13 Αυγούστου 2015

Θα παραμείνουν όλοι οι έποικοι

ΚΛΕΙΝΕΙ τα μάτια η Τ/κ «υπουργός», μπροστά στο έγκλημα πολέμου του εποικισμού. Αποκλειστική αρμοδιότητα των συνιστώντων κρατιδίων η ιθαγένεια, υποστηρίζει η Εμινέ Τσολάκ 
Μετά τις στρατιωτικές παρελάσεις της «ειρηνευτικής επιχείρησης» της 20ής Ιουλίου και τους πανηγυρισμούς για τον βομβαρδισμό της Τηλλυρίας, ο Ακιντζί θα «γιορτάσει» και τη δεύτερη εισβολή
Κανένας Τούρκος έποικος δεν πρόκειται να σταλεί πίσω στην Τουρκία, μετά την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, δήλωσε ο λεγόμενη «υπουργός» Εξωτερικών των κατεχομένων Εμινέ Τσολάκ. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων της τ/κ εφημερίδας «Diyalog», αναφορικά με το μέλλον των εποίκων στο νησί που μεταφέρθηκαν παράνομα στην Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η κ. Τσολάκ προέβη σε διαβεβαιώσεις, λέγοντας ότι κανείς δεν πρόκειται να αποστέλλεται πίσω.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι όσοι έποικοι ήρθαν στο νησί και έλαβαν υπηκοότητα σύμφωνα με τους «νόμους» του κατοχικού καθεστώτος, δεν θα μπορούσαν να σταλούν πίσω. «Τα ίδια τα συνιστώντα κράτη θα αποφασίζουν για τους δικούς τους πολίτες. Δηλαδή, το τουρκοκυπριακό ιδρυτικό κράτος θα προσδιορίσει το ίδιο την κατάσταση όσον αφορά την ιθαγένεια μετά τη λύση. Δεν μπορεί να υπάρξει περίπτωση κατά την οποία οι δικοί τους πολίτες να απορριφθούν ή να σταλούν πίσω», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ασχέτως με τα όσα ισχυρίζεται η κ. Τσολάκ, ο εποικισμός, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αποτελεί έγκλημα πολέμου, συνεπώς δεν μπορεί ούτε να διαγραφεί ούτε να παραγραφεί.

Ο ρόλος της Ε.Ε.
Η φερόμενη ως «υπουργός εξωτερικών» αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις και παραβλέποντας ουσιαστικά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ένωσης, δήλωσε πως η ΕΕ δεν αποτελεί ενεργό παίκτη στην όλη διαδικασία. «Η ΕΕ δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι Έλληνες Κύπριοι είναι. Ο εκπρόσωπος της ΕΕ είναι εκεί για να προσφέρει τεχνική υποστήριξη. Είναι εκεί για διαβούλευση και να εκφράσει τη γνώμη του, όταν υπάρχουν ερωτήματα αναφορικά με τους νόμους και τους μηχανισμούς της ΕΕ», είπε, προσθέτοντας: «Αυτός δεν είναι σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις. Είναι λάθος να λέμε ότι η Ε.Ε. είναι παρούσα. Δεν υπάρχει πρόβλημα να υπάρχει ένας εκπρόσωπος εκεί. Αντίθετα, αυτό είναι χρήσιμο», επισήμανε.

Στην Άγκυρα ο Έιντε
Παράλληλα, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε μετέβη χθες στην Άγκυρα, προκειμένου να ενημερώσει αξιωματούχους του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποίησε την Τρίτη και ο Τ/κ διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί.

Γιορτάζουν τη δεύτερη εισβολή
Μετά τις στρατιωτικές παρελάσεις για την «ειρηνευτική επιχείρηση» στις 20 Ιουλίου, με παρουσία του Ερντογάν στα κατεχόμενα και τους εορτασμούς για τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία, οι Τ/κ ετοιμάζονται να γιορτάσουν αύριο τη δεύτερη φάση της εισβολής. Σύμφωνα με τ/κ πηγές, μέρος των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στην Αμμόχωστο και κάποιες κατά τόπους, στη μνήμη «των ηρώων», όπως αναφέρουν, στη Μάραθα, το Σανταλάρι, το Τζιάος, την Αλόα και το Βουνό. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων θα συνεχιστεί και στην κατεχόμενη Λεύκα μεταξύ 14 και 31 Αυγούστου. Το «παρών» του στην κύρια εκδήλωση της Λεύκας, την Κυριακή, θα δώσει και πάλιν ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Παραμένουν οι εγγυήσεις
Συνάντηση με τον με τον πρόεδρο του κόμματος Εθνικής Ενότητας Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν πραγματοποίησε, χθες, ο νέος Τούρκος «πρέσβης» Ντεριά Κανμπάι, ο οποίος συνεχίζει σειρά επαφών, με σκοπό τη γνωριμία με τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα στα κατεχόμενα. Ο κ. Κανμπάι ευχήθηκε στον «κυβερνητικό» εταίρο καλή επιτυχία, λέγοντας πως σε κάθε «ωραία εργασία που θα κάνετε, θα έχετε δίπλα σας και την Τουρκία και την τουρκική πρεσβεία». Ο κ. Οζγκιουργκιούν, από την πλευρά του, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κατοχικό καθεστώς θα συνεργαστεί στενά με την Άγκυρα, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι το νερό που θα μεταφέρεται από την Τουρκία θα φέρει ζωή στο νησί. Επιπλέον, ο Τ/κ αξιωματούχος εξέφρασε βεβαιότητα ότι η συνεργασία Τουρκίας-ψευδοκράτους θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί, δίνοντας μηνύματα και στη «νότια Κύπρο», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και στη διεθνή κοινότητα. Ο ίδιος, μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας δεν πρόκειται να εγκαταλειφθούν από τον τ/κ «λαό».

Μονοήμερες εκδρομές Τούρκων τουριστών
Την ίδια ώρα, οι κατοχικές «αρχές» επεξεργάζονται το σενάριο πραγματοποίησης μονοήμερων εκδρομών από Τούρκους τουρίστες από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές. Σκοπός της επίσκεψης, σύμφωνα με το μέλος του «συνδέσμου» τ/κ ταξιδιωτικών πρακτόρων (KITSAB) Οζμπέκ Ντεντέκορκουτ, είναι η επίσκεψη σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, θέμα που θα μελετηθεί στο πλαίσιο των ΜΟΕ. Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα «Κίπρις», ο κ. Ντεντέκορκουτ έκανε λόγο για πολλαπλά οικονομικά οφέλη από μια τέτοια εξέλιξη σημειώνοντας:
«Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν χιλιάδες στην Τουρκία που δίνουν και την ψυχή τους για να δουν τη νότια Κύπρο. Θέλουν να περάσουν στον Νότο, για να δουν είτε το Χαλά Σουλτάν και άλλα ιστορικά μέρη, είτε απλώς για διασκέδαση». O ίδιος, μάλιστα, πρόσθεσε πως θα αποτελέσει καινοτομία η ύπαρξη 2-3ήμερων πακέτων για τους Τούρκους επισκέπτες με εκδρομές στο Χαλά Σουλτάν, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό. Όπως προκλητικά δήλωσε, οι τουρίστες από την Τουρκία θα μπορέσουν να δουν παράλληλα και τις ομορφιές της «βόρειας Κύπρου».

Αδιάλλακτος ο Σερντάρ Ντενκτάς
Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος-Εθνικών Δυνάμεων (DP-UG) Σερντάρ Ντενκτάς, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της δημοσιογραφικής ενημέρωσης των Ακιντζί και Ναμί, είπε: «Η θέση που υποστηρίζουμε είναι ότι ο Βορράς θα παραμείνει δικός μας και ο Νότος θα παραμείνει στον έλεγχο των Ελλήνων Κυπρίων. Για να έχουν ισότιμο λόγο σε θέματα που αφορούν όλο το νησί, ένας από τους υπογράφοντες πρέπει σίγουρα να είναι η ΤΔΒΚ. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας προς αυτήν την κατεύθυνση».
ΣΗΜΕΡΙΝΗ