13 Αυγούστου 2015

Κύπρος: Συνεχίζονται εντατικά οι εκσκαφές για τον εντοπισμό του ελληνικού Noratlas

Κύπρος: Συνεχίζονται εντατικά οι εκσκαφές για τον εντοπισμό του ελληνικού Noratlas
Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία που επικρατούν στην Λευκωσία, συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό η εκσκαφή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας για τον εντοπισμό του μεταγωγικού αεροσκάφους «Noratlas» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και των λειψάνων 19 καταδρομέων. Το αεροσκάφος είχε καταρριφθεί από λάθος της κυπριακής αεράμυνας τα μεσάνυχτα της 21ης Ιουλίου 1974.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής της επιχείρησης για τον εντοπισμό του «Noratlas», Ξενοφών Καλής, είναι πολύ πιθανόν εργασίες να διεξαχθούν και το διήμερο 15 και 16 Αυγούστου.Σήμερα άρχισε η δεύτερη φάση της εκσκαφής, που περιλαμβάνει την απομάκρυνση του μεγάλου όγκου χώματος κάτω από το οποίο, εκτιμάται ότι είναι θαμμένα η άτρακτος του αεροσκάφους και τα λείψανα των αδικοχαμένων καταδρομέων. Για κάθε 30 εκατοστά εκσκαφής θα γίνεται και σάρωση του εδάφους. Ο επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, δήλωσε ότι η γεωφυσική μελέτη που έγινε «δείχνει ότι επιστημονικά βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, τόσο για τα συντρίμμια όσο και την άτρακτο του αεροσκάφους».
Στην πρώτη φάση των εργασιών, που άρχισαν στις 27 Ιουλίου, έγινε η αποκαθήλωση του μεγάλου μαρμάρινου μνημείου του Τύμβου.Στις εργασίες παίρνουν μέρος, εκτός από το τεχνικό προσωπικό, ειδικοί επιστήμονες από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η δεύτερη φάση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ