι τόσο σε ιδέες ή γεγονότα αλλά σε πρόσωπα.Τι είπε και τι υπονόησε και πού παραθερίζει ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είτε κάποιος υπουργός του, τι θέλει, τι σχεδιάζει και γιατί περιοδεύει ανά την Ελλάδα ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, πώς απάντησε η κ. Κωνσταντοπούλου σε όσους τη στοχοποιούν, τι αποκάλυψε σε ακόμη μία συνέντευξη ο κ. Βαρουφάκης.

Το ιρλανδικό μοντέλο, για να βγει η Ελλάδα από την κρίση;

Κοστίζει πολύ ο «πόλεμος» με το Βερολίνο Η κυβέρνηση συσπειρώνει τον κόσμο της με λάθος τρόπο

imageΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΤΣΟΣ
Η Αθήνα έχει κηρύξει έναν επικοινωνιακό και σε περιπτώσεις πολιτικό πόλεμο κατά του Βερολίνου, επιδιώκοντας μία πατριωτική-αντιγερμανική συσπείρωση της κοινωνικής και της εκλογικής της βάσης.Τα όποια επικοινωνιακά και πολιτικά κέρδη καταγράφει η κυβέρνηση Τσίπρα αντισταθμίζονται από τη μεγάλη αύξηση του βαθμού δυσκολίας εφαρμογής του τρίτου προγράμματος-μνημονίου.

Γερμανία: Το Ισλαμικό Κράτος έκανε επίθεση με χημικά εναντίον κούρδων μαχητών

Image
Κούρδοι μαχητές υπέστησαν "πριν από μερικές ημέρες" μία επίθεση με χημικά όπλα στο Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο εκπαιδεύει τους Peshmerga (πεσμεργκά) για να πολεμήσουν εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας το «Ισλαμικό Κράτος» έριξε χειροβομβίδες αερίου σε μαχητές Peshmerga στο βόρειο Ιράκ. Οι Αξιωματούχοι του υπουργείου πιστεύουν ότι οι μαχητές χρησιμοποιησαν αέριο χλωρίου στα κουρδικα στρατεύματα στην πόλη της Makhmur, στην ημι-αυτόνομη κουρδική περιοχή βόρεια του Ιράκ. "Υπήρξε επίθεση με χημικά όπλα" νοτιοδυτικά του Αρμπίλ, εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP σήμερα, Πέμπτη, προσθέτοντας ότι οι γερμανοί στρατιωτικοι εκπαιδευτές δεν τραυματιστηκανς, ωστόσο μερικοί κουρδοι μαχητές είχαν υποστεί αναπνευστικά προβλήματα.

Παράθυρο ελπίδας για τη Συρία;

Βραχύβιες συμφωνίες εκεχειρίας σε τοπικό επίπεδο, νέο αιματοκύλισμα στα περίχωρα της Δαμασκού και ασυνήθιστα έντονη κινητικότητα στο διπλωματικό -παράλληλα με το στρατιωτικό- πεδίο. Αν και για πολλούς συνιστούν λίγο πολύ «μία από τα ίδια», οι χθεσινές εξελίξεις στην ατέρμονη συριακή κρίση δείχνουν ότι αυτή ξαναμετρά, έστω και παρασκηνιακά, ορισμένα από τα πιο κρίσιμα 24ωρά της.Αν και αιφνιδιαστικά ανακοινωθείσα, για παράδειγμα, η χθεσινή συμφωνία μεταξύ σκληροπυρηνικών ισλαμιστών ανταρτών και φιλοκυβερνητικών δυνάμεων (συμπεριλαμβανομένης της λιβανέζικης Χεζμπολάχ) για 48ωρη εκεχειρία σε τρεις περιοχές στα βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά της χώρας φέρεται να είναι το αποτέλεσμα εντατικών διαβουλεύσεων εδώ και δέκα ημέρες.Λέγεται ότι φέρει τη «σφραγίδα» του Ιράν. Σύμφωνα με τρεις Σύρους αξιωματούχους, που τους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το «χέρι» της έβαλε και η Τουρκία.

Δεν μετέχουν στις επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη